Izvještaj kaže da je osnivač kompanije Blackwater imao plan vrijedan 10 milijardi dolara za razvoj oružja i stvaranje privatne vojske u Ukrajini

Erik Prince
10 komentara

Princeovi ambiciozni planovi za istočnoevropsku zemlju navodno se nisu ostvarili, najviše zbog toga što bivši američki predsjednik Donald Trump nije osvojio drugi mandat u Bijeloj kući, jer se smatralo da je on usko povezan sa bivšim vrhovnim komandantom.

Osnivač kompanije Blackwater Erik Prince planirao je da zaposli privatnu vojsku ukrajinskih borbenih veterana i kupi fabrike koje izrađuju dijelove za vojnu avijaciju još 2020. godine, objavio je magazin Time.

Prince, koji je svoju američku kompaniju za privatno obezbjeđenje preimenovao u Academi, navodno je planirao da stvori “vertikalno integrisani vazduhoplovni odbrambeni konzorcijum” u Ukrajini koji bi mogao da donese oko 10 milijardi dolara, navodi se u izvještaju u srijedu, pozivajući se na intervjue sa bliskim saradnicima i povjerljive dokumente. Nadao se da će fabrike moći da proizvode motore za borbene avione i helikoptere, navodi se u izvještaju. Prince je takođe predvidio da se konzorcijum takmiči sa vodećim kompanijama te industrije poput Boinga i Airbusa, dodaje se u izvještaju.

Istovremeno, ukrajinske vlasti su navodno bile sumnjičave zbog činjenice da se Prince u svojim poslovima oslanjao na političare Andreja Derkača i Andreja Artemenka, protiv kojih se u SAD vodi krivična istraga i za koje se sumnja da su povezani sa navodnim ruskim miješanjem u američke izbore – što je Moskva odbacila zbog nedostatka dokaza.

Razgovori sa njegovim ukrajinskim poslovnim partnerima započeli su 2014. godine, ubrzo nakon ponovnog pripajanja Krima, navodi se u izvještaju. Oni su mislili da bi mogli iskoristiti vazduhoplovnu tehnologiju u pregovorima sa Rusijom, navodi se u izvještaju.

U februaru 2020. godine, Prince se, kako se izvještava, sastao sa svojim ukrajinskim saradnicima na neobičnoj lokaciji – noćnom klubu Vodka Grill (koji više ne postoji) pored restorana KFC. Igor Novikov – bivši pomoćnik ukrajinskog predsjednika, očigledno je malo poznavao američkog milijardera, osim saznanja o ratnim zločinima njegove privatne vojne kompanije u Iraku, jer je navodno pitao: „Šta ovaj momak želi od nas?“

„Ubrzo je postalo jasno da Prince mnogo želi od Ukrajine“, piše Time.

Takođe se pominje da je Princeovu porodicu favorizovala administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, pošto je Princeva sestra, Betsy De Vos, postavljena za ministra obrazovanja, a sam osnivač Blackwatera je insistirao na unosnim ugovorima, uključujući njegovo lobiranje za privatizaciju rata u Avganistanu. Prince je rekao da se njegova ideja temelji na modelu britanske Istočnoindijske kompanije, koji se odnosi na doba kolonijalne vladavine Velike Britanije.

U isto vrijeme se tvrdi da je mogul za privatno obezbjeđenje djelovao u ime vlade SAD, a u glavnim medijima se naziva „Trumpov donator“.

„Da je Trump osvojio još četiri godine, Erik bi vjerovatno zaključio posao“, primjetio je Novikov.

I Prince i Trumpova administracija negirali su optužbe da je mogul privatnog obezbjeđenja zapravo radio za Bijelu kuću. U januaru 2020. godine, Blumberg je prijavio Princeve „izviđačke napore za investiranje u zlato“ pošto je navodno boravio u tajnoj posjeti venecuelanskom potpredsjedniku – potencijalno kršeći američke zakone sastankom sa sankcionisanim zvaničnikom.

U februaru ove godine, The New work Times je, pozivajući se na povjerljivi izvještaj UN, izvijestio da je Prince prekršio embargo UN na oružje za Libiju 2019. isporukom oružja feldmaršalu libijske nacionalne vojske Khalifi Haftaru kada je pokušao da sruši vladu Nacionalnog sporazuma na čelu sa Fayez al-Sarrajem podređenu UN. Princeov portparol rekao je za NYT u martu da dobavljač „nema nikakve veze sa bilo kojom navodnom privatnom vojnom operacijom u Libiji“.

Akcije Princeovih Blackwater plaćenika u Iraku izazvale su međunarodnu raspravu o ulozi privatnih kompanija za obezbjeđenje koje je američka vlada unajmila za rad u ratnim zonama. 16. septembra 2007. godine, Blackwater obezbjeđenje u pratnji američkih diplomata otvorilo je vatru na nenaoružane mještane, tvrdeći da je konvoj bio na meti automobila-bombe. U vozilu nije pronađen eksploziv. Poslije toga, Blackwateru je privremeno zabranjen rad u Iraku. Iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova izjavilo je te godine, pozivajući se na rezultate početne istrage, da su plaćenici u potpunosti odgovorni za ubijanje civila.

U decembru, nešto manje od mjesec dana prije nego što je Biden proglašen predsjednikom, Trump je odobrio potpuna pomilovanja četvorici bivših radnika kompanije Blackwater osuđenim u vezi sa ubistvom 14 nenaoružanih iračkih civila, uključujući dvoje djece, u Bagdadu 2007. godine.

BlackwaterErik PrinceukrajinaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Malomorgen
2 godine prije

i ti bi se borili protv rusa?… 😂😂😂

ma rusi jih pojedu….😒

Stara kuka
2 godine prije

Mislim da se ovaj iznajmljivač portira ipak malo zaletio u svojim ambicijama.

RENEW
2 godine prije

A njihovi bratje od DynCorp so pa samo tiščali svoje pe… v bača dečke.
ttp://dilyana.bg/georgia-cover-up-of-deaths-in-3-3-billion-pharmaceutical-project-documents/
Upam da jih bo kdo kje postrelil.

Šele
2 godine prije

Baš bi volio vidjeti koja će budala biti plaćenik u Ukrajini, pa nisu Rusi Afganistan i Irak

tihobl
2 godine prije

… Prince je rekao da se njegova ideja temelji na modelu britanske Istočnoindijske kompanije, koji se odnosi na doba kolonijalne vladavine Velike Britanije…

Istocnoindijska kompanija i danas postoji pod razlicitim nazivima.

Lucija, prva
2 godine prije

“…Blumberg je prijavio Princeve „izviđačke napore za investiranje u zlato“”
“…vertikalno integrisani vazduhoplovni odbrambeni konzorcijum” u Ukrajini koji bi mogao da donese oko 10 milijardi dolara,”😄

Stari, polako. Zamjerio si se nekom. Drugo, tko bi s tobom poslovao?
Ne primaju oni svakog u svoje krugove… Ima ih i na Kosovu nekih koji misle da će s njima netko poslovati …a oni – prodavat. 😆

Max
2 godine prije

Iako moćan on je obični pas rata..

Jerkk
2 godine prije

A tko bi platio?

Count
2 godine prije

Sad bude popio Blackwater – od muke !

ludak
2 godine prije

Tvrtka za koju sam radio (nakon rata) konkurirala je za takove “poslove” u Iraku i Afganistanu. Problem je bio sto su ameri dobili i jeftinije ponude (svakako nismo bili najskuplji) pa su nas u obadva slucaja “potukli” jeftiniji ponudaci. U Iraku se je radilo o “predstrazama” u americke zelene zone. Lociras i pokusavas zaustaviti eventualne (auto) bombase samoubojice (kontrola ulaska u zonu). U Afganistanu su zadace bile daleko “sarenije”. U timu je bio i jedan bivsi ruski casnik. Kada je ponuden Afganistan rekao mi je da se nikako ne javljam za taj posao jer je Afganistan smrtonosna klopka. Kada je vidio da ipak imam namjeru prijaviti se, savjetovao mi je da noc nikada ne docekam izvan Kabula 😁 Cuo sam od njega ponesto prica o tome kako su oni tamo prolazili

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI