Izrael je napao zone u Gazi koje je prethodno proglasio ‘sigurnim’

Izrael bombarodavanje Gaze
6 komentara

Izraelske odbrambene snage (IDF) bombardovale su područja u južnoj Gazi koja je ranije odredila kao sigurne zone, navodi se u istrazi NBC Newsa objavljenoj u petak.

Izdavanje je ispitalo sedam smrtonosnih zračnih napada između januara i aprila koje su snimile njegove snimateljske ekipe u gradu Rafah i humanitarnoj zoni Al-Mawasi, a koji su rezultirali smrću palestinskih civila.

“Ekipe su sastavile GPS koordinate svakog udara, od kojih su svi pogodili područje koje je izraelska vojska identificirala kao evakuacionu zonu na internetskoj interaktivnoj mapi koju je objavila 1. decembra”, napisao je NBC, napominjući da ova mapa nije ažurirana i ostaje tačan, prema IDF-u.

Predmetnu kartu ranije su kritizirale međunarodne humanitarne organizacije i Palestinci kao zbunjujuću i tešku za čitanje, a mnogi ističu da u većini slučajeva nije dostupna ni civilima na terenu, zbog redovnog mobilnog telefona i interneta zamračenja.

Programski direktor Human Rights Watch-a Sari Bashi rekao je za NBC da napadi istaknuti u istrazi ove kuće nisu izolovani. “Ljudi bježe na puteve koje im je vlada rekla da koriste do mjesta gdje im je izraelska vlada rekla da idu. I kada odu tamo, bivaju ubijeni”, rekao je Bashi.

U jednom primjeru koji je pružio NBC, IDF je 18. decembra bacio letke u Gazi, govoreći stanovnicima da idu u četvrti Tal Al Sultan, Al Zuhur i Al Shaboura u Rafahu, označavajući ih sigurnima. Istraga ovog izdanja pokazala je da su sve tri lokacije kasnije pogođene zračnim napadima, što je rezultiralo smrću desetina civila.

Na pitanje NBC-a da prokomentariše sedam istaknutih zračnih napada, IDF je navodno u e-poruci toj agenciji tvrdio da “nije svjesna bilo kakvog napada na datim koordinatama i vremenu”.

U međuvremenu, izraelska vojska je u više navrata optuživala militante Hamasa da koriste civile kao živi štit i obećala da će “djelovati protiv Hamasa gdje god da djeluje”, istovremeno tvrdeći da će se posvetiti međunarodnom pravu i napraviti razliku između terorista i civila.

IDF je započela ofanzivu u Gazi nakon napada Hamasa 7. oktobra na izraelsku teritoriju, koji je rezultirao smrću preko 1.200 ljudi, a oko 250 uzeto kao taoci.

Odgovor Izraela do sada je odnio živote više od 34.000 Palestinaca, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

gazaIDFIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
14 dana prije

Друштвеним мрежама кружи снимак на којем кинески лидер, пре преговора са америчким државним секретаром, пита помоћника: „Када ће отићи?“

Blinkena je na aerodromu ispratio americki ambasador i niko vise.

trolling queen
14 dana prije

Dakle….kako je jasno dokazivo i činjenično stanje o IDFu — oni isključivo mogu napadati nenaoružane ljude i bombardirati ih iz aviona (bombama koje je poslao Biden) — time pokazuju svoju snagu i odlučnost brisanja Hamasa sa lica zemlje. Koliko se dalo vidjeti zadnjih mjeseci, okršaji na južnoj libanonskoj granici sa Hizbolahom – nisu baš bili uspješni, nekako im ne ide baš; naravno – napadajući avionima Siriju i šaljući bombe usred Damaska – ubili su na tlu Irana (veleposlanstvo) diplomate, pa kad je Iran uzvratio – nekako je IDF – ha, što napravio? Nekako se povukao…..Dakle, jedini “veličanstveni” uspjesi IDF-a su jasno vidljivi u ubijanju civila, najviše djece…zatim u rušenju stambenih zgrada (tu imaju opravdnje- softver The Lavander koji je kao targatirao pripadnike Hamasa koji žive u tim zgradama. Tu jest najbolje, prema IDFu, srušiti cijelu zgradu – kao što su učinili sa Gaza Cityjem, sada će i sa Rafahom)….Srušili su… Čitaj više »

Zoki
14 dana prije

proglasili sigurnim, ali do kada?

Josip
14 dana prije

Sve zidove se mora konacno i jednom za uvijek istrijebiti kao genetski promasaj ljudskog roda. Svijet ce tada biti puno bolji. Ima li jos netko tko to ne vidi ili shvaca?

Max
14 dana prije

Zone sigurne smrti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI