Izraelski parlament usvojio zakon o smrtnoj kazni

Netanyahu
11 komentara

Palestinci kažu da je zakon, napisan kako bi imao za cilj kažnjavanje terorizma, “ukorijenjen u židovskom osjećaju nadmoći”

Izraelski zastupnici glasali su za prijedlog zakona kojim bi se uvela smrtna kazna za “teroriste” koji ubijaju Izraelce. Potpomognut premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim tvrdokornim saveznicima, zakon je naišao na žestoko protivljenje Palestinaca i stranih promatrača. Nacrt zakona o smrtnoj kazni prošao je prvo čitanje u izraelskom parlamentu s 55 glasova za i devet protiv u srijedu. Većina oporbe, predvođena bivšim premijerom Yairom Lapidom, suzdržala se od glasovanja u znak bunta.

Autor zakona bio je zastupnik Limor Son Har-Melech, a podržali su ga premijer Benjamin Netanyahu i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir. I Son Har-Melech i Ben-Gvir članovi su stranke ‘Jewish Power’, radikalne cionističke frakcije koja je pomogla Netanyahuovoj desničarskoj stranci Likud da se vrati na vlast na izborima u studenom prošle godine.

Prema zakonu, svatko tko “namjerno ili iz ravnodušnosti prouzroči smrt izraelskog građanina kada je djelo izvršeno iz rasističkih motiva ili mržnje prema određenoj javnosti i sa svrhom nanošenja štete državi Izrael i ponovno rođenje židovskog naroda u svojoj domovini” suočit će se s pogubljenjem, bez mogućnosti za zatvorsku kaznu.

Zakon bi se primjenjivao na Zapadnoj obali, koja, iako djelomično pod upravom palestinskih vlasti, podliježe izraelskom vojnom zakonu.

Prijedlog zakona prelazi “jasnu crvenu crtu kao dio izraelskog klizanja u totalni fašizam”, rekla je arapsko-izraelska politička stranka Hadash Ta’al u izjavi. “Danas su to Palestinci, sutra će to biti prosvjednici na ulicama. Ben-Gvir će biti lak na obaraču kada treba odrediti tko je terorist.” Palestinske vlasti su rekle da je prijedlog zakona “okrutan, barbarski i nehuman”, opisujući ga kao “ukorijenjen u židovskoj nadmoći”. Njegovo usvajanje dovest će do toga da Palestinci “arbitrarno i ceremonijalno budu osuđeni na smrt”, nastavlja se u priopćenju.

Tisuće Izraelaca okupilo se ispred zgrade parlamenta posljednjih dana kako bi prosvjedovali protiv zakona, dok je opozicija stigla iz inozemstva. Govoreći nakon sastanka s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom u utorak, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock nazvala je prijedlog zakona “posebno zabrinjavajućim”, s obzirom na to da Izrael nije nikoga pogubio otkako je nacistički ratni zločinac Adolf Eichmann obješen 1962. godine.

IZRAELPalestinaSmrtna kazna
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
koov
1 godina prije

Moje pitanje zasto ce ISTRAZUJ sada sutiti, nece on po svojima, on je glumac kao Zelenski, pripadaju istom plemenu

borjana
1 godina prije

Ja ne znam kakva je to politička bagra koja može donijeti jedan ovakav zakon ili naložiti bombardiranje susjeda netom poslije katastrofalnog potresa gdje se žrtve broje u desecima tisuća. Ništa više nego jedna obična nazovipolitička bagra.

neon
1 godina prije

Prema tal”mudu” Zidovima je sve dozvoljeno jer su oni “posebni”: „Bogu su miliji Židovi od anđela.“ (Talmud, Hlin 91b). „Kao što je čovjek nad životinjama, tako su i Židovi nad svim narodima od Boga postavljeni.“ (Talmud, Berah 102b). „Tko Židova ošamari toliko je učinio grijeha kao da je samog Boga udario.“ (Talmud, Sanhedrin 58b). „Židovi posjeduju dostojanstvo koje čak ni anđeli ne mogu imati.“ (Chullin, 91b) „Židov sadrži u sebi dobro, usprkos grijehova koje je počinio.“ (Chagigah, 15b) “Milosrdje” prema nezidovima-ljudskoj “stoci”: „Zabranjeno je biti milostiv prema nežidovima.“ (Talmud, Ramban). „Nežidovu ne treba milost i pomoć ukazivati.“ (Talmud, Jebamot 12a). „Nežidov koji Židova makar i za jednu paru prevari ima se strijeljati.“ (Talmud, Sanhedrin). „Stoji napisano: nemoj ubijati. To znači da se ne smije ubiti pripadnik židovskog naroda. Nežidovi, međutim, nisu Izraelci i zato se oni mogu ubiti.“ (Talmud, Geneba 57a). „Tko prolijeva krv onih koji nisu Židovi, Bogu žrtvu… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Izrael postaje još gora diktatiura.

Herc
1 godina prije

Dobar je Netanjahu,čim su ga izabrali,znalo se da će doći do čišćenja bagre i ološa

Marko
1 godina prije

nije Hitler bzvz išao pogubiti židove… sada upravljaju svijetoom

goran
1 godina prije

doće i njima kraj,aj,aj,aj

Emiliano Zapata
1 godina prije

Ovo znaci da nikome nece biti sudeno za trovanje vakcinama vlastitog naroda! Izvukli se satanisti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI