Jedanaest “cyber-bojovnika” Federice Mogherini se bori protiv ruskih hakera

Cyber Team EU
10 komentara

“Utemeljen je Europski akcijski tim za suzbijanje inozemnih hakerskih napada i dezinformacijske kampanje koja potječe iz Rusije, koja je dio namjerne politike Kremlja usmjerene protiv EU, njenih lidera, s ciljem podjele Europske unije i europskog društva”, rekao je David Carretta, dopisnik talijanskog lista Il Foglio iz Bruxellesa.

“Unatoč riziku da ruske vlasti i trolovi mogu utjecati na rezultate demokratskih izbora, ne samo u Njemačkoj, nego i u Nizozemskoj, Francuskoj i Češkoj, Europska unija je u Putinovom propagandnom ratu bila nenaoružana”, navodi se u članku.

East StratCom Task Force” je struktura europske ministrice vanjskih poslova, Federice Mogherini, koja se odlučila boriti protiv lažnih ruskih vijesti.

Međutim, autor navodi da se tim “sastoji od svega 11 djelatnika, ima vlastiti proračun i može komunicirati s vanjskim svijetom samo na engleskom i ruskom jeziku”.

Zaista “zastrašujuća” internetska i hakerska elita, koja će suzbiti “strašnu rusku propagandu”, koja je čak uspjela preokrenuti ishod predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, gdje su ankete uoči izbora Hillary Clinton davale i do 6% glasova prednosti u odnosu na “ruskog kandidata” Donalda Trumpa.

Budući da je Kremlj utrošio milijune dolara kako bi destabilizirao EU, ovo je “borba između Davida i Golijata”, kažu u Bruxellesu, zaboravljajući da je samo za destabilizaciju Ukrajine Washington potrošio 5 milijardi dolara, što je priznala i Victoria Nuland, bivša pomoćnica bivšeg državnog tajnika Johna Kerrya za europske u euroazijske poslove.

“Ruska radna skupina je navodno stvorena 2015. godine, kada je pozornost Moskve bila usmjerena na Ukrajinu, ali se dvije godine kasnije ruska dezinformacijska kampanja proširila na EU i nije više samo vanjska, nego i unutarnja prijetnja europskoj politici”, navodi izvor u Bruxellesu.

“Federica Mogherini tvrdi da su lažne vijesti postale dio ruske vojne doktrine”, piše talijanski list.

Pozivajući se na izvor u Bruxellesu, Il Foglio piše da “lažne vijesti mogu imati značajan utjecaj na javno mnijenje i utjecati na ishod glasovanja europskih birača”.

Angela Merkel je, navodno, “postala meta nakon novogodišnjeg incidenta u Kölnu 2016. godine”.

“Ruska propaganda je kancelarku povezala s terorizmom i invazijom imigranata”, piše Il Foglio.

Očekuje se da će East StratCom Task Force aktivnije početi djelovati s približavanjem parlamentarnih izbora koji će se u Njemačkoj održati 24. rujna 2017. godine, jer bi protok “lažnih vijesti” uvelike mogao ugroziti Angelu Merkel.

“Ovaj tim ima skromna sredstva – internetsku stranicu i mogućnost objave brošura, a javno mnijenje je pokazalo vrlo mali interes za njegov rad. Naime, ima tek nešto više od 13.000 sljedbenika na Twitteru. Njegova je svrha ograničena i bori se protiv pokušaja da se među Europljanima šire lažne vijesti”, žali se Carretta.

“Kibernetički napadi i pokušaj utjecaja na politiku zemalja članica EU ne ulaze u opseg djelovanja ove strukture i posebnu strukturu obrane od Putina bi trebale stvoriti europske nacionalne vlade u NATO”, zaključuje autor.

David Carretta piše “kako je Putin ustrojio odličan mehanizam, kojeg čine državni mediji, internetski portali, kuće Russia Today i Sputnik, koje u svijetu šire informacije i ponavljaju lažne vijesti, koje onda dijeli mreža tisuća nevladinih organizacija, think-tankova i tvornica trolova u St. Petersburgu”, kojom inače upravlja mlada Alisa Ševčenko, “najbliža Putinova suradnica u ovoj kriminalnoj misiji varanja svekolikog europskog pučanstva”.

“Teme variraju, ovisno o potrebama i aktualnim događanjima, od povijesnog revizionizma, teorija zavjere, vojnih prijetnji ili potpunih laži. Zapad se ponižava i predstavlja se s vremena na vrijeme kao rusofoban, agresivan, na rubu kolapsa, na rubu moralnog propadanja ili degeneracije”, nastavlja David Carretta.

“Nasilni džihad i imigranti su bile ključne teme dezinformacije u Francuskoj. U Nizozemskoj je ruska kampanja uspješno koristila pitanje proširenja na istok, što je na referendumu rezultiralo odbijanjem Sporazuma o pridruživanju EU s Ukrajinom. U baltičkim zemljama se poruke uglavnom upućuju ruskoj govornoj manjini. NATO i nacionalne vlade se moraju braniti od Putinovih napada”, piše talijanski novinar, očito uvjeren u svemoć Kremlja da objavljivanjem vijesti koje je lako provjeriti utječe na javnost u EU, do sada udobno uljuljkanu u konformizam i nebrigu o onome što u njeno ime odlučuju političke elite.

“Neke države prijetnje uzimaju ozbiljnije”, kaže drugi europski izvor. Merkel je u više navrata osudila kibernetičke napade Putina. Njemački i britanski obavještajci su o tome javno govorili. Češka je stvorila posebnu jedinicu Ministarstva unutarnjih poslova za suzbijanje ove prijetnje, a francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian je obećao da neće biti “naivni” oko hakerskih napada.

Europski dužnosnik je za Il Foglio izjavio da su zemlje EU opasnost prepoznale prekasno i krenule su u protunapad “kada su dezinformacije već proširene i duh se više ne može vratiti u bocu, jer je šteta već počinjena”.

Nakon ovih alarmantnih vijesti bi bilo dobro usporediti objave internetskih izdanja vodećih europskih listova, glasila poput Radija Slobodna Europa i Glasa Amerike, Huffintgon Posta i The New York Timesa, mahom “stjegonoša istine i progresivne  i slobodne misli”, s vijestima koje objavljuju “zločinački” ruski državni mediji, kuće RT, Sputnik ili tajni hakerski tim iz tvornice trolova u St. Petersburgu. Možda upravo zbog ove usporedbe strašni “East StratCom Task Force” Federice Mogherini, koji broji 11 cyber-bojovnika i ima jedva nešto više od 13.000 pratitelja na Twitteru?

Vezano za temu: Veliko otkriće Bilda – Putin vojsku hakera plaća 800 rubalja mjesečno

Alisa ŠevčenkoEast StratCom Task ForcePropagandaRTSputnik News
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
shumadinac
7 godine prije

“…Europska unija je u Putinovom propagandnom ratu bila nenaoružana” – moram da napravim malu pauzu, plačem od smeha. … Putin ima “mrežu hiljada nevladinih organizacija” – molim vas prestanite, ovo već postaje opasno po zdravlje – ne mogu da dožem do vazduha. Europski dužnosnik je za Il Foglio izjavio da su zemlje EU opasnost prepoznale prekasno i krenule su u protunapad “kada su dezinformacije već proširene i duh se više ne može vratiti u bocu, jer je šteta već počinjena”. – zaista, kako nastaviti sa laganjem stanovništva kada je “uključio mozak”. Zapadna medijska mašinerija je nesposobna da se bori protiv “Putinove propagande”? Najveća ironija je da je to tačno jer je ta moćna mašinerija u nemogućnosti da prikrije laži koje se gomilaju decenijama i zbog toga ne mogu da izađu iz defanzive. Mene interesuje obuka ove “moćne jedinice” – da li su samo produžena ruka mašine koja prepoznaje “propagandu” po… Čitaj više »

Natovac za novac
7 godine prije

Tko je zelio ovakvu EU?
Nitko.
Dobili smo super nakazu, dobili smo super drzavu koja se moze izroditi u fasisticku EU.
Ustvari EU ima sve predispozicije ugradjene u sistemu za postati totalitarna drzava.

f4731
7 godine prije

Sto god su “uhljebi” vise ugrozeni po EU institucijama to EU postaje vise kriminalna drzava.
Dobogda crkla.

Majkl Đordan
7 godine prije

Jel šalju Plenki i Kolinda hrvatsku satniju internet ratnika u Litvu?

Avignon
7 godine prije

EU-Trollovi financirani iz EU proracuna, placeni od hrvatskih poreznih platisa.

Tonny
7 godine prije

Nase europske vrijednosti.

Georgij Žukov
7 godine prije

A tko je pozornik ovih 11 velicanstvenih internet -bojovnika ? Da nije Ruza Tomasic?

Osoba C
7 godine prije

Treba im isključiti struju.

Jupiter
7 godine prije

U ljubavi i ratu sve je dozvoljeno,rat lupanja kompjutera po glavi je počeo!
Nama ostaje da gledamo sa strane čija će glava biti krvavija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI