Jean-Claude Juncker: ”Ukrajina jest Europa, ali nije ni EU ni NATO”

junker
16 komentara

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je oštro reagirao na nedavnu izjavu predsjednika Ukrajine Petro Porošenka.

”Vidio sam da je moj prijatelj Porošenko prije nekoliko dana rekao za Ukrajinu – to je Europska unija, to je NATO. U ovom trenutku ona nije ni jedno ni drugo. Svatko bi to trebao znati”, komentirajući Porošenkov govor je pred veleposlanicima EU izjavio Jean-Claude Juncker.

Prema njegovim riječima, trenutno se u svijetu vodi oko 60 ratova, ali nijedan u Europi.

”Od tih ratova, nijedan nije u Europi, osim Ukrajine, koja nije europska u smislu Europske unije”, rekao je predsjednik Europske komisije.

Ranije je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko rekao da će njegova zemlja nastaviti na putu europskih integracija i da će postati članica EU i NATO pakta.

”Ja sam uvjeren da je Ukrajina na putu provedbe temeljnih reformi, ali s njega ne smije skrenuti”, dodao je Juncker.

Porošenko je nedavno napomenuo kako neki političari ne vjeruju u mogućnost članstva Ukrajine NATO paktu i EU, ali je on uvjeren da će ispuniti sve kriterije za to.

Ukrajinski mediji navode kako su ove izjave glavna tema izborne retorike ukrajinskog predsjednika Porošenka, koji će se za drugi mandat boriti tako što će javnost uvjeravati ”kako je on na mjestu predsjednika važan za što brži ulazak u EU”.

Međutim, ranije su u Bruxellesu izjavili kako ulazak Ukrajine u EU uopće nije na dnevnom redu, a veze s Ukrajinom nisu proces pristupanja Europskoj uniji. Osim toga, u prosincu je EU izdala službeno priopćenje ”kako Ukrajina neće dobiti status kandidata za članstvo”, što je bio uvjet nekih zemalja, posebice Nizozemske, koja se na referendumu u travnju 2016. izjasnila protiv sporazuma o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji.

Kasnije je EU, kako bi udovoljila Kijevu i ispunila volju Nizozemaca, pristala na sporazum o pridruživanju s Ukrajinom, ali s klauzulom da prema tom dokumentu ne može dodijeliti status zemlje kandidata.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jole
6 godine prije

Kakogod,ovo je šamr Porošenku da ne brblja gluposti iako je to rekao za domaću publiku.

StarDam
6 godine prije

Juncker je počeo vrludati k’o Trump. Ili će se sabrati ili leti.
Dragi NATO, mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo.

Angela
6 godine prije

Nadam se da Junker nije bio pijan kad je to rekao? A i da nije rekao, ne moze Ukrajina da udje u EUrupu kad nije celovita drzava?!? I vrabci na zelenoj travi znaju da nece evropske drzave da ulaze u rat sa Rusijom i da Potrosenku na tacni donesu kao poklon, Ukrajinu ociscenu od Ruskog naroda! Zato Rusija i drzi zamrznut konflikt, da spreci ulazak Ukrajine u NATO. Bas briga Potrosenka sto njegov narod gine, on je americki agent, njegov interes je interes Vasingtona. Nadam se da ce ga njegovi ukro-nacisti ubiti, ali ameri ga nece spasavati. Kad odsluzi svoje, jos ce ga gurnuti u provaliju. Tako su uvek do sada radili amerikanci. Nece ni ta svinja biti izuzetak.

Robi
6 godine prije

u prevodu…skini nam se s….

dobagan rogić
6 godine prije

Ako USA naredi ući će Ukrajina u EU i NATO u roku odmah bez obzira da li je na putu “provođenja temeljnih reformi ” ili sa njega skrenula.

davor
6 godine prije

Juncker je zanimljiv lik, bilo bi fora otić s njim na kavu nekad,(ili na whiskey-kavu) malo razgovarati o secesionizmu u SAD-u

Angela
6 godine prije

A Rusija? Business as usual. Prodali su Pakistanu moderne borbene helikoptere MI-35M, juce su im stigla 4 od 20 komada, njihov general Waheed Mumtaz je rekao reporterima na konferenciji za stampu, da su spremni da kupe vise vojne opreme, ruske rakete C-400 izmedju ostalog (na to pucaju!) “Russia ima odlicne tenkove, helikoptere, elektronsku opremu, vazdusne odbrambene sisteme i drugo oruzje.”Pakistansi hoce da cimentiraju svoju poziciju sa Rusijom kao pouzdan i ostvariv vojni partner. Pakistanska ekonomija raste 4,7% (2016.), vise nego americka(!!!) ove godine se ocekuje porast na 5%, zahvaljujuci Kineskim investicijama, tako da im to omogucava i veca ulaganja u vojsku. Prioritet vojnog budzeta su novi borbeni avioni, podmornice, kao i raketni programi. Rusija je pre 3 godine digla embargo na oruzje koje je bilo jos davno podignuto za vreme SSSR-a. 2003-e godine su uspostavili ponovo politicke odnose a 2007. pocinje saradnja na mnogim poljima pa i vojnim. Takodje Rusija… Čitaj više »

Angela
6 godine prije

Pakistan i Rusija su prirodni saveznici.Pakistan je bio u savezu sa SSSR-om jos od 1947 god. Jos tada su imali trgovinske odnose, razmenu u obrazovanju i kulturi, Rusi su ih pomagali. Prijateljski odnosi su trajali do 1971.god. kad je izbio rat izmedju Indije i Pakistana, gde je Rusija stala na stranu Indije, sa kojom je potpisala Indo-Sovjetski sporazum, i prodala oruzje Indiji. Takodje sovjeti su u UN uvek blokirali rezolucije protiv Pakistana u korist Indije. Prekid odnosa izmedju Pakistana i Sovjetskog Saveza je trajao sve do raspada SSSR-a, i tek 2003.god se uspostavila saradnja, kad je te godine dosao u posetu predsednik Pervez Musharraf i ponovo uspostavili politicke odnose. Onda je 2007.god. u posetu Pakistanu dosao ruski premijer Mihail Fradkov, zadrzao se tri dana i tad su potpisali ekonomsku saradnju. I dolazi Putin! Pa krece velika saradnja: Putin je uveo Pakistan u Sangajsku ligu, osudio je NATO napad na Salala… Čitaj više »

Spektator
6 godine prije

A tko je to EU? Tko postavlja Donalda Tuska, protiv koga je njegova Poljska, Junckera koji je bio predsjednik najveće praonice novca u Europi, Luksemburga. Tko postavlja Anu Brnabić za predsjednika vlade u Srbiji? Macrona u Francuskoj?
Treaba potražiti odgovore na ta pitanja…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI