Izrael stavlja vojsku u stanje pripravnosti nakon što je odbio dogovor sa Libanom

Izraelske odbrambene snage
34 komentara

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz naredio je u četvrtak vojnicima blizu granice s Libanom da budu u visokoj pripravnosti, usred izvještaja da je ta zemlja odbacila amandmane Bejruta na kompromis o granicama koji su predložile SAD. Spor o morskoj granici uključuje polja prirodnog gasa koja oba susjeda nastoje da eksploatišu.

Nakon konsultacija sa glavnim štabom, Gantz je naredio Izraelskim odbrambenim snagama da se “pripreme za svaki scenario u kojem se povećavaju tenzije u sjevernoj areni – uključujući odbranu i spremnost za napad”, navodi Jerusalem Post.

Naredba je bila indirektna potvrda izvještaja ranije tog dana da je Izrael odbacio libanonske amandmane na sporazum, koje je sastavio američki izaslanik Amos Hochstein i predstavljen objema stranama prošlog vikenda.

Prema Al Jazeeri, Hochsteinov nacrt naišao je na “uglavnom topao preliminarni prijem” s obje strane. Liban je u utorak predstavio svoj odgovor, ali je Izrael u četvrtak odbacio te izmjene. Iako sporazum nije objavljen u javnosti, izraelski mediji navode da bi omogućio zemlji da slobodno istražuje plinsko polje Karish.

Čini se da je glavni problem nevoljkost Libana da prihvati izraelsko razgraničenu „liniju plutače“ kao de facto međunarodnu granicu, s obzirom da su dvije zemlje tehnički još uvijek u ratu.

Privremeni premijer Yair Lapid odbacio je “značajne promjene” koje je Liban pokušao napraviti, rekao je izraelski zvaničnik za Al Jazeeru, dodajući da “Izrael neće napraviti kompromis u pogledu svojih sigurnosnih i ekonomskih interesa”.

Hochsteinov originalni prijedlog pozdravio je Hezbolah, a libanski premijer Najib Mikati ga je ranije ove sedmice opisao kao “na pravom putu da ostvari prava Libana nad svim njegovim vodama”. Bejrut navodno još uvijek čeka zvanični odgovor Izraela na amandmane.

Gantz se također založio za sporazum, rekavši da bi on “naštetio Iranu” i Hezbolahu. Međutim, bivši premijer Benjamin Netanyahu nazvao je to “sporazumom o predaji” i insistirao na tome da je Izraelu potrebno “drugačije vodstvo”. Izraelski izbori – peti u četiri godine – zakazani su za 1. novembar.

Bejrut i Jerusalem se spore o morskom području veličine oko 860 kvadratnih kilometara, za koje se vjeruje da je bogato naftom i prirodnim plinom. Pregovori su u toku od 2020. godine, što je komplikovano činjenicom da Izrael i Liban nemaju zvanične diplomatske odnose.

IZRAELLibanPlinSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
rade 20%
1 godina prije

Nadam se da ce Rusi isporuciti Hezbolahu u Libanonu hipersonicne Kindzale.

Sardelino
1 godina prije

Libanonu i Palestincima dovoljne su i njihove praćke. Legendarna povijest je pokazala da se i sa praćkama može pobijediti stvor zvan Golijat.

Nekoime
1 godina prije

Kako vam svima nije jasno da sve na svijetu pripada Židovima, a ostalima sljeduje ropski rad za dobrobit Izraela.

gigi pinna
1 godina prije

Tu je dokazano eksploatacija preskupa, tako da niti jedni niti drugi teško da se tu mogu nadati ičemu. Libanon je, kao i Sirija, pod sankcijama Zapadnih pedero-neo-liberalnih Sotonjara tako da bi im ovo više značilo nego Hazaristanu.

Max
1 godina prije

Kopneni nosač aviona pod stalnom uzbunom.

Zmaj
1 godina prije

“Bosanski lonac” na Bliskom Istoku, samo priprema rata koji će prihajati.Zlo.

Alp Arslan
1 godina prije

Dole cionistički zlotvori!!! Živio Liban:

1 godina prije

Hoćemo li Hasane ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI