Izraelski predsjednik prijeti ratom Hezbollahu

Hezbollah i Izrael
14 komentara

Dok se borbe u Gazi nastavljaju, na sjeveru se prijeti druga fronta

Svijet ne bi trebao biti iznenađen kada Izrael odgovori na “terorizam” sa sjevera, rekao je predsjednik Isaac Herzog, sugerirajući da se Zapadni Jeruzalem priprema za eskalaciju sukoba s Hezbollahom sa sjedištem u Libanonu.

Herzog je pomenuo Libanon na ceremoniji u srijedu u Jeruzalemu, kojom je obilježena 57. godišnjica otkako je Izrael preuzeo kontrolu nad cijelim gradom tijekom sukoba s Egiptom, Sirijom i Jordanom 1967. godine.

“Odavde se okrećem međunarodnoj zajednici i njezinim čelnicima i naglašavam – čovjek ne može ostati ravnodušan prema ovom terorizmu, iz Libanona ili bilo gdje”, rekao je Herzog. “Svijet se treba probuditi i shvatiti da Izrael nema drugog izbora nego zaštititi svoje građane i ne bi trebalo biti iznenađenje kada to učini – snažno i još odlučnije.”

Herzog je tvrdio da je Izrael svakodnevno napadan “od strane iranskih zastupnika u Libanonu” i da sada nije vrijeme da se stoji po strani i dopusti da stvari eskaliraju.

“Ova teroristička agresija mora biti zaustavljena”, rekao je.

Ranije istog dana, dvije bespilotne letjelice koje je lansirao Hezbollah pogodile su grad Hurfeish, blizu granice s Libanonom, ubivši pričuvnog vojnika Izraelskih obrambenih snaga (IDF) i ranivši još deset osoba. Grupa je također tvrdila da je napala obrambenu raketnu lokaciju Iron Dome u Ramot Naftali, koristeći navođeni projektil. IDF je rekao da to ne može potvrditi.

Ukupno 19 vojnika IDF-a ubijeno je na sjeveru od 7. listopada prošle godine, kada je vlada premijera Benjamina Netanyahua odgovorila na niz Hamasovih napada iz Gaze pokretanjem ofenzive na palestinsku enklavu.

Hezbollah je nastojao podržati Hamas povremenim ispaljivanjem raketa na sjeverni Izrael. Razmjena raketa prisilila je na evakuaciju više od 53.000 Izraelaca i 95.000 Libanonaca iz blizine granice.

Izrael je također okrivio raketne napade Hezbollaha za pokretanje niza šumskih požara na Golanskoj visoravni i sjevernoj Galileji tijekom prošlog vikenda, u kojima je izgorjelo gotovo 2500 hektara šume.

Netanyahu je ponovio Herzogove komentare tijekom posjeta sjevernom gradu Kiryat Shmona u srijedu, rekavši da je ID spreman za “vrlo intenzivnu akciju” protiv Hezbollaha.

“Tko god misli da nam može nauditi i da ćemo sjediti prekriženih ruku, čini veliku grešku”, rekao je novinarima. “Na ovaj ili onaj način, vratit ćemo sigurnost na sjever.”

Dužnosnik Hezbollaha Naim Qassem rekao je u utorak za Al Jazeeru da skupina ne smatra izraelske prijetnje ozbiljnima. “Odlučili smo da ne širimo bitku i ne želimo sveobuhvatni rat. Ali ako nam bude nametnuto, mi smo spremni i nećemo se povući”, rekao je Qassem.

HezbollahIsaac HerzogIZRAELLibanon
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
1 mjesec prije

Ko bre da bre jewbre.

tihobl
1 mjesec prije

Lako im je prijetiti kad su od FBiH dobili 240.000 tona municije i granata.

Max
1 mjesec prije

Hezbollah ih čeka spreman.

vrlodrag
1 mjesec prije

Šta će prijetiti Hezbolahu kada ni Gazu nemogu zauzeti točno osam mjeseci. Hamas nemogu savladati a ne da grunu na Hezbolah. Tek bi tamo dobili nezapamćen degenek.Obična vika i pokušaj da se galamom prepadne protivnik.

vrlodrag
1 mjesec prije

Niti Iran nebi stajao po strani kad bi uletjeli protiv Hezbolaha. Ka tome treba dodati da ovi nisu u potpunom okruženju kao Gaza. Sve u svemo blef i pokušaj samohrabrenja.

Lucija, prva
1 mjesec prije

Hm. Vidi ove: 1.)Hamas leader Khaled Mashal is a table tennis enthusiast. The billionaire lives a life of luxury in Qatar, and also in Turkey, according to reports Navodno ima 11 MILIJARDI!!! He entered the prestigious Abdullah al-Salim Secondary School in the early 1970s and joined the MUSLIM BROTHERHOOD in 1971. Mashal enrolled in Kuwait University in 1974, and soon became involved in student politics.” “The person leading Hamas inside the Gaza Strip, Yahya Sinwar (60), has ALSO AMASSED A CONSIDERABLE FORTUNE, estimated at $1-3 million, according to the BBC. Sinwar, who was born in the Khan Yunis refugee camp during Egypt’s rule of the Gaza Strip, is the founder of the Hamas security service.” “Ismail Haniyeh (born 29 January 1962) is a Palestinian politician who is widely considered to be the chief political leader of Hamas, which has governed the Gaza Strip since 2007. He is the current chairman… Čitaj više »

Bosanac
1 mjesec prije

Odma mu treva dat pusku i u pjesadiju ga regtutovat pa ga pitat jel i dalje za rat?

Josip
1 mjesec prije

Izrael se mora pretvoriti u prah i pepeo. Sve zidove treba istrijebiti.

Ico
1 mjesec prije

Hezbollah je ” penicilin” za Izraelce!

Ico
1 mjesec prije

Biti će zanimljivo kada Ameri Izrael ” puste niz vodu “!

Ico
1 mjesec prije

Netanyahu je korumpirani smrad!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI