SAD i Kurdi se žale da ne mogu kontrolirati kamp Al-Hol s 80 000 ljudi i desetke tisuća terorista

Al-Hol izbjeglicki kapmp

Ranije je ministar obrane Sjedinjenih Država Mark Esper zatražio je od vlade Ujedinjenog Kraljevstva da primi britanske teroriste ISIL-a, kojih je pun kamp Al-Hol, gdje se na teritoriju kojeg kontroliraju sirijski Kurdi zarobljeno nalazi 80 000 boraca ISIL-a i članova njihovih obitelji. Zbog nespremnosti zemalja EU da ih prime, ali i zbog nemogućnosti Pentagona i njihovih kurdskih saveznika da se nose s ovim problemom, Trump je nedavno zaprijetio da će ih sve pustiti na slobodu.

Sada milicije sirijskih Kurda „upozoravaju“ da riskiraju da izgube kontrolu nad kampom u kojem su pritvoreni teroristi ISIL-a, koji tamo i dalje žive po svojim pravilima, a diljem kampa se vijore crne zastave poraženog „kalifata“.

Mazloum Kobani, zapovjednik takozvanih „Sirijskih demokratskih snaga“, većinski kurdske vojne formacije, upozorio je u petak da stražari u kampu Al-Hol na sjeveroistoku više ne mogu kontrolirati kamp.

“Postoji ozbiljan rizik u Al-Holu. Naši stražari su izvan kampa, ali se ISIL, zbog nedostatka resursa u samom kampu, pregrupira i reorganizira”, upozorio je Mazloum Kobani.

Nakon što je situaciju nazvao “ozbiljnom”, Kobani je kazao da njegove snage, koje izravno podržavaju SAD, ne mogu kontrolirati situaciju.

U kampu Al-Hol živi oko 80 000 ljudi, uključujući Sirijce koji su raseljeni u vrijeme sukoba s teroristima ISIL-a.

Većina njih su civili zarobljeni a da nisu imali nikakve veze s teroristima, tvrdi Mazloum Kobani, iako obavještajne informacije sugeriraju da kamp Al-Hol funkcionira kao „izolirani otok kalifata“, komuna u kojoj se živi kao u vrijeme vladavine terorista Islamske države nad većim područjima sjevera i istoka Sirijske Arapske Republike.

U samom kampu nema programa za deradikalizaciju, a kada bi ih i bilo, oni su kratki i neučinkoviti, a bivši teroristi ih prolaze samo kako bi ostvarili pogodnosti, uključujući puštanje na slobodu ili prebacivanje u druge zemlje. Jedan od ključnih uvjeta ove ne tako čudne simbioze sirijskih Kurda i ISIL-a je da ne završe u Iraku, ako ih traži tamošnje pravosuđe, jer irački djeluju brzo i kazne su surove, uključujući smrtne za sve one za koje postoje dokazi da su činili ratne zločine i izvansudske likvidacije.

Prema brojkama koje iznosi kurdski zapovjednik, najmanje 30 000 stanovnika kampa Al-Hol su odani ISIL-u, uključujući 10 000 stranih boraca iz više od 40 zemalja.

Ova rezervna armija terorista je dragocjena za SAD, jer se može koristiti za destabilizaciju same Sirije, ali i susjednog Iraka, Afganistana i drugih zemalja, uključujući zemlje Magreba.

Krijumčari koji simpatiziraju ISIL vrebaju se u obližnjoj pustinji i pomažu teroristima da napuste kamp.

Takozvana koalicija koju vode SAD priznaje da je obučavala veliki broj terorista u jednoj od njenih vojnih baza na jugu Sirije. Riječ je o bazi Al-Tanf, gdje obuku prolazi oružana skupina navodne „naoružane oporbe“ Maghawir Al-Thawra, 300 boraca koji tvrde da ideološki nisu bliski „kalifatu“, iako imaju iste zadaće i područje djelovanja.

Turske vladine novine Yeni Şafak izvijestile su prošlog ožujka da se američka CIA urotile s teroristima ISIL-a i da zajedno kuju planove za buduće operacije upravo u kampovima pod kontrolom sirijskih Kurda na sjeveroistoku Sirije.

Glasnogovornik takozvanih „Sirijskih demokratskih snaga“ Adnan Afrin nedavno je potvrdio da se oko 2000 terorista ISIL-a predalo, te da su prebačeni u pritvorski centar, a njihove žene i djeca su prebačeni u kamp Al-Hol.

Stalni sirijski predstavnik pri Ujedinjenim narodima, Bashar Al-Jaafari, upozorio je međunarodnu zajednicu prošlog svibnja da Sjedinjene Države i milicije koje Washington podržava u Siriji drže tisuće civila kao taoce u kampu Al-Rukban na jugu i kampu Al-Hol i sprečavaju njihov povratak kućama i demontaže oba logora.

Sirijska vlada ne prihvaća ilegalno prisustvo „Sirijskih demokratskih snaga“ na teritoriju zemlje, a posebno na istoku rijeke Eufrat, rekavši da te milicije samo kompliciraju situaciju u zemlji, jer se bore kao posrednici za treće zemlje u ratu kojeg su pokrenule SAD i njegovi saveznici.

Rusija upozorava Europu na povratak 2000 terorista ISIL-a u njihove matične zemlje

VIDEO: Kamp Al-Hol na sjeveroistoku Sirije s 80 000 stanovnika i najmanje 10 000 boraca ISIL-a

Al-HolCIAISIL
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kažun
4 godine prije

Ništa lakše ,predajte ih Iračanima.

Lucija
4 godine prije

Tko hrani tu rulju?
Uputiti javni poziv + pismeni sa imenima državljana npr u V. B.
Nema odgovora? Onda – na rad. Raščišćavanje ruševina, mješanje cementa…sve to dobro stavlja kojekakve ideologije na mjesto. Žene i djeca kuhaju i bave se prehranom…

Mile
4 godine prije

Imaju rješenje, neka repriziraju kamp Speicher!!!

eporgfqebrgfbqergfq3rgfquergf
4 godine prije

Nek i pošalju u okupiren Palestinen, oni su kreatori istih. Ove će sad iskoristiti tamo gdje im treba kaos a pošto stvor milenijima živi od kaosa što prave njegovi kerberi ima da gori na sve strane.

Karanfil
4 godine prije

Ovi su tu sklonjeni a ne zatvoreni. SAD bi samo da podijeli troškove.

Borac2
4 godine prije

Kurdi kao vrhunske izdajice savrseno se slazu i razumiju sa teroristima ISIL-a. Sredit ce oni to. Najbolje da ih integriraju u svoje redove. Cilj im je ionako isti. Raditi po naredbama amerike i izraela.

jbg
4 godine prije

Bravo!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI