Izraelski poslanici predstavili su zakon o smrtnoj kazni

Smrtna kazna
21 komentar

Izraelska ekstremno desničarska stranka Otzma Yehudit (Jewish Power) podnijela je nacrt zakona kojim se nalaže “smrtna kazna za teroriste”, o čemu će se raspravljati ove sedmice.

„Očekujem da svi članovi Kneseta podrže ovaj važan zakon“, napisao je vođa Otzme Yehudita, izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir, na X (bivši Twitter) u subotu.

Izrael je ukinuo smrtnu kaznu za ubistvo 1952. Posljednja egzekucija se dogodila 1962. godine, kada je Adolf Eichmann, jedan od arhitekata Holokausta, obješen zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Nacrt zakona kojim se uvodi smrtna kazna iznesen je pred Kneset početkom marta. Nacrt zakona, koji bi omogućio sudijama da izriču presude na smrtnu kaznu osobama osuđenim za ubistvo izraelskih državljana iz mržnje, odobrili su poslanici u preliminarnom čitanju.

Ben Gvir je poznat po oštrim i često zapaljivim komentarima o Palestincima. U avgustu su SAD i EU kritizirale političara jer je sugerirao da je pravo Izraelaca da slobodno putuju preko Zapadne obale “mnogo važnije” od istog prava palestinskih Arapa.

Militantna grupa Hamas izvela je 7. oktobra iznenadni napad na izraelske zajednice koje se nalaze u blizini granice sa Gazom, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši preko 200 talaca. Izrael je odgovorio zračnim napadima na Gazu i kopnenom invazijom na palestinsku enklavu, s navedenim ciljem iskorijenjivanja Hamasa i spašavanja otetih.

Više od 12.000 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, prema lokalnim zvaničnicima. Mnoge zemlje, kao i UN i grupe za ljudska prava, pozvale su na hitan prekid vatre. Izrael je rekao da će umjesto toga pružati svakodnevne “humanitarne pauze”, insistirajući da bi prekid vatre samo pomogao Hamasu.

Ben GvirIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nenad
5 mjeseci prije

… evo neke informacije koje mnogi ne znaju;; Talmud je “sveta” (pod navodnicima jer je teška bolest) knjiga kod judejaca, židova, jewreja uglavnom lažnih židova hazara koji su Turkijsko sotonističko PLEME i njemu piše da su židovi jedini narod na svijetu a svi ostali su životinje samo ih je bog stvorio u obliku ljudi da kad služe njima (hazarima), njima bude ugodnije …

Nenad
5 mjeseci prije

Tora je sveta knjiga kod pravih židova i u njoj piše da židovi ne smiju imati državu tako da oni uglavnom kažu da oni žive u Palestini ali oni čine samo 2,5% židova na prostoru povijesne Palestine … cionisti i lažni židovi hazari čine 97,5% od svih onih se predstavljaju kao židovi — puno puta testirani i dokazano da su genetskog Turkijskog porijekla

Nenad
5 mjeseci prije

…. onako usput …. poslijednjih a nadam se i zadnjih 20 godina prvi čovjek okupirane zemlje Palestine je Netanyahu čiji se psihijatar ubio kad je shvatio da se istom nema pomoći …. na ovom GENOCIDU u direktnom prijenosu iz Gaze vidi se da je ovaj kome nema pomoći jedan od “boljih” hazara kad vidimo da neki njegovi počinjeni sa lakoćom osim Palestinaca ubijaju i svoje (operaciji Hannibal)… kad vidimo kako im djeca pišu pjesme ode slave zbog genocida, kad vidimo kako im djeca u zborovima pjevaju i veličaju izvršitelje genocida?!?!? Itd itd

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Presudili su Židovi smrtnom kaznom 5.000 palestinske djece svojim napadom na Gazu u 40 dana rata.
Mora da su i oni teroristi po njihovom tumačenju.

Max
5 mjeseci prije

Dabogda bila izvršena nad njima,

borjana
5 mjeseci prije

L.R.

Cijenjeni,
zašto mi se ne objavi komentar kojeg sam već prije više od dvi ure poslala?!?
Lp

404
5 mjeseci prije

Pošto su sve Palestince nazvali teroristima, svima je jasno, da se radi o genocidu i likvidaciji cjele nacije. Samo to treba prije legalizirati, a zapadni mediji moraju to prikazati kao demokratsku i naprednu ideju.

xyz
5 mjeseci prije

Svet je ovih dana upoznao svu istinu takozvanog jedinog božjeg naroda. Židovi su pred svima priznali da boga nemaju…… To su varvarski monstrumi….

Filozof 🙂
5 mjeseci prije

Jel i Isus bio terorist ? To je trenutno filozofsko pitanje za Izraelce, ili im je samo smetala istina.

xyz
5 mjeseci prije

Prvo su Židovi klali Filistejce, posle su klali Afrikance, Indijance, Indijce, Korejce, Vietnamce, a danas kolju muslimane.
Sutra če klati vas, jer……to je jedini božji narod. Svi ostali smo, po njihovom talmudskom i torskom patološkom vjerovanju, životinje ljudskog oblika, koje treba iskoristiti i uništiti.

Darko
5 mjeseci prije

Po tom zakonu Izrael zaslužuje smrtnu kaznu zbog genocida koji čini desetlječima..

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“Zagovornici rata namjerno precutkuju najbitniju cinjenicu, niti Hamas ima podrsku vecine Palestinaca niti Netanyahu ima podrsku vecine izraelaca a upravo ta 2 cinioca najvise upiru da sve rijese ratom. Raspitajte malo ko su Netanyahuovi ministri, najveci izraelski radikalni desnicari od kojih je nekoliko njih godinama prije napada zagovaralo ideju ciscenja teritorija. Neki od njih su otvoreno pricali da je neophodno da medju palestincima preovlada Hamas jer kao teroristicka organizacija nece imati legitimitet kad ga Izrael napadne. Logicno najveca prepreka bila je umjerena Fatah opcija palestinaca koju bi medjunarodna zajednica gledala zastititi. 👉👉U tom smislu bila je i cuvena afera prolaska kofera s novcima vozilom ka Gazi koja je naravno namjerno propustena kako bi se Hamas mogao naoruzati a IDF se pravdao da su propustili humanitarnu pomoc (koferi puni novca u vozilu).” Ja za ovo nisam čula. Ali zanimljivo zvuči. “Sto se Hamasa tice, zadnji izbori su bili (cini mi se)… Čitaj više »

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“Jedan manji broj palestinaca se pridruzio ISISU-2014 nakon 2 godine borbi… Vecina palestinaca se borila na Assadovoj strani…

Jedan iz ISIS-frakcije, Mouaffaq Dawa, a member of the Free Palestine Movement who was infamously known as the “Butcher of Yarmouk,” was sentenced to life imprisonment in Germany in February 2023.

Dawa was found guilty of committing war crimes in Yarmouk Camp in 2014, which included a vengeful and indiscriminate attack on defenseless Palestinian civilians within the camp.

2019 Palestinci uz pomoc rusa oslobadjaju kamp od ISIS-a i vjerojatno je tad nastala snimka koju si postao

The offensive involved Aleppo-based >>Palestinian militia Liwa al-Quds, Russian-backed Tiger Forces, National Defense Force (Syria),
>>a privately funded Palestinian militia, and
>>Palestinian factions Fatah al-Intifada and the
>>Popular Front for the Liberation of Palestine – General Command (PFLP-GC).”

Dobro, gdje su sada sve te druge Palestinske organizacije? 🧐

Lucija, prva
5 mjeseci prije

“Izraelska policija izdala je saopćenje reagirajući na tvrdnju u Haaretzu da je helikopter IDF-a koji je stigao na mjesto održavanja festivala Supernova u blizini Re’ima 7. oktobra ubio neke izraelske civile. Članak Haaretza na hebrejskom citira neimenovanog dužnosnika izraelske policije koji je rekao da je istraga incidenta otkrila da je helikopter IDF-a koji je pucao na pripadnike Hamasa navodno pogodio nekoliko sudionika zabave koji su bili u tom području. U policijskom saopćenju navodi se da se njihova istraga usredotočila samo i isključivo na policijsku aktivnost, a ne na bilo kakvu aktivnost IDF-a, te stoga nije pružila nikakve naznake o povredama civila uslijed zračnih aktivnosti tamo.” Istraga incidenta otkrila je da je izraelski vojni borbeni helikopter koji je stigao na mjesto događaja iz baze Ramat David pucao na teroriste i navodno također pogodio neke od tamošnjih partijanera”, navodi se u novinskom izvještaju…” Znači, i vojni i policijski pucali…na svoje? Bome u… Čitaj više »

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Gaza, an inquest into its martyrdom – Norman Finkelstein, autor

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Za one koji nisu znali (ja, eto, nisam), izraelski Arapi imaju pravo glasa i u parlamentu su!! “Istovremeno s osnutkom države Izraela 1948. je oko 700.000 Palestinaca napustilo svoje domove. Zašto – to je nešto o čemu vjerojatno nikad neće biti sloge između Palestinaca i Židova: sa stajališta Arapa je to bila Nakba (“katastrofa”), etničko čišćenje gdje su bili žrtva izraelskih vojnika. S izraelskoga gledišta je to bila možda ne baš posve dragovoljna, ali slobodna odluka muslimana koji nisu željeli ostati živjeti u novoj državi “nevjernika” i na odlazak su Palestince pozvali vođe i drugih arapskih država. No ipak nisu otišli svi, a iz te etničke skupine koja je ostala u današnjem području Izraela se stvorio taj udio “palestinskih Izraelaca”. Doduše, muslimansko stanovništvo Istočnog Jeruzalema formalno ima drugi status Palestinski Izraelci ili izraelski Arapi su 2019. činili oko 21% stanovništva Izraela. Prema tabelama državnog izraelskog statističkog ureda CBS,  Jer u… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI