„Izrael ima pravo da se brani“, kaže Biden Netanyahuu, dok Blinken poziva palestinskog lidera Abasa da osudi raketne napade

Palestinske rakete lansirane na Izrael
40 komentara

Američki predsjednik Joe Biden izrazio je snažnu podršku Tel Avivu u razgovoru sa izraelskim premijerom, a državni sekretar Tony Blinken grdi palestinskog lidera zbog raketnih napada Hamasa dok ratni avioni IDF udaraju po pojasu Gaze.

Biden je ponovio “nepokolebljivu” posvećenost Washingtona izraelskoj bezbjednosti i njegovom “legitimnom pravu da se brani” tokom telefonskog poziva sa premijerom Benjaminom Netanyahuom u srijedu, usred nove borbe u blokiranoj palestinskoj enklavi.

Predsjednik je “osudio raketne napade Hamasa i drugih terorističkih grupa, protiv Jeruzalema i Tel Aviva”, takođe kratko pominjući važnost “zaštite civila”, prema izvještaju Bijele kuće.

Biden je podijelio uvjerenje da Jerusalim, grad od takvog značaja za ljude koji vjeruju iz cijelog svijeta, mora biti mjesto mira.

Netanyahu je takođe priznao razgovor u tvitu, pozdravljajući Bidenovu „potporu izraelskom pravu na samoodbranu“.

Poziv je uslijedio nakon tri uzastopna dana nasilja u Gazi, koja je pretrpjela rafalni raketni napad Hamasa na izraelske gradove i stotine napada IDF na palestinsku teritoriju. Iako je najmanje 67 Palestinaca stradalo u bombaškim napadima na prepuna stambena područja, uključujući 16 djece, Biden se nije potrudio da zatraži uzdržanost izraelskih snaga tokom razgovora.

Izraelski zvaničnici u međuvremenu kažu da je sedam građana poginulo u raketnim napadima, među njima i jedno dijete.

Kasnije u srijedu, državni sekretar Blinken razgovarao je sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, čija administracija nadgleda okupiranu Zapadnu obalu. Tokom razgovora, američki diplomata osudio je raketne napade i „naglasio potrebu za deeskalacijom tenzija“, izrazivši saučešće i za poginule u nasilju.

Poput Bidena, Blinken je odbio da pomene smrtonosne izraelske vazdušne napade – koji su gađali nekoliko visokih građevina širom Gaze, uključujući stambene blokove i kancelarije u kojima su smještene medijske organizacije – umjesto toga, stavlja sav fokus na palestinske rakete.

Obnovljeno nasilje počelo je nakon višednevnih žestokih protesta zbog planiranih deložacija palestinskih stanovnika u okupiranom istočnom Jerusalimu. Demonstracije su naišle na oštre policijske akcije – uključujući i one blizu džamije Al Aqsa, trećeg najsvetijeg mjesta u islamu – sa stotinama povrijeđenih u sukobima. Bijes zbog deložacija, kao i policijski odgovor na proteste, izazvali su raketnu vatru iz Gaze u ponedeljak uveče, pokrenuvši smrtonosni ciklus eskalacije nasilja između dvije strane.

Demokrate u američkom Kongresu pozvale su Bidenovu administraciju da se pozabavi predstojećim deložacijama, a 25 poslanika potpisalo je pismo ove nedelje u kojem se izražava „duboka zabrinutost zbog izraelskog skorog plana za prisilno raseljavanje skoro 2.000 Palestinaca“ u dva jerusalemska naselja.

Izraelski planovi za rušenje palestinskih domova u Al-Bustanu i iseljavanje Palestinaca iz njihovih domova u Sheikh Jarrah očito krše Četvrtu ženevsku konvenciju.

U pismu upućenom Blinkenu, dalje se navodi da su izraelske vlasti srušile oko 5.000 domova u istočnom Jerusalimu između 1967. i 2017. godine – pozivajući se na izvještaj Centra za istraživanje zemljišta – istovremeno skrećući pažnju na tekuću izraelsku vojnu okupaciju šire Zapadne Obale, čiji je Istočni Jerusalim dio.

I sam Biden je bio pod pritiskom Demokratskog doma zbog svojih izjava o borbama u Gazi, pri čemu je predstavnica New Yorka Aleksandrija Ocasio-Cortez kritikovala raniju izjavu kojom je podržao pravo Izraela na samoodbranu.

„Pokroviteljske izjave poput ovih bez imalo konteksta ili priznanja onoga što je ubrzalo ovaj ciklus nasilja – naime, protjerivanja Palestinaca i napadi na Al Aqsu – dehumanizuju Palestince i impliciraju da će SAD skrenuti pogled od kršenja ljudskih prava. To je pogrešno.“ rekla je.

BidenIZRAELNetanyahuPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
2 godine prije

Kada imaš “mig” od amera možeš raditi šta ti je volja! Primer je srpska policija na Kosovu…dok je “čistila” teren na lokaciji gde je bond stil baza žmurili su a kada je zadatak ispunjen pojavio se Račak

RoPe
2 godine prije

Izgleda kako su Rusi na strani Izraela.

Mosha
2 godine prije

podižu rezeviste a neće da uposle plačenike koji bi se naplatili plijenom nikako da shvate da 50 profesjonalnih vojnika dragovoljaca vrijedi više nego 5000 regrutiranih preko volje obvveznim vojnim rokom i to višegodišnjim…teške greške neče ih pokorit nikad jedino da naprae parking pucajuči izdaleka

Bosanac
2 godine prije

Kas se ocekivalo da se u Izraelu dogodi narod protiv sopstvene vlasti (corona teror i sl.) tad vlast zakuha sa palestincima (po ko zna koji put od kako su im razjebali drzavu, Palestinu) i totalno okrene temu.

Max
2 godine prije

Bnai Britt odradio svoje.

SULE
2 godine prije

Nece se ovo bas tako zavrsiti izrael ili ce se povuci ili mu prijeti katastrofa evo libanon isprobava nisanske sprave a sirija ce vjerovatno iranskim najboljim raketama ako zatreba da podeblja

FATIH
2 godine prije

SENILNI USRANKO IZ OVALNOG UREDA.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI