Izraelski vazdušni napadi i jaki udari potresli su Gazu nakon graničnih sukoba sa trupama IDF

Vazdusni napad na Gazu
3 komentara

Više eksplozija potreslo je Gazu nakon što je IDF izveo niz vazdušnih napada u znak odmazde zbog nasilnih graničnih sukoba, u kojima je izraelski vojnik kritično ranjen ranije tokom dana.

Prvi napadi pogodili su enklavu nešto prije ponoći, prema svjedocima i izvještajima palestinskih medija. Više video zapisa koji su kružili internetom pokazali su velike eksplozije koje su potresle pojas u subotu uveče.

“Kao odgovor na nasilne nerede koje je Hamas izazvao danas na granici Izrael-Gaza, naše snage su upravo pogodile 4 Hamasove lokacije za proizvodnju oružja i skladišta”, potvrdio je IDF u tvitu. Izraelska vojska ranije je objavila da šalje “pojačanje” diviziji Gaza.

Neki izvještaji sugerišu da je barem jedan od udara pogodio područje u blizini izbjegličkog kampa Nuseirat u središtu Gaze, ali nije bilo neposrednih izvještaja o žrtvama.

Veliki sukobi izbili su u dobro utvrđenom pograničnom području nakon što se stotine Palestinaca okupilo u znak protesta protiv tekuće izraelske blokade u subotu popodne.

IDF je odgovorio “sredstvima za razbijanje nereda” – i priznao da je koristio vatru “kada je to potrebno” – nakon što su neki demonstranti pokušali da podignu ogradu, dok su drugi navodno “bacili eksploziv prema izraelskim trupama”.

U jednom trenutku tokom sukoba, palestinski mladići su naizgled pokušali da otmu oružje izraelskog vojnika, izloženo kroz otvor u zidu Gaze. Drugi široko rasprostranjeni video snimak pokazao je kako izgrednik puca iz svog pištolja kroz otvor.

Najmanje 41 Palestinac povrijeđen je u sukobima, uključujući 13-godišnjeg dječaka koji je pogođen u glavu, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze. Na izraelskoj strani, jedan granični stražar pogođen je u prekograničnoj pucnjavi i hitno je prebačen u bolnicu sa teškim povredama, saopštila je vojska.

Izrael već godinama strogo kontroliše granične prelaze i protok robe u Gazu i iz nje-pri čemu je sva trgovina efektivno zaustavljena usred 11-dnevnog rata u maju, što je snažno pogodilo već osakaćenu ekonomiju Gaze. Od tada su Izrael i Hamas vodili pregovore preko posrednika radi uspostavljanja novog statusa kvo. Eskalacija na granici dolazi samo nekoliko dana nakon što je Izrael najavio obnavljanje Katarske pomoći Gazi, dok Palestinci i dalje zahtjevaju potpuno ukidanje blokade.

gazaIDFIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
IME
2 godine prije

Jebes ovaj svijet kada moze ovo gledati a i narod koji ovo moze raditi , zaista iz dana u dan pocinjem sumnjati u napisanu povjest drugog svjetskog rata i ko je nju uopste pisao.

Max
2 godine prije

Neravnopravna borba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI