Izrael otvara ambasadu u arapskoj državi

Izrael otvara ambasadu u Bahreinu
5 komentara

Izrael je uspostavio još jedno diplomatsko uporište u regiji Perzijskog zaljeva, otvarajući novu ambasadu u Bahreinu tri godine nakon normalizacije odnosa sa malim arapskim kraljevstvom.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen prisustvovao je u ponedjeljak ceremoniji otvaranja ambasade zemlje u Manami. On i njegov bahreinski kolega, Abdullatif Al Zayani, dogovorili su se da rade zajedno na jačanju trgovine, putovanja i investicija između svojih zemalja.

Otvaranje ambasade “označava našu zajedničku posvećenost sigurnosti i prosperitetu za sve narode našeg regiona,” rekao je Al Zayani na ceremoniji. Izrael i Bahrein uspostavili su diplomatske odnose u septembru 2020. pod Abrahamovim sporazumom uz posredovanje SAD-a, a koji je zagovarao tadašnji predsjednik Donald Trump.

Bahrein, matična baza Pete flote američke mornarice, slijedio je Ujedinjene Arapske Emirate u normalizaciji odnosa s Izraelom. Sudan i Maroko su se kasnije pridružili Abrahamskom sporazumu.

Trgovina između Izraela i Bahreina, koja se udvostručila prošle godine, trebala bi se dalje širiti kako dvije zemlje produbljuju svoju saradnju, rekao je Cohen . “Ovo je za mene uzbudljiv trenutak, što ukazuje na otopljavanje odnosa između zemalja”, rekao je on. “Nastavit ću djelovati kako bismo mogli uspostaviti mezuze u više izraelskih ambasada širom svijeta.”

Cohen je predvodio izraelsku delegaciju u kojoj su bili predstavnici više od 30 kompanija i doputovala je u Bahrein u nedjelju. Prije ceremonije ambasade, on se u ponedjeljak ujutro susreo sa prestolonasljednikom Salmanom bin Hamadom Al Khalifom . “Zahvalio sam mu na vodstvu u vođenju Abrahamovog sporazuma, koji je promijenio lice Bliskog istoka i doprinio stabilnosti i prosperitetu naroda u regionu”, rekao je izraelski ministar.

Međutim, Washington nije uspio uvjeriti većeg susjeda Bahreina, Saudijsku Arabiju, da normalizira odnose sa zapadnim Jerusalimom. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan priznao je prošlog mjeseca da je dogovor s Rijadom daleko od postizanja.

Saudijska Arabija je više puta osuđivala eskalaciju sukoba između Izraela i Palestinaca, a pustinjsko kraljevstvo je navodno zahtijevalo američke sigurnosne garancije i pomoć u razvoju svoje nuklearne industrije u zamjenu za pridruživanje Abrahamskom sporazumu.

ambasadaBahreinIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Traže izlaza …

Max
7 mjeseci prije

Podle,smicalice,

RoPe
7 mjeseci prije

U kojoj?

onaj najglu...Dalton
7 mjeseci prije

Da brane izraelsku demokraciju od Netanyahuove diktature…
Izraelci nastavljaju prosvjede protiv Netanyahua.
Jel’ to Nulandica dijeli krafne u Tel Avivu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI