Izrael mora imati punu kontrolu nad granicom Gaze i Egipta

Benjamin Netanyahu
11 komentara

Premijer kaže da se mora osigurati “demilitarizacija” palestinske enklave

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ima za cilj preuzeti punu kontrolu nad graničnim pojasom Gaze i Egipta, tvrdeći da je to jedini način da se postigne “demilitarizacija” palestinske enklave i spriječe prekogranični napadi.

Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Tel Avivu u subotu dok Izrael ulazi u 13. tjedan rata s Hamasom, Netanyahu je predvidio da će se “rat nastaviti još mnogo mjeseci”, unatoč međunarodnom pritisku da se prekinu neprijateljstva.

Ponovio je planove za potpunu eliminaciju Hamasa i postizanje oslobađanja svih izraelskih talaca, obećavši da će osigurati da Gaza više ne predstavlja prijetnju Izraelu i da u njoj neće biti “elementa koji financira terorizam, školuje svoju djecu za terorizam i plaća obitelji terorista.”

Netanyahu je dodao da postoje “dodatne važne misije” čiji je cilj ponovno uspostavljanje sigurnosti u izraelskim gradovima i naseljima koji su postali žrtve razornog napada Hamasa 7. listopada i omogućavanje sigurnog povratka za stanovnike.

“Filadelfijski koridor – ili točnije rečeno, južna točka zaustavljanja [Gaze] – mora biti u našim rukama. Mora biti zatvoreno. Jasno je da bilo koji drugi aranžman ne bi osigurao demilitarizaciju koju tražimo”, rekao je premijer.

“Kao premijer, odbacio sam međunarodni pritisak usmjeren na zaustavljanje rata prije nego što postignemo te ciljeve”, dodao je Netanyahu. Također je pohvalio SAD jer je odobrio “opskrbu dodatnog ratnog materijala” Izraelskim obrambenim snagama (IDF).

Netanyahu nije pojasnio planira li enklavu staviti pod isključivu kontrolu Izraela nakon godina povlačenja, nakon jednostranog povlačenja izraelskih snaga sigurnosti 2005. Međutim, opetovano je rekao da neće dopustiti palestinskim vlastima, koje upravljaju Zapadom Bankom, ali ne i Gazom, da preuzme kontrolu nad enklavom u sukobima nakon rata.

Netanyahuova izjava uslijedila je nekoliko dana nakon što je Južnoafrička Republika uložila žalbu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu, optužujući Izrael da je počinio “genocid” nad palestinskim stanovništvom u Gazi.

Izrael je odbacio optužbu jer joj nedostaje “činjenična i sudska osnova”, umjesto toga krivi Hamas za nanošenje patnje Gazanima i optužuje tu militantnu skupinu da koristi civile kao “živi štit”.

Više od 21.600 ljudi ubijeno je u Gazi otkako je Izrael započeo zračne napade i pokrenuo kopnenu invaziju na enklavu.

gazaIZRAELNetanyahuPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad
3 mjeseci prije

Israel zv čitaj ISRAHEL mora jedino naći rezervnu lokaciju za svoju barbariju ili će ih Arapi predvodjeni mudrim Perzijancima baciti u Sredozemno more !!!! P.S. moraju odmah seliti ili početi ozbiljnu obuku plivanja

Max
3 mjeseci prije

Krvlju će platiti mnogi dok dođu do njega.

Nenad
3 mjeseci prije

Kad čovjek pomisli da je već čuo najveću nebulozu i da veću ne može čuti … Natanyahu:: Izrael u ratu u Gazi primjenjuje najviše standarde

Trut
3 mjeseci prije

Crkni govno hazarsko, majku i hebem.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI