Izrael zabranjuje Palestincima pristup Al-Aqsi drugi petak zaredom za ramazan

Palestincima zabranjen pristup dzamiji
13 komentara

Izraelske vlasti spriječile su Palestince sa Zapadne obale da uđu u džamiju Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jeruzalemu drugi petak zaredom u muslimanskom svetom mjesecu ramazanu.

Svjedoci su izvijestili o značajnoj prisutnosti izraelskih vojnika i policije u gradu, ograničavajući pristup džamiji.

Izraelske snage odbile su nekoliko muškaraca i žena jer nisu imali “potrebne dozvole”, javlja Anadolu Agency (AA).

Abdullah Hamayel, 63, Palestinac koji nosi svoju američku putovnicu, rekao je da su mu izraelske vlasti zabranile ulazak u Jeruzalem, navodeći nedostatak dozvole unatoč njegovoj dokumentaciji.

“Jeruzalem nam je dragocjeniji od svega, ali danas smo bili spriječeni da se tamo čak i molimo,” rekao je Hamayel, porijeklom iz grada Beite, južno od Nablusa.

Beida Omar (71) rekla je da ju je izraelska vojska spriječila da uđe u Jeruzalem prošlog petka, tvrdeći da nije slijedila upute da se vrati na Zapadnu obalu prije večernje molitve.

“Ovo je neistina. Samo nas žele spriječiti da uđemo u Jeruzalem. Imam dozvolu, ali je povučena”, rekla je.

Prije početka ramazana, izraelska vlada objavila je da će “tijekom petka mjeseca ramazana, ljudima iz Judeje i Samarije (naziv Tore za Zapadnu obalu) biti dopušten ulazak u Jeruzalem pod uvjetom da posjeduju valjanu magnetsku (sigurnosnu) potvrdu dozvole i procjena sigurnosne situacije.”

Izraelska vojska dodala je da će u Jeruzalem biti dopušten samo muškarci stariji od 55 godina, žene starije od 50 godina i djeca mlađa od 10 godina.

Međutim, izraelski vojnici i policija ponovno ometaju i sprječavaju muslimane da klanjaju tjedne molitve petkom u džematu tijekom mjeseca ramazana.

Od izbijanja rata u Gazi 7. listopada 2023. policija je zatvorila sve kontrolne točke oko istočnog Jeruzalema za stanovnike Zapadne obale.

Izrael je pokrenuo svoj rat protiv Gaze nakon prekograničnog upada Hamasa 7. listopada. Od tada je ubio gotovo 32.000 Palestinaca, većinom žena i djece, i gurnuo teritorij na rub gladi.

Izrael je također nametnuo paralizirajuću blokadu palestinske enklave, ostavljajući njezino stanovništvo, posebice stanovnike sjeverne Gaze, na rubu gladi.

Rat je gurnuo 85% stanovništva Gaze u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je većina infrastrukture enklave oštećena ili uništena, prema U.N.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je u privremenoj presudi u siječnju naredio Tel Avivu da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi zajamčio pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

gazaIZRAELPalestinaRamazan
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
No.1
1 mjesec prije

To je sramota i jako poniženje za sve muslimane sveta. Židovi jih satiru, a ovi se i ne bune nešto naročito.

BanOvan
1 mjesec prije

Bilo bi zanimljivo čuri šta misle Muslimani sa ovih prostora o tome, ali onako, od duše ima.

Petar
1 mjesec prije

Kaze U V Leyen da osudjiva teroristicki napadaj u Rusiji pocinjeno od ISIS… Koja pokvarenost, nigdje nema dokaza tko je napravio a ona po ISIS a zasto ISIS ne udari po Izraelu. Kuja stiti sponzora terorizama u Kijevu.

Max
1 mjesec prije

Barbarstvo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI