Izrael smatra da četvrta doza vakcine protiv Covida-19 „nije dovoljno dobra“ protiv Omicron varijante

Vakcina protiv Omicrona
24 komentara

Izraelska studija sugeriše da dodatna buster doza nije uspjela spriječiti veliki broj infekcija.

Četvrta doza vakcine protiv korona virusa pokazala je slabu efikasnost protiv varijante Omicron, prema ispitivanju sprovedenom u Izraelu, a jedan od njenih vodećih istraživača je rekao da imunizacija jednostavno „nije dovoljno dobra“.

Studija koja je uključivala 154 člana medicinskog osoblja u Medicinskom centru Sheba u blizini Tel Aviva otkrila je da je četvrta doza Pfizer vakcine dala samo marginalnu zaštitu od varijante Omicron u poređenju sa prethodnim mutacijama. Odvojena grupa od 120 dobrovoljaca takođe je dobila četvrtu dozu Moderna vakcine nakon tri kruga sa Pfizerom, ali njihov imuni odgovor je bio sličan.

„Bilježimo povećanje antitijela, veće nego nakon treće doze. Međutim, bilježimo mnoge zaražene Omicron varijantom koji su primili četvrtu dozu“, rekla je Gili Regev-Yochay, jedan od glavnih istraživača studije, dodajući da je „vakcina odlična protiv Alfa i Delta varijanti“, za Omicron “nije dovoljno dobra.”

Uprkos novim nalazima, izraelski zdravstveni zvaničnici su već krenuli sa četvrtim dozama za starije, imunokompromitovane i medicinske radnike početkom ovog mjeseca, a oko 500.000 je od nedjelje dobilo drugu dozu buster lijeka povrh početnog režima sa dvije doze.

Iako je ispitivanje još uvijek u ranoj fazi i bolnica nije ponudila konkretne brojke, Regev-Yochay je rekla da je objavila svoje preliminarne zaključke jer su busteri pitanje od „visokog javnog interesa“, navodi Times of Israel. Ona je napomenula da je davanje četvrte doze visokorizičnim stanovnicima „vjerovatno“ i dalje najbolji pristup, ali je sugerisala da kampanja za buster doze treba da bude ograničena na stariju starosnu grupu od trenutnih smjernica za starije od 60 godina.

I Svjetska zdravstvena organizacija i EU regulator za lijekove, Evropska agencija za lijekove, upozorili su na pretjeranu upotrebu buster doza, iako iz različitih razloga. SZO je pozvala na ravnomjerniju raspodjelu doza vakcine širom svijeta, primjećujući da neke države idu naprijed sa trećim i četvrtim dozama vakcina prije nego što mnogi u siromašnijim zemljama dobiju prvu dozu. U međuvremenu, EMA je ukazala na potencijalne štetne posljedice buster vakcina prošle sedmice, upozoravajući da bi ponovljene vakcinacije u kratkom vremenskom periodu mogle da dovedu do „problema sa imunološkim odgovorom“.

Jedna od najvakcinisanijih zemalja na svijetu, Izrael je prvi koji je uveo četvrtu dozu vakcine pošto je doživio značajan skok infekcija koronavirusom povezanim sa varijantom Omicron. Smrtni slučajevi i hospitalizacije su zabilježili samo blagi porast posljednjih mjeseci, međutim, u skladu sa nalazima koji sugerišu da najnovija „zabrinjavajuća varijanta“ proizvodi blaže simptome od prethodnih mutacija. Uprkos strahovima svjetskih zdravstvenih tijela, Čile, Danska i Mađarska su od tada slijedile njihov primjer u davanju četvrte doze, dok su je zvaničnici u Austriji preporučili zdravstvenom osoblju na „off-label”(neodobrenoj) osnovi.

4. dozabuster dozacjepivoIZRAELOmicronvakcina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

A ni oči ne postaju dovoljno plave…

ledeno doba
2 godine prije

Izasrael očito ima ulogu države, koja u ovoj agendi cjepljenja, sve prva isprobava…

Гавран
2 godine prije

Nikako. Četvrta doza je po svim standardima, dakle odlična, ali su ljudi počeli da posustaju sa zdravljem.

Zoran
2 godine prije

Ko hebe vakcinisane neka se bodu do mile volje🐏🤡🐑

apa khabar
2 godine prije

dok ruka ne bude izgledala kao goblen, tek tada će biti skoro pa dobro.

Busola
2 godine prije

Velika greška!
Iza četvrte doze mora se dobiti ubrzo peta doza tek tada omicron varijanta koronavirusa se pobjeđuje!

Zoki
2 godine prije

Ja bih probao i sa petom, kad ste vec i sa cetiri. Kad vec eksperimentirate, idite do kraja.

Armagedon
2 godine prije

Konačno se u tunelu vidi svijetlo, malo ali ipak svijetlo.Još samo nekoliko desetina doza i svijetlo će biti veće.

Stipe
2 godine prije

Nadajmo se da će buster bustera buster biti dovoljan za smrtonosnu omikron varijantu

Šest šest pa pet
2 godine prije

Pošto Izrael vlada svijetom, ništa čudno da će to izjavit. Samo me čudi da nisu još stigli do svoje ljubljene 66 pa 6 doze. Ko ih jeb…! Sarmat je riješenje za njihove psihičke probleme.

Smilje&Bosilje
2 godine prije

Evo sami kazu, studija…istrazivanje…

Diego Delgado
2 godine prije

Slažem se s naslovom ako je od tamo došlo onda je sigurno istina, stoga predlažem da se u izraelu uvede obavezno cijepljenje s 3, 4,5, 6, 7, 8 , …666 BOOSTER dozom cjepiva i tako se zaštite od bilo kojeg virusa.
U drugu ruku to je dobro i za Palestince jer će dobiti konačno svoju teritoriju natrag.
Samo šta je prava istina drugačija, nisu se ckjepili u izarelu niti jednim cjepivom već placebom, ali su cijelom svijeu nametnuli sebe kao uzor, neće oni raditi protiv svojih, pročitani su odavno.
Šalom Alejkum

Kiro Gligorov
2 godine prije

Bravo portal logično, bravo admine!
Čim se napipe riječ izrael odmah brišete post, to govori više o vama.

Max
2 godine prije

Trebat će ih 6.

Zorule
2 godine prije

“Četvrta doza vakcine protiv korona virusa pokazala je slabu efikasnost protiv varijante Omicron”

Znači treba 5. doza, ne znam što čekaju kad se riješenje nameće samo po sebi

max
2 godine prije

Za svaki slučaj neka im ošinu i 6 dozu.

Boba Lazarević
2 godine prije

Što je tu čudno? Nije bila dovoljno dobra ni protiv jedne varijante.

Lupo
2 godine prije

Onda bi bilo najbolje da si zajedno sa četvrtom uštrcaju i petu “zlu ne trebalo…” 😄

maj
2 godine prije

Nije dovoljno dobra bila ni prva ni druga doza.Svatiće luđaci svijeta.Propaganda posustaje jedino još Hrvatski novinarćeki nagovaraju na cijepljenje jer su oni najpametniji.Uskoro će se poćeti opravdavat da su bili zavedeni poput Vedrane Rudan koja je svatila.

Tupko Glupko
2 godine prije

Citat iz teksta:

“SZO je pozvala na ravnomjerniju raspodjelu doza vakcine širom svijeta, primjećujući da neke države idu naprijed sa trećim i četvrtim dozama vakcina prije nego što mnogi u siromašnijim zemljama dobiju prvu dozu.”

I te necijepljene siromašne države imaju uvjerljivo najmanje zaraženih i umrlih od Covid-19.
Svi to vide, SZO nastoji to “ispraviti”, ali kasno je za to.

Pohlepa Pfizera za novcima prodajući svoja Covid cjepiva bogatim zapadnim zemljama raskrinkala je cijelu priču.

Vele
2 godine prije

Kad sam bio malen, tamo početkom sedamdesetih, kad bi vidio Izrael na pjesmi evrovizije ili prvenstvu Evrope u košarci, pitao sam tatu:

-tata kako je tu Izrael, a mi u školi učili da on nije u Evropi već na bliskom istoku, kako onda ne sudjeluju i drugi s bliskog istoka?

Tata nije znao odgovoriti…

Dece10
2 godine prije

Definicija idiota: Neprestano ponavlja iste radnje očekujući drugačiji rezultat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI