Izrael traži ‘temeljnu promjenu’ granice s Libanom

Benjamin Netanyahu
22 komentara

Izrael je posvećen traženju “temeljne promjene” sigurnosne situacije na svojoj sjevernoj granici s Libanom, jer ima za cilj da smanji napade militantne grupe Hezbolah koju podržava Iran, rekao je premijer Benjamin Netanyahu američkom izaslaniku u četvrtak.

Tenzije između Izraela i Libana su porasle od Hamasovog prekograničnog napada na Izrael 7. oktobra, dok militantna grupa Hezbolah nastavlja niz napada na izraelsku teritoriju. Hezbolah, kao i Hamas, Izrael smatra terorističkom organizacijom.

Na sastanku sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika Amosom Hochsteinom u Tel Avivu u četvrtak, Netanyahu je rekao da se sigurnosne mjere moraju pojačati na sjeveru Izraela kako bi se otprilike 100.000 evakuiranih stanovnika moglo “vratiti u svoje domove i živjeti u sigurnosti i sigurnosti”.

“Nećemo stati dok se ovaj cilj ne postigne, bilo diplomatski, što Izrael preferira, ili na neki drugi način”, dodao je izraelski lider, prenosi Times of Israel. Netanyahu nije dao detalje o prirodi planova.

Također je rekao Hochsteinu, prema pisanju medija, da je “nakon ubilačkog napada 7. oktobra, Izrael odlučniji, odvažniji i ujedinjeniji nego ikada.” Hochstein je u regiju poslao američki predsjednik Joe Biden u pokušaju da smanji tenzije između Izraela i Hezbolaha. U poruci objavljenoj na Netanyahuovom X (bivši Tviter) nalogu u četvrtak, nakon njegovog sastanka s Hochsteinom, ponovilo se da je Izrael “posvećen donošenju fundamentalne promjene na svojoj granici s Libanom”.

Osim kopnenog i zračnog bombardiranja Gaze, u kojem je do sada ubijeno oko 22.000 Palestinaca, Izrael je također rasporedio trupe prema svojoj granici s Libanom kako bi spriječio mogućnost upada Hezbolaha sličnog Hamasovom prekograničnom napadu. napad u oktobru.

Ranije ove sedmice, Hamasov utjecajni zamjenik vođe Saleh al-Arouri ubijen je u napadu dronom u libanonskoj prijestolnici Bejrutu. Dok Izrael, koji rijetko komentariše vojne operacije, nije priznao odgovornost za bombardovanje, lider Hezbolaha Hasan Nasrallah obećao je osvetu svom južnom susjedu.

“Ne bojimo se rata”, rekao je Nasralah ove sedmice u televizijskom obraćanju, dodajući da “neće biti plafona, nema pravila” na odgovor Hezbolaha.

Hezbolah je do sada izbjegavao velike eskalacije na granici, rekavši ranije da su njegove akcije usmjerene na vezivanje snaga IDF-a kako bi spriječio njihovo raspoređivanje u Gazi.

Napad u kojem je ubijen al-Arouri bio je prvi u Bejrutu nakon višemjesečne razmjene vatre. Do tada su okršaji uglavnom bili ograničeni na područja oko južne granice Libana.

gazaIZRAELLiban
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad
3 mjeseci prije

ČITATI slijedeće portale zbog toga što nisu pod kontrolom sotonine sinagoge lažnih židova, te talmudvizirane proklete sotonističke GAMADI pa doživite DETALMUDVIZACIJU ako je ikako moguće zbog pranja mozga tzv medija, čitaj TALMUDVIZIONA kojem ste izloženi. Portale Veterans today, Realjewnews, Mintpress, Moon of Alabama, Hal Turner radio show home, sve Američki portali ali nisu pod kontrolom sotonine sinagoge lažnih židova (danas ima članak popraćen vodećima o tome kakvi su ovi lažni židovi hazari odgojeni na talmudu ….

Nenad
3 mjeseci prije

Sotonina djeca bi da se Hizbollah odmakne od granice (strah kolonista sotonista od Hizbollaha pa ovih 250 tisuća do sada iseljenih nema namjeru vracanja) a sotonjare osim što su okupirali Palestinu i to nazvali israel još uvijek drže neke djelove Libanonskog teritorija zbog toga što su isti zadržali prilikom povlačenja s OKUPIRANIH teritorija Libanona. Radi se o tome da su sotonina djeca u pograničnim područjima izmedju Libanona i okupirane Palestine zadržali dominantne pozicije (farme Šeba itd itd….). U jučerašnjem govoru (2. u 2 dana što je s obzirom na rijetka pojavljivanja) šef Hizbollaha Nasrallah umjesto povlačenja kojeg traže sotonjare kaže da će Libanon ZAHTJEVATI da se sotonjare hazarske povuku na granicu …. za početak 🤣

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

U potpunosti se slažem sa promjenom granice. Libanon do Jeruzalema.

Schwarze Hunderte
3 mjeseci prije

ćifutii u Ukraine , čifuti iz Palestine , ćifuti iz …ćifuti , ćifuti , ćifuti ….. Da ne proradi furuna ponovno 😎 ?!

Biti-ili-ne-biti
3 mjeseci prije

Pretpostavljam da će Izrael u svojoj beskrajnoj dobroti ponuditi Libanonu solidno povećanje njihovog teritorija na svoj račun.

Max
3 mjeseci prije

veliki izrael.

xyz
3 mjeseci prije

Kad padne Palestina, sledeči je na redu Libanon, pa posle Sirija, sve do granica s Iranom. Ako islamski svet što pre ne uništi tu demonsku tvorevinu zvanu Izrahell, završit če onako kao Palestinci.

xyz
3 mjeseci prije

Strašno se jim žuri ostvariti Ben Gurionov plan o velikom Izraelu. Toliko žure, da jim slina izlazi na usta, a reže kao pomahnitale hijene.

Darko
3 mjeseci prije

Da promijeniti će se tako da će Izrael stjerati u more pa da se potope te divlje zvijeri..

nessy
3 mjeseci prije

Ovaj tip Hochstein je vjerojatno Estonac? Ili Tajlandjanin? Mozda je i zidov, ali ne vjerujem. Inace, ove promjene granica o kojima razmislja Izrael, sigurno bi bile na njihovu stetu, ne bi oni nikada pokusali oteti tudji teritorij.

Antiglobalist
3 mjeseci prije

To sa Iranom ne može proći jer iza Irana stoje Kina i Rusija.A sam Iran je malo tvrđi orah za njihove snove.Iran je razvio sve vrste raketnih projektila.Od krstarećih,balističkih pa do hipersoničnih.Uz to su blizu izradi vlastite atomske bombe iako se ne zna oiuzdano da li ju već imaju.Btw,Sjeverna Koreja već ima balističku raketu sa nuklearnim punjenjem koja može gađati bilo koji dio USA.

Antiglobalist
3 mjeseci prije

Pogreška.Zadnji komentar je završio na članku koji ne spominje Iran.Molim admina da ga ne objavi jer ću ga prebacit na drugi članak.

duki
3 mjeseci prije

Kažu Kongo ,premjestiti Gazu u Kongo ?
Mogu ,ali Bibi i njegove Hijene da ih tamo dočekaju domoroci sa nježnicima od po’ METRA
PA DA vidiš ćufutskog veselja !

Darko
3 mjeseci prije

Smrdljivo govno Neitanahu je već trebao biti pred prijekim sudom..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI