Izrael nastavlja operaciju protiv Gaze

Unistena Gaza
13 komentara

Izrael je nastavio napade na Hamas nakon višednevnog zatišja, optužujući palestinsku oružanu grupu za kršenje primirja. Zapadni Jerusalem je više puta ponavljao da će nastaviti neprijateljstva nakon završetka primirja.

U saopćenju u ranim jutarnjim satima u petak, Izraelske odbrambene snage (IDF) su tvrdile da je “Hamas prekršio operativnu pauzu, i pored toga pucao prema izraelskoj teritoriji”.

“IDF je nastavio borbu protiv terorističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze”, dodaje se. Vojska je također objavila da izvodi zračne napade na ciljeve Hamasa u Gazi. Ranije tog dana, Izrael je rekao da je presreo lansiranje iz palestinske enklave, a kasnije je dodao da je “identificiran niz lansiranja iz pojasa Gaze prema izraelskoj teritoriji” i da “nisu presretnuti prema protokolu”.

Obje strane su se međusobno optuživale u brojnim prilikama za kršenje zakona u sjevernoj Gazi, koja je postala primarna meta izraelske kopnene ofanzive koja je počela krajem oktobra. 

Dvije strane pristale su na četverodnevni prekid vatre uz posredovanje Katara koji je stupio na snagu 24. novembra. Ključni dio sporazuma bilo je obećanje Izraela da će osloboditi 150 palestinskih zarobljenika u zamjenu za 50 od otprilike 240 talaca koje je Hamas uzeo od početka krize 7. oktobra. Izrael je također rekao da će produžiti primirje za jedan dan za svakih deset zatvorenika koje Hamas oslobodi.

Primirje je nekoliko puta produžavano, Hamas je oslobodio više od 100 talaca, uključujući mnoge strance, dok je Izrael oslobodio oko 240 Palestinaca.

Najnovija razmjena dogodila se kasno u četvrtak, kada je grupa predala osam izraelskih talaca Crvenom križu u Gazi i potom evakuisala u Izrael. Potonji je oslobodio 30 Palestinaca.

gazaHamasIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DUŠAN ,
5 mjeseci prije

Izrael nastavlja borbu protiv terorista Hamasa,do njegovog uništenja ,TRAJNOG !!! HAMASU nije cilj palestinska država ili samouprava kao Fatahu,već uništenje države Izrael bez obzira na stradanje palestinskih civila !!! Napravili pokolj civila u Izraelu pa se posakrivali u podzemne tunele a stradavaju tisuće palestinskih civila,osobito djece !!! I sada što da rade Izraelci,da im pjevaju narodne pjesme,da pregovaraju o nečemu ,da malo sačekaju ,a ovima cilj SAMO UBIJANJE IZRAELACA I UNIŠTENJE IZRAELSKE DRŽAVE !!!

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Slabo to nešto Yehudi 🤣 !? Nešto to ne ide ! Toliko moćna ” državetina ” ( nešt veća od Slavonije 😁 ) pa Židovska mudrost pa tehnologije pa Atomsko pa …. SVIRANJE LJURCU kao i do sad sve došlo od vas 🤷 ?! Budući da uz svu svoju ” mudrost ” , koja se na puno mjesta klasificira kao – latentna pokvarenost 😎 – nijeste niti , JEDAN JEDINI , GRAD uspjeli zauzeti , jedino gladne i nenaoružane civile i djecu pomlatititi – bravo 👍 , sljedeće što vam slijedi je , Ujedinjenje islamska Svijeta – kontra VAS ali i ZAPADA – U CJELINI 🤷 , budući će se Pravoslavni ili pacifizirat ili okrijenut , Islamsku Svijetu što nitko do sada nije uspjeo do vas i NA TOMU – ČESTITKE 👍 ALI ISKRENE 👍👍👍 !!! Ta što mislite ?! Da su svi oni… Pristigli na zapad u dobi izmeđ… Čitaj više »

Josip
5 mjeseci prije

Izrael treba pretvoriti u prah i pepeo. Steta sto to Hitler nije dovrsio kad je imao priliku..

Nenad
5 mjeseci prije

Sotonjare od sotonine sinagoge lažnih židova hazara znaju da idu u pogrešnom smjeru ali i dalje idu jer je to jače od njih — BOLEST

Metabaron
5 mjeseci prije

Jeb’o te , ovo je pravo Biblijsko zlo….

Max
5 mjeseci prije

Rat će se nastaviti.

Odisea
5 mjeseci prije

Vidio sam na par mjesta klip sa gorjelim. Kur’ anom, kojeg palio izraelski vojnik,sve sagorjelo osim szranice do ajeta koji opominje nestanak Izraela.Neka tumsči ko kako želi.Iskreno sada se neuporedivo manje nerviram,siguran sam u ishod.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI