IZRAEL NAJAVLJUJE: Postoji 95% šanse da će se pokrenuti velika vojna operacija u pojasu Gaze

Izrael IDF-2

Izraelski ministar obrane rekao je nakon savjetovanja s premijerom da ima plan da ukloni “terorističke” prijetnji iz pojasa Gaze i “umirenje” stanovnika juga Izraela. Prema njegovim riječima, postoji “95% šanse” da će se tamo pokrenuti velika operacija.

“Postoji 95% vjerojatnosti da je neizbježno da mi [Izrael] pokrenemo veliku kampanju za ponovno zauzimanje Gaze” koju trenutno vodi Hamas, najavio je ministar obrane Naftali Bennett 25. veljače za Jerusalem Post.

“Spremni smo, a planovi su napravljeni s premijerom Benjaminom Netanjahuom i vojskom”, rekao je Bennett, ta je nastavio: “Dat ćemo teroristima posljednju priliku da se smire. Ali ne vjerujem u njih. Oni su lažljivci, ubojice i mi ćemo morati djelovati. Rat je uvijek krajnje sredstvo. Ali ovaj put, to će biti prema našim uvjetima i vrlo jasnom vizijom za sljedeći dan.”

Neizvjestan prekid vatre uspostavljen je uvečer 24. veljače sa Palestinskim islamskim džihadom i Hamasom nakon što je za dva dana iz Gaze u južni Izrael ispaljeno oko 100 raketa. Sukobi bi se mogli nastaviti, navode izraelske vlasti, koje inzistiraju na tome da je vojska spremna na osvetu.

“Ako Izraelci s juga ne mogu spavati noću, ni teroristi u Damasku neće spavati”, rekao je Naftali Bennett, pozivajući se na napade koje su izraelske zračne snage izvele 23. veljače navečer na ciljeve Islamskog džihada, gdje je po njegovim riječima osam terorista ubijeno u blizini Damaska. “Želim dati nadu ljudima Juga da će se smiriti”, rekao je.

Sirene upozorenja redovno odzvanjaju u graničnim područjima Izraela u pozadini mirovnog plana nazvanog „Deal of the Century“, koji je predstavio Donald Trump. Ovaj projekt ima za cilj posebno uspostavljanje palestinske države i održavanje statusa Jeruzalema kao nedjeljive prijestolnice Izraela. Palestinski predsjednik Mahmud Abbas odbacio je plan i rekao da je Palestina prekinula veze sa Sjedinjenim Državama i Izraelom.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

11
Ostavite komentar

avatar
10000
 
8 Grupirani komentari
3 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
11 Komentatori
OraMaxgigi pinnagigi pinnagigi pinna Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Tbilisi
Gost
Tbilisi

To će ići u paketu s Turskom.

Ante
Gost
Ante

Da prošlo je 15 godina od 2006 godine pa su zaboravili kako su onda prošli. Sa svim onim ratnim iskustvom iz Sirije to će biti sasvim drugi rat za Izrael.

gigi pinna
Gost
gigi pinna

@Ante Ali zio-naziji i idu na kartu Hezbollahove angažiranosti protiv njihovih korisnih idiota u Siriji, pa nemaju kapaciteta baviti se i ovom hazarskom bagrom.
Trumpova (Kosher Nostre, bolje reći) strategija je iscrpljivanje sankcijama i Libanona, i Irana, i izgleda da im ne ide toliko loše. Jer inače znaju da u kopnenom sukobu nemaju šanse.
Niti iz Iraka se nisu još povukli.

Ora
Gost
Ora

U slučaju napada na Libanon, hezbollah ulazi u Tel aviv za 24 sata. U Izraelu se već spremaju bijele zastave i sade drvoredi tako da hezbollah može marširati u hladu. Sila je to.

AJeTo
Gost
AJeTo

Vjerojatnost raste kako se situacija u Siriji kristalizira. Nije pametno imati dvije otvorene fronte.

Duki
Gost
Duki

Bit’će “zovi Kairo za primirje”

Davor drugi
Gost
Davor drugi

S te je pretpostavke znaci Izrael startovao buduće akcije i planove. Nemoguce je sada u ovom momentu za Siriju bilo sto početi po pitanju Golana, dok se ne riješi problem Idliba. Rješavanjem Idliba, Sirija će imati sve raspoložive vojne resurse na raspolaganju za rješavanje problema Golana, kao krajnju opciju ukoloko diplomacija ne uspije iznaći kompromisno riješene. Vjerujem da je Izrael sve odradio, da Sirija ako bar ništa drugo, da im sto dulje vremenski traje kampanja po pitanju Idliba. Mislim da su posredstvom USA aktivirali Erdogana da situaciju oko Idliba učini ne mogućom ili da je maksimalno oteža i zakomplicira uključujući ucijenjenu, novim izbjegličkim valom, EU . Pitanje je samo koliko daleko je mali sultan spreman ići u rizik sukoba većih razmjera tek da bi izašao Izraelu u susret i što za uzvrat traži, ili je već nešto od Izraela keširao. Izraelu je u potpunosti jasno, sto nakon oslobođenja cijele Sirije slijedi. U toj igri, mislim da će izostati neka veća podrška od strane Rusije, teško da će biti spremni rješavati sirijske stare probleme i konfrontaciju sa Izraelom odnosno sa USA.

gigi pinna
Gost
gigi pinna

Rusi su revni jedino kada treba udarati po jihadi proxyjima. Čisto sumnjam da će Siriji dati zeleno svjetlo za oslobađanje, ne samo Golana, već i područja pod kurdsko-američkim nadzorom, kao i onim turskim.
Dovoljno je bilo vidjeti kako Rusi iz transportera, kao miševi iz rupe, snimaju kako Amerikanci pucaju po demonstrantima.
Nije za čuditi niti kada proruski mediji, kao ovaj portal, laprdaju kako je Idlib praktično posljednji teritorij Sirije pod okupacijom.
A onda se jave dežurni branitelji lika i djela Velikog Šahiste, pa kažu da bi Sirija kapitulirala bez ruske pomoći, što je vjerojatno točno, ali ipak, ako si doša svog saveznika osloboditi zla, “Il’ kuj, il’ ne mrči gaća”.

gigi pinna
Gost
gigi pinna

Da je Egipat imalo normalniji i manje korumpiran, dovoljno bi bilo ATGM-ove dostaviti Hamasu, i udri po vojnim ciljevima. Ovako iz Pojasa Gaze ispaljuju “čikete”, gdje nemaš nikakvu korist, samo od agresora i zločinca praviš “žrtvu”.

gigi pinna
Gost
gigi pinna

A na dnu stranice nam se reklamira zaštita za obitelj Iron Dome – Za Iron Dome spremni! – motto Nezavisne Države Izrael.

Max
Gost
Max

Krenimo redom. Je li Izraelska vojska nadmoćnija Palestinskim gerilcima jest osobito iz zraka ali ako idf krene kopnenim putem onda bi b bio asimetrični rat u kojem bi se Palestinskigerilci i stanovnivi pojasa Gaze oduprli žestoko iza svake zgrade a ne bih se čudio ni da je islmski džihad primio pomć u ljudstvu i tehnici očekujući upravo ovakav slijed događaja. Utom slučaju možemo očekivati žestoke borbe i čuđenje kako su “primitivne palestinske rakete izrađene u garaži” probile razvikani proturaketni štit iron dome.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik