Izrael je porekao umješanost u ubistvo iranskog generala Soleimanija, ali novi izvještaj kaže da je pomogao SAD u atentatu

Qasem Soleimani
18 komentara

Izrael se potrudio da se distancira od atentata dronom na Kassema Soleimanija prošle godine. Međutim, novi izvještaj o planiranju i izvršenju ubistva iranskog generala potvrdio je da je umiješan i Izrael.

Soleimanija, koji je komandovao snagama Kuds Iranskog revolucionarnog gardijskog korpusa, američkim dronom je ubijen u blizini aerodroma u Bagdadu prošlog januara. Njegovo ubistvo približilo je SAD i Iran otvorenom ratu više nego bilo kada posljednjih godina, a prema članku Yahoo News objavljenom u subotu, bilo je u fazi planiranja od najranijih dana Trumpove administracije.

Zasnovan na „intervjuima sa 15 sadašnjih i bivših američkih zvaničnika“, članak opisuje napor da se „ukloni Kassem Soleimani“, prema riječima jednog anonimnog zvaničnika CIA. Uključeno je više američkih vojnih ogranaka i obavještajnih agencija, ali isto tako i izraelskih specijalnih snaga, tvrdi se u članku.

U toku udara, osoblje Komande za specijalne specijalne operacije SAD otputovalo je u Tel Aviv, gdje je „sarađivalo sa svojim izraelskim kolegama kako bi pomogli u praćenju obrazaca Soleimanijevih mobilnih telefona“. Soleimani je navodno mijenjao telefone nekoliko sati prije napada, ali Izraelci su znali njegove brojeve i „predali su ih Amerikancima“.

Nejasno je koja izraelska jedinica ili jedinice su imale Soleimanijeve brojeve. Sve što članak otkriva je da su oni „pandani“ američkih specijalnih snaga.

Izrael je više puta negirao umiješanost u udar na Soleimanija. „Atentat na Soleimanija nije izraelski, već američki događaj. Nismo bili umiješani i ne bismo trebali biti uvučeni u to“, rekao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu svom bezbjednosnom kabinetu nakon napada. „Izrael se držao na distanci od incidenta“, navodno tvrdi direktor Mossada i izraelske Uprave za vojno-obavještajne poslove.

Međunarodni glasnogovornik izraelskih odbrambenih snaga Jonathan Conricus rekao je za France 24 da izraelska vojska “nije imala nikakvu ulogu” u ubistvu Soleimanija, ističući da je “ovo bila američka operacija”.

Izraelska ambasada u Washingtonu nije komentarisala najnoviji izvještaj Yahoo News.

Teheran vjerovatno ne bi iznenadila navodna umiješanost Izraela u udar na Soleimanija. Od Soleimanijeve smrti, Iran optužuje Izrael za atentat na još jednog od njegovih najboljih naučnika, napad na njegove tankere za naftu i sabotažu nuklearnih postrojenja. Izrael je ostao nijem na optužbe.

atentatIZRAELKassem Soleimani
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
koov
2 godine prije

Zar nije malo čudno kako izostanu komentatori na ovakve teme gdje članak piše o izraelskim zločinima?

Neće ni da se pojavu i ona dva varana, glupak i tupak, to jest istražuj i Subaru.

Oba dva su plaćeni s novcem iz Izraela i Londona.

Mosha
2 godine prije

Dronovi su Izraelski izum…amerika treba platit licencu za korištenje van neslužbenih ratnih sukoba pogotovo za udare na velike igrače poput Sulejmanija… 30 škuda amo…

nekoime
2 godine prije

Podmuklo i prljavo. Zašto nitko ne voli Izraelce?

ratm
2 godine prije

Ovo je po mom mišljenju jedna od većih “zagonetki”. Siguran sam da Trump to nije naredio bez suglasnosti Rusije ,Kine, Irana itd…

Max
2 godine prije

Moj neće izostati. Ispočetka sam pisao da se zbog podmuklosti i sofisticiranosti operacije vidi Izraelskii rukopis. Amerrikanci su bili samo izvršitelji jer su znatno dalje, Bolje opremljeniji i mogu izbjeći mogućnost direktne odmazde po svom teritoriju. To je bio čin državnog terora i agresije na 2 države. Iran i Irak.

FATIH
2 godine prije

EL -FATIHA NA DUSU GENERALA!!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI