Izraelski kibuc u blizini Gaze odbacuje optužbe za seksualno zlostavljanje od 7. listopada

kibuc Be'eri u rusevinama
8 komentara

Izraelski kibuc u blizini Gaze odbacio je tvrdnje objavljene u The New York Timesu o napadu Hamasa 7. listopada, u vezi s optužbama za seksualno zlostavljanje.

Prema izvješću internetskog portala The Intercept, Michal Paikin, glasnogovornica Kibbutz Be’eri, čvrsto je demantirala tvrdnje u članku u Timesu “Vriskovi bez riječi”: Kako je Hamas napravio oružje seksualnog nasilja 7. listopada, tvrdeći, “To nije istina.”

Članak u Timesu citirao je tri navodne žrtve seksualnog napada od 7. listopada, dana kada je palestinska skupina Hamas pokrenula prekogranični napad na južni Izrael, navodno ubivši oko 1200 ljudi.

Jedna je identificirana kao Gal Abdush, također poznata kao “žena u crnoj haljini”, čiji su članovi obitelji podnijeli primjedbe na tvrdnje koje je objavio The Times. Druge dvije, neimenovane sestre tinejdžerice iz kibuca Be’eri, opisane su s dovoljno detalja u članku da bi ih se potencijalno identificiralo kao sestre s prezimenom Sharabi, stare 13 i 16 godina.

Paikin je kategorički odbacila navode o sestrama rekavši da dok su bile ustrijeljene nisu bile podvrgnute seksualnom zlostavljanju, dovodeći u sumnju priču Timesa.

“Govoriš o djevojkama Sharabi?” rekla je za The Intercept.”Ne, one… su ustrijeljene i nisu bile podvrgnute seksualnom zlostavljanju.”

Daljnje potkopavajući vjerodostojnost navoda, Paikin je dovela u pitanje pouzdanost svjedočenja bolničara izraelskih specijalnih snaga, primarnog izvora za članak u Timesu.

“Nije istina”, rekla je, referirajući se na tvrdnje bolničara o djevojkama. “Nisu bile seksualno zlostavljane.”

“Stojimo uz priču i nastavljamo izvještavati o problemu seksualnog nasilja 7. listopada”, rekla je glasnogovornica Timesa Danielle Rhoades Ha za The Intercept.

‘Strijeljane su… Ništa im više nije učinjeno’

Kako je The Intercept prethodno izvijestio, Anat Schwartz, izraelska redateljica i bivša obavještajna službenica zračnih snaga bez prethodnog iskustva u izvještavanju, dobila je od The New York Timesa zadatak da surađuje s nećakom njezinog partnera, Adamom Sellom, i veteranom Timesovog reportera Jeffreyjem Gettlemanom kako bi istražili slučaj optužbe za seksualni napad.

Schwartz je u razgovoru za radio izraelske vojske izjavila da je osobno dala više od 150 intervjua za priču.

U podcastu izraelskog kanala 12, objasnila je svoje napore da provjeri tvrdnje o seksualnom napadu.

Schwartz je isprva čula za slučaj kroz intervju s bolničarom, ali mučila se pronaći drugi izvor koji bi potvrdio iskaz bolničara. Iako je spomenula potrebu za drugim izvorom, nije dala nikakve pojedinosti o pronalasku jednog, a u izvješću Timesa nedostajali su dodatni svjedoci koji bi potvrdili opis bolničara o stanju djevojčica.

Izvješće Timesa također uključuje iskaze neidentificiranih “susjeda” u kibucu Be’eri koji su tvrdili da su tijela djevojčica pronađena odvojena od ostatka njihove obitelji. No obitelj i taj detalj osporava kao netočan.

“Samo su upucani, ništa im više nije učinjeno”, rekla je njihova baka Gillian Brisley za Channel 12 u nedavnom intervjuu.

Prije objave članka u Timesu, obitelj je dala intervjue za razne međunarodne novinske kuće. Ti su intervjui sadržavali informacije koje su bile u suprotnosti s tvrdnjama iznesenim u članku Timesa. Ovo izaziva zabrinutost zašto novine nisu uključile ove javno dostupne detalje u svoje izvješće.

Pramila Patten, posebna izaslanica UN-a za seksualno nasilje, izvijestila je u ponedjeljak da je njezin tim otkrio dokaze koji sugeriraju da se seksualno nasilje dogodilo tijekom napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

“U kontekstu koordiniranog napada Hamasa i drugih naoružanih skupina protiv civilnih i vojnih ciljeva diljem periferije Gaze, tim misije je utvrdio da postoje razumni razlozi vjerovati da se seksualno nasilje povezano sa sukobom dogodilo na više lokacija tijekom napada 7. listopada , uključujući silovanje i grupno silovanje”, navodi se u izvješću UN-a.

To se dogodilo na najmanje tri lokacije, navodi se: mjesto glazbenog festivala Nova i njegova okolina, cesta 232 i kibuc Re’im.

U izvješću se poziva na potpunu istragu ovih incidenata. Međutim, tim misije nije uspio utvrditi je li se seksualno nasilje dogodilo u kibucu Be’eri.

HamasIZRAELseksualno zlostavljanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
witchie
1 mjesec prije

Pa kristalno je jasno da Izrael izmišlja silovanja kako bi što više ocrnio Hamas. Izmišlja od početka i broj žrtava i uopće ne spominje da su polovica žrtava zapravo bili vojnici. Hamas je prvenstveno napao vojne postaje, a usputno i civilna ilegalna naselja na njgovoj, od Izraela okupiranoj zemlji.

Max
1 mjesec prije

Sve jasno.

FELIX
1 mjesec prije

KAKO MOGU DA SE OBJAVLJAJU LAZI O DEVOJCICAMA KOJIMA SE SE NIJE NISTA DOGODILO SAMO SU BILE UPUCANE. TAKO VIDITE STA GOD HAMAS RADI JE POZITIVNO. NISTA SE NE CUJE O TAOCIMA KOJI SIGURNO NISU ZLOSTAVLJANI A I OKO JESU TO JIM SLEDUJE JER SU ZIDOVKE I ZIDOVI SA TIM SE SIGURNO VECINA HRVATA SLAZE. NEMA NIKAKVIH VESTI O TAOCIMA KOJI SU POD ZASTITOM HAMASA NJIH SIGURNO NE ZLOSTAVLJAJU, HAMAS SAMO TRAZI I MOLI ZA BEZUSLOVNI PREKID SUKOBA I MIR.

Red Dog
1 mjesec prije

Zenski glasovi.
Treba pridobiti zene, vise od pola birackog tela.
Zene se boje silovanja. Iracionalno. Jednom sam sastavljalo anketu rucno i primetio to. Skoro skroz iracionalno, ali nema smisla raspravljati se, njima je to stvarnost, i ako tvrdis drugacije ce glasati za tvoje protivnike iz inata.
Zato „silovanja u Kölnu“, „glavni grad silovanja“ i slicno. A sto vise baratas argumentima/dokazima, ih alijenises sve vise. Zato se ni ne ulazi u takve rasprave. Na tu kartu se moze igrati sigurno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI