Izrael nagrađuje Jordan jednogodišnjim produljenjem sporazuma o vodama za pomoć u obaranju iranskih dronova

ZASTAVA Jordan i Izrael
20 komentara

Izrael je najavio da će produžiti sporazum o vodi koji je potpisao s Jordanom za pomoć Jordana u obaranju bespilotnih letjelica i projektila koje ispaljuje Iran.

Tijekom iranskog napada na Izrael 13. i 14. travnja nazvanog Operation True Promise, Hašemitsko kraljevstvo oborilo je iranske projektile koji su probili njegov zračni prostor. To je izazvalo pljesak Izraela, koji je odmah prepoznao napore svog susjeda.

Zbog toga je Tel Aviv spreman produljiti svoj ugovor o vodi s Ammanom za dodatnu godinu. Izvorno postavljen na tri godine, sporazum uključuje prijenos 100 milijuna kubičnih metara vode godišnje iz Izraela u Jordan. Hašemitsko kraljevstvo je ranije zatražilo od židovske nacije da razmotri produljenje sporazuma za još godinu dana usred eskalacije napetosti između njih dvije koje proizlaze iz nasilja u Gazi.

Ovo produženje odražava ne samo zahvalnost Izraela za pomoć Jordana, već i snagu njihovih bilateralnih odnosa, koji se protežu izvan sigurnosne suradnje i obuhvaćaju različita područja od zajedničkog interesa. Također naglašava važnost regionalnih partnerstava u rješavanju zajedničkih izazova i promicanju mira i stabilnosti na Bliskom istoku.

U zamjenu za produženje sporazuma, Izrael je navodno tražio od Jordana da smanji svoje kritike prema Izraelu i obuzda huškanje jordanskih dužnosnika protiv njega. Uz to, Izrael je istaknuo važnost vraćanja bilateralnih odnosa na prethodno stanje, uključujući povratak veleposlanika u Amman i Tel Aviv.

Sporazum o vodi, koji proizlazi iz mirovnog sporazuma između dviju država iz 1994., zahtijeva od Izraela da Jordanu opskrbi 55 milijuna kubičnih metara vode godišnje po subvencioniranoj stopi. Tijekom godina ta je dodjela povećana, s dodatnim odredbama za desaliniziranu vodu.

Međutim, napetosti su eskalirale od studenog 2023. kada je Jordan objavio da odbija ratificirati zasebni sporazum koji uključuje energetsku suradnju. Tada je kraljevstvo kao razlog za odluku navelo izraelske akcije u Gazi. Ovo stajalište odražava napetost u diplomatskim vezama između dviju zemalja, pogoršanu ofenzivom u Gazi i velikim ljudskim žrtvama.

Kralj Abdullah II naglašava da Jordan NEĆE postati bojno polje

U međuvremenu, kralj Abdullah II od Jordana branio je nedavne akcije svoje vojske, tvrdeći da kraljevstvo neće dopustiti da njegov teritorij postane bojno polje za bilo kakav sukob. Monarh je istaknuo da su sigurnost nacije i sigurnost njezinih građana najvažniji.

Vlada Jordana izjavila je da je poduzela obrambene mjere kako bi zaštitila svoj suverenitet. Iako je ovaj potez vjerojatno dobio potporu saveznika poput SAD-a, također je izazvao kontroverze, pri čemu su neki optuživali Jordan da daje prioritet svom odnosu s Izraelom u odnosu na palestinsku stvar.

Međutim, stručnjaci poput Kristiana Coatesa Ulrichsena s Instituta Baker Sveučilišta Rice tvrde da su Jordanovi postupci bili obrambeni i da nisu indikativni za podršku Izraelu. Istaknuo je da je Irak mogao presresti streljivo, ali nije odlučio iz političkih razloga.

Bahreinski strateški stručnjak Abdullah Al Junaid branio je pravo Jordana da zaštiti svoj zračni prostor, osuđujući neutemeljene optužbe za tajni dogovor s Izraelom. Naglasio je da Iran i njegovi opunomoćenici predstavljaju prijetnju regionalnoj sigurnosti.

Jordanski dužnosnici ponovili su svoju predanost obrani svog suvereniteta i potpori palestinskoj stvari. Potvrdili su da bi Amman slično reagirao na bilo kakvu prijetnju svojoj sigurnosti, bez obzira na njezino podrijetlo.

Jonathan Lord iz Centra za novu američku sigurnost istaknuo je složenu dinamiku u igri, sugerirajući da je obrambena suradnja Jordana sa SAD-om i Izraelom u skladu s njegovim širim sigurnosnim interesima. Nagađao je da su obrambeni sustavi američke proizvodnje vjerojatno korišteni u presretanju iranskih bespilotnih letjelica i projektila, pokazujući prednosti bližih sigurnosnih veza s Washingtonom.

Nakon napada, intenzivirani su diplomatski napori za deeskalaciju napetosti. Američki predsjednik Joe Biden osudio je postupke Irana i ponovno potvrdio potporu sigurnosti Jordana. Diplomatski angažmani između regionalnih sila poput Iraka i Jordana imaju za cilj rješavanje eskalirajuće situacije i osiguranje kontinuirane koordinacije među saveznicima.

IZRAELJordanSporazum o vodi
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad
12 dana prije

🤣🤣 zato je dobio posljednje upozorenje osovine otpora “još jedna greška i kreće oružana pobuna u Jordanu” postaknuta iz pravca Sirije, Iraka

gigi pinna
12 dana prije

Da Jordan – imaju profesionalnih vojnika manje nego Hrvatska, taj im jazavac na čelu te britanske nakaze oficir je britanske vojske. Ovi Arapi šugaviji od nas Balkanjerosa.

Гавран
12 dana prije

1955. Sirija, Liban, Jordan i Izrael postigli su sporazum prema kojem Jordan treba da dobije 740 miliona milimetara, a Izrael 400 miliona metara vode iz riječnog sliva. Međutim, Izrael je 1964. godine izgradio dvije brane na rijeci Jordan, preusmjeravajući vodu na vlastita poljoprivredna zemljišta preko svog Nacionalnog vodonosnika, velikog infrastrukturnog projekta.21. 12. 2023.
.
Uselim se u tvoju kuću, oteram te da živiš u podrum i naplaćujem ti stanarinu i sve troškove. Vodu, struju a i troškove menadžmenta.

Гавран
12 dana prije

Prvo i osnovno je da imaš trajnu licencu nad Bogom.
Onda dobiješ od najviše instance trajno vlasništvo nad zemljinom kuglom.
E onda kao overeni katastarski vlasnik , možeš sve resurse trajno da iznajmljuješ svakome ko hoće da živi.

Josip
12 dana prije

Jordanske pizde, u svakom zitu ima kukolja..

Max
12 dana prije

Ucjenjuju ih žeđu.

nessy
12 dana prije

Jordan? Guja u njedrima. Tom kralju-supku je zena palestinka.

Lucija, prva
12 dana prije

Voda je bitan faktor.
Zapamtite ovo.

Da nije kojekakvih frka na BI, već bi dosad izbijali ratovi za vodu.
Npr Turska je napravila neke brane. Koje su uzrokovale manjkove vode nizvodno.

Govorim o Eufratu i Tigrisu.
Ima ih k’o …, vode nema.

Tko ima vode i 5 puta manje stanovnika nego bi mogao?

BALKAN.

Zvone
12 dana prije

I Jordan če pasti, samo treba da dođe na red.

FELIX
12 dana prije

JORDANCI ZNAJU DA SU I ONI NA SPISKU ZNAJU I TO DAS SU SIGURNI DOK JE ISRAELA KOJI JE ZA SADA BRANA PROTIV NAMERA IRANA DA OSVOBODI I NJIH KAO I SAUDOVU ARABIJU , KOJA SE BOJI IRANA VISE NEGO ISRAEL, ISTO VAZI I ZA SIRIJU I IRAQ KOJI JE BIO VEC U RATU SA IRANOM, EVROPEJCU SU JOS U DUBOKOM SNU I SANJAJU O LJUDSKIM PRAVIMA. SRBI SU SE MALO PROBUDILI ALI PREKASNO KOSOVO VISE NIJE SRBIJA TU SE ISLAMSKA NAJEZDA NECE ZAUSTAVITI. POSLUSAJTE SMO HIMNU MI SMO VOJSKA ALAHOVA KOJ JE NA HRVATSKOM..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI