Je li lako potopiti nosač zrakoplova? (VIDEO)

Nosači zrakoplova
76 komentara

Situacija na Korejskom poluotoku i vodama u blizini Sjeverne Koreje se usijava, a najviše pozornosti privlači slanje američke pomorske skupine na čelu s nosačem zrakoplova “USS Carl Vinson”. No, Sjeverna Koreja je jasno poručila da će na eventualnu agresiju “odgovoriti svim raspoloživim sredstvima”.

Na vojnoj paradi održanoj nedavno u Pjongjangu je vojska Sjeverne Koreje pokazala svoj arsenal, a prvi put i Pukkuksong podmorničke balističke rakete s dometom većim od 1000 kilometara.

“Prikazivanje više od jedne rakete pokazuje da Sjeverna Koreja napreduje u planu postavljanja raketa na podmornice što je teže otkriti”, kazao je Joshua Pollack, urednik časopisa Nonproliferation Review.

Američki stručnjak za vojnu flotu i nacionalnu sigurnost Robert Farley se pita nisu li nosači zrakoplova običan komad željeza, zastarjeli i ranjiv simbol američke veličine? Moguće, ovisno o protivniku, njegovim obrambenim sposobnostima i spremnošću da se brani.

“Moderni nosač zrakoplova je simbol američke globalne dominacije, hegemonije, mira, pa čak i imperija”, kaže u svom članku stručnjaka za pomorstvo i nacionalnu sigurnost Robert Farley.

Robert Farley, ujedno i profesor na Međunarodnom fakultetu diplomacije i trgovine Sveučilišta Patterson u Kentuckyu, smatra da je važnost tih brodova pretjerana.

Stručnjak napominje da je od kraja Drugog svjetskog rata bilo toliko tehnoloških inovacija, od kojih su precizno navođeni projektili ispaljeni s podmornica toliko ubojiti, da je sve više sumnji u obrambene sposobnosti nosača zrakoplova, a za mnoge su doslovno beskorisni.

Farley primjećuje kako se u razdoblju Hladnoga rata Washington koncentrirano na stvaranje “super nosača zrakoplova”, a trend je počeo izgradnjom broda “USS Forrestal” (CV-59) 1955. Kasnije se nastavilo s nosačem zrakoplova “USS Gerald R. Ford” (CVN-78), ali stručnjak ističe “kako veliki stupanj vatrene moći u potencijalno ranjive dijelove nosača zrakoplova može uništiti ove iznimno skupe brodove”.

Prva potencijalna prijetnja za nosače zrakoplova su torpeda, kaže Farley, ali dodaje da je teško sa sigurnošću predvidjeti uspješnost napada na nosače zrakoplova s ​​modernim torpedima.

Druga prijetnja, prema Farleyu, su samonavođeni projektili, koji imaju prilično napredan sustav za otkrivanje i razlikuju nekoliko ciljeva na velikoj udaljenosti.

Mali brodovi “Go-Fast” također mogu biti smrtonosni za nosače zrakoplova, rekao je stručnjak, podsjećajući na vježbe Pentagona “Millenium Challenge 2002”, kada su takvi brodovi izazvali ozbiljnu štetu američkoj floti.

Profesor Sveučilišta Patterson u Kentuckyu podsjeća da je vježba je provedena nakon napada Al-Qaede protiv razarača “USS Cole” 2000. godine, kada je brodu nanesena ozbiljna šteta, a bilo je mrtvih i ranjenih.

Najveća prijetnja nosačima zrakoplova su balistički projektili, naglašava američki stručnjak. Osim toga, ovi projektili ne samo da mogu uništiti nosač zrakoplova, nego “usput obaviti i manje zadaće” zbog kinetičke energije.

Unatoč svemu, Farley kaže “kako je uništiti nosač zrakoplova skup i težak posao”.

“U svakom slučaju, prije planiranja napada na takve brodove se treba upitati je li to moguće i vrijedi li truda”, zaključuje Robert Farley.

U slučaju da se Trump odluči na napad na Sjevernu Koreju, treba se pitati što od svega navedenog ima i što je za obrane zemlje spreman upotrijebiti sjevernokorejski vođa Kim Jog-un?

nasač zrakoplovaUSS ForrestalUSS Gerald R. Ford
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
6 godine prije

Teško ga je potopiti, treba 6-9 kalibara da bi zaronio, ali oni trebaju doći do njega što je isto teško. Kad već i nešto dođe do njega najbolje je da uništi katapulte i baj baj polijetanje sa čime postaje običan hangar. Isto torpedo u kormilo baj baj strašilo, no kako doći do njega uz toliko sonara koji prate sve oko njega. Najbolje riješenje balistička mini nuks, samo treba ih ispaliti više jer neće sve doći tamo.

Georgij Žukov
6 godine prije

Nosaci zrakoplova u svom izvornom obliku i jesu zamisljeni kao promotori americke demokracije bombama , cak i laiku jest jasno da tu hrpu ploveceg zeljeza svaka iole raspektabilnija vojska salje na dno mora u roku od par minuta , medjutim nosaci aviona sluze iskljucivo za agresiju imperije zla protiv malih, tehnoloskih nedoraslih armija i drzava .

Georgij Žukov
6 godine prije

a sto se tice pitanja – “U slučaju da se Trump odluči na napad na Sjevernu Koreju, treba se pitati što od svega navedenog ima i što je za obrane zemlje spreman upotrijebiti sjevernokorejski vođa Kim Jog-un”?, budite uvjereni da je spreman upotrijebiti sve sto mu je na raspolaganju.

mars
6 godine prije

Po mom skromnom mišljenju, u jednom današnjem otvorenom sukobu sa ozbiljnim protivnikom, nosači aviona su oružje prošlosti. U eri visokotehnoloških protubrodskih raketnih sistema izuzetno su ranjivi i nema tog nosača koji može preživjeti koncentrisani napad njihovih raketa. Ako npr. SAD raspolaže sa 19 nosača, 10 ispaljenih raketa na jedan nosač uništiće ga ili teško onesposobiti za dalje djelovanje, što matematički iznosi 190 raketa da se uništi čitava flota nosača SAD-a. Pa neka je potrebno i duplo, računica se isplati, jer s obzirom na cijenu izgradnje i opremanja jednog nosača koja iznosi i do 10 milijardi dolara, te vrijeme koje je za to potrebno, rakete mu u tom poređenju dođu poput puščane municije i po cijeni i po vremenu izgradnje. U jednom savremenom ozbiljnom današnjem sukobu, vjerujem da bi doživjeli sudbinu teško oklopljenih bojnih brodova tzv. “drednota” u drugom svjetskom ratu, koji su do tada bili glavni činioci flote, a koji… Čitaj više »

Weteran
6 godine prije

Sigurno je izuzetno teško onesposobiti, a skoro nemoguće potopiti takav monstrum!?
Plan za takve akcije imaju danas samo velike i snažne pomorske sile: SAD, Rusija, UK, Francuzi, Kina, Japan,…
Mislim da SAD i Rusija najbolje znaju kako to učiniti?!
A banana i boranija države mogu samo da se mole Bogu da nosač zarđa!

Michael Collins
6 godine prije

Je.ala vas više ta staljinistička nakaza od Sjeverne Koreje – neka se već Irak i Sirija očiste od cio-vehabiijskog šljama. Umjesto da gori nebo i zemlja, Rusija i dalje ima neke ograde.

fenix
6 godine prije

Znam da nije vezano za temu ali ipak. Saa juce i danas nastavila veliki napredak kod Hame nakon zauzimanja Tajbet al imam Saa jutros zauzela okolna sela i farme i sprema se zauzimanje halfaye posebnose istakao 5 korpus kojeg su formirali Rusi koji je sada udarna pesnica. U medjuvremenu Rusi zestoko bombarduju iz vazduha pogotovo termobarickim bombama muhjesini ideoloski vodja Terorista u Idlibskom Emiratu kaze da je zbog Ruskog bombardovanja pravi Dzehenem oko Hame i da drzi Dove( molitve ) za svoje borce(teroriste).

max
6 godine prije

Zbog veličine nosač je jako zgodna velika meta, sa različitim sustavima u koncentriranom napadu na jednu točku(nosač) vrlo su veliki izgledi da bi bio ozbiljnije oštećen, Čak i ozbiljna ugroza ili spoznaja da se sprema napadi ili da je u planu bi bio dovoljan razlog da se nosač udalji/izađe iz zone sukoba.
Nosač kao takav je moćno oružije dok njega nitko ne napada.
Male i slabe države to ionako nisu u mogućnosti a do sada amerika nije napadala “jake” države čija je vojska sprema udariti i na tako trofejne mete kao što bi bio nosač zrakoplova.

FlyLondon
6 godine prije

Gotovo istovjetan članak u Jutarnjem listu danas. Antun Masle. Tko je od koga ukrao?

Jupiter
6 godine prije

Sve se može unštiti, tu mašti čovekovoj nema kraja. Napraviti,stvarati za dobrobit čovečanstva je teško

Arkaj
6 godine prije

Kao amateri možda ne bi ni trebali diskutirati o ovoj temi, vojna pitanja trebali bi objašnjavati stručnjaci koji se tim bave. Jer pretpostavljam da je naše poznavanje karakteristika razornog učinka pojedinih protubrodskih raketa, torpeda, mina, zatim poznavanja konstrukcije trupa nosača aviona te mogućnosti proturaketnog, protuavionskog i protupodmorničkog djelovanja nosača i njegove grupe apsolutno nedovoljno za bilo kakve relevantne zaključke. Pitam se da li bi pojedini komentatori koji s pouzdanjem daju mišljenje o ovom specifičnom vojnom području s istim pouzdanjem davali mišljenje da li je neki tumor na mozgu moguće operirati ili je nesretni pacijent osuđen na čekanje mučnog kraja? Meni se nekako čini da bi se ti komentatori s istim pouzdanjem javili za riječ… Kad je riječ o nosaču aviona ja kao amater u vojno – pomorskim temama mogu jedino istaknuti nekoliko očitih činjenica. Kao prvo veliki je faktor sreće i neizvjesnosti. Prije nekih dvadesetak godina došlo je do nehotičnog… Čitaj više »

MilanCZ
6 godine prije

Netrebate se zamarati,nema rata u koreji..

.to isto píše novinar jutarnjeg kojí glup kao kuca,veze nemá o sto tu ide i globalnoj politici. To je samo dokaz dezinformacija i manipuliranje masama naivnih kojí pojma o svému tome nemaju.

Brane
6 godine prije

Sve što plovi može se potopiti, u današnje vrijeme pogotovo. U WW2 potapani su bez problema i nosači aviona i bojni brodovi, koji po oklopu daleko premašuju sve što danas plovi (debljina oklopa od 150mm pa sve do 500 mm, što je danas nezamislivo). Moderni nosači aviona nemau oklop i direktni pogoci modernim protubrodskim raketama bi ih onesposobili i/ili potopili bez većih problema. Iz tog razloga, svi današnji brodovi ovise o aktivnoj obrani, odnosno presretanju nadolazećih raketa, i u slučaju torpeda, podvodnim protumjerama. Tipično, i američki i ruski brodovi imaju proturaketne sustave srednjeg dometa (rakete površina-zrak), i sustave za neposrednu obranu ( najčešće kombinacija 20 ili 30-mm topova i raketa kratkog dometa). Sve je ovo radarski navođeno i vjerovatno dobro funkcionira. Uz to, nosačima je teško prići iz zraka zbog njihovih vlastitih aviona koji lete patrole u širokom radijusu oko nosača, a tu su i prateći brodovi, koji imaju zadatak… Čitaj više »

celinc
6 godine prije

americki nosaci aviona su perjanica trenutno NAJVECE agresorske vojne sile koju svet poznaje,sve te price kako nije neki velikii problem da se posalju na dno nisu verodostojne,danas jedino rusija moze da ih eliminise sa kovencionalnim oruzjem,,za sve ostale armije to je samo pusti sanak,svaki nosac aviona ima svoj obrambeni prsten plus minus 100 km,na rubnim delovima toga prstena se nalaze krstarice[2 do 3]skupa sa fregatama[5-6]zatim dolaze razaraci[8-10],taj krug zatvaraju podmornice koje su najblize nosacu,plus minus 1km,svi ti prateci brodovi imaju samo jedan zadatak,pod svaku cenu spreciti bilo kakav napad na nosac aviona,znaci oni moraju da presrecu sve balisticke projektile,te protivnicku avijaciju,jer je nosac u borbenom[ratnom]pohodu je minimalno 300-400 km udaljen od cilja njegove avijacije,sto je protivnik ozbiljniji to je razmak veci,tu jos dolaze helikopteri za protupodmornicko delovanje[otkrivanje i unistavanje podmornica]koji polecu sa krstarica i fregata,kao i sa samog nosaca,kao i avioni za protupodmornicko delovanje i izvidanje,tu su jos avaksi i… Čitaj više »

mali pas
6 godine prije

Staviti khibini kompleks u raketu pa nek pogasi cijelu udarnu skupinu, nakon toga su patkice, ne bi mogli ni … _ _ _ … poslati

Outsider
6 godine prije

Sjetim se kamikaza……

subaru
6 godine prije

Mnogi se sječaju irkutska, mislim da su mu svi koji išta znaju o vojim pitanjima, davali za pravo kad je nešto objašnjavao. Evo da sad uskrsne jamčim da bi imao isti stav kao celinc i moja malenkost.

Brainstorm
6 godine prije

cinjenica da su se odlucili na ranjivo oruzje svjedoci kakvu politiku su izabrali. misle da nikad nece biti u situaciji da se bore sa nekim tko moze potpopiti nosac ali da ce im nosac biti koristan u intervencijama protiv onih koji se ne mogu braniti.
dakle, americka doktrina nije veliki rat nego subverzija, vazalstvo, izazivanje nereda, kaos, podmicivanje i ucjena.

Zvrk
6 godine prije

postali su preskupe igračke. malo jače podmornice bi ih u najmanjem slučaju onesposobile.

Brane
6 godine prije

celinc, u teoriji je tako, u stvarnosti bi odlučivalo tko je trenutno napredniji s algoritmima i protumjerama. Argentinci nisu poznati kao ultra-sposobni warriori, ali su u Falklandima sasvim pristojno razvalili royal navy. Od 6 ispaljenih exoceta, 4 su pogodila, to je nekih 67% uspješnost. Ovisno o tom faktoru, u stvarnosti bi ili 95% ruskih protubrodskih raketa pogodilo svoj cilj, ili možda niti jedna. Zbog toga i jedni i drugi stalno unapređuju sustave, i vjerovatno upgrejdaju algoritme na mjesečnoj osnovi. Na početku vijetnamskog rata ruski SAM-ovi su obarali 1 američki avion na svakih 10 ispaljenih raketa. Pred kraj rata je postotak pao na 1 naprema 50, zbog američkog napretka u elektronskim kontramjerama. Koji odnos bi bio danas, nitko ne zna. Podmornice su priča za sebe, dovoljna je i jedna neotkrivena da odradi posao. Tko trenutno uživa prednost, ruski podmorničari ili američki ASW operateri, ne zna se. Navodno Rusi su u prednosti,… Čitaj više »

Rade_s
6 godine prije

Nevjerojatne gluposti

Marko
6 godine prije

S Koreja ima preko 15000 komada artiljerijskog oružja i mogu u 5 minuta pokrenuti topničko bombardiranje 200 000 ciljeva
comment image
comment image

Dva dana nakon šta je Tramp zaprijetio da će napasti S Koreju , vojni mimohod 15 . travnja .2017

https://www.youtube.com/watch?v=uFzZbxpIa_I

Marko
6 godine prije

hehe Hilari Clinton i Američka glumica Južnokorejskog porjekla pred kamerama plakala da je pobjegla iz koncetracijskog logora S Koreje kroz minsaka polja da bi došla do “voljene” Amerike 😀
comment image

darko
6 godine prije

SUBARU TAKO JE SEVERNA KOREJA IMA ;LEPEZU BALISTICKIH PROJEKTILA OD 3000 KM DO 10 000 KM NJIH 6 TEZINE 300 TONA BIH UNISTILI AMERICKI NOSAC SKROZ I U DUBINU KOMANDNI MOST I PISTU I SIGURNO BIH GA POTOPILI U TO NEMA SUMNJE

Tuđman
6 godine prije

Drug Tito je davno govorio da jedino bivša južina ima ”nepotopive nosače aviona” – otoke . Pametan je bio Jozo Bravar , najpametniji Hrvat ikad !

Ive
6 godine prije

Jeli nosac aviona obranbeno ili napadacko oruzije? Ako je napadacko onda je uvijek u losijem polozaju od obranbenog, po cistoj formuli da je branitelj uvijek u prednosti, napad tim oruzjem moze biti djelomicno uspjesan ali nemoze pokoriti ni veci otok a kamo li drzavu ili kontinent. Ili je to vise paradna igracka da se pokaze vidi sto imamo, a da nezna sto branitelj u stvari ima i sa cime raspolaze

Robin hud
6 godine prije

U vecm ratu, svi nosaci u dometu bi nestali za par sati….rusi i kenezi imaju posebne verzije raketa za takve ciljeve na vodi. Rusi imaju i najbrzi torpedo na svetu brzine oko 450 km na cas….nosaci sluze za zastrasivanje i demonstriranje americke moci ali u miru….sa napretkom hipersonicnih raketa, nosaci postaju polako neupotrebljivi , pa cak i danasnji avioni postaju prespori za takve rakete….

Ive
6 godine prije

Rusi to ne potapaju oni samo nadlete u niskom letu i brod posatje kanta kojoj je otkazala elektrika, elektronika a dio posade poludi. Za tim treba brod odteglitui u sigurnu luku pa zamijeniti kablove, elektromotore, upravljacke i kontrolne jedinici i sisteme veza i komunikacija. Da potope izazvali bi zagadjenje mora, ovako je to ekoloski povoljnije rijesenje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI