Izrael nudi novo primirje Hamasu

Hamas
10 komentara

Izrael je spreman privremeno obustaviti vojnu operaciju na Gazi ako militantna grupa Hamas oslobodi više talaca, izvještavaju Axios i brojni izraelski mediji u utorak, pozivajući se na zvaničnike i izvore upućene u tekuće pregovore.

Prijedlog je dostavljen putem katarskih posrednika i navodno predviđa sedmodnevno primirje u zamjenu za oslobađanje do 40 žena, starijih i bolesnih osoba, prema informacijama izraelskog Channel 12. Hamas je zatražio potpuno prestanak neprijateljstava, ali prema istom izvoru, to nije prihvatljivo za izraelsko rukovodstvo koje je obećalo nastaviti rat dok palestinska militantna grupa ne bude neutralizirana.

Vjeruje se da se još uvijek nalazi 128 izraelskih i stranih državljana, uključujući najmanje osam Amerikanaca. Izrael je navodno spreman na “fleksibilan” pristup broju dana primirja i broju palestinskih zatvorenika koje može osloboditi u zamjenu.

Prošlog mjeseca, u tjedan dana primirja, Hamas je oslobodio 105 talaca u zamjenu za oslobađanje 240 Palestinaca koji su bili zatvoreni u izraelskim zatvorima. Međutim, pregovori su propali, a rat je nastavljen 1. decembra.

Predsjednik Isaac Herzog potvrdio je u utorak da “Izrael je spreman za još jednu humanitarnu pauzu i dodatnu humanitarnu pomoć kako bi omogućio oslobađanje talaca”, ali tačni detalji sporazuma još nisu dogovoreni. Predsjednik je istakao da “odgovornost leži u potpunosti” na lideru Hamasa Yahyi Sinwaru.

Hamas je 7. oktobra iznenadio Izrael izvršivši napad u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi, što je izazvalo odmazdu Izraela na palestinskom teritoriju; zvaničnici zdravstva u opsadnom enklavi tvrde da je do sada poginulo gotovo 20.000 ljudi.

U ponedjeljak je direktor CIA-e Bill Burns, navodno, održao razgovore s izraelskim i katarskim zvaničnicima kao dio obnovljenog napora za ponovno pokretanje pregovora. Sudbina preostalih talaca također je došla u fokus nakon što je IDF u petak priznao da su njegovi vojnici slučajno ubili trojicu nenaoružanih muškaraca koji su kasnije potvrđeni kao taoci Hamasa.

gazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gad
4 mjeseci prije

Kaj je majstori, dobivate po lampi tamo?

Max
4 mjeseci prije

A nakon toga bi nastavili po starom.

Antinato
4 mjeseci prije

Izraelskim fašistima i genocidašima ne ide sve po planu. Ušli su vojnim snagama na palestinski teritorij, a živi neče izači. Poklali su toliko civila, da če jih preživjeli Palkestinci u gverili komadati golim rukama.
Meni da netko onako pokolje djecu, ja ga sječem na komadiče i nikud nebi žurio….

abc
4 mjeseci prije

Palestinski partizani su uspostavili front, pa sad ješe ginu ko žohari. Ispod svakog kamena jih čeka naoružan Palestinac, koji ne vidi više smisla za životom i samo želi da pobije što više cionističkih židova.

gargamel
4 mjeseci prije

Čuj privremeno, a onda Jovo nanovo.Mada su velike kontroverze oko Hamasa, ovaj genocid če ujediniti skoro milijardu muslimana. Problem kod večine normalnih ljudi, ako uplate loto misle na glavni zgoditak, mada po statistici, vaša ili moja kombinacija možda za nekih 4 hiljade godina.Ovo sam naveo u vezi skepticizma oko ujedinjenju tih skoro milijardu ljudi. Zato ih uvode u strukture stare zapadne civilizacije, pogledajte sastav Bundestaga, ili ko je vođa najjaće stranke u NL, da ne govorim o gradonačelnicima i ostalim funkcijama.

nessy
4 mjeseci prije

Na strani sam palestinaca (ne Hamasa, naravno), ‘ali Hamas je zatražio potpuno prestanak neprijateljstava’. Nisam siguran da li je ovo neka Hamasova morbidna sala? Napravili su sto su vec napravili, puno toga sto covjeku ne bi palo na pamet, i sada, kad su ih cifuti razjebali, oni traze… Malo kasno ste se sjetili. Sada zasluzujete metak u celo, jedan po jedan. I to je za vas idiote nagrada, jer ste zasluzili, patnju, i to dugotrajnu. ‘ali Hamas je zatražio’, ovo zvuci kao los vic.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI