Jack Ma gubi gotovo 11 milijardi dolara jer je Kina pojačala nadzor nad njegovim poslovnim carstvom

Jack Ma
13 komentara

Kinesko regulatorno suzbijanje poslovanja Jack Maa, uključujući giganta e-trgovine Alibabu i platformu za internetska plaćanja Ant Group, koštalo ga je oko 11 milijardi dolara u samo dva mjeseca.

Neto vrijednost Jacka Ma pala je na 50,9 milijardi dolara u odnosu na vrhunac od 61,7 milijardi dolara, kakav je viđen ranije ove godine, prema indeksu milijardera Bloomberga. Nedavni gubici bacili su Maa na 25. mjesto liste 500 najbogatijih ljudi na svijetu, a sada je četvrti među kineskim milijarderima. 56-godišnji poduzetnik sada zaostaje za osnivačem Nongfu Springa Zhongom Shanshanom, osnivačem internetske tržnice Pinduoduo, Colinom Huangom, kao i Tencentovim Ponyjem Maom.

Problemi tehnološkog mogula započeli su kad je masovno uvrštavanje fintech tvrtke koju je osnovao, Ant Group, naglo obustavljeno u studenom. Neuspjeli dual-listing u Šangaju i Hong Kongu, koji je trebao ući u povijest kao najveći svjetski IPO, poslao je dionice Alibabe u ponor. Alibaba, koju je također osnovao Ma, posjeduje približno 33 posto udjela u Ant grupi.

Obje su tvrtke suočene s oštrijim nadzorom od iznenadne obustave IPO-a. Prošli je tjedan kineski antitrustovski regulator otvorio istragu protiv Alibabe zbog sumnji na monopolsku praksu koja je prisilila trgovce na prodaje njihove robe na Alibabi radi izbjegavanja protivničkih platformi. Dionice tvrtke ponovno su pale nakon vijesti, ali je od tada uspjela preokrenuti neke stvari i umanjiti gubitke. U srijedu se u Hong Kongu trgovalo šest posto više.

Ant Group, koja vodi Alipay, najveći sustav mobilnih plaćanja u Kini, istovremeno su počeli kontrolirati kineska Središnja banka i druge regulatorne agencije. Nakon sastanka koji se održao u subotu, Središnja banka ukazala je na to kako želi da platforma preispita neke od svojih operacija, jer je naložila tvrtki da se “vrati izvorima” koje je imala kao pružatelj platnih usluga. Također je rečeno da grupa mora poboljšati korporativno upravljanje i “strogo ispraviti ilegalne kreditne, osiguravajuće i financijske aktivnosti u upravljanju bogatstvom”. Tvrtka je već obećala da će “u potpunosti provesti” zahtjeve regulatora.

Unatoč pokušajima Pekinga u pojačavanju kontrole nad fintech industrijom i krizom od koronavirusa, tehnološki milijarderi u zemlji i dalje stoje više nego odlično. Čak i s obzirom na najnoviji pad, Maovo bogatstvo je 2020. godine povećano za 4,3 milijarde dolara, dok je neto vrijednost 21 kineskog tehnološkog milijardera uključenog u indeks Bloomberg skočila za 187 milijardi dolara.

AlibabaJack MakinaTrgovina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ztal
3 godine prije

Usa sankcije djeluju.

Emiliano Zapata
3 godine prije

Strasno!
Molim hitno redakciju da objavi br. ziro racuna gosp. Ma, kako bi pomogli sirotom ljepotanu…

Umpah Pah
3 godine prije

Ali- baba Vanga reče :

Ostav’s toga Džeče!

Na tvrtci se poznaju junaci
a krene li loše TATA RATA
pomaže Zapata !

Venom
3 godine prije

Tako mu i treba, kad se mali kinezič prepotentno uzdigao u svemir. Imao neke ideje da menja politiku u Kini. A politika je ta, koja mu je omogučila da je danas to što je. Brez kineske politike i novaca, Alibaba bi bijo samo naziv na nekom kontejneru za čiščenje greznica i brušenje noževa.

david
3 godine prije

Jack Ma gubi gotovo 11 milijardi dolara jer je Kina pojačala nadzor nad njegovim poslovnim carstvom On je izgubio samo onda kad proda dionice. Zato sto su dionice pale ovoj izvanrednoj kompaniji je potpuno prirodna stvar i to je kod svih kompanija sirom svijeta. Razlika je samo ta da ima dobrih kompanija kojima ce se dionice dignuti kao sto je Alibaba i ima losih kompanija kojima se dionice ne dizu vec 20 godina kao Deutsche Bank. Svuda se vrsi nadzor nad kompanijama. I Face Book i Google su stalno pod nadzorom pa im se cak i prijeti da ih se razbije na komade, potpuno prirodno. Tesla i microsoft su isto pod nadzorom ne samo u Americi nego sirom svijeta. Za jednu dobru kompanije kao sto je Alibaba ako panu dionice 20% to samo otvara oportuniti za druge investitore da uskocu i da kupe po popustu dionice. Tesla je cak bio… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio david
Hattori Hanzo
3 godine prije

Napuhane dionice se ispušu pa ponovo napušu,u stvari nista obicna prevara.

štefekstepinec
3 godine prije

u usa moćne kompanije već dugo vladaju politikom.tek u zadnjih manje od deset godina trend se nastoji polako preokrenuti,bar u izuzetno bitnim segmentima.u ostatku svijeta,putin je prvi skužil da velike treba držati pod strogim nadzorom (između ostalog zato ga neoliberali i zapad mrze).držeći se istog kinezi dobro paze na svoje,ako previše dignu nos,odnosno počnu ga gurati u politiku,dobiju po njemu.i to je u redu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI