Jemenski Huti ‘zaplijenili’ američki Remus 600 AUV, pokrenuli iransku istragu

Remus 600
6 komentara

Društvenim medijima, uključujući platforme poput Telegrama, kruži video koji prikazuje zarobljavanje američke podvodne vojne opreme. Konkretno, video tvrdi da je prikazani “žuti gadget” Remus 600 – autonomno podvodno vozilo iz Amerike.

Glasine sugeriraju da je ovaj podvodni dron prevezen u Iran, gdje njegovu konstrukciju, komponente i rad ispituju lokalni stručnjaci. Teško je provjeriti ove tvrdnje zbog zamućenih vizualnih prikaza niske kvalitete u isječku. Navodni datum ovog “zarobljavanja” također nije jasan. Kako sada stoji, ni američka vlada ni vlasti u Jemenu ili Iranu nisu potvrdile niti demantirale ove navode.

Ako se potvrdi, to bi moglo biti od velike vrijednosti za iransku vojsku. Unatoč nedostatku ofenzivnih sposobnosti Remusa 600, njegova sposobnost suprotstavljanja minama mogla bi revolucionirati njegovu vojnu strategiju.

“Protumina” Remus 600

Da pružimo malo konteksta, Remus 600 je autonomno podvodno vozilo [AUV] koje se prvenstveno koristi za hidrografsko mjerenje, rješavanje prijetnji od mina, sigurnosne operacije u lukama, praćenje okoliša, kartiranje polja krhotina i znanstveno uzorkovanje. Proizveden od strane Hydroid Inc., podružnice Kongsberg Maritimea, ovaj AUV ističe se svojom svestranošću i izdržljivošću, dizajniran za postavljanje do čak 600 metara ispod površine.

Njegove različite primjene dobro predstavlja američka mornarica, koja koristi Remus 600 prvenstveno za borbu protiv mina. AUV-ov sonar visoke razlučivosti za bočno skeniranje omogućuje detekciju, klasifikaciju i lokalizaciju ovih podvodnih prijetnji. Osim toga, pokazao se vrijednim u hidrografskim istraživanjima, stvarajući detaljne karte morskog dna ključne za navigaciju, kao i za prepoznavanje opasnosti pod vodom.

U skladu sa svojim imenom, Remus 600 može izdržati okruženja od plitkih voda do 600 metara dubine, pokazujući svoju izdržljivost, pouzdanost i kvalitetno prikupljanje podataka. Dug samo 3,25 metara i promjera 32,4 centimetra, njegov kompaktan i lagan dizajn olakšava postavljanje i vađenje. Sposoban za postizanje brzine do 5 čvorova, može raditi čak 70 sati s jednim punjenjem baterije.

Radni domet Remusa 600 je impresivan. Ovisno o brzini i konfiguraciji nosivosti, može prijeći do 286 kilometara u jednoj misiji. Njegov napredni navigacijski paket, koji uključuje inercijski navigacijski sustav [INS], Dopplerov zapis brzine [DVL] i GPS, osigurava precizno pozicioniranje i praćenje.

Ovaj AUV opremljen je širokim spektrom senzora i instrumenata koji mu omogućuju učinkovito obavljanje njegovih zadataka. To uključuje bočni sonar za snimanje morskog dna, profiler ispod dna za identifikaciju zakopanih objekata, CTD senzor za mjerenje svojstava vode, ehosonder s više zraka za batimetrijske studije i digitalnu kameru za snimanje slika visoke rezolucije.

Što se tiče specifikacija, Remus 600 ima nosivost od 40 kilograma, što znači da može nositi razne instrumente i senzore. Napajan litij-ionskom baterijom, može se pohvaliti impresivnom izdržljivošću. Štoviše, njegov modularni dizajn omogućuje jednostavno održavanje i izmjenu korisnog tereta kako bi se prilagodili različitim zahtjevima misije.

Iranski analozi

Nekoliko autonomnih podvodnih vozila [AUV] proizvedenih u Iranu mogu se smatrati pandanima ili replikama Remusa 600, uključujući ‘Tareq’ i ‘Nahang’. Poput Remusa 600, Tareq je AUV dizajniran za dubokomorska istraživanja koja zahtijevaju sposobnosti velikog dometa.

Tareq ima impresivnu tehnologiju navigacije i detekcije objekata zahvaljujući naprednim sonarnim sustavima. U kombinaciji s kamerom visoke razlučivosti može snimiti detaljne slike morskog dna. S radnom dubinom koja doseže do 1000 metara, Tareq je doista usporediv s Remusom 600, koji može doseći maksimalnu dubinu od 600 metara.

Za razliku od Tareqa, ‘Nahang’ je manji i lakši, ali je njegova sličnost s Remusom 600 evidentna. Nahang, optimiziran za operacije u plitkim vodama, može dosegnuti dubine do 200 metara.

Kao i Tareq, Nahang je opremljen sonarnim sustavima za navigaciju i detekciju objekata, dopunjenim kamerom za podvodnu fotografiju. Štoviše, podržava prijenos podataka u stvarnom vremenu u kontrolni centar putem robusnog komunikacijskog sustava.

Postoje razlike

Kao i Remus 600, i Tareq i Nahang dizajnirani su za autonomnu funkcionalnost. To znači da mogu samostalno izvršavati operacije, čineći ručnu intervenciju nepotrebnom tijekom duljeg razdoblja.

Vrijedno je spomenuti da iako ovi iranski AUV-ovi dijele mnoge karakteristike s Remusom 600, svaki od njih ima jedinstvene značajke i sposobnosti. Na primjer, Tareqove sposobnosti dugog dometa u kontrastu su s Nahangovom kompaktnom veličinom, što ih čini jedinstveno prikladnim za različite podvodne misije.

iranJemenski HutiRemus 600SAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xyz
2 mjeseci prije

Jemenci uhvatili poprilično korisnu ribu. Baš su legende…… Papuče i kalašnjikov su sve, što jim treba da sateru američku bagru.

Max
2 mjeseci prije

Potaknut će i proizvodnju istog u Iranu Kini I Rusiji.

Bozreje bice
2 mjeseci prije

Sada ih kopirati bar 100 000 u Shanghai.
Bravo huti goni okupatore daleko od kuce

onaj najglu...Dalton
2 mjeseci prije

Bit će tamo vrt, a ne džungla…
Reka’ je Borrell.
Sad kad tamo za uvest reda pošalju Švabe, Nizozemce, Španjolce, Taljance…

P.S.
Bombardiralo ih, a oni ne je*u živu silu ni po posto…
Pa još i ovo…
Jadni čovik, šta ga je sve strefilo.
Valja Lloydu Austinu jopet na bolovanje… – Baba

tihobl
2 mjeseci prije

Ribari su se iznenadili sta su upecali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI