Izrael pokreće udare tokom dana na Damask

Damask Sirija
15 komentara

Jedan vojnik je povrijeđen nakon izraelskih zračnih napada na Damask, izvještavaju sirijski državni mediji, opisujući rijedak napad tokom dana nakon niza bombaških napada na glavni grad i druge gradove posljednjih sedmica.

Sirijska protuzračna odbrana aktivirala se kako bi odbila napad u ponedjeljak oko 14 sati po lokalnom vremenu, navodi Sirijska arapska novinska agencija (SANA), koja se poziva na neimenovanog vojnog zvaničnika.

“Izraelski neprijatelj je izveo zračnu agresiju raketama sa sjevera okupiranih palestinskih teritorija, gađajući neke tačke u blizini grada Damaska”, rekao je izvor i dodao da je oboren “određeni broj” projektila, ali da je napad “za posljedicu imao ranjavanje vojnika i određene materijalne gubitke”.

Lokalni medij podijelio je fotografiju koja navodno prikazuje napad u toku, sa dimnim tragovima koji se vide dok se municija protivvazdušne odbrane suočava sa nadolazećim projektilima.

Iako se takvi udari rijetko izvode tokom dana, izraelski ratni avioni su u više navrata bombardirali mete unutar Sirije tokom decenijske borbe zemlje protiv džihadističkih pobunjenika, a bivši premijer Benjamin Netanyahu jednom je priznao “stotine” napada tokom godina. Izraelske odbrambene snage (IDF) nisu potvrdile napad od ponedjeljka i obično se uzdržavaju od komentara uprkos stalnim optužbama Damaska. Državni mediji izvijestili su o sličnom zračnom napadu prošlog petka, pozivajući se na vojnog zvaničnika koji je rekao da je salva izraelskih raketa gađala lokacije u glavnom gradu. Dodali su da je većina oborena, ali su rekli da je napad nanio određenu “materijalnu” štetu.

U drugom nedavnom napadu Izraela poginulo je pet sirijskih vojnika, dok je ID bombardovao međunarodne aerodrome u Damasku i Alepu više puta od ljeta.

damaskIZRAELNapadRatsirija
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bruegel the elder
1 godina prije

Sada će hitno VS i Gitarista osuditi Izrael kao terorističku državu,nametnuti sve
moguće sankcije,a Zapadni “prijatelji” naoružavati Siriju i Palestinu.
Slava Siriji ! Slava Palestini!

Max
1 godina prije

Sirija mora razviti ili pribaviti vlastiti balistički arsenal i vojno ojačati. Onda je Izrael neće smjeti napasti.

LZN
1 godina prije

Kad će ameri i švabe Asadu poslati PVO sisteme?

gyges
1 godina prije

Može li mi netko ukratko objasniti zašto Izrael napada Siriju?

Alp Arslan
1 godina prije

Neznam sta me vise iritira amerikom suvremeno naoruzana “izabrana” cionistička banda koja sije teror po bliskom istoku ili glupi arapi koji to trpe jer se boje njihova naoruzanja, pa koliko ih ima na bliskom istoku da navale na izrael samo kamenjem istjerali bi ih iz palestine.

Palestinac
1 godina prije

Stoka cionisticka

Sardelino
1 godina prije

Golanska visoravan koju je okupirao Izrael je značajan strateški teren sa kojeg bi Sirija kao na dlanu imala gotovo cijeli Izrael.
A to je i teritorij bogat izvorištima vode.
Ovim napadima Izrael daje do znanja Siriji da nipošto ne pokušava vratiti svoj teritorij matici.
Okupacijom Golana i većeg dijela Palestine,
Izrael se sputao u aktivnoj podršci Ukrajini koju bi inače zdušno podržali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI