Trump se ne protivi novoj turskoj kampanji u Siriji: „Naši dečki ionako neće biti tamo!“

Donald Trump
10 komentara

Čini se da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ipak odučio pokrenuti kampanju u sjevernoj Siriji. Turski vođa s tom akcijom prijeti od srpnja ove godine i već su svi akteri sirijske krize njegove izjave počeli tumačiti kao prazne prijetnje. Ovaj put je upad turskih trupa u područje sjeverne Sirije bliži no ikad.

Na tu se temu oglasio i američki kanal NBC, koji je poručio kako SAD neće sudjelovati u turskoj vojnoj operaciji u Siriji.

Turska će u bliskoj budućnosti provesti vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije, javlja NBC, priopćila je američka strana nakon telefonskog razgovora šefa Bijele kuće Donalda Trumpa i turskog čelnika Recepa Tayyipa Erdogana. Istovremeno, Washington je jasno dao do znanja da nemaju namjeru ni pomagati ni miješati se s turskom vojskom.

SAD su rekle da neće sudjelovati u vojnoj operaciji Turske u Siriji, piše NBC. Bijela kuća potvrdila je da će Ankara uskoro pokrenuti ofenzivu na sjeveroistoku Sirije, gdje namjerava preseliti sirijske izbjeglice, piše u članku.

Kako se ističe u Washingtonu, američke trupe neće pomoći niti se miješati u kampanju turske vojske. Ta je izjava objavljena nakon što je ranije u nedjelju turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao telefonom s američkim liderom Donaldom Trumpom.

Tijekom telefonskog razgovora je Erdogan izrazio razočaranje neuspjelim pokušajem Washingtona da ispuni sporazum o uspostavljanju takozvane sigurnosne zone istočno od rijeke Eufrat.

U subotu je Ankara objavila namjeru pokretanja operacije, najavljujući skorašnju invaziju na regiju, gdje američke snage pokušavaju postići dogovor između Turske i sirijskih Kurda.

U izjavi je Washington jasno rekao da ako Turska poduzme najavljene mjere, američke snage “više neće biti u neposrednoj blizini”.

To znači da bi se mogle ostvariti i kalkulacije Moskve o odlasku američkih trupa iz sjeverne Sirije.

Štoviše, kako je primijećeno u Bijeloj kući, Turska će se sada morati baviti s problemom zarobljenih militanata takozvane “Islamske države”, koji se nalaze na ovom području i samo u kampu Al-Hol ima 10 000 boraca, ne računajući članove njihovih obitelji i simpatizere,.

Mnoge od tih militanata drže snage koje prevode kurdske milicije, ali Ankara smatra da su joj Kurdi neprijatelji. Osim toga, Erdogan je u više navrata kritizirao Sjedinjene Države da podržavaju Kurde u Siriji.

Kako podsjeća NBC, Washington se već obratio zemljama iz kojih su dolaze zarobljeni teroristi „Islamske države“, konkretno iz Francuske, Njemačke i drugih europskih država, uz apel da uzmu svoje građane. Međutim, ove zemlje ih ne natrag, iako su pravno njihovi državljani.

“Sjedinjene Države neće ih držati godinama, uz veliku cijenu po američke porezne obveznike “, navele su američke vlasti u izjavi.

“Sada će Turska biti odgovorna za sve borce ISIL-a na ovom području koji su zarobljeni u posljednje dvije godine od teritorijalnog poraza kalifata od strane Sjedinjenih Država”, priopćio je Washington.

NBC

SAD i Kurdi se žale da ne mogu kontrolirati kamp Al-Hol s 80 000 ljudi i desetke tisuća terorista

Zašto je Putin rekao „Da“ Erdoganovom planu za rješenje kurdskog pitanja u Siriji

Kampanja u Siriji
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kvisko
4 godine prije

Bolesnika s Bospora treba pod hitno poceti lijeciti.Prvo je sa isilom svercao naftu, dok ga rusi nisu klepili po usima.Nakon toga se okrenuo biznisu sa izbjeglicama, na nacin da ih prvo proizvede a nakon toga ucjenjuje Europu da ce ih poslati njima. Od pocetka Sirijske krize je dobio desetak milijardi eura, a jos toliko su uzele razno razne bande koje operiraju na izbjeglickoj ruti od Turske do Slovenije.

Max
4 godine prije

To je teritorij druge suverene države i Turska nema tamo što tražiti-Što b bilo da Grčka vojska prijeđe granicu i uđe u Tursku?

Nije bitno tko
4 godine prije

Šta američka vojska uopče radi u Siriji, kad ne želi zaštiti Kurde?
Naivni Kurdi opet nasjeli na američke laži. Po ko zna koji put zaredom.

Antoan
4 godine prije

Pih, američke izjave i turske prijetnje.

Lucija
4 godine prije

Ali se poslije predomislio i rekao da će ekonomski uništiti Tursku bude li nepotrebno gruba prema Turcima…ili tako nešto…

Stjepan
4 godine prije

Ništa novo, još jedan američki minus, hvala Bogu! Još jedan veliki minus za veliki američko-natovski “kontrolirani kaos”! Bogu hvala što Wall Street maheri nemaju veze o geostrategiji i geopolitici, … i stvarnom životu !!🕊🕊🍀🍀 👏👏👏👏👏👏

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI