Izrael priznaje ulogu u atentatu na Qassema Soleimania

Qassem Sulejmani
14 komentara

Izrael je bio umiješan u atentat na komandanta snaga Iranske revolucionarne garde Quds Qassema Soleimania, izjavio je juče bivši šef izraelske vojne obavještajne službe.

Suleimani, koji se smatrao glavnim umom proiranskih zastupnika u regionu, ubijen je u napadu američkog drona u blizini iračkog glavnog grada Bagdada u januaru 2020.

Prema izraelskom dnevniku Haaretz, bivši načelnik obavještajne službe izraelske vojske general-major Tamir Hayman rekao je Izraelskom obavještajnom centru za nasljeđe i komemoraciju da je ubistvo Soleimania bilo jedno od “dva značajna i važna atentata” tokom njegovog mandata.

Drugi atentat je, kako je rekao, bio ubistvo vojnog vođe Islamskog džihada u Gazi, Bahaa Abu Al-Ata.

“Soleimanijevo ubistvo je dostignuće, jer su naš glavni neprijatelj, u mojim očima, Iranci. U mom mandatu mogu se zabilježiti dva značajna i važna ubistva”, rekao je Hayman.

Nekoliko dana nakon što je Soleimani ubijen, NBC News je izvijestio da je izraelska obavještajna služba pomogla Sjedinjenim Državama da ga pronađu.

Haymanov mandat na mjestu šefa obavještajne službe izraelske vojske okončan je u oktobru. On je rekao da je Izrael izveo više operacija kako bi omeo širenje iranskog oružja i sredstava širom regiona.

Autor: Middle East Monitor

atentatgeneral Qassem SulejmaniIZRAELQassem SulejmaniQuds
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Cudnovato Cudo
2 godine prije

Cudnog li cuda.

ףךפםן
2 godine prije

Dobro je što su sredili zlotvora koji je ubijao po BiH, riđobradi Bagdadski lopov ih opet zove ali ovaj nece sigurno doci.
Hvala Izraelu.

Max
2 godine prije

To sam napisao odmah a IZraelac će proći isto.

gigi pinna
2 godine prije

Eto, kao, nevoljko su priznali ono što su i vrapci na grani znali. To ubojstvo, kao i atentati na iranske nuklearne znanstvenike, tek su malo usporili iranski nuklearni program.

davor
2 godine prije

Kaže legenda, kada je kran (dizalica) pao na hodočasnike u Saudijskoj Arabiji prilikom jednog hodočašća, poginulo je na desetke ljudi. Izraelske zaštitarske kompanije, koje obavljaju većinu zaštitarskih poslova za Saudijce, brže bolje su locirale neke iranske znanstvenike na Hajju, ubile ih i donijele njihova tijela na hrpu poginulih od krana/dizalice.

nessy
2 godine prije

Pa svi st znali, da je Izrael bio barem ‘spiritus movens’, ako ne i izvrsilac, ovog djela drzavnog terorizma. Ali, jedno je znati nesto, a drugo kada zlocinac javno prizna. Ovim priznanjem dolazi izjava, ‘da, ubili smo ga, kao i mnoge vrhunske naucnike prije, i radit cemo to i ubuduce, i nitko nam ne moze nista’. Ovako drsko i bahato se mogu ponasati samo zbog bezuvjetne podrske USA, ali, prije ili kasnije, svemu dodje kraj, pa ce tako i ovom savezu.

Nina
2 godine prije

Vrlo civilizovan nacin resavanja problema.

Hash
2 godine prije

Pitam se kako bi svjetski msm-i reagovali da je neko ko nije iz anglosaksocio bagre priznao ovakav zločin?
Fuj

Xam
2 godine prije

sitno ga isjeckali

Plavi Anđeo
2 godine prije

Ubijao je nevine i kažnjen je za to.Ide u podzemlje Muhi na Medu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI