Izrael obećava ‘bolne udarce’ Hamasu

Netanyahu - rat u Gazi
7 komentara

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će pojačati pritisak na Hamas i zaprijetio da će “zadati dodatne i bolne udarce” u nastojanju da oslobodi preostale izraelske taoce koji se drže u Gazi.

Vjeruje se da je oko 129 Izraelaca još uvijek u zarobljeništvu, nakon upada palestinskih militanata u jevrejsku državu 7. oktobra, kada je ubijeno više od 1.100 ljudi, većinom civila, a više od 200 uzeto kao taoci. Nakon kratkotrajnog primirja u novembru prošle godine oslobođeno je 105 talaca u zamjenu za 240 palestinskih zatvorenika, ali su dalji pregovori zaustavljeni zbog zahtjeva Hamasa za trajnim prekidom vatre i potpunim povlačenjem izraelskih snaga, što je Netanyahu odbacio kao “zabludu”.

U video poruci prije Pashe u nedjelju, Netanyahu je rekao da bi odsustvo talaca tokom praznika “samo ojačalo našu odlučnost da ih vratimo”, objašnjavajući da su svi izraelski prijedlozi da se osigura oslobađanje talaca “odbačeno od strane Hamas.”

“Umjesto da se povuče sa svojih ekstremnih pozicija, Hamas gradi podjele unutar nas. Ohrabruje ga pritisci usmjereni na izraelsku vladu. Kao rezultat toga, samo pooštrava svoje uslove za oslobađanje naših talaca”, nastavio je Netanyahu očito pozivajući se na antivladine proteste koji pozivaju na nove izbore i zahtijevaju od vlasti da učine više kako bi postigli novi dogovor o taocima.

“U narednim danima ćemo pojačati vojni i diplomatski pritisak na Hamas jer je to jedini način da oslobodimo naše taoce i ostvarimo svoju pobjedu”, dodao je.

Više od 34.000 Palestinaca je ubijeno otkako su izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule svoju kampanju bombardovanja nakon čega je uslijedila kopnena invazija, prema posljednjim podacima koje je dostavilo Hamasovo ministarstvo zdravlja Gazane.

Netanyahu smatra da Izrael ne može postići svoj cilj “potpune pobjede” bez pokretanja ofanzive na grad Rafah u južnoj Gazi, gdje je oko 1,4 miliona raseljenih Palestinaca potražilo utočište od početka rata.

Potencijalna invazija na gusto naseljeni grad podigla je uzbunu u međunarodnoj zajednici, a američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je ove sedmice na “strašne posljedice” ako zapadni Jerusalem nastavi s planom.

Benjamin NatanjahuHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
11 dana prije

Izrael više nikada neće mirno spavati dok je svijeta i vijeka. I zaslužili su židovi da ih deratiziraju kao štakore diljem svijeta..

Pero
11 dana prije

Hamas je inače čedo Izraela osnovan još za vrijeme Arafata sa zadatkom da “terorizmom”onemo gučava bilo kakvu mogučnost da Palestinci na miran način dobiju državu.Vrhuška Hamasa je premrežena doušnicima Mossada a borci na nižim razinama to nisu ni svjesni.Koliko ih ima u Hamasu neka posluži jedan primjer da su jednom u Hezbollahu imali svojega drugog čovjeka što se čini potpuno nevjerojatno.

xyz
11 dana prije

Jednog dana če Arapi da svom silom udare na Izrael, a tad ga neče više imati itko spašavati, niti če ga itko sažaliti. Jednostavno če nestati tako kao što je i nastao.

Hogar
10 dana prije

Krepaj sotono cionisticka. Zlo zla gamad

Max
10 dana prije

Samo civilima.

abc
10 dana prije

Zar niste shvatili, da kad ovaj zločinac izgovori riječ hamas, da time označava sve Palestince. Za njega su svi Palestinci hamas.
A zapad, koji podupire židovske zločine, če na svojoj koži osjeti još gore posledice od tih istih cionističkih židova.

FELIX
8 dana prije

IRAN MRZI ISRAEL VISE NEGO HAMAS, STO JE TESKO RAZUMETI KAKAV IMAJU ONI UZROK OSIM MRZNJE. HRVATE RAZUNEM USTASE JE STVORIO ZIDOV ( FRANK ), DECA POGLAVNIKA SU ZIDOVI PO MAJCI KOJA JE ZIDOVKA, ZBOG ZLOCINA POCINJENIH NAD ZIDOVIMA U DRUGOM SVETSKOM RATU HRVATI ZASLUZILI IME ZLIKOVACA JE JER SU POBILI VISE OD 50.000 ZIDOVA, TAKO DA HRVATE DONEKLE RAZUMEM ALI NE MOGU PERZICE KOJI NISU NI ARAPI. MISLIM DA JE VELIK PROBLEM U TOME JE JIH VODI SAMO MRZNJA A MRZNJU PROMOVISE DAVO KOME JE U INTERESU, DA SE BOZJI NAROD UNISTI, JER MU BAS TAJ STOJI NA PUTU DA POTPUNO ZAVLADA SVETOM.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI