fbpx

Vladimir Putin: “Sve ilegalne strane sile u Siriji moraju otići”

Vladimir Putin

Ruski predsjednik je naglasio da se to odnosi na sve vlade podjednako.

“Ako nova legitimna vlada Sirije odluči da joj više ne treba vojno prisustvo Rusije, tada će to važiti i za Rusiju”, precizirao je ruski predsjednik.

Početkom sljedećeg tjedna ruski će predsjednik Vladimir Putin doći u službeni posjet Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što će biti prvi put od 2007. godine da će čelnik Kremlja posjetiti te zemlje.

Samo nekoliko dana prije početka posjeta, ruski je predsjednik odgovarao na pitanja dopisnika Al-Arabiye Mohammeda Tomaihija, Sky News Arabiye, Mohannada Khatiba i direktora odjela za političke programe kanala RT na arapskom jeziku Salama Musafira.

Sirija

Što se Sirije tiče, ruski je predsjednik naglasio da “sve snage ilegalno raspoređene unutar bilo koje suverene države, u ovom slučaju Sirije, moraju otići” i naglasio da “njezin teritorijalni integritet mora biti potpuno vraćen”.

Ruski predsjednik je naglasio da se to odnosi na sve vlade.

“Ako nova legitimna vlada Sirije odluči reći da više ne treba vojnu prisutnost Rusije, to će također važiti i u slučaju Rusije”, precizirao je.

Pristup NATO paktu

Odgovarajući na pitanje o približavanju NATO struktura ruskim granicama, Putin je komentirao “kako su u Rusiji uvijek osjećali tu prijetnju i izrazio je zabrinutost u vezi s tim”, napomenuvši kako, unatoč tvrdnjama o njegovoj transformaciji, Sjevernoatlantski savez nastavlja djelovati kao vojna struktura.

“Očito nismo sretni što se strukture vojnog bloka približavaju našim granicama”, rekao je Vladimir Putin.

„Iransko pitanje“

Oko iranskog pitanja, ruski predsjednik je rekao „kako treba uvažavati interese velike sile poput Irana“ i izjavio je kako je za postizanje “pozitivnog programa” u regiji ključna stvar “priznavanje interesa ove legitimne države“.

Putin je rekao kako je njegov sljedeći posjet Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima “vrlo važan”.

Prema ruskom vođi, za Rusiju su odnosi sa Saudijskom Arabijom važni, koju je nazvao “jednom od ključnih zemalja u regiji”.

Sa svoje strane, Ujedinjeni Arapski Emirati “su jedan od najbližih i najperspektivnijih ruskih partnera od svih zemalja Perzijskog zaljeva”, rekao je ruski predsjednik.

“Saudijsku Arabiju smatramo prijateljskom državom. Imam izvanredne odnose i s kraljem i s prestolonasljednikom. Dobar smo napredak postigli u praktično svakom području”, rekao je Putin novinarima saudijskog kanala Al-Arabiya i arapskim izdanjima kanala Sky News i RT.

RT

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
10 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Jos malo pa ce i Sirijcima rec da napuste Siriju , tako da on i sultan mogu na miru svercat naftu.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

“Ako nova legitimna vlada Sirije odluči da joj više ne treba vojno prisustvo Rusije, tada će to važiti i za Rusiju”

Ali ce ta vlada onda morati podmiriti racun za ruske troskove u oslobadjanju Sirije. Ispada jeftinije nastaviti iznajmljivati jednu luku i aerodrom.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  tihobl

Jeftinije i pametnije. Bez ruske prisutnosti ne bi dugo čekali do slijedeće anglocionističke agresije.

poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
Gost
poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
1 godina prije
Reply to  Ivo

nosferauova Rusija je tu ne da pomogne Assadu da oslobodi državu već da istog održava iznad vode a da sukob bude kronični ko palci u Palestini a to pomaže onom grosse između dvije vode.

Za Arabsku Ligu
Gost
Za Arabsku Ligu
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ne … rusi idite u rusiju

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  tihobl

Ako ništa drugo govori ispravnim jezikom. Assad je, za sada, legalan ali nije i legitiman. Po Putinu uskoro će doći nova legitimna vlast.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije
Reply to  tihobl

To je više stvar principa. Naravno da vrijedi i za Rusiju. Trenutna situacija na terenu je takva da Sirijska Armija nije u stanju pokrivati cijeli teritorij čak ni da se pokupe ilegalni Ameri i Turci. Bilo je puno dezerterstva a naravno da je među terorističkim grupama bilo i sirijskih državljana koji komotno mogu biti suđeni za terorizam. Sirija jednostavno ne može sama bez vojne pomoći. Tu se radi o principu tko je prisutan uz blagoslov sirijske vlade i tko je tu nepozvan. Ako Sirija hoće Amere ili Turke može ih pozvati pa čak i jedne i druge zajedno. Ali oni su već tu a nitko ih ne zove, pozvali se sami. Pretpostavljam da Bashar Al-Assad ipak nema za cilj komadanje Sirije pa ih valjda zato ne zove 😀

poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
Gost
poydfvubadfsbviasdifvdsvoiuztrfdgcfhjgk
1 godina prije

A ona ilegalna strana sila što bomba Siriju i sirijce može nastaviti i dalje…………………

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Mislis na onu “silu” koja danima sa hezblahom dogovara koje ce mete gadjati, pa onda najavi rusima, pa tek onda gadja?
Eto jednom su pogrijesili pa ubili dvojicu hezbolahovaca, ali nisu dugo cekali na osvetu. Sad ne smiju prici svojoj granici na 5 km. Eto “sile”, ha.

oefviwefvrnewcnvqwucnuecwec
Gost
oefviwefvrnewcnvqwucnuecwec
1 godina prije
Reply to  tihobl

Banjalučanine, pokušavaš naći smisao svoje vjere u nosferatua a ne možeš sam sebi priznati da si u zabludi, možeš jer si dovoljno inteligentan da shvatiš obmanu ali nemaš snage jer je lakše vjerovati nego razumjeti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik