Izraelska operacija u Gazi mogla bi biti poput ”Mogadishua na steroidima”

David Petraeus
10 komentara

IDF će vjerojatno imati posla s bombašima samoubojicama, zasjedama i minama, tvrdi general David Petraeus

Sukob Izraela s palestinskom militantnom skupinom Hamas mogao bi postati još nasilniji i potrajati godinama koje dolaze, ako izraelske snage pokrenu kopnenu operaciju u Gazi, upozorio je bivši šef CIA-e David Petraeus u intervjuu za Politico u četvrtak. Govoreći o Power Play podcastu prodajnog mjesta, američki general, koji je služio i u Iraku i u Afganistanu, ustvrdio je da bi kopnena invazija Izraelskih obrambenih snaga (IDF) na Gazu “mogla biti kao Mogadishu na steroidima”.

Petraeus je mislio na incident iz 1993. u kojem su tri američka helikoptera, Crna jastreba srušena u glavnom gradu Somalije, što je dovelo do žestoke bitke između lokalnih militanata i američkih snaga koje su pokušale spasiti preživjele.

Bivši šef obavještajne službe sugerirao je da ako se Hamas pokaže “kreativnim u obrani” kao što se pokazao u “užasnom, barbarskom, neizrecivom napadu” na Izrael 07. listopada, “onda ćete vidjeti bombaše samoubojice, improvizirane eksplozivne naprave, bit će zasjeda, mina, dok će ratovanje u urbanom naselju biti jako izazovno”. Petraeus je primijetio da s obzirom na njegovo osobno iskustvo vođenja vojske angažirane u protu-pobunjeničkim kampanjama, on ne vjeruje da bi se IDF-ova operacija mogla brzo završiti, odnosno da bi mogla trajati i više od 10 godina.

”Teško mi je zamisliti teže okruženje od ovog konkretnog, a ja sam zapovijedao snagama u brojnim velikim urbanim operacijama”, rekao je general za Politico. ”Ne možete pobijediti u borbi protiv pobunjenika za godinu ili dvije. Obično im je potrebno desetljeće ili više, kao što smo vidjeli u Iraku, kao što smo vidjeli u Afganistanu”. Nadalje, Petraeus je izjavio da Izrael već treba razmisliti o tome kako namjerava na kraju obnoviti i ponovno izgraditi Gazu, nakon što bude smatrao da je dobio rat protiv Hamasa.

U međuvremenu, bivši šef obrane Izraela, Benny Gantz, također je u srijedu priznao da sukob između palestinskih militanata i IDF-a vjerojatno neće uskoro završiti, te da će vjerojatno trajati “mjesecima”, dok bi ponovna izgradnja Gaze mogla trajati “godinama”.

Posljednji nasilni sukob između Hamasa i Izraela izbio je 07. listopada kada je militantna skupina pokrenula iznenadni raketni i kopneni napad na zemlju. Kao odgovor, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da je njegova zemlja u ratu, obećavajući masovnu odmazdu. Do sada je, prema službenim podacima, sukob odnio živote više od 3.700 Palestinaca i 1.400 Izraelaca.

gazaHamasIDFIZRAELMogadishu
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Medo
6 mjeseci prije

Afganistanu? 🤣😂😂🤣😂😂Kaj nije bila bezanija?

nastran
6 mjeseci prije

Ne možete pobijediti u borbi protiv pobunjenika za godinu ili dvije. Obično im je potrebno desetljeće ili više, kao što smo vidjeli u Iraku, kao što smo vidjeli u Afganistanu”.SERONJA; PA NISU NI POBIJEDILI..O ČEMU PRIČA?

Гавран
6 mjeseci prije

Čovek je primer pravila napredovanja u administraciji, gde svi napreduju do mesta za koje nisu podobni i tu ostaju.
Šef CIA koji je smenjen zato što je spavao sa Ruskom špijunkom.
Glupak koji nikada ništa nije pogodio, ali voli da bude prisutan u medijima.

Max
6 mjeseci prije

Upoznat će aspekte asimetričnog urbanog rata.

hiber
6 mjeseci prije

Koji Mohadiš? Jedina usporedba je sa opsadom Mosula u Iraqu. 120.000 iračkih vojnika i šiijtskih proiranskih milicija je napadalo Mosul. Rezultat: 30.000 ih je izginulo, 30.000 je bilo ranjeno. Iračka Zlatna divizija obučena po NATO standardima je prepolovljena. Na drugoj strani ex.sadamove snage su imale gubitke 8.000 ljudi, a militanti tkz.IS 4.000. Gubitak civila je bio prava “sitnica” 100.000-150.00.

DobrotaJeIzbor
6 mjeseci prije

Ovo bi bio onaj opsjednuti:

–> General DAVID PETRAEUS Faints REPTILIAN Shapeshifting in SLOW MOTION

Pogledajte reakciju Johna McCaina, koji je svojevremeno bio mučen u vijetnamskom zarobljeništvu, pa nije baš bio mekušac.

Goran
6 mjeseci prije

Crknite dušmani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI