Izrael pod novim valom raketnih napada iz Gaze dok Netanyahu kaže da se „pripremaju za bilo koji scenario“

Netanyahu
25 komentara

Počev od kasnog petka, prema izraelskim odbrambenim snagama (IDF), tokom noći je prema Izraelu ispaljeno 36 raketa. IDF je, kao odgovor na prijavljene napade, izveo udare na navodne ciljeve HAMAS-a.

Kasno u subotu, sirene za uzbunu oglasile su se drugu noć zaredom na jugu Izraela, potaknute lansiranjem rakete iz Gaze, prema IDF-u. Blizu sigurnosne ograde Izrael-Gaza eksplodirala je raketa.

Ranije u subotu, izraelski sistem protivraketne odbrane Iron Dome presreo je raketu ispaljenu iz Gaze.

Prema IDF-u, lansiranje je izvedeno iz civilnog područja u Gazi. Times of Israel je rekao da je lansiranje rakete izvršeno iz područja Jabaliye, na sjeveru Gaze.

Lansiranje su snimile izraelske sigurnosne kamere.

Svježi talas napada uslijedio je tokom noćnih borbi u petak, nakon što je prema izraelskim teritorijama lansirano 36 raketa, a šest ih je, prema navodima IDF-a, presrela Iron Dome. Reagujući na napade, IDF je izveo vojne udare na navodne ciljeve HAMAS-a.

Nakon napada tokom noći u petak, na sastanku u subotu popodne, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da se “pripreme za bilo koji scenario” u odnosu na Gazu.

Primjedbe su izrečene nakon hitnog bezbjednosnog sastanka u sjedištu izraelskih odbrambenih snaga u Tel Avivu, sa šefom štaba IDF Aviv Kohavijem, ministrom odbrane Bennyjem Gantzom, ministrom javne bezbednosti Amirom Ohanaom i drugim visokim zvaničnicima.

Načelnik štaba IDF Aviv Kohavi odložio je posjetu Sjedinjenim Državama “u svjetlu događaja i očekivanog razvoja događaja”.

Situacija u Jerusalimu

Napadi dolaze usred sve većih tenzija između Izraelaca i Palestinaca koji učestvuju u noćnim sukobima od početka Ramazana. Tenzije su porasle u posljednje vrijeme pošto izraelska policija navodno sprječava vjernike da sjede na stepeništu ispred kapije Damaska, nadomak Starog grada Jerusalima. Zabrana bogosluženja ispred kapije Damaska dio je ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Dalja eskalacija uslijedila je nakon nedavnih izvještaja o napadima Arapa ili ljudi sa arapskim naglaskom u Jerusalimu. Izvještaji su pratili seriju napada na Jevreje koji su snimani i prikazivani na TikToku.

U subotu su, prema izraelskim medijima, ponovo izbili sukobi u Jerusalimu između Palestinaca i policije.

Na konferenciji za novinare koja se održala ranije tokom dana, komesar izraelske policije Kobi Shabta objavio je da je pojačanje poslato u Jerusalim, istovremeno osuđujući „ekstremiste sa obje strane“, navodi The Times of Israel.

gazaIZRAELNapadNetanyahu
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gigi pinna
3 godine prije

Jadan Izrael! Taj konc-logor Pojas Gaze je toliko bezobrazan da čak ispaljuje malo jače petarde na moralno, rasno superiorne Aškenaze.

Metabaron
3 godine prije

Krivonosi sljedbenici sestokrake zvijezde OPET su u opasnosti i moraju se SLOZNO oduprijeti ….Nema se , dakle , vremena za bavljenje optuzbama o korupciji a pogotovo sad nije trenutak za bavljenje tuzbom izraelskog naroda protiv vlastite vlade . Zakljucavanja , cjepiva i umrli od cjepiva takodjer idu pod manje bitne stavke …

Max
3 godine prije

Ne znam što se zbiva na Srednjem Istoku . Rakete Qasam su bile nazivane primitivninim projektilims” “kučne “izrade” Sad se nijma izvode napadi opasni po izrael”. Do jučer je Sirijska PZO nazivana sporom izastarjelom i nemoćnom pred modernim Izraelskim avionima” . A prije neki dan je Sirijski projektil Sovjetske proizvodnje s 200 proturatne obrane doletio do Izraela prošao brojnu raketnu obranu i skoro pogodio reaktor u Dimoni?? Izraelci hoće rat.

papa urban
3 godine prije

znači ide križarska vojna…bjež te il se pokrstite

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI