Izrael poručuje građanima da napuste Tursku

Protest u Turskoj protiv Izraela
3 komentara

Izrael je u utorak savjetovao svojim građanima da odmah napuste Tursku, navodeći povećanu prijetnju terorističkim napadima usred široko rasprostranjenog bijesa zbog smrtonosnog raketnog udara na bolnicu u Pojasu Gaze.

Vijeće za nacionalnu sigurnost zemlje (NSC) podiglo je uzbunu za putovanje u Tursku na najviši nivo u svom četvoroslojnom sistemu upozorenja. “S obzirom na nedavne događaje, postoji zabrinutost zbog povećane motivacije terorističkih aktera i usamljenih napadača da ciljaju Izraelce u različitim zemljama širom svijeta”, navodi se u saopćenju NSC-a koje su citirali izraelski mediji.

NSC je takođe podigao nivo rizika za Maroko na nivo 2 „u svetlu evoluirajućeg pejzaža pretnji“ i ponovio poziv da se izbegavaju „nebitna“ putovanja u arapske zemlje i države koje graniče sa Iranom, „posebno ističući Jordan, Egipat, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Azerbejdžana.”

Obavijest je izdata kada su se hiljade okupile na protestu ispred izraelskog konzulata u Istanbulu, nakon vijesti da je u raketnom napadu na bolnicu u Pojasu Gaze ubijeno oko 500 Palestinaca. Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju da su neki demonstranti ispalili vatromet na zgradu konzulata, popeli se na njenu ogradu i pokušali zapaliti zgradu. Iako su palestinski zvaničnici brzo okrivili Izrael za napad, IDF i premijer Benjamin Netanyahu tvrdili su da je bolnica uništena raketom koju je ispalila jedna od palestinskih militantnih grupa.

Štrajk je, međutim, izazvao široku osudu širom arapskog svijeta i šire. Aman je na tragediju odgovorio naglim otkazivanjem samita na kojem su učestvovali lideri SAD-a, Jordana, Egipta i Palestinske uprave, koji je bio planiran za srijedu.

Zapadni Jerusalem izvodi uzvratne udare na Gazu otkako su Hamas i savezničke militantne grupe izvele iznenadni napad na Izrael 7. oktobra.

gazaIZRAELturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
6 mjeseci prije

Izraelci tvrde kako je do eksplozije došlo uslijed masovne konzumacije graha u bolnici, nakon čega su nuspojave uzrokovale katastrofalnu eksploziju. A mi im svi, naravno, vjerujemo. Ma gdje bi Židovi lagali?

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Još jednom podsjećam da su Netanyahu i njegova vlast u izraelskom parlamentu Knesset prije dva i pol mjeseca donijeli zakon da bilo koju odluku Vrhovnog suda (a on može zaustaviti bilo koji donešeni zakon ako smatra da je štetan po Izrael) mogu poništiti običnom većinom u parlamentu.
Dobili su i presudnu većinu da mogu izglasati većinu sudaca Vrhovnog suda.
Netanyahu je inače pod istragom zbog mita i korupcije još od 2016. godine.
Mjesecima su Izraelci masovno demonstrirali protiv ove izraelske ‘pravosudne reforme’, ali nisu je uspjeli spriječiti.

Tamo je sada otvoren put diktaturi vladajućih – sasvim slučajno, naravno, prije ove eskalacije – i aktualna izraelska vladajuća koalicija dobila je faraonske ovlasti da radi što želi dok je Izrael u ratu.

Sljedeći parlamentarni izbori u Izraelu su tek za tri godine.

Max
6 mjeseci prije

Odabrani se boje napada a u međuvremenu se po Europi ubijaju ljudi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI