Joe Biden se usporedio s Franklinom Delanom Rooseveltom, predsjednikom SAD-a iz vremena Velike depresije

Biden i FDR
21 komentar

Bivši predsjednik Donald Trump sam je sebe usporedio s Ronaldom Reaganom, ali Joe Biden ga je u tome daleko nadmašio, jer je sebe usporedio s Franklinom Delanom Rooseveltom, jedinim američkim čelnikom koji je izabran na četiri mandata u Bijeloj kući.

Američki predsjednik Joe Biden usporedio se s Franklinom Delanom Rooseveltom, predsjednikom koji je izveo SAD iz Velike depresije i koji je SAD proveo kroz Drugi svjetski rat.

78-godišnji predsjednik navodno je prokomentirao autorici Doris Kearns Goodwin tijekom sastanka u Bijeloj kući početkom ožujka: “Nisam FDR, ali …”

Bidenov prethodnik Donald Trump često je bio kritiziran jer se uspoređivao s Ronaldom Reaganom, najpopularnijim poslijeratnim američkim predsjednikom.

Demokrat Roosevelt stupio je na dužnost 1933. godine, usred Velike depresije, nakon što je pobijedio Republikanca Herberta Hoovera; posljednjeg predsjednika do Trumpa koji je dovršio četverogodišnji mandat bez uvođenja SAD-a u rat. Biden je već bombardirao miliciju koju je podržala iračka vlada u Siriji, što je učinio kao prijetnju Iranu i time je nagovijestio da će odustati od Trumpovog mirovnog sporazuma s talibanima.

Njegov prvi od četiri mandata obilježio je ekonomski ”New Deal” za obnovu gospodarstva. No, Bidenove obećane stimulacije od 2.000 američkih dolara za svaku odraslu osobu u SAD-u ipak nisu postale stvarnost; u stvarnosti umjesto obećanih 2.000 svaka osoba dobila je samo 1.400 američkih dolara. Unatoč tome što je Trumpa tijekom predizborne kampanje prošle godine nazvao “klimatskim piromanom”, Biden je odbacio “Novi zeleni dogovor,” kojeg je progurala zastupnica Kongresa AlexandriaOcasio-Cortez.

Roosevelt je favorizirao savezništvo s Velikom Britanijom protiv nacističke Njemačke, iako nije odmah SAD uključio u rat. Iako je nacistička Njemačka službeno započela rat invazijom na Poljsku, koju je okupirala sa SSSR-om 1939. godine, Roosevelt je SAD uključio u Drugi svjetski rat tek nakon japanskog napada na američku bazu Pearl Harbour, koji se dogodio 07. prosinca 1941. godine.

Predsjednik nije imao rezerve oko sklapanja saveza sa Sovjetskim Savezom protiv Hitlera, Mussolinija, Tojoa i njihovih saveznika. No, njegova smrt u 63. godini u travnju 1945., nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo dužnost četvrtog mandata i nekoliko tjedana prije predaje Njemačke, najavili su Hladni rat i utrku u nuklearnom naoružanju, koju je pokrenuo njegov nasljednik Harry Truman.

Biden i njegov kabinet nedavno su pojačali napetosti s Rusijom i Kinom. Prije nekoliko dana Biden je čak nazvao ruskog predsjednika Vladimira Putina “ubojicom” bez duše.

BidenDonald TrumpFDRjoe biden
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Možda planira uvesti USA u treći svjetski rat ?

3 godine prije

U kakvom je mentalnom stanju ova mumija,dobro da se nije usporedio sa rosseveltovom suprugom.hvala.

Dajjgus
3 godine prije

Franklin Roosevelt je najobicniji ratno huskac koji je i sukreator ovog svjetskog poretka koji nas tlaci od drugog svjetskog rata na vamo. To je taj cijenjeni spoj demokracije i boljsevizma gdje ti ispiru mozak kako zivis u demokraciji a suspendiraju ustav kako god im se cefne.

tihobl
3 godine prije

Ima slicnosti: Ruzvelta nisu sluzile noge, a Bajdena glava.

Felix
3 godine prije

Pa dobro je rekao, tu su negdje … po godinama.

Kometa
3 godine prije

Lutka za ispitivanje sudara, sa tim može da se uporedi.

3 godine prije zadnji put uredio Kometa
Lucija, prva
3 godine prije

Eto. Pogledajmo komentare.
Na što su oni koje neki nazivaju ‘duboka država’, sveli US a…

Max
3 godine prije

Umišljen bez pokrića.

Kažun
3 godine prije

Dementia Joe/ sinkopa Tomo,

sokre
3 godine prije

taj ne zna gdje mu je pimpek, ako ga uopće ima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI