Izrael ostavlja ekonomiju Gaze u ruševinama

Unistena Gaza nakon Izraelskog napada
13 komentara

Izraelski sukob s palestinskom militantnom grupom Hamas potpuno je uništio ekonomiju Gaze, izvijestio je u četvrtak CNBC, pozivajući se na stručnjake.

Prema izvještaju, trenutna eskalacija sukoba, koja je počela 7. oktobra, lišila je teritoriju njenog jedinog izvora prihoda – pristupa izraelskom tržištu rada. U proteklom mjesecu, otprilike 182.000 stanovnika Gaze je izgubilo posao, što predstavlja 61% njegove radne snage, prema Međunarodnoj organizaciji rada. Sa stopom nezaposlenosti u enklavi jednom od najviših u svijetu od preko 40 posto čak i prije prošlog mjeseca, to je gotovo cijelo stanovništvo Gazane ostavilo bez posla.

“ Ekonomija Gaze 100% ovisi o dva izvora prihoda: stranoj pomoći i pristupu izraelskom tržištu rada. Ovo poslednje je sada nestalo, verovatno zauvek. Jedino što je preostalo je strana pomoć ”, rekao je za CNBC Marko Papić, glavni strateg Clocktower Group-a.

Prema Ujedinjenim nacijama, prije 7. oktobra, 80% stanovnika Gaze se oslanjalo na međunarodnu pomoć za život i smatralo se da su nesigurni u pogledu hrane. Tekuća eskalacija već je ostavila gotovo 15.000 poginulih Palestinaca i raseljeno oko 1,5 miliona ljudi – većina stanovništva Gaze.

Dok je ekonomija Gaze bila blizu stagnacije posljednjih 15 godina, otkako je Izrael nametnuo zračnu, kopnenu i pomorsku blokadu enklavi nakon što je Hamas preuzeo vlast, “ekonomija Gaze je prestala funkcionirati… i nastavit će tako biti u nedogled ”, prema Palestinski institut za istraživanje ekonomske politike.

Stručnjaci upozoravaju da će Palestina moći oživjeti privredu enklave samo uz pomoć izvana.

„ Na kraju će se morati postići neki oblik dogovora za okončanje sukoba. Ali taj dogovor će vjerovatno morati vidjeti da će zaljevske arapske monarhije i Saudijska Arabija platiti veliki dio računa za održivost Gaze u budućnosti ”, rekao je Papić.

gazaHamasIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
5 mjeseci prije

Ov ako treba razrušiti i cijeli Izrael, sve ih rastjerati ili pobiti. Te životinje drugo ne zaslužuju..

Max
5 mjeseci prije

To i jest bio cilj.

tihobl
5 mjeseci prije

Пакистан је поднео званичан захтев за придруживање БРИКС-у.

Председник пакистанског министарства спољних послова Мумтаз Балуч: -Да, могу да потврдим да је Пакистан поднео званичан захтев за придруживање БРИКС-у, за који верујемо да је важна група земаља у развоју. Верујемо да придруживањем БРИКС-у Пакистан може да игра важну улогу у промовисању међународне сарадње и оживљавању инклузивног мултилатерализма.

Skinu Kana, dovedu svoje ljude, a i oni se okrenu rusima i kinezima.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Odkada je Hamas na vlasti?
2006. ili 7.?

Nije bilo drugih izbora, odonda?

Je li vam poznato da su Fatahovce bacali sa krovova zgrada? Istina ili ne?

Ako su bili krivi za nešto ili bilo što, nisu vaš nikakvo suđenje mogli napraviti? Ni prijeki sud?

Lucija, prva
5 mjeseci prije

🤪😄🤪😄 Marko Papić, pouzdan kao i uvijek (🤣) Primjer: “…Sanader je to demantirao i rekao da je ostavku podnio zbog slovenske blokade pregovora s Hrvatskom. Spomenutu je tvrdnju izrekao analitičar Marko Papic za svoju središnjicu u Sjedinjenim Američkim Državama. – Izvor nam je rekao kako je Ivo Sanader, hrvatski premijer, dao ostavku zbog organiziranog kriminala. U osnovi, imao je neke dogovore u luci Ploče gdje je Hrvatska trebala graditi LNG terminal. Upleo se u poslove s kriminalom i oni su mu dali izbor: da se povuče iz politike ili će mu početi ubijati članove obitelji. Odlučio je slijediti njihove naredbe – navodi se u e-pošti koju je Papic 17. rujna 2009. poslao Eugeneu Chausovskyju iz Stratfora.” 😄😄Pazi ti Semita jednog. Prodaja mooda pod bubrege. Neće više nitko ništa tamo financirati. Nije lood. Nego je plan od početka, od 7. 10. lansirati Palestince u EU. Btw, kakva ekonomija Gaze? Tvrdili su… Čitaj više »

Hogar
5 mjeseci prije

Stovatelji sotone

Buničar
5 mjeseci prije

“Ekonomija Gaze”, jel to ono kada vise od 70% stanovnistva zivi ISPOD granice siromastva? Izrael je samo unistio ostatke i onako jadne/nepostojece ekonomije….

Motorola
5 mjeseci prije

Eto to vam je tako, kad vam dođe u goste zapadna civilizacija. Sve jedna velika milina.

crodaemon1
5 mjeseci prije

Sto veća strana pomoc, to bogatiji i mocniji Hamas.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI