Izrael upozorio da će Sirija postati iranski ‘Vijetnam’, prijeti preventivnim zračnim napadom

Izraelski zrakoplov
86 komentara

Tel Aviv je više puta optuživao Teheran da je rasporedio svoje trupe i oružje u susjednu Siriju s ciljem napada na Izrael. Teheran je negirao optužbe, inzistirajući da je samo poslao vojne savjetnike za pomoć Damasku.

Izraelski ministar obrane Naftali Bennett upozorio je Iran da Sirija može postati trajan i neugodan rat u kojim ne mogu pobijediti, uspoređujući to s Vijetnamskim ratom u koji su se SAD uputile u drugoj polovici 20. stoljeća – i na kraju su izgubile.

“Kažemo Irancima: Sirija će postati vaš Vijetnam. Ako ne odete, ukočit ćete se i iskrvarit ćete jer ćemo bez oklijevanja raditi na uklanjanju agresivnih snaga iz Sirije”, izjavio je Bennett.

Njegova upozorenja dolaze uslijed izjava izraelskog ministra vanjskih poslova Izraela Katza, koji je u intervjuu talijanskom listu Corriere Della Sera izjavio da Tel Aviv nije isključio vođenje napada protiv Teherana ako izgradi vlastito nuklearno oružje.

“To je opcija. Nećemo dopustiti Iranu da proizvodi ili nabavlja nuklearno oružje. Ako nam je kao jedina opcija ostala vojna opcija, mi ćemo djelovati vojno. Prijetnja sankcijama nije dovoljna. Jedino odvraćanje od napada je vojna prijetnja usmjerena protiv [iranskog] režima “, rekao je Katz.

Tel Aviv je ranije napao susjedne države pod tvrdnjom da im sprječava nabavu nuklearnog oružja. U lipnju 1981., u operaciji Opera izraelski zrakoplov je uništio irački nuklearni reaktor u izgradnji nedaleko od Bagdada. Tel Aviv je tvrdio da je djelovao u samoobrani, sugerirajući da bi reaktor koristilo Sadam Husein za proizvodnju nuklearnog oružja.

U jeku operacije Opera, Tel Aviv pokrenuo je takozvanu doktrinu Begin (za bivšeg izraelskog premijera Menachema Bega), koja sugerira da napad nije anomalija i da će buduće izraelske vlade nastaviti s praksom preventivnih napada i zračnih napada na susjedne nacije koje žele dobiti oružje za masovno uništenje.

Smatra se kako Izrael, koji rutinski optužuje Iran za razvoj nuklearnog oružja, stoji iza cyberatnog napada crva Stuxnet na iranska računala koji je doveo do uništenja nekoliko centrifuga u nuklearnoj elektrani Natanz. Nijedan entitet nije službeno preuzeo odgovornost za destruktivni cyber-napad.

Izraelski napadi na Siriju

Izraelske zračne snage izvršile su brojne zračne napade na objekte smještene u Siriji, tvrdeći da ciljaju iranske snage i oružje. Tel Aviv je tvrdio da Teheran pruža oružje Damasku kao sredstvo napada na Izrael.

Teheran i Damask osudili su izraelske zračne napade, a Iran je odbacio optužbe za vojno raspoređivanje.

Kampanja u Siriji
Pretplatiti se
Obavijesti o
86 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Režanje i i napadi (povremeno štipkanje), to vam je to što imate i možete bitange jedne. Sirija je vaš Vijetnam a ne Iranski. Znate vi to lešinari…

Istrazuj
4 godine prije

Izgleda da se stvarno priblizava vrijeme da se ovo Rotschildovo satanisticko cedo (nakaza) izbrise sa lica zemlje.
Pa ako treba Iran to uciniti, nek bude Iran.
U svakom slucaju, ucinit ce Svijetu i covjecanstvu veeeliku uslugu.

Alex
4 godine prije

Što samo ukazuje na činjenicu da je jedino nulta opcija rješenje za trajan mir na Bliskom Istoku.

Tony
4 godine prije

Mozda su i u pravu ovako kako stvari stoje nije dobro evo i rusi se povlace iz iranskih projekata izgradnje nuklearnih reaktora nakon novih americkih sankcija prema rusiji sto se moze zakljuciti da iran ima sve manje podrske kako u iranu a posebno u siriji .

Ivan
4 godine prije

Nije zabilježen ni jedan napad iz Sirije na Izrael. O čemo oni to pričaju.

Zadranin
4 godine prije

Najveći agresori na Bliskom Istoku: izraelska gamad.

P***!

opet ja
4 godine prije

Već se pojavila informacija da su Rusi podigli dva Su-35 da bi sprečili napad Izraela na aerodrom T-4 gde su sada stacionirane ruske, sirijske i iranske trupe. Iranci su navodno instalirali i Bavar zemlja-vazduh sistem za odbranu. Pitanje je da li Rusi ne dozvoljavaju Izraelu da gađa baze u kojima se pored Iranaca nalaze i njihovi vojnici? Što se tiče gađanja iračkog Osiraka 1981. godine treba da se pomene da su pre Izraelaca napad na Osirak izveli Iranci, avionima F-4 Phantom 2, pogodilii su ga, međutim koristili su manje bombe Mk-82 od 500 funti (227kg) koje nisu mogle da probiju betonsku zaštitu reaktora. Iranci su nakon toga prosledili sve podatke o tom napadu Izraelu koji je onda izvršio čuveni napad gađajući reaktor bombama Mk-84 od 2000 funti (907kg).

Math
4 godine prije

A da Sirija raketira izraelske vojne mete, npr. vojne aerodrome pod izgovorom da imaju obavještajne podatke o uočenim iranskim snagama na tim lokacijama a što je promaklo izraelskim sigurnosnim službama.

Kad već izraelci daju tako jeftine i prozirne izgovore (u koje niko ne vjeruje) za napad na suverene države zašto isto ne bi napravila i Sirija pa da ih nadmaši barem po ludosti od izgovora.

alfa33
4 godine prije

Pa ti napadi ionako ne mogu poremetiti vojno strateške planove sirijske vojske,služe pretežito samo za domaću javnost. A s obzirom da su jedni od većih rasista i nacionalista,imali su i od koga naučiti. Oni dobro znaju ako se Američke strukture moći uruše iznutra,da su i oni gotovi,zato treba gledati najvećeg igrača u toj domino igri,ako on padne i ovi ostali će za njim. A po svemu ovome što se događa, čeka nas dosta turbulentno desetljeće,moglo bi biti veliko pospremanje….

FATIH
4 godine prije

ON JE TU………..GENERAL KASEM SULEJMANI NOCNA MORA 13.PLEMENA.
SELAM VELIKOM GENERALU!!!

basso1
4 godine prije

Iranci samo zele da isprobaju svoje PVO sisteme na F16 i F35.

Mateja
4 godine prije

Da le šiiti (Arijska rasa) ne polovijo Židov in dokončajo Hitlerjevega plana.

ad astra
4 godine prije

Kod svih napisa o odnosima Irana i Izraela prvo postavim pitanje o govoru Homeinija 1979. godine kad je preuzeo vlast. Koji su mu bili ciljevi i što je kazao o Izraelu? Ukratko borba s izraelom do konačnog uništenja. Zašto? Izrael je podržavao bivšu vlast. I sada kreće nastavak. Iran nema svoje trupe u Siriji. Malo sutra, bile i ostale, a da ne govorimo o financiranju hezbolaha. I još mnogo nepodopština koje Iran radi protiv Izraela. Samo uvijek postoji onaj ali. Izrael je jedna od najsposobnijih vojski na svijetu. Tehnički i tehnološki superiorni mnogo večim državama. I kao najbitnije, Izrael ima brzu politiku, ne kao US da kalkuliraju. Izrael zna da ne smije gubiti vrijeme. Onog trenutka kad Iran pretjera, Izrael će ga napasti. Povijest je to več dokazala. Iran ne smije imati nuklearno naoružanje jer će biti druga država na svijetu koja će to naoružanje probati na svojoj koži. Iranska… Čitaj više »

eiofvefveiufvniudwacvwpicdwc
4 godine prije

A vele da su rusi sa Su-35s otjerali efove od baze T-4.

Jack
4 godine prije

S 400 je mačji kašalj i strašilo za vrane i svrake, a ne neka ozbiljna prijetnja izraelskoj vojnoj sili!

Trt
4 godine prije

Ovaj Izraelac misli da su oni u ulozi Vijetkonga u Siriji,a Iranci su okupatori koji bombardiraju iz zraka kao Amerikanci u Vijetnamu hahaha Nije svjestan sta je prognozirao..

amater
4 godine prije

Pogrešna je usporedba događanja na Bliskom istoku i rata u Vijetnamu! Već sam jednom komentirao da je bliskoistočna geopolitika složena jednadžba sa puno nepoznanica jer svi sudionici imaju legitimne interese ali neki imaju i nerealne ambicije i ako se ne ide ka nekom kompromisu koji bi zadovoljio sve zainteresirane strane moglo bi doći do velikog rata (čak i globalnog sukoba) u kojem će svi izgubiti a nitko ništa neće dobiti!

Max
4 godine prije

Potvrđeno i iz vlastitog iskustva svi nasilnici prijete vam ako ste slabi ali kad im se suprostavite biježe glavom bez obzira.

nessy
4 godine prije

U mom gradu, promjenilo se nekoliko generacija siledzija, koji su u jednom periodu, maltretirali sve zivo oko sebe. Svi su ih mrzili, ali posto su bili opasni, teror im je prolazio. Gledajuci unazad, skoro svi ti nasilnici, koji su mislili da im nitko nista ne moze, sada gledaju travu kako raste, ali sa donje strane. Drugim rijecima, svaka sila za vrimena. Zidovi, umjesto da nastoje izgladiti probleme sa susjedima, postavljaju se kao ‘ultimate’ nasilnik. Jesu li oni svjesni da na njihovih cca 8 miliona, Arapa ima, barem 20 puta vise? U jednom momentu, Arapi ce se ujediniti, shvatiti da imaju zajednicki cilj, i eto, ode jos jedan nasilnik u povijest. A ne mora biti tako.

Max
4 godine prije

Poštovani L. R. je li moj komentar sa linkom izbrisan ? Jer ga više ne vidim. Unaprijed hvala na odgovoru.

BoliMeGlavaOdInformacija
4 godine prije

Juda je izdao Isusa, što očekivati dalje od Juda??

Pi-zdro
4 godine prije

kad god tel aviv nešto kaže cijeli svjet zna da laže,jer oni su zamjenili laž za istisnu ..

KUga
4 godine prije

Izrael definitivo treba dobiti po nosu tako da se nkada vise ne usudi ni pogledati preko svoje medjunarodno priznate granice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI