Izrael odbacuje dogovor o taocima sa Hamasom

Unistena Gaza
3 komentara

Izrael je odbacio novi sporazum o taocima koji je predložila palestinska oružana grupa Hamas i kojim bi se uspostavio dugoročni prekid vatre, uz postepeno povlačenje trupa zapadnog Jerusalema iz Gaze, izvijestio je u ponedjeljak Axios, pozivajući se na izvore.

Prijedlog je Izraelu upućen preko katarskih i egipatskih posrednika u nedjelju, prema dvojici izraelskih zvaničnika i još jednom izvoru upoznatom s tim.

Hamas je navodno ponudio prekid neprijateljstava u tri faze. Za svaki od njih se kaže da uključuje pauzu u borbama duže od mjesec dana u zamjenu za oslobađanje talaca koje grupa drži. U prvoj fazi, Izrael bi počeo da povlači svoje snage iz Gaze u zamjenu za oslobađanje oko 40 talaca. Dogovor bi vjerovatno uključivao i oslobađanje zapadnog Jerusalema neodređenog broja palestinskih zatvorenika, navodi se u izvještaju.

Prema uvjetima izjavljenog sporazuma, obje strane bi okončale rat, koji bjesni od početka oktobra, kada se provede treća faza, dok bi Hamas oslobodio zarobljene izraelske vojnike.

Izraelski ratni kabinet raspravljao je o prijedlogu, ali ga je odbacio kao neprihvatljiv, navodi se u članku. Jedan izraelski zvaničnik rekao je za Axios da je uvertira bila “potpuno neosnovana i da smo zamolili posrednike da pokušaju da iznesu prihvatljiviji prijedlog”. Ipak, izvori izdanja rekli su da prijedlog znači da je Hamas spreman za pregovore.

Delegacija Hamasa otišla je u Kairo krajem decembra kako bi razgovarala o egipatskom prijedlogu za okončanje neprijateljstava. Nekoliko medijskih izvještaja je naznačilo da je, pored produženog primirja i oslobađanja talaca koje su držali Hamas i palestinski zatvorenici, on također uključivao uspostavljanje tehnokratske vlade u enklavi nakon dijaloga sa svim palestinskim frakcijama.

Hamas je 7. oktobra uzeo oko 240 Izraelaca za taoce. Od tada, strane su uspjele pregovarati o oslobađanju oko 100 zarobljenika koji se drže u Gazi u zamjenu da zapadni Jerusalim oslobodi 240 Palestinaca, uz pristanak na jednonedeljni prekid vatre. Primirje je propalo jer su se dvije strane međusobno optuživale za kršenje sporazuma.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će njegova zemlja nastaviti svoju vojnu operaciju protiv Hamasa sve dok ta grupa ne bude poražena, Gaza ne bude potpuno “demilitarizovana”, a njeni stanovnici “deradikalizovani”.

Sukob Hamas-Izrael do sada je odnio živote skoro 22.000 Palestinaca i više od 1.100 Izraelaca.

gazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad
3 mjeseci prije

Tzv israel je odlučio poslati tim odvjetnika kako bi se pred međunarodnim sudom za ratne zločine branili od optužbe Južnoafričke republike za teško kršenje zakona i pravila ratovanja itd itd iako tzv. ne priznaje za sud ratne zločine. Izgleda da bi sud mogao napraviti velike probleme lažnim “izabranima” …….

Max
3 mjeseci prije

Poslao im je Hamas rakete na Novu Godinu. i pokazao da nije uništen.

Samo U Prolazu
3 mjeseci prije

S teroristima se ne pregovara. Ali to ne mjenja cinjenicu da i Izrael treba optuziti za genocid(ubijanje zena, djece i ljudi s bijelom zastavom).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI