Jevrejski antiratni aktivisti oslikali ”rijeku krvi” na stepenicama izraelskog konzulata u Torontu u znak protesta protiv udara u Gazi

Jevrejski antiratni aktivisti oslikali ’rijeku krvi’ na stepenicama izraelskog konzulata
7 komentara

Stepenice ispred izraelskog konzulata u Torontu jevrejska antiratna grupa i drugi mirovni aktivisti oslikali su crvenom bojom kako bi simbolizovali „krv na rukama Izraela“. Izraelski konzulat okršaj je osudio kao vandalizam.

Članovi Nezavisnih jevrejskih glasova (IJV), World Beyond War i drugih aktivističkih grupa okupili su se kod izraelskog konzulata u petak protestujući zbog „krvoprolića u izraelskom nasilju u Gazi“, u kojem se 11 uzastopnih dana vode borbe između Tel Aviva i palestinskih militanata.

„Ovdje smo da bismo bili sigurni da je vidljiva krv na rukama Izraela, pa smo postavili ovaj simbol krvi koji izlazi iz vrata“, govori član IJV rabin David Mivasair dok stoji ispred konzulata, u video snimku na Facebooku.

Niko ne može ući u ove kancelarije izraelske vlade upravo ovdje u Kanadi, a da ne vidi šta Izrael radi. Učinili smo to vidljivim.

Protest je uslijedio manje od 24 sata nakon što je postignut sporazum o prekidu vatre između Izraela i naoružanih grupa u Gazi, u čemu je posredovao Egipat, a koji je stupio na snagu rano u petak ujutro. Aktivisti su, bez obzira na to, osudili erupciju nasilja, koja je zabilježila stotine vazdušnih napada IDF i hiljade raketa Hamasa ispaljenih na izraelske gradove.

Rachel Small, organizatorica World Beyond War, rekla je da, iako grupu „ohrabruje“ prekid vatre, neće dozvoliti da „krv, smrt i uništavanje izraelske vlade“ budu „nevidljivi“.

U izjavi za CTV News Toronto, šefica izraelskog konzulata Galit Baram osudilao je taj potez kao vandalizam, dodajući da su operacije Tel Aviva u Gazi bile u samoodbrani.

„Izrael je bio prisiljen da brani svoje građane“, rekla je. „Izrael je to učinio na hirurški, kontrolisan način, u pokušaju da eliminiše Hamasovu terorističku infrastrukturu, istovremeno ulažući značajne napore da ograniči civilne žrtve.“

Prema podacima zdravstvenih zvaničnika Gaze, u borbama su ubijena najmanje 232 Palestinca, uključujući 65 djece, dok izraelske vlasti kažu da je 12 njihovih građana poginulo, među njima i dvoje mladih.

Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je u petak da je u Gazi povrijeđeno više od 8.500 ljudi, dok je oko 30 bolnica i drugih zdravstvenih ustanova oštećeno ili uništeno izraelskim udarima. Stanovi, medijske kancelarije, prepun izbjeglički kamp i glavno mjesto za testiranje i vakcinaciju protiv koronavirusa u Gazi takođe su bili meta vazdušnih napada.

Najnovije rasplamsavanje počelo je ozbiljno 10. maja, nakon niza žestokih protesta zbog naglih iseljavanja palestinskih stanovnika istočnog Jerusalima, koji su naišli na oštre policijske akcije i uzrokovali stotine povređenih u nastalim sukobima. Izraelski upad u džamiju Al Aqsa služio je kao glavna tačka paljenja, policija je pokušala da rastjera skupove dok su se vjernici sastajali zbog ramazanske molitve. Ubrzo je uslijedila prva salva raketne vatre iz Gaze, što je izazvalo nalet vazdušnih i artiljerijskih napada IDF.

IZRAELjevrejski antiratni aktivistiToronto
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Realno
2 godine prije

Nu vid brnjičara.

happy trigger
2 godine prije

čekajte još malo sa se nakote kozoljupci pa ćete molit da vas puste u Izrael

Sun
2 godine prije

Izraelcima ne moze nitko nista.
Za njih nema zakona, ni za njih ni za Ameriku.
Dvije strane jedne te iste medalje bez obzira tko iz dvo-partijskog sistema bio na vlasti u Washingtonu.

prolaznik
2 godine prije

Confronting the Judeocracy

T.DALTON

ttps://www.unz.com/article/confronting-the-judeocracy-the-six-stages-of-enlightenment/

niko, niko kao ja
2 godine prije

nešto ih mnogo ima

moshe
2 godine prije

ima ih čak 4

Max
2 godine prije

Obični Židovi su pošteni ljudi a cionisti su zlo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI