Jedina rafinerija u EU u opasnosti od gašenja

Nafta rafinerija gas
10 komentara

Ruska energetska kompanija Lukoil upozorila je da će odluka Bugarske da prekine svoje izuzeće od embarga EU na rusku naftu prije roka ugroziti poslovanje jedine rafinerije u zemlji i predstavlja rizik za nacionalno tržište goriva.

Neftochim Burgas, najveća bugarska rafinerija, u većinskom je vlasništvu i kojom upravlja Lukoil, ruska privatna naftna i gasna korporacija. Zaustavljanje proizvodnje u pogonu nosi logističke rizike koji bi mogli uzrokovati krizu u opskrbi gorivom u balkanskoj državi.

“Ukidanje kvota za izvoz naftnih derivata koji se ne koriste na bugarskom tržištu od 1. januara 2024. jednako je ukidanju dozvole za korištenje ruske nafte počevši od decembra 2023. godine”, rekao je Lukoil, a prenijeli bugarski mediji .

Prema navodima kompanije, nemogućnost izvoza naftnih derivata brzo će dovesti do prepunjavanja skladišta fabrike, što znači da će proizvodnja morati da bude obustavljena.

„Ova situacija može dovesti preduzeće u uslove povećanog tehnološkog i logističkog rizika i predstavlja pretnju za snabdevanje bugarskog tržišta gorivom“, zaključio je Lukoil.

Uprava Lukoil Neftochim Burgas pozvala je bugarske vlasti da se uključe u hitan dijalog, kako bi se pronašlo sveobuhvatno rješenje.

Poslanici parlamentarne većine u Sofiji su 17. novembra dogovorili nova ograničenja u vezi sa fabrikom Lukoil Neftochim Burgas. Odlukom, preduzeću će biti zabranjeno da koristi rusku naftu za preradu od 2. marta 2023. godine, a od januara više neće dobijati kvote za izvoz goriva.

Očekuje se da će odgovarajući predlog zakona biti usvojen u parlamentu do kraja ovog meseca.

BugarskaLukoilrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
5 mjeseci prije

Europa sa ovakvim korumpiranim vodstvom ne zaslužuje drugo nego da se vrati u pećine i lov lukom i strijelom..

Max
5 mjeseci prije

Naša sudbina-.

tihobl
5 mjeseci prije

Rusima bi bilo najpametnije da udju u rekonstrukciju i modernizaciju rafinerije. Dok zavrse posao glave ce se ohladiti u Bugarskoj.

Bruno
5 mjeseci prije

Hodati ćemo u poderanim opancima, samo da Ursula i Borrell vide kako smo im se uvukli u guzicu. Poslije će te tako smršati da će te im sami ispasti iz sasušene guzice.

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

To su Bugari. EU pudlice. Na nagovor EU zabranili su izgradnju plinovoda Južni Tok kojim su Rusi htjeli transportirati svoj plin u Europu izbjegavajući Ukrajinu. Odluka o gradnji plinovoda Južni tok (South Stream) je donesena 2012. i to je trebao biti plinovod dug 2.400 kilometara. Graditi ga je trebao ruski državni koncern Gazprom i trebao je godišnje prenositi 63 milijarde kubičnih metara plina u EU. Vrijednost čitavog projekta je procijenjena na oko 16 milijardi eura. 2014. godine se u potpunosti odustalo od njega. I onda su Rusi umjesto Južnog Toka počeli 2015. graditi sa Nijemcima Sjeverni Tok 2 (Nord Stream 2), tj. dodali još dvije cijevi na postojeći Sjeverni Tok 1 koji spaja Rusiju i Njemačku podmorjem, tj. nadodati 55 milijardi kubičnih metara plina za EU (Sjeverni Tok 2) na već postojećih 55 miljardi (Sjeverni Tok 1). Sjeverni Tok 2 je tehnički bio spreman u jesen 2021., Nijemci su odugovlačili… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI