Izrael objavljuje novosti o mogućoj kopnenoj ofenzivi na Gazu

IDF vojnici u podrucju Gaze
21 komentar

Sljedeće faze operacije protiv palestinske enklave mogle bi biti “drugačije” od onoga što se očekuje, izjavila je vojska

Očekivana izraelska kopnena ofenziva u Gazi možda se neće dogoditi, sugerirao je u utorak glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF), potpukovnik Richard Hecht. Vojska zemlje se priprema za sljedeću fazu svoje operacije, iako neće otkriti što to uključuje, dodao je. ”Pripremamo se za sljedeće faze rata. Nismo rekli što će oni biti”, rekao je Hecht novinarima na brifingu. ”Svi govore o kopnenoj ofenzivi. Možda je nešto drugačije”, dodao je, ne navodeći detalje.

Ove izjave dolaze usred eskalacije između izraelskih snaga i militantne skupine Hamas sa sjedištem u Gazi, koja je izvela iznenadni napad na Izrael 07. listopada.

Palestinski militanti lansirali su tisuće raketa na izraelski teritorij i nakratko zauzeli naselja koja graniče s Gazom. Početni napad i sukobi koji su uslijedili između Hamasa i IDF-a odnijeli su živote više od 1400 Izraelaca, uglavnom civila, prema vlastima. Zapadni Jeruzalem je odgovorio masivnom kampanjom bombardiranja Gaze, što je rezultiralo s više od 2800 smrtnih slučajeva u enklavi, prema Ministarstvu zdravstva Gaze. Izrael je pozvao oko 360.000 rezervista u sklopu mobilizacijske akcije i rasporedio je značajne snage na južnoj granici s Gazom, uključujući tenkove, oklopna vozila i topništvo.

Izrael je hvalio potencijalnu kopnenu operaciju u Gazi od ranih faza eskalacije. Vojska je prošle subote izjavila da je spremna “proširiti ofenzivu”, uključujući i “opsežnu kopnenu operaciju”.

Potencijalna operacija izazvala je široku zabrinutost. Afrička unija i Arapska liga pozvale su u ponedjeljak Izrael da prekine neprijateljstva, upozoravajući da bi kopnena ofenziva u enklavi mogla dovesti do “genocida bez presedana”. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošli tjedan da bi potencijalna operacija bila “teško” pitanje “prepuno ozbiljnih posljedica za sve strane”. Ofenziva bi također mogla rezultirati civilnim žrtvama što bi bilo “apsolutno neprihvatljivo”, dodao je.

SAD, ključni izraelski saveznik, također je upozorio protiv pokretanja kopnene kampanje. Američki predsjednik Joe Biden rekao je u ponedjeljak da bi uklanjanje “ekstremista” bio “nužan uvjet” za jamčenje sigurnosti židovske države, ali je upozorio da bi izraelska okupacija Gaze bila “velika pogreška”.

Bijela kuća je potvrdila da će Biden u srijedu otputovati u Izrael i Jordan. Njemački magazin Der Spiegel tvrdi da bi nakon tog posjeta mogla biti pokrenuta izraelska ofenziva.

gazaHamasIDFIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Ulazak izraelske vojske u gusto naseljeno područje Gaze gdje na površini jednog otoka Brača živi dva milijuna ljudi, ima puno nebodera i podzemnih tunela i gdje je 99,9% stanovništva kontra Židova koji ih drže u konc-logoru desetljećima izazvao bi neslućen broj mrtvih izraelskih vojnika bez uspjeha. A dok nogom ne kročiš na teritorij, ne možeš reći da si ga osvojio. Mogu samo ići tepih-bombama ili na izgladnjivanje/uskraćivanje vode i ili će upotrijebiti neko još neviđeno oružje. U svakom slučaju, bilo što naprave izazvat će gnjev svijeta kontra njih, a susjedne arapske države bi neminovno ušle u rat sa Izraelom. Jedino realno što bi smirilo situaciju na neko vrijeme je priznanje Palestine kao države od Izraela, barem ovo područje Gaze. Ali Židovi imaju način razmišljanja da ih sve istrijebe/protjeraju i sa ovo malo teritorija koje im nisu oteli i ne odustaju od toga. Inače Palestinci ne bi čekali svoju državu 75… Čitaj više »

NOME
6 mjeseci prije

….opet izvještavanje vojske kao u ukrajini….pa di to ima da vojska najavljuje ofenzive ili planove svojih operacija…..opet kazališna predstava…..ko oni sojevi i valovi u koroni……

Ada Pajnic
6 mjeseci prije

Izraelci moraju uništiti tunele, jer ovi sprzeni mozgovi iz Hamasa nikad neće bit mirni. Tko zna šta je u njihovim glavama, to su fanatici, vjerojatno sanjaju tunele da izruju ispod cijelog Izraela, nisu oni čisti u glavi. Neka Bog pomogne Palestincima. Ali budući da je Izrael objavio rat, trebali bi i braća okolo primit ove iz Gaze ,jer znaju šta rat znači i kolateralne zrtve. Ali politika je jedno, a sirotinja drugo

držnedaj
6 mjeseci prije

Bacili su više od 6000 razorni bombi dosad za nedjelju dana na Gazu..vise nego Us u Afganistanu za gofinu dana.. a za juriš nikad bili..

Max
6 mjeseci prije

Izrael se boji upasti u pojas Gaze jer bi mogao moštvo ljudi izgubiti u asimrtričnom rata ne postići cilj, a izazvati otvaranje više bojišnica u velikom ratu kojeg bi sigurno izgubio i bio razorem.

noppo
6 mjeseci prije

V svakom slučaju, oni su več stvorili više Hamasovca nego koliko če jih ikada sposobni pobiti… I ne samo u Gazi.

Roccos
6 mjeseci prije

Zna se dobro,što će biti ako IDF uleti u ulične borbe,a što je,rekao bih,Hamasu primarni cilj.Dakle,Staljingrad,Bejrut,Vukovar,Mostar,Mariupolj…

gigi pinna
6 mjeseci prije

Hamasu i ostalima će se biti još lakše braniti u ruševinama Gaze – nemaju Odabrani muda za tako nešto. Hezbollah ih roka na sjeveru samo tako…

gigi pinna
6 mjeseci prije

Hamasu i ostalima će se biti još lakše braniti u ruševinama Gaze – nemaju Odabrani muda za tako nešto. Hezbollah ih roka na sjeveru samo tako…

Sardelino
6 mjeseci prije

Izraelci su se našli u neobranom grožđu. Sjeverni dio gaze je u ruševinama. Tunele je teško ako ne i nemoguće razoriti jer je iznad njih debeli sloj ruševina. Tako da su hamasovci još dodatno zaštićeni.Po takvom terenu i u gradu bez ulica, tenkovi i oklopnjaci im me bi bili od velike koristi. Vojnički, ući pješke u nepoznati prostor Gaze koji vrvi odbranbenim objektima, preveliki je zalogaj za bilo kakvu vojsku.To ne bi išlo bez velikih vojničkih gubitaka, za koje Izraelci nisu spremni. Tako da je ta priča o uništenju Hamasa samo još jedna u nizu izraelskih laži. Ne znam koliko će još dugo zapadna civilizacija živjeti u uvjerenju da Židovi vode rat protiv Hamasa a ne protiv palestinskog naroda. Stav zapadnjaka prema onom što se dešava u Gazi odavno je prešao granicu ljigavosti. Općenito, komatozno stanje je preplavilo Europljane. Iz kome ih može izvući samo mudro vodstvo, koje se nažalost,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI