IZRAEL NAJAVLJUJE: Postoji 95% šanse da će se pokrenuti velika vojna operacija u pojasu Gaze

Izrael IDF-2
9 komentara

Izraelski ministar obrane rekao je nakon savjetovanja s premijerom da ima plan da ukloni “terorističke” prijetnji iz pojasa Gaze i “umirenje” stanovnika juga Izraela. Prema njegovim riječima, postoji “95% šanse” da će se tamo pokrenuti velika operacija.

“Postoji 95% vjerojatnosti da je neizbježno da mi [Izrael] pokrenemo veliku kampanju za ponovno zauzimanje Gaze” koju trenutno vodi Hamas, najavio je ministar obrane Naftali Bennett 25. veljače za Jerusalem Post.

“Spremni smo, a planovi su napravljeni s premijerom Benjaminom Netanjahuom i vojskom”, rekao je Bennett, ta je nastavio: “Dat ćemo teroristima posljednju priliku da se smire. Ali ne vjerujem u njih. Oni su lažljivci, ubojice i mi ćemo morati djelovati. Rat je uvijek krajnje sredstvo. Ali ovaj put, to će biti prema našim uvjetima i vrlo jasnom vizijom za sljedeći dan.”

Neizvjestan prekid vatre uspostavljen je uvečer 24. veljače sa Palestinskim islamskim džihadom i Hamasom nakon što je za dva dana iz Gaze u južni Izrael ispaljeno oko 100 raketa. Sukobi bi se mogli nastaviti, navode izraelske vlasti, koje inzistiraju na tome da je vojska spremna na osvetu.

“Ako Izraelci s juga ne mogu spavati noću, ni teroristi u Damasku neće spavati”, rekao je Naftali Bennett, pozivajući se na napade koje su izraelske zračne snage izvele 23. veljače navečer na ciljeve Islamskog džihada, gdje je po njegovim riječima osam terorista ubijeno u blizini Damaska. “Želim dati nadu ljudima Juga da će se smiriti”, rekao je.

Sirene upozorenja redovno odzvanjaju u graničnim područjima Izraela u pozadini mirovnog plana nazvanog „Deal of the Century“, koji je predstavio Donald Trump. Ovaj projekt ima za cilj posebno uspostavljanje palestinske države i održavanje statusa Jeruzalema kao nedjeljive prijestolnice Izraela. Palestinski predsjednik Mahmud Abbas odbacio je plan i rekao da je Palestina prekinula veze sa Sjedinjenim Državama i Izraelom.

gazaInvazijaIZRAELPrijetnja
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

To će ići u paketu s Turskom.

Ante
4 godine prije

Da prošlo je 15 godina od 2006 godine pa su zaboravili kako su onda prošli. Sa svim onim ratnim iskustvom iz Sirije to će biti sasvim drugi rat za Izrael.

AJeTo
4 godine prije

Vjerojatnost raste kako se situacija u Siriji kristalizira. Nije pametno imati dvije otvorene fronte.

Duki
4 godine prije

Bit’će “zovi Kairo za primirje”

Davor drugi
4 godine prije

S te je pretpostavke znaci Izrael startovao buduće akcije i planove. Nemoguce je sada u ovom momentu za Siriju bilo sto početi po pitanju Golana, dok se ne riješi problem Idliba. Rješavanjem Idliba, Sirija će imati sve raspoložive vojne resurse na raspolaganju za rješavanje problema Golana, kao krajnju opciju ukoloko diplomacija ne uspije iznaći kompromisno riješene. Vjerujem da je Izrael sve odradio, da Sirija ako bar ništa drugo, da im sto dulje vremenski traje kampanja po pitanju Idliba. Mislim da su posredstvom USA aktivirali Erdogana da situaciju oko Idliba učini ne mogućom ili da je maksimalno oteža i zakomplicira uključujući ucijenjenu, novim izbjegličkim valom, EU . Pitanje je samo koliko daleko je mali sultan spreman ići u rizik sukoba većih razmjera tek da bi izašao Izraelu u susret i što za uzvrat traži, ili je već nešto od Izraela keširao. Izraelu je u potpunosti jasno, sto nakon oslobođenja cijele Sirije… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Krenimo redom. Je li Izraelska vojska nadmoćnija Palestinskim gerilcima jest osobito iz zraka ali ako idf krene kopnenim putem onda bi b bio asimetrični rat u kojem bi se Palestinskigerilci i stanovnivi pojasa Gaze oduprli žestoko iza svake zgrade a ne bih se čudio ni da je islmski džihad primio pomć u ljudstvu i tehnici očekujući upravo ovakav slijed događaja. Utom slučaju možemo očekivati žestoke borbe i čuđenje kako su “primitivne palestinske rakete izrađene u garaži” probile razvikani proturaketni štit iron dome.

nessy
3 godine prije

‘Oni su lažljivci, ubojice’, kaze Izraelac. Ovo vec spada u rubriku ‘humor’.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI