Izrael širi operacije u Gazi

Gaza
8 komentara

“Izraelske kopnene snage će “proširiti” svoje aktivnosti u Gazi u petak navečer, rekao je glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) kontraadmiral Daniel Hagari novinarima. Ratni avioni trenutno izlažu enklavu jednom od najtežih bombardiranja dosad, uoči kopnenih operacija.

“Zračne snage značajno napadaju podzemne mete”, rekao je Hagari na brifingu u petak navečer, dodajući da će kopnene trupe “proširiti” svoje napade u Gazu kasnije tokom noći.

Izraelski vojnici su posljednja dva dana izveli nekoliko ograničenih napada na pojas, ali značajna ofenziva nije najavljena. Hagarijeva izjava je najjasniji znak, od početka sukoba 7. oktobra, da je invazija – koju se IDF pripremao pokrenuti gotovo tri sedmice – neposredna.

U petak ujutro, IDF je objavio da su njihovi tenkovi i pješadija prethodnog dana ušli u centralnu Gazu i uništili “desetine terorističkih ciljeva, uključujući položaje za lansiranje protutenkovskih raketa i operativne štabove”, kao i borce Hamasa. Izraelske snage su se povukle nakon napada bez gubitaka, dodao je IDF.

Video objavljen na X (nekad Twitteru) od strane IDF-a pokazao je helikopterske borbeno-transportne helikoptere kako uništavaju zgrade dok su trupe i tenkovi ispod otvarali vatru.

Hamas tvrdi da su njegovi borci uzvratili Izraelcima vatrom i protutenkovskim raketama, prisiljavajući ih da pobjegnu natrag na izraelsko područje.

Hagari i ministar obrane Yoav Gallant već su nekoliko sedmica upozoravali da je IDF spreman za pokretanje invazije Gaze, s Gallantom koji je u nedjelju izjavio da “Hamasa neće biti” nakon operacije. Međutim, izraelska vlada nije dala naredbu za invaziju, a medijski izvještaji sugeriraju da SAD vrši pritisak na premijera Benjamina Netanyahua da odgodi operaciju kako bi pregovori posredovani od strane Katara, s ciljem oslobađanja oko 200 talaca u Hamasovom zatočeništvu, mogli da se odvijaju.

Američki zvaničnici “također su zabrinuti… da Izraelske obrambene snage još uvijek nemaju jasnu vojnu strategiju za postizanje… Netanyahunog cilja da istrijebi Hamas”, izvijestio je New York Times u ponedjeljak. S obzirom na visok rizik po civilno stanovništvo, Pentagon je poticao izraelskog premijera da “pažljivo razmotri” način na koji će operacija biti izvedena.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja Gaze, od 7. oktobra, izraelski zračni udari su ubili više od 7.028 osoba, uključujući 2.913 djece. U istom periodu, više od 1.400 Izraelaca je poginulo, većina od strane boraca Hamasa u prvim danima sukoba.”

gazaHamasIDFIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Brzo su pobjegli.

Darko
5 mjeseci prije

Izrael treba sravniti sa zemljom a tu židovsku stoku natjerati u more i potopiti sve do jednoga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI