Izraelski napad na obiteljsku kuću ubio najmanje 31 osobu u Nuseiratu u Gazi

Izrael i Palestina
3 komentara

U izraelskom zračnom napadu na obiteljsku kuću u izbjegličkom kampu u središtu Gaze ubijena je najmanje 31 osoba, priopćila je u nedjelju bolnica na palestinskom području.

Napad se dogodio u trenutku kada je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan bio u posjetu Izraelu radi razgovora o brutalnom sukobu i poslijeratnim scenarijima.

Vojne trupe ušle su u prenapučeni grad Rafah na krajnjem jugu Gaze, gdje je prema UN-u 800.000 civila raseljeno zbog borbi.

Ali Izrael je također bombardirao položaje Hamasa u sjevernim i središnjim područjima Gaze za koje se ranije smatralo da su pod kontrolom vojske, što je izazvalo upozorenja SAD-a da bi se vojska mogla zaglaviti u dugotrajnoj protupobunjeničkoj kampanji.

U najnovijem zračnom bombardiranju tijekom noći, agencija za civilnu obranu Gaze rekla je da je u napadu ubijena 31 osoba i ranjeno još 20 u obiteljskoj kući u središnjem izbjegličkom kampu Nuseirat.

Među ranjenima je nekoliko djece, a spasioci pretražuju ruševine tražeći nestale osobe, rekla je palestinska službena novinska agencija WAFA, dok je izraelska vojska rekla da provjerava izvješća.

U subotu su palestinski rođaci naricali od tuge dok su žrtve, uključujući jedno dijete, hitno prebačene u bolnicu Kamal Adwan u sjevernom dijelu Beit Lahije, nakon izraelskih napada i teških sukoba u Jabaliji.

Abu Nabil, stanovnik Jabalije, rekao je da su se “tenkovi i buldožeri približili našim domovima, natjeravši nas da odemo, nakon što su udarili u susjednu kuću, ranivši nas.”

“Pozivam sve slobodne ljude na svijetu, svakoga tko ima trunke ljudskosti… ovdje se događaju masakri. Djecu trgaju na komade. Što su kriva ova djeca i žene?”

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, međutim, obećao je da će se nastaviti boriti u Gazi, sve dok palestinska otporna grupa Hamas ne bude poražena i svi preostali taoci ne budu vraćeni kući.

Ali suočio se s intenzivnim protivljenjem i pozivima da objavi plan za poslijeratno upravljanje Gazom – od glavnog saveznika Washingtona i od masovnih uličnih prosvjeda, a sada i od dva člana njegovog ratnog kabineta.

Jedan od ministara, Benny Gantz, zaprijetio je u subotu da će napustiti vladajuću koaliciju ako Netanyahu ne odobri poslijeratni “akcijski plan” do 8. lipnja.

Gantz je rekao da to mora uključivati korake za poraz Hamasa, vraćanje talaca kući i prema formiranju “američke, europske, arapske i palestinske uprave koja će upravljati civilnim poslovima u Pojasu Gaze”.

Scenariji ‘dan poslije’

Ministar obrane Yoav Gallant prošli je tjedan također oštro kritizirao Netanyahua i rekao da će “‘dan nakon Hamasa’ biti postignut samo s palestinskim entitetima koji preuzmu kontrolu nad Gazom, uz pratnju međunarodnih aktera.”

Netanyahu je odbacio Gantzove komentare kao “isprane riječi” i rekao da će dovesti do “poraza Izraela, napuštanja većine talaca, ostavljanja Hamasa netaknutog i uspostave palestinske države”, čemu se premijer žestoko protivi.

Usred političkih previranja, Sullivan je u nedjelju trebao održati razgovore sa svojim izraelskim kolegom Tzachijem Hanegbijem i s Netanyahuom o ratu u Gazi, nakon što se ranije sastao sa saudijskim de facto vladarom princom Mohammedom bin Salmanom u kraljevstvu.

Washington se zalagao za poslijeratni plan za Gazu koji uključuje Palestince i koji podržavaju regionalne sile, kao i za širi diplomatski dogovor prema kojem bi Izrael i regionalna sila Saudijska Arabija normalizirali odnose.

Rijad je zahtijevao dublje sigurnosne veze sa Sjedinjenim Državama i da Izrael pristane na korake za okončanje desetljećima starog sukoba i prema stvaranju palestinske države.

Saudijski državni mediji rekli su da su princ Mohammed i Sullivan razgovarali o “polufinalnoj verziji nacrta strateških sporazuma između Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država, čiji je rad blizu završetka”.

Također su razgovarali o “situaciji u Gazi i nužnosti zaustavljanja tamošnjeg rata i omogućavanja ulaska humanitarne pomoći”, kao i o “palestinskom pitanju” i načinima “pronalaženja vjerodostojnog puta prema dvodržavnom rješenju”.

Juriš na kamione pomoći

Rat u Gazi izbio je nakon upada Hamasa 7. listopada, koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi, navodi AFP na temelju izraelskih službenih podataka.

Hamas je također uzeo oko 250 talaca, od kojih je 124 ostalo u Gazi, uključujući 37 za koje vojska tvrdi da su mrtvi.

Izraelski osvetnički rat ubio je najmanje 35.386 ljudi u Gazi, većinom civila, prema podacima ministarstva zdravstva tog teritorija.

Izraelska vojska priopćila je da su u subotu u Gazi ubijena još dva vojnika, čime je broj poginulih porastao na 282 vojnika u kampanji od početka kopnene ofenzive.

Usred rata, Izrael je također nametnuo opsadu 2,4 milijuna stanovnika Pojasa Gaze koja ih je lišila normalnog pristupa čistoj vodi, hrani, lijekovima i gorivu, a patnje su olakšane samo sporadičnim pošiljkama pomoći kopnom, zrakom i morem.

Međutim, dolasci kamiona su usporeni jer je prijelaz Rafah s Egiptom, vitalni kanal za humanitarnu pomoć, zatvoren otkako je Izrael pokrenuo svoju operaciju u gradu.

Posljednjih dana pomoć je počela ulaziti u Gazu preko privremenog plutajućeg pristaništa koje su izgradile SAD, gdje se pošiljke poslane s otoka Cipra iskrcavaju radi distribucije.

Kao znak strašne nestašice u Gazi, viđene su gomile očajnih Palestinaca kako brzo hrle u neke od kamiona i bacaju teret ljudima uz cestu.

Agencije UN-a i skupine za humanitarnu pomoć naglasile su da isporuke morem i zračnim desantima ne mogu zamijeniti daleko učinkovitije konvoje kamiona u Gazu, gdje su UN opetovano upozoravali na prijeteću glad.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je u petak da nije primila medicinske potrepštine za Gazu od početka operacije u Rafi početkom ovog mjeseca.

gazaHamasIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Jedan od nebrojenih zločina.

vrlodrag
2 mjeseci prije

Znači kad ih nemožeš istjerati sa njihove zemlje i iz njihove kuće onda zvekni raketu i pobij sve.

Svaki narod nakon ovoga ima moralno pravo činiti njima ono što oni čine drugima.

HRvoje
2 mjeseci prije

Podsjeća na 90te i hrabra djela balija i četnika protiv hrvatske djece, kada su ih pobili bez razmišljanja i trunke kajanja. E Hrvati kada ćete konačno otvoriti oči i progledati….milo za drago i da ni jedan zub ili oko ostane…BiH

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI