fbpx

Jack Ma gubi gotovo 11 milijardi dolara jer je Kina pojačala nadzor nad njegovim poslovnim carstvom

Jack Ma

Kinesko regulatorno suzbijanje poslovanja Jack Maa, uključujući giganta e-trgovine Alibabu i platformu za internetska plaćanja Ant Group, koštalo ga je oko 11 milijardi dolara u samo dva mjeseca.

Neto vrijednost Jacka Ma pala je na 50,9 milijardi dolara u odnosu na vrhunac od 61,7 milijardi dolara, kakav je viđen ranije ove godine, prema indeksu milijardera Bloomberga. Nedavni gubici bacili su Maa na 25. mjesto liste 500 najbogatijih ljudi na svijetu, a sada je četvrti među kineskim milijarderima. 56-godišnji poduzetnik sada zaostaje za osnivačem Nongfu Springa Zhongom Shanshanom, osnivačem internetske tržnice Pinduoduo, Colinom Huangom, kao i Tencentovim Ponyjem Maom.

Problemi tehnološkog mogula započeli su kad je masovno uvrštavanje fintech tvrtke koju je osnovao, Ant Group, naglo obustavljeno u studenom. Neuspjeli dual-listing u Šangaju i Hong Kongu, koji je trebao ući u povijest kao najveći svjetski IPO, poslao je dionice Alibabe u ponor. Alibaba, koju je također osnovao Ma, posjeduje približno 33 posto udjela u Ant grupi.

Obje su tvrtke suočene s oštrijim nadzorom od iznenadne obustave IPO-a. Prošli je tjedan kineski antitrustovski regulator otvorio istragu protiv Alibabe zbog sumnji na monopolsku praksu koja je prisilila trgovce na prodaje njihove robe na Alibabi radi izbjegavanja protivničkih platformi. Dionice tvrtke ponovno su pale nakon vijesti, ali je od tada uspjela preokrenuti neke stvari i umanjiti gubitke. U srijedu se u Hong Kongu trgovalo šest posto više.

Ant Group, koja vodi Alipay, najveći sustav mobilnih plaćanja u Kini, istovremeno su počeli kontrolirati kineska Središnja banka i druge regulatorne agencije. Nakon sastanka koji se održao u subotu, Središnja banka ukazala je na to kako želi da platforma preispita neke od svojih operacija, jer je naložila tvrtki da se “vrati izvorima” koje je imala kao pružatelj platnih usluga. Također je rečeno da grupa mora poboljšati korporativno upravljanje i “strogo ispraviti ilegalne kreditne, osiguravajuće i financijske aktivnosti u upravljanju bogatstvom”. Tvrtka je već obećala da će “u potpunosti provesti” zahtjeve regulatora.

Unatoč pokušajima Pekinga u pojačavanju kontrole nad fintech industrijom i krizom od koronavirusa, tehnološki milijarderi u zemlji i dalje stoje više nego odlično. Čak i s obzirom na najnoviji pad, Maovo bogatstvo je 2020. godine povećano za 4,3 milijarde dolara, dok je neto vrijednost 21 kineskog tehnološkog milijardera uključenog u indeks Bloomberg skočila za 187 milijardi dolara.

4 5 votes
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ztal
Gost
Ztal
25 dana prije

Usa sankcije djeluju.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
25 dana prije

Strasno!
Molim hitno redakciju da objavi br. ziro racuna gosp. Ma, kako bi pomogli sirotom ljepotanu…

Bojan
Gost
Bojan
25 dana prije

Emiliano Zapata nisi napisao kojeg računa deviznog ili u nekoj drugoj valuti.
Kune – Dinari – KM …

emi
Gost
emi
24 dana prije

Kinezi ti sve plaćaju sa mobitela na mobitel, tako da bolje traži broj mobitela umjesto računa ako mu već hoćeš donirati.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
24 dana prije

Ali- baba Vanga reče :

Ostav’s toga Džeče!

Na tvrtci se poznaju junaci
a krene li loše TATA RATA
pomaže Zapata !

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
24 dana prije
Reply to  Umpah Pah

Uvijek za bijeg spreman!

Venom
Gost
Venom
24 dana prije

Tako mu i treba, kad se mali kinezič prepotentno uzdigao u svemir. Imao neke ideje da menja politiku u Kini. A politika je ta, koja mu je omogučila da je danas to što je. Brez kineske politike i novaca, Alibaba bi bijo samo naziv na nekom kontejneru za čiščenje greznica i brušenje noževa.

david
Gost
david
24 dana prije

Jack Ma gubi gotovo 11 milijardi dolara jer je Kina pojačala nadzor nad njegovim poslovnim carstvom
On je izgubio samo onda kad proda dionice.
Zato sto su dionice pale ovoj izvanrednoj kompaniji je potpuno prirodna stvar i to je kod svih kompanija sirom svijeta.
Razlika je samo ta da ima dobrih kompanija kojima ce se dionice dignuti kao sto je Alibaba i ima losih kompanija kojima se dionice ne dizu vec 20 godina kao Deutsche Bank.

Svuda se vrsi nadzor nad kompanijama.
I Face Book i Google su stalno pod nadzorom pa im se cak i prijeti da ih se razbije na komade, potpuno prirodno.

Tesla i microsoft su isto pod nadzorom ne samo u Americi nego sirom svijeta.
Za jednu dobru kompanije kao sto je Alibaba ako panu dionice 20% to samo otvara oportuniti za druge investitore da uskocu i da kupe po popustu dionice.

Tesla je cak bio dva puta pred bankrotom.

Objasniti penzionerima ove stvari je suvisno ili ljudima koji zivu na mrznji.

Venom
Gost
Venom
24 dana prije
Reply to  david

Ne pričaj gluposti” Zato sto su dionice pale ovoj izvanrednoj kompaniji je potpuno prirodna stvar ” ! Kad imaju firme ovog tipa u ovoj godini največi porast posla i financija, ti pričaš o prirodi pada vrijednosti,…………… aaaaaaam gdje je tu logika !?
I osim ako nije neka druga kineska firma preuzela u toku noči primat nad kineskom industrijom i međunarodnom poštom i skladištima robe po svijetu od Alibabe, onda ne može da dođe do prirodnog pada vrijednosti.

A što se tiče “Tesle”, Musk je samo pod nadzorom AMERIKE, jer je Musk sa svim svojim firmama projekat američke države !!!
A dokaz ti je to, što su skoro svi NASA inženjeri otišli u amatersku firmu koja pravi rakete za potrebe američke vlade.
A drugo ti je to, što po odluci američke vlade, mora sva avtomobilska industrija plačati ekološki porez firmi “Tesla”, koja na godinu iznosi više od 5.MILIJARDI dolara !

I kad bude Musk počeo kao “baba” da se bavi politikom i njemu če pasti prirodno vrijednost ( na početku )

Venom
Gost
Venom
24 dana prije
Reply to  david

I za sve one koji štuju Muska i njegovu ” Teslu “,…….. mogu da kažem samo to : Kad bi g. Mate Rimac imao financije i podršku hrvatske vlade,……………. Rimac bi več rušijo brzinske rekorde na Marsu !!!

Bojan
Gost
Bojan
24 dana prije
Reply to  david

Davide Deutsche Bank sluzi za razne druge poslove i dobro da si potencirao tu temu.
Upitaj se samo sta im je bilo sa filijalom u Libanonu u Bejrutu i zaposlenicima u njoj?
Mozda jos bolje sta je radila Deutsche Bank u America i sta?
Burzanske poslove mozda samo onako reda radi…

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo
24 dana prije

Napuhane dionice se ispušu pa ponovo napušu,u stvari nista obicna prevara.

štefekstepinec
Gost
štefekstepinec
24 dana prije

u usa moćne kompanije već dugo vladaju politikom.tek u zadnjih manje od deset godina trend se nastoji polako preokrenuti,bar u izuzetno bitnim segmentima.u ostatku svijeta,putin je prvi skužil da velike treba držati pod strogim nadzorom (između ostalog zato ga neoliberali i zapad mrze).držeći se istog kinezi dobro paze na svoje,ako previše dignu nos,odnosno počnu ga gurati u politiku,dobiju po njemu.i to je u redu…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik