Izraelska vojska najavljuje svakodnevnu “taktičku pauzu” u Gazi

Gaza Palestina
1 komentar

Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su planove za pauze u svojoj vojnoj operaciji po nekoliko sati svakog dana u područjima južne Gaze, navodeći potrebu da se omogući isporuka humanitarne pomoći Palestincima.

Prema saopćenju objavljenom u nedjelju, dnevne ‘taktičke pauze’ obavljat će se između 8:00 i 19:00 na putu koji ide od prelaza Kerem Shalom do puta Salah al-Din, a zatim prema sjeveru prema oblasti Khan Younis .

Prijelaz je patio od uskog grla otkako su se izraelske kopnene trupe preselile u Rafah početkom maja uprkos osudi SAD-a, UN-a i drugih zemalja i međunarodnih organizacija.

“Ovo je dodatni korak u humanitarnoj pomoći koju IDF i COGAT sprovode od početka rata”, kazali su iz IDF-a i dodali da je prva pauza napravljena u subotu.

Mjera, koja se koordinira sa UN-om i međunarodnim agencijama za pomoć, bit će na snazi ​​do daljnjeg, saopćeno je iz IDF-a.

Zapadni Jerusalem pokrenuo je veliku vojnu operaciju u palestinskoj enklavi u oktobru prošle godine, ubrzo nakon što su borci Hamasa izveli iznenadne napade na sela na jugu Izraela, ubivši preko 1.000 ljudi i vrativši oko 250 talaca u Gazu. Preko 37.200 Palestinaca je ubijeno, a skoro 85.000 je povrijeđeno od izbijanja sukoba, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

U novembru su Izrael i Palestina pristali na jednosedmični prekid vatre, tokom kojeg je gotovo polovina talaca razmijenjena za palestinske zatvorenike, a humanitarnoj pomoći dozvoljeno je da uđe u Gazu. IDF je 1. decembra nastavio vojnu operaciju nakon što je optužio Hamas za kršenje primirja.

Zbog neprijateljstava, priliv humanitarne pomoći u južnoj Gazi je opao, dok je preko milion Palestinaca pobjeglo iz Rafaha nakon što je Izrael pokrenuo napad na grad prošlog mjeseca.

UN je u junu dodao ID, zajedno s Hamasom i Islamskim džihadom, na svoju globalnu listu prestupnika koji su počinili prekršaje nad djecom. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz osudio je taj potez, nazvavši ga “antisemitskim” i rekavši da će “imati posljedice na odnose Izraela s UN-om”.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) Karim Khan izjavio je da traži naloge za hapšenje nekoliko visokih izraelskih i Hamasovih lidera, uključujući premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta. Khan je rekao da su oni odgovorni za “istrebljenje, izazivanje gladi kao metode rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći, namjerno ciljanje na civile u sukobu”. Netanyahu je optužio ICC da pokušava spriječiti Izrael da se brani od terorizma.

gazaIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 mjeseci prije

Hezbollah ih je razbio raketnim baražem a Hamas zasjedama.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI