Rusija upozorava Europu na povratak 2000 terorista ISIL-a u njihove matične zemlje

Oleg
5 komentara

Ruski diplomat je rekao kako ima saznanja o 2000 terorista ISIL-a koji su se vratili u Europu, upozoravajući na mogućnost daljnjih napada u europskim zemljama.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Oleg Siromolotov govorio je ove nedjelje u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji TASS i povratku posljednjih godina 2000 militanata terorističke skupine ISIL u europske zemlje iz Sirije i Iraka.

“Ni Sjedinjene Države, ni države Europske unije, ni Azija, ni druge razvijene zemlje nisu zaštićene od terorista. 2000 Europljana se vratilo posljednjih godina u Europu, koji su se borili u redovima terorističkih skupina u Siriji i Iraku”, rekao je ruski zamjenik ministra vanjskih poslova.

Prema njegovim riječima, problem terorizma u svijetu nitko ne može izbjeći, podvlačeći da je ta pošast postala uobičajen problem, što potvrđuje sve veći broj napada u svijetu, čak i u zapadnim zemljama.

Studija koju je nedavno proveo istraživački centar u Velikoj Britaniji izvještava da se od pojave terorističke grupe ISIL 2014. godine do 2018. godine oko 7000 Europljana ovoj ekstremističkoj skupini pridružilo u Iraku i Siriji.

S druge strane, izvješće koje je objavio BBC, temeljeno na  podacima Ujedinjenih naroda, procjenjuje da je više od 40 000 stranaca iz 110 zemalja otišlo u Siriju i Irak kako bi se pridružili ISIL-u. 7252 ih je bila iz istočne, a 5904 iz zapadne Europe.

Ministar obrane Sjedinjenih Država Mark Esper, koji je prošlog tjedna otputovao u London, zatražio je od vlade Ujedinjenog Kraljevstva da primi britanske teroriste ISIL-a, kojih je pun kamp Al-Hol, gdje se na teritoriju kojeg kontroliraju sirijski Kurdi zarobljeno nalazi 80 000 boraca ISIL-a i članova njihovih obitelji. Zbog nespremnosti zemalja EU da ih prime, ali i zbog nemogućnosti Pentagona i njihovih kurdskih saveznika da se nose s ovim problemom, Trump je nedavno zaprijetio da će ih sve pustiti na slobodu.

Europljani su odbacili poziv svog saveznika, Sjedinjenih Država, o repatrijaciji terorista europskog podrijetla, zatočenih u Siriji.

Povratak europskih terorista novi je izazov za Europsku uniju, čiji su se ministri vanjskih poslova ranije ove godine sastali u Bruxellesu kako bi razgovarali o tom pitanju.

Ministri su odbili Trumpov poziv i kažu kako još uvijek traže načine kako sigurno postupati sa zatočenicima u Siriji.

Njemačka je odgovorila predsjedniku Sjedinjenih Država da će repatrijacija biti izuzetno teška, iako vjeruje da je povratak njemačkih državljana u njihovu zemlju njihovo pravo.

U međuvremenu, sirijska vlada iznova ponavlja da prisutnost tisuća europskih terorista u Siriji sprječava postizanje mira, napominjući da većina tih ekstremista dolazi iz Belgije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Priliv stranih boraca u vrijeme uspona ISIL-a
FOTO: Priliv stranih boraca u vrijeme uspona ISIL-a
ISILISISTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
politicki nekorektan
4 godine prije

…pa , u cemu je problem?…vracaju se medju svoje

Jeb
4 godine prije

Ako ovu informaciju povezemo sa nedavno objavljenom kako je Putin upozorio amerikenjce o 11.09. Iz svega proizilazi da Rusija ima mnogo bolji obavjestajni sustav od Evrope i USA.

Ana
4 godine prije

EUropa zauzeta opanjkavanjem Rusije i blacenjem maltretiranjem i iskorjenjivanjem starosjedilaca.

tedi
4 godine prije

JE… ga,Lesi se vraca kuci.Zato VB pod hitno vanka iz EU,a poslije direktiva stize u Brisel.
Sa kojom ono dijagnozom stizu ?Valjda PTS.

нена
4 godine prije

Имају “англи ” нос први беже са брода који одавно тоне “острвска земља ” једина која неће бити поробљена од стране “исламиста ” зато и бегају из “труле либералне еуније “…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI