Jemen: Ansarullah i Salehove pristaše obnovili savez protiv saudijskog režima

1 Jemen
4 komentara

U Jemenu od ožujka 2015. godine traje agresija saudijskog režima protiv jemenskog naroda. Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati provode zračne udare protiv civilnog stanovništva, dok su na kopnu sklopili su savez s jemenskom Al-Qaedom, teroristima Islamske države i raznim jemenskim frakcijama,među kojima je i dio bivše jemenske vojske koji se priklonio nepriznatom marionetskom predsjedniku Mansuru Hadiju.

Jemenski Huti borci, milicije pokreta Ansarullah i Republikanska garda i dio vojske koji je ostao odan bivšem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu uspješno pružaju otpor saudijskoj agresiji skoro tri godine.

Obrana zemlje je došla u pitanje kada su početkom prosinca, nakon što su Huti borci otkrili da je Saleh uspostavio kontakte s Rijadom i pregovara sa Saudijcima.

Bivši predsjednik je optužio milicije pokreta Ansarullah da ne mogu uspostaviti sigurnost u glavnom gradu Sani i pozvao na dogovor sa Saudijskom Arabijom. Zbog ove izjave ga je Abdul Malik Al-Houthi optužio za izdaju i suradnju s agresorom, te poručio kako nije dostojan da brani naciju.

Kada je bilo jasno da će biti uhićen i da će mu se suditi, najvjerojatnije za veleizdaju, Ali Abdullah Saleh je pokušao pobjeći u Saudijsku Arabiju, ali su ga na putu presreli Huti borci i ubili u blizini glavnog grada Sane.

No, ovaj je čin uzrokovao raskol među snagama koje brane Jemen i dojučerašnji saveznici su se počeli boriti jedni protiv drugih. Osim toga, milicije pokreta Ansarullah i šiitski Huti borci nemaju vojno osposobljeni kadar koji može rukovati balističkim projektilima i protuzračnim sustavima, što je bio dio posla kojeg je odrađivala Salehova Republikanska garda.

Saudijska Arabija i njezini saveznici na terenu su iskoristili priliku i zauzeli neka manja područja na jugoistoku zemlja, ali i luku Khouka iz koje su namjeravali napredovati prema sjeveru. Huti milicije su im presjekle put i spriječila da luka Hudaydah padne u njihove ruke.

sjednica opsteg narodnog kongresa kemen
FOTO: Sjednica Opšteg narodnog kongresa

Nakon mjesec dana su pristaše ubijenog predsjednika Saleha i politički čelnici njegovog Općeg narodnog kongresa shvatili da će sukob s pokretom Ansarullah i šiitskim borcima dati priliku Saudijskoj Arabiji da konačno pobijedi u ovom sukobu.

U nedjelju je održan sastanak Općeg narodnog kongresa i izabran je novi predsjednik, koji je preuzeo dužnost ubijenog Alija Abdullaha Saleha.

Na sastanku je stranka oštro kritizirala  “saudijsku agresiju” i rekla da će njeni borci nastaviti pružati otpor. Za predsjednika je izabran bivši ministar poljoprivrede  Sadik Amin Abu Ras.

Iako je Ahmed Ali Saleh, sin ubijenog predsjednika, obećao je voditi kampanju protiv Huti boraca kako bi osvetio oca, nije dobio podršku. Isti je slučaj i s jednim od zapovjednika Salehovih snaga,  Yasserom Al-Awadijem, koji je rekao “kako odbacuje bilo kakve odluke o novom vodstvu i ne više ne želi savez s ubojicama bivšeg predsjednika Saleha”.

No, politički čelnici koji vode dio bivše jemenske vojske, Republikansku gardu i milicije plemena kojem pripada ubijeni predsjednik priopćili su kako je rat u Jemenu između Hutija i saudijske koalicije doveo do najgore humanitarne krize u svijetu.

“Ono što se dogodilo neće nas potaknuti da ublažimo odgovor na agresiju protiv suvereniteta, dostojanstva i slobode našeg jemenskog naroda i mi ćemo se suprotstaviti agresiji, očuvati suverenitet i teritorijalni integritet, bez obzira koliko to bilo bolno“, priopćio je Opći narodni kongres.

Stranka je također pozvala na oslobađanje svih svojih zatočenih članova, uključujući članove Salehove obitelji i zaposlenike njegovog televizijskog kanala Yemen Today, koje su Huti zatočili nakon Salehove izdaje.

Stranka je naglasila “svoju otvorenost za suradnju sa svim političkim snagama i uputila poziv na sveobuhvatnu i inkluzivnu nacionalnu pomirbu, koja će omogućiti da se prevladaju problemi i razlike u Jemenu kroz dijalog i bez ikakvog vanjskog uplitanja ili pritiska”.

jemen 2
FOTO – Trenutka situacija u Jemenu i jedini značajniji gubitak proteklog mjeseca je bila luka Khouka

Iako Salehova stranka pomirbu nije htjela formulirati tim riječima, Huti borci u Jemenu su obnovili savez sa strankom bivšeg predsjednika Saleha, kojeg su ubili u prosincu prošle godine.

Sporazum ima za cilj otvoriti novu stranicu u odnosima ključnih saveznika u suprotstavljanju koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija. U okviru političkog sporazuma između pokreta Ansarullah i Općeg narodnog kongresa, koji je osmišljen kako bi zatvorili stranicu iz prosinca, bit će pušteni svi politički i vojni zarobljenici, uz izuzetak pet osoba čije će se kretanje spriječiti, uključujući i rodbinu Saleha”, rekao je izvor iz pokreta Ansarullah.

Manji dio snaga će vjerojatno biti nezadovoljan, ali postoji razlog zbog kojeg je Salehova stranka odlučila odustati od nepotrebnog sukoba s Hutima, čime bi na terenu zapravo prešla na saudijsku stranu.

U stranci su očito bili nezadovoljni nejasnim odnosima ubijenog predsjednika sa Saudijcima, iako je Saleh iznenadio samo nepažljive analitičare. Naime, on je prije ubojstva rekao kako je spreman još jednom “okrenuti stranicu” i bio je spreman započeti nove pregovore sa Saudijcima, zbog čega je ubijen.

Njegovi odnosi s Hutima nikada nisu bili idilični i još u rujnu je bilo govora o njegovu vjerojatnom uhićenju od strane snaga otpora.

Njegovo ubojstvo je označilo prijelaz na novu fazu sukoba, povoljnu za Saudijce, koja je mogla završiti samo konačnim uništenjem jedne od dvije strane u sukobu. U međuvremenu bi nasumičnim udarima, “pomažući” jednima i drugima, kriminalna saudijska vojna kampanja slabila i Salehove snage i pokret Ansarullah.

Saudijski zrakoplovi općenito ne biraju ciljeve i provode udare na bolnice, škole, džamije i čak nogometna igrališta, a vojni ciljevi se određuju na pukoj želji za sijanjem terora.

Zato odluka Općeg narodnog kongresa ne treba nikoga iznenaditi. Riječ je o pragmatičnoj odluci i obnova saveza između Huthija i Salehovih pristaša je bila moguća i zbog činjenice da je Saleh iz južnih plemena Zaida, sljedbenika umjerene šiitske sekte koja je osnovana u 8. stoljeću u Arapskom kalifatu.

Nakon mjesec dana sukoba, napetosti i raskola, podjele teritorija zapada zemlje, politički lideri Općeg narodnog kongresa su shvatili kako samo ujedinjeni s pokretom Ansarullah i Huti borcima mogu odbiti saudijsku agresiju.

Simbolična potvrda obnove vojnog jedinstva je i obaranje saudijskog zrakoplova F-15 nad glavnim gradom Sanom. Snimka obaranja saudijskog zrakoplova je objavljena jučer i vjerodostojnost je potvrđena iz više izvora.

Nakon svega se može zaključiti da je plan unošenja podjela među jemenskim borcima propao, a štete u smislu izgubljenog teritorija su minimalne, gotovo nikakve. Još samo je potrebno smiriti strasti međi tvrdolinijašima u redovima pristaša ubijenog bivšeg predsjednika Saleha, ali se sa sigurnošću može potvrditi da je kriza prevladana.

VIDEO – Snimka obaranja saudijskog F-15 u Jemenu

Zbog izdaje i tajne suradnje s Rijadom ubijen bivši jemenski predsjednik Saleh

Jemen: Huti borci izdani od dijela pristaša ubijenog predsjednika Saleha

F-15HutiSadik Amin Abu RasSana
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Ako, neka su. Bilo bi šteta da su ih Saudi uspjeli zavaditi. Ali su ipak ovi Zaidi, bez obzira na sve i navodnu sekularnu republiku Selaha itd itd. Plemena su plemena i čak i ako su ubili predsjednika, ipak su njihovi, a ne saudijske marionete. Iako bi bilo bolje da su Saleha ubili njegovu, a ne Huti. No, dobro je.

bbbb
6 godine prije

Ovi pametniji od nas balkanaca, onaj Ahmed i Jaser će se prodati za judine škude. Bravo za rušenje zrakoplova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI