Izvođač radova za Pentagon pokazuje prvi let svog novog drona ‘roj’ (swarm)

Gremlin - swarm roj dron
78 komentara

Rojevi bespilotnih letjelica koji nadvladavaju neprijateljsku obranu čistim brojevima uskoro bi mogli biti dio američke borbene strategije. Snimku prvog leta jednog takvog bespilotnog zrakoplova upravo je prikazao izvođač radova za Pentagona.

Videozapis kompanije Dynetics na YouTubeu prikazuje dron i izgleda otprilike kao velika raketa zemlja-zrak, bačena iz krila američkog transportnog zrakoplova Lockheed C-130 Hercules.

 

Dron označen s X-61A zatim otpušta mala krila i pali svoj raketni motor, pripremajući se za autonomni let. Izvještaji medija sugeriraju da je UAV ostao u zraku sat i pol dok se na snimku vidi kako izvodi jednostavne manevre tijekom svog prvog probnog leta, koji se dogodio u studenom 2019. godine.

X-61A dio je Pentagonovog programa Gremlins koji je pokrenula Agencija za napredne obrambene istraživačke projekte (DARPA) još 2016. godine. Njegov je cilj pružiti američkoj vojsci rojeve relativno jeftinih i povratnih bespilotnih letjelica, za koje se očekuje da imaju koordiniranu raspodijeljenu sposobnost.

Prema DARPA-i, takve bespilotne letjelice trebaju se lansirati iz bombardera, transportnih zrakoplova ili čak borbenih mlaznica dok su još uvijek izvan dosega potencijalne protivničke obrane, a zatim trebaju obavljati uobičajene zadatke dodijeljene dronovima, krećući se od izviđanja do zračnih napada, dok svladavaju neprijateljsku obranu samo zbog njihove brojnosti.

Dynetics, međutim, nije jedina tvrtka koja radi na projektu Gremlins. Prema DARPA-i, drugi ugovori dodijeljeni su tvrtki Composite Engineering, General Atomics Aeronautical Systems i Lockheed Martin Corporation.

Pored toga, Ured za strateške sposobnosti Pentagona također već duže vrijeme radi na sličnoj tehnologiji. Njegovi rojevi mikro dronova Perdix koje lansira F / A-18 Super Hornet testirani su već 2016. godine.

PentagonProjekt Gremlins
Pretplatiti se
Obavijesti o
78 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Komuniciraju?
Vrlo dobro.
Malo Electronic Warfare i padat če, ko kruške…

shumadinac
4 godine prije

Dronovi su prvi korak ka robotizovanom ratovanju. “Boj ne bije svijetlo oružje…” je stvar prošlosti, malo ko od civilne populacije je u stanju da zamisli buduće ratovanje u kome će tehnološka nadmoć biti važnije nego ikada. Velika prašina se diže oko nabavke aviona, PVO sistema… čemu će oni služiti ako nećemo biti u stanju da zaštitimo te avione ili PVO položaje?

tuf
4 godine prije

Nekoliko jakih EM pulseva i od roja neće puno ostati. Ne zaboravimo da zbog svoje težine ne mogu biti oklopljeni.

čitalac
4 godine prije

Ovo je budućnost ratovanja.
Zbogom nosači zrakoplova, krstarice, strateški bombarderi….
Ovi dronovi će napraviti rupu u PZO a onda će uletjeti jurišnici i završiti posao.
Ostaje naravno oružje kao odmazda, sakriveno negdje duboko u teritoriju do kojega dronovi ne dostižu

Komentator
4 godine prije

Ovakav način ratovanja i u prvom redu napad i uništenje protivničke PZO velikim brojem dronova je stvar elementarne logike i jednostavne matematike, znači izviđanjem ustanoviti s kolikim brojem i kakvom vrstom PZ raketa raspolaže protivnik i mogući intervali između dvije salve ili plotuna koji se odnose na ponovno punjenje lansera i prilagođavanje i koordinacija načina napada vlastitim dronovima vodeći računa o svim tim činjenicama i parametrima i uspjeh napada i uništenja protivničke PZO je zagarantiran. Naravno tu treba ukalkulirati i moguća odstupanja od naših predviđanja i moguća iznenađenja i skladno s time, za određeni procenat povećati broj napadnih dronova, onako, za svaki slučaj. Takav način ratovanja i napada na protivničku PZ obranu i nije neka novost jer je zračne snage Izraela već duže vrijeme koriste i to prilično uspješno i prvi takav napad velikim brojem dronova je uspješno ostvaren 1984 godine u sirijsko izraelskom sukobu u dolini Beeka u Libanonu,… Čitaj više »

Bezuhov
4 godine prije

Mislis, lakse ih je naruciti u Kini po bagatelnoj ceni.

Mr.Rock
4 godine prije

Bilo je logicno da ce se krenuti u ovom smjeru i nastojati graditi jeftine letjelice koje ce zatrpavati radarske ekrane PZO. No mislim da to nece donijeti veliku prednost u bliskoj buducnosti. Razvoj PZO se razvija velikom brzinom, odabir ciljeva je sve precizniji, puno ovisi i o broju PZO sistema na terenu. Pored toga, laserski sistemi su jako uznapredovali i ubrzo ce jedna baterija PZO moci srusiti na stotine ciljeva u istom trenu, bez pauza u djelovanju. No ovo je vrlo zanimljivo sve skupa! Ova vrsta umjetne inteligencije se intenzivno istrazuje vec gotovo trideset godina, odnosno autonomno djelovanje velikog broja jedinica poput roja pcela na primjer ili mrava. Bilo je za ocekivati da ce se poceti graditi lejelice na tom principu, i ne samo letjelice. No, siguran sam da ce i odgovor biti na isti nacin. Velika jata jeftinih letjelica koje ce se suprostaviti napadackim, traziti ih u zraku i… Čitaj više »

Alex
4 godine prije

Dobra ideja za KIneze…ako svatko od njih proizvede 1 dron…

roki
4 godine prije

Pazi sad admin me već neko vreme blokira i briše komentare a moj komentar čeka na validaciju u prevodu kontrole cenzora !

wiefwurgfuerfnewniuwefuwefw
4 godine prije

Terminator i skajnet su odavno operativni…………..

Max
4 godine prije

Ubojita stvar samo je ne zaljevajte vodom i ne hranite je poslije ponoći

nessy
4 godine prije

Gledao sam klip, u kojem roj dronova, velicine vrapca napada vojnika (lutku), i detoniraju istovremeno. Bez obzira sto je kolicina eksploziva pojedincnog drona mala, a vojnik vrhunski zasticen, nema sanse protiv ovakvog neprijatelja. Naglasak je na cijeni (vrlo niskoj), i ucinkovitosti (za sada nema obrane). Ovo vrijedi pogledati.
“Slaughterbot” Autonomous Killer Drones | Technology

TerraMarique
4 godine prije

Ponovo Americka glupost,rojevi ili roj projektili su masa malih po velicini vodjenih projektila a ne masivna vodjene rakete za koje postoji S400/500 i Pancir S1, kao antibiotik sirokog spektra

Muppet show
4 godine prije

Ovu kantu skine pijani srbin a huti u sandalama zatvorenih ociju. Ovo sranje iranski studenti rade u garazama za maturalni rad.
Bilo bi bolje da ameri naprave retro Ford mustang cabriolet 1964 tip.

imalijosnade
4 godine prije

cim se budale ponose -pametan se stidi i srami

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI