Izrael lišava vizne privilegije osoblju UN-a

Ujedinjene nacije
19 komentara

Izraelska vlada saopštila je da više neće automatski davati vize radnicima Ujedinjenih nacija, nakon što je tvrdila da su neki zaposleni bili “saučesnici” palestinskim militantima. Umjesto toga, prijave će se razmatrati od slučaja do slučaja.

Viši glasnogovornik Eylon Levy predstavio je odluku u utorak, osudivši zvaničnike UN-a zbog “skretanja krivice na Izrael” i “prikrivanja Hamasa” tokom posljednjeg sukoba u Gazi.

“Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da zahtjevi za vize od strane zaposlenih u UN-u više neće biti odobravani automatski, već će se razmatrati od slučaja do slučaja”, rekao je Levy. “Izrael će prestati raditi s onima koji sarađuju s propagandnom mašinom Hamasovog terorističkog režima, a mi pozivamo naše saveznike da učine isto i zauzmu se za osnovni integritet u globalnim institucijama koje bi trebale služiti, a ne sabotirati međunarodnu sigurnost.”

Taj potez dolazi nakon ponovljenih upozorenja UN-a o “katastrofalnoj” humanitarnoj krizi u palestinskoj enklavi, gdje su izraelske snage vodile razornu kampanju bombardovanja i sve više napada na zemlju u znak odmazde za smrtonosni Hamasov napad 7. oktobra na južni Izrael.

Ranije u utorak, glasnogovornik Ureda UN-a za ljudska prava Seif Magango rekao je da su pojačani zračni napadi na izbjegličke kampove i stambena područja u centralnoj Gazi posljednjih dana ostavili desetine mrtvih. On je upozorio da su skloništa, bolnice i druga skloništa masovno pretrpani i da im nedostaje hrane, goriva i lijekova.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopćile su da se smatra da je “hiljade” Hamasovih boraca aktivno u kampovima i optužile militantnu grupu za “otmicu pomoći” namijenjene civilima.

Izraelski zvaničnici često su kritizirali Ujedinjene nacije tokom 81-dnevnog rata, optužujući osoblje da izdvajaju izraelsku vojnu akciju dok ignorišu zločine koje je počinio Hamas. Ranije ove sedmice, ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je da je ponašanje UN-a od 7. oktobra “sramota za organizaciju i međunarodnu zajednicu”, tvrdeći da je “legitimizirao ratne zločine” Hamasa i objavio “nepotkrijepljene krvne klevete” protiv Izraela.

Skoro 21.000 ljudi ubijeno je u Gazi tokom posljednjeg požara, od kojih su mnoge žene i djeca, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima. Hamasov iznenadni napad na izraelske gradove u oktobru usmrtio je najmanje 1.200 ljudi, od kojih su većina bili civili. Militanti su uzeli i oko 240 talaca. Od utorka, IDF je potvrdio smrt 161 vojnika tokom kopnene invazije na Gazu.

gazaIZRAELUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Samo U Prolazu
4 mjeseci prije

Hoce li vise sankcije i izolacija?!

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

21.000 podijeljeno sa 1.200 = 17.5

17.5 ubijenih Palestinaca (od čega 70% zena i djece) na jednog ubijenog Izraelca.

Za sada.

“Izraelski zvaničnici često su kritizirali Ujedinjene nacije tokom 81-dnevnog rata, optužujući osoblje da izdvajaju izraelsku vojnu akciju dok ignorišu zločine koje je počinio Hamas. Ranije ove sedmice, ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je da je ponašanje UN-a od 7. oktobra “sramota za organizaciju i međunarodnu zajednicu”, tvrdeći da je “legitimizirao ratne zločine” Hamasa i objavio “nepotkrijepljene krvne klevete” protiv Izraela.”

Zidovi su totalno pomaknuti od stvarnosti.
Sebe smatraju uebermenschima, kao i Ameri u odnosu na bilo koju drugu naciju u svijetu.

Odabrana i izuzetna nacija – protiv bilo kakvog međunarodnog prava, osuda, presuda, sankcija rade što hoće i gdje hoće.

I dok im svijet to dozvoljava, nastavit će to raditi.

abc
4 mjeseci prije

Jedini božji narod, kao sebe nazivaju židovi, se konačno pokazuje u svom pravom zločinačkom karakteru.

xyz
4 mjeseci prije

To nisu bili privilegiji nego podplate odnosno korupcija na jevrejski način. Ima toga na zapadu koliko hočete. Skoro svi zapadni političari, pa i visoka vojna lica su skloni sionističkoj korupciji.

xyz
4 mjeseci prije

Tome mogu kraj napraviti samo arapske i perzijske zemlje, turska i islamske azijske zemlje. Jer to je rat protiv svih muslimana. To što se danas radi Palestincima, to čeka sve muslimane. Neminovno i neizbježno.

xyz
4 mjeseci prije

Izrael sankcionira EU, a ceo svet šuti, jer živi od kredita sionističkih judeo-američkih banaka. Tko se pobuni, odmah ostaje bez kredita ili se mu podižu kamatne stope. Ješe drže ceo svet za muda i stišču li stišču……

Max
4 mjeseci prije

Ne žele svjedoke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI