Izrael gađao više iranskih brodova na putu za Siriju

Iranski teretni brod
18 komentara

Ranije u februaru, brod Helios Ray u vlasništvu Izraela pretrpio je eksploziju u Omanskom zalivu na putu za Singapur. Iako je uzrok incidenta nejasan, Izrael je optužio Iran da je umiješan – tvrdnju je Teheran negirao.

Od kraja 2019. godine, Izrael je gađao najmanje desetak teretnih brodova koji su krenuli ka Siriji, od kojih je većina napunjena iranskom naftom, navodi se u izvještaju časopisa Wall Street Journal od četvrtka.

Izvještaj kaže da su napadi izvedeni zbog zabrinutosti Tel Aviva da profit od nafte navodno finansira ekstremizam na Bliskom istoku. Prema navodima neimenovanih američkih zvaničnika, citiranih u izvještaju, neki od udara bili su usmjereni na iranske napore da premještaju drugi teret po regionu, uključujući oružje.

Izvještavani napadi nisu rezultirali potapanjem brodova, ali su prisilila najmanje dva broda da se vrate u luku u Iranu.

Ranije u martu iz Tel Aviva su se pojavile sugestije u kojima se tvrdi da je Teheran namjerno izveo “ekološki terorizam” protiv svog dugogodišnjeg neprijatelja nakon masovnog izlivanja nafte u februaru, za koje se vjeruje da je nastalo iz broda Emerald, u libijskom vlasništvu koji je navodno prevozio naftu iz Irana u Siriju. Iran se suočava sa oštrim međunarodnim sankcijama zbog nastavka trgovine naftom sa Sirijom.

Mnogi sumnjaju na ekološki terorizam, posebno izraelski ministar odbrane Benny Gantz.

Kako tenzije između Tel Aviva i Teherana nastavljaju da rastu, brod u izraelskom vlasništvu, MV Helios Ray, pretrpio je eksploziju na putu za Singapur dok je plovio Omanskim zaljevom. Izrael je upro prstom u Iran, tvrdeći bez dokaza da iza eksplozije stoji Islamska republika, dok je Iran negirao optužbe.

BrodoviiranIZRAELNapadsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cctv
3 godine prije

Sta mozes drugo ocekivati od cionista ali polako dobit ce oni zasluznu porciju kockice se slazu lagano i obruc se steze.

Vendetta
3 godine prije

Sve se meni cini da je za ovu godinu cilj sveopci rat

dalmata
3 godine prije

Izrael i USrA,od kraja 2.sv.rata,krvavih su ruku.Šta drugo mogu očekivat?Ovi lažovima,ne moreš virovat,ni da je svanilo,dok to ne vidiš.Da ih je napa Iran,sigurno bi bili na dnu mora.Znači,ološ,radi ono šta zna,trči,laži..I 2.sv.rat je(formalno)počeja,sa fals flag,na granici sa Poljskom.A ova vrsta zločinaca,čak nije sposobno(ili ih je,ljuta bolest toliko obuzela,da,se i ne trudu),sakrit svoje ludilo.A to opet govori,o izgubljenoj realnosti.

Ive
3 godine prije

Iran treba u Izrael poslati dron brod pod drugom zastavom napunjen teškom naftom obogaćenom uranom, pa ako ga Izraelci ne torpediraju da se razbije o izraelsku obalu

Oliver
3 godine prije

Interesantno, koliko ima onih koji redovito komentiraju , kojekakvi humanisti, kojekakvi koji vode brigu za druge a ovdje se ustrucavaju napisati post.
Nesto meni jako smrdi.

Laki
3 godine prije

Dobar pamflet!

3 godine prije zadnji put uredio Laki
mario
3 godine prije

Hr.sott net/article/29027-Izraleski-vojnici-priveli-palestinsku-djecu-reagirala-izrealska-skupina-za-ljudska-prava

Max
3 godine prije

Izrael stalno nekoga napada a prave se da su žrtve. Ali i tome će doći kraj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI