Izrael neće okončati rat dogovorom o taocima

IDF napad na bolnicu u Gazi
4 komentara

Oslobađanje izraelskih talaca koje drže u zarobljeništvu Hamasovi militanti neće imati nikakvog utjecaja na planove IDF-a u Gazi, smatra novinar Suleiman Maswadeh, koji je u subotu citirao anonimni “politički izvor” u izraelskoj vladi.

Tokom prošlogodišnjeg napada 7. oktobra na izraelske teritorije u blizini Gaze, militanti Hamasa ubili su oko 1.200 ljudi i uzeli još 250 talaca. Od tada je izvestan broj zarobljenika pušten, ali se oko 130 i dalje nalazi u palestinskoj enklavi.

Pišući na svom X nalogu, Maswadeh je citirao svoj izvor koji je izjavio da “za razliku od publikacija, Izrael ni pod kojim okolnostima neće pristati na kraj rata kao dio sporazuma o oslobađanju naših otetih”. Nadalje, neimenovani zvaničnik je tvrdio da je “politički ešalon” jevrejske države odlučio da će “IDF ući u Rafah i uništiti preostale bataljone Hamasa – bez obzira da li će postojati privremeni predah za oslobađanje našeg taoca ili ne”.

Grad Rafah, koji se nalazi u južnoj Gazi u blizini granice s Egiptom, trenutno je dom za oko 1,4 miliona Palestinaca koji su pobjegli iz sjevernih krajeva enklave. Osim izvođenja ponovljenih zračnih napada na ono što Izrael tvrdi da su mete Hamasa unutar grada, izraelska vlada je također zaprijetila da će pokrenuti kopnenu invaziju na to područje, uprkos prigovorima SAD-a i UN-a.

Maswadehovo izvještavanje poklapa se s izjavama izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ranije ove sedmice, kada je izjavio da će vojnici IDF-a ući u Rafah bez obzira na to da li se postigne sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca s Hamasom.

“Ideja da ćemo zaustaviti rat prije nego što postignemo sve njegove ciljeve ne dolazi u obzir”, rekao je Netanyahu u saopćenju iz njegovog ureda. “Ući ćemo u Rafah i tamo ćemo eliminirati Hamasove bataljone – sa ili bez dogovora, kako bismo ostvarili potpunu pobjedu.”

U međuvremenu, Netanyahuov politički rival i ministar u ratnoj vladi Benny Gantz, pozvao je “zvanične izvore i sve druge donosioce odluka” da “djeluju uzdržano” i da čekaju zvanična ažuriranja, te “da ne postanu histerični zbog političkih razloga”.

Istovremeno, izraelski ministar vanjskih poslova Izrael Kac je ranije obećao da će “obustaviti operaciju” u zamjenu za oslobađanje zarobljenika. Prošle sedmice, Izrael je službeno poslao Hamasu prijedlog o prekidu vatre koji predlaže privremeni prekid neprijateljstava kako bi se olakšala razmjena nekoliko desetina talaca za palestinske zatvorenike koji se drže u izraelskim zatvorima.

Taj je prijedlog opisao kao “izuzetno velikodušan” američki državni sekretar Antony Blinken, koji je pozvao Hamas da “brzo odluči” i “donese pravu odluku”.

Hamas je u međuvremenu zatražio trajni prekid vatre i povlačenje svih izraelskih trupa iz opkoljene palestinske enklave.

gazaHamasIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
13 dana prije

Neće stati.

Dokurčilomi
13 dana prije

Godina 2026. još je bliže nego prošle godine. Živi bili pa vidjeli.

abc
12 dana prije

To nije rat. To je masaker na civilima.

Darko
12 dana prije

Izrael mora okusiti slast i divotu Nagasakija i Hirošime..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI