Jugoslavenstvo XXI stoljeća je ili korisna mračna prošlost ili isprazna nostalgija

Jugoslavija

Kao što ste primijetili, na ovom portalu se i čak i teme poput otkrića u svemiru ili ljekovitim učincima bučinog ulja ponekad u komentarima znaju razviti u raspravu u zajedničkoj prošlosti u bivšoj državnoj tvorevini, koja nakon nekoliko komentara preraste u vječno pitanje „tko je počeo i dobio ili izgubio rat“? Izrečeno u takvim raspravama nije vrijedno komentirati, jer svatko ima svoju „istinu“, prikazanu crno-bijelo, često uz uvrede drugim stranama. Ukratko, Jugoslavija je vječna tema za „Balkansku krčmu“ u kojoj, kad se ugase svjetla, počnu sijevati noževi. Žalosno, posebno na portalu koji nosi ime Logično, čuti stvari koje nikakve veze nemaju s logičkim razmišljanjem, koje bi nas trebalo dovesti do zaključaka barem korak bliže istini od crno-bijelih definicija dvije Jugoslavije i zajedničkog života u toj tvorevini koji je trajao od 1918. do njenog definitivnog raspada 1992.

Čemu ovaj članak? Razlog za pisanje ovih nekoliko redaka nisu toliko suprotstavljeni stavovi i različite verzije „istine“ o Jugoslaviji i krvavom sukobu u kojem se raspala koji se čuju iz bivših država. To bi se čak moglo shvatiti, obzirom da sve strane u pisanju povijesti uzimaju ono što im ide u prilog, a ono loše prešućuju. Na ovih nekoliko redaka su me potaknuli nedavno održani predsjednički izbori u Hrvatskoj, gdje se su se simpatizeri i članovi jedne strane deklarirali kao „suverenisti“, „domoljubi“, „pravi Hrvati“, a druga je bila „jugokomunistička, “orjunaška“, izdajnička“ i „predat će hrvatski suverenitet u ruke inozemnih gospodara“. Za ove druge, ta „suverenistička opcija“ je „nesposobna, „korumpirana“ i zarobljena u „avetima endehazijske prošlosti“. Kako vidimo, Jugoslavija je dobar argument za mobilizaciju biračkog tijela iz oba tabora, koje više ne glasa zdravim razumom i logikom, već nošeno emocijama i strahom.

Iz vida se potpuno gubi da i SDP i HDZ u ovom slučaju pripadaju istom taboru, a jednima i drugima je Jugoslavija odličan argument da pokušaju poraziti „protivnika“. Ali protivnik uopće nije poražen, jer su na kraju gubitnici birači oba tabora iste provenijencije – vazalske, atlantističke, neoliberalne u ekonomskom smislu i ultraliberalne u ideološkom, odnosno prozapadnog tabora u kojem se direktive donose u Bruxellesu, bilo u Europskoj komisiji ili sjedištu NATO pakta, sasvim svejedno.

A nama, kojih je ostalo nešto manje od 4 milijuna u domovini, ostaju podijele i svađe. Cilj je, dakle, postignut. Što vrijedi zemlja u kojoj su dvije glavne politička stranke stvorile dva do krvi suprotstavljena tabora, kojima su glavne teme prošlost i optužbe jednih drugima tko je više zla počinio Hrvatskoj, a tko je zaslužniji za njezin navodni suverenitet, koji je odavno pogažen u hodnicima Europske unije i NATO pakta? Ukratko, i SDP i HDZ provode istu strategiju, kojom uz pomoć medija, „lijevih“ i „desnih“ eutanaziraju um običnih ljudi i uspijevaju ih uvjeriti da je jedan od dva ponuđena kandidata „onaj pravi“, koji će Hrvatsku izvesti na put prosperiteta i općeg blagostanja. „Komplimenti, posao je odlično odrađen“, a sad se vratimo temi.

Prvo čega moramo biti svjesni je da države nastaju i nestaju kroz povijest i Jugoslavija nije bila ni prva ni zadnja koja je zaživjela i raspala se zbog unutarnjih proturječja u kombinaciji s inozemnom intervencijom, uglavnom zapadnih obavještajnih službi i pomoći tada već široko razgranate mreže nevladinih udruga koje su se infiltrirale i djelovale kroz službene „društveno-političke organizacije“, koje su osmišljene kako bi jamčile politički pluralizam u jednopartijskom sustavu. Jesu li one ispunile svoju zadaću ili ne, to je druga tema, ali su bile slobodan manevarski prostor za djelovanje inozemnih agenata utjecaja. Međutim, da je SFRJ kao država ’80-ih bila jaka i stabilna, to se ne bi dogodilo, tako da je danas o tome bespredmetno i raspravljati.

Dva tabora, „pro“ i „contra“ Jugoslavije, su Bogom dana vazalskim političkim elitama da usvajaju i provode zakone na štetu nacionalnih interesa naroda koji su ih izabrali, a kao što sam spomenuo u slučaju Hrvatske, te elite ni u čemu nisu drugačije osim „stava prema prošlosti“ i nekim „svjetonazorskim pitanjima“.

Jugoslavenstvo danas traži jasnu i logičnu analizu, a ne emotivno slinavljenje „kako nam je nekada bilo lijepo“ ili krvavi očnjaci onih „koji su stenjali pod komunističkim terorom“.

U ovom dijelu vrijedi citirati kolumnu objavljenu 2007. u časopisu Novi plamen dr. Todora Kljuića, profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradukoji govori upravo o tome.

Jugoslavenstvo XXI stoljeća je ili korisna mračna prošlost ili isprazna nostalgija

Kada se govori o jugoslavenstvu, ono što odmah upada u oči jeste da za Hrvatsku i Sloveniju danas Jugoslavija važi kao tamnica, za Srbe je bila fatalna zabluda, a za ostale bivše republike prolazna tvorevina za stjecanje državnosti. Kako se čini, različite jednostrane slike o prošlosti slažu se oko toga da je jugoslavenstvo bespovratna prošlost.

Tome ide u prilog i okolnost da u medijskom pogledu jugoslavenstvo ipak nije ni tiražno, ni komercijalno. Ne možete s njim u strateške institucije u koja se određuje smisao, kao što su zavodi za udžbenike, čak ni u programe nevladinih organizacija. Prve institucije imaju zadaću da osmišljavaju nacionalni interes, a druge da štite manjine. Etnos dominira svuda. Prostor između zaštite nacionalnog interesa s jedne i prava manjina s druge strane je preuzak za treću verziju – jugoslavenstvo.

Jugoslavenstvo čak nema ni status manjine. Ništa ne mijenja ni činjenica da se rasprava o jugoslavenstvu najčešće omalovažava kao nostalgija, ako ne kao izdaja, a rijetke studije o funkcionalnosti i složenosti jugoslavenstva kao sustava se gube u nacionalnoj galami oko prošlosti.

Jedva da treba i spominjati da su globalizacijom nametnuta zaštita manjina i tranzicijska pravda retorike nespojive s jugoslavenstvom. I nacionalisti i zaštitnici manjina brane nacionalni identitet. Prvi većinski, a drugi manjinski, ali obje struje štite nacionalno.

Jugoslavenstvo jeste doista nešto drugo, a njegovo razumijevanje traži prije svega drugačije poimanje suvremenog svjetskog poretka. Dakle, je li neaktualnost jugoslavenstva konačna?

Možda i jeste, ako se prošlost shvati kao bespovratno zbivanje, a vremenski poredak kao sastavnica duge i bespovratne prošlosti, neuhvatljive sadašnjice koja je tanka kao oštrica noža, te neizvjesne budućnosti. Ako se pak pođe od toga da prošlost nije golo završeno dešavanje, nego i vrlo upotrebljiv i aktivan trajni sadržaj, onda stvari postaju složenije. Dosljedno tome, treba razlikovati minulu prošlost, sadašnju prošlost i neizvjesnu budućnost. Osim toga, treba voditi računa da je postojala i prošla budućnost, da je aktivna sadašnja vizija budućeg i da će se ta vizija u budućnosti mijenjati.

Kako izgleda jugoslavenstvo sa stajališta spomenutog složenog suvremenog poretka? Najprije treba dodati da nije svaka prošla budućnost zabluda, kao što nije ni svaka sadašnja slika prošlosti nepobitna istina. Još manje je napetost između prošle budućnosti i sadašnje prošlosti neprirodna i konačna. Prošlost nije statična, nego dinamična tvorevina.

Iako je teško predvidjeti buduću prošlost, logično je pretpostaviti, obzirom na kolebljivo iskustvo, da će ova biti drugačija i alternativna postojećoj.

Jugoslavenstvo i Europska unija

Govoreći konkretnije, sudbina „jugoslavenstva“ zavisi od sudbine EU. Ako se pođe od sadašnjeg hegemonog shvaćanja o stabilnosti EU kao definitivnog rješenja europskih sukoba, onda ispada da je budućim balkanskim članicama EU nepotreban jugoslavenski identitet.

„Dovoljno nas, navodno, ujedinjuje tržište, a multinacionalni kapital donosi pravo i željeni mir. Ako se, međutim, nešto opreznije doda da će EU biti svakako drugačija kada joj se priključe sve potencijalne članice, pa se uz to još ne izgubi iz vida rezerva da će najrazvijenije članice EU možda početi i labaviti svoju vezu s njom kada ovoj tvorevini pristupe svi nerazvijeni, onda stvari stoje drugačije“, 2007. piše dr. Kljuić i predviđa upravo ono što se događa, kao što je prepoznao naznake izlaska Velike Britanije iz EU.

Nije prazan antiglobalizam niti šala upozorenje da će možda Velika Britanija razmišljati o izlasku iz EU kada joj se priključe Albanija i Turska? Uz sve rečeno, nije naodmet podsjetiti da EU nije harmonično društvo ravnopravnih već složeni hijerarhijski naddržavni kapitalistički poredak u kojem solidarnosti ima tek toliko koliko je nužno krupnom kapitalu. Bilo kako bilo, ako se rečeni oprez iole ozbiljnije uzme, funkcija jugoslavenstva već izgleda nešto drugačije nego što se danas čini.

Tako postaje jasnije da, lišeno ideološkog balasta XX stoljeća, jugoslavenstvo XXI stoljeća, kao verzija modernog europskog regionalizma, može biti korisno kao otpor periferizaciji Balkana i kao zaštitna kulturna i jezička opna malih srodnih naroda.

Kultura i ideologija

Da se ne bi otišlo predaleko u domišljanju jedne mogućnosti treba se ograditi od propisivanja ideološke forme novom jugoslavenstvu. Premda je budućnost teško predvidjeti, moguće je donekle shvatiti trajnost zaštite funkcije jugoslavenstva.

Jugoslavenstvo je bilo prošla budućnost Balkana. Prosto rečeno, Beograd nije mogao asimilirati Slovence, ali za Rim i Beč se to nikada ne može reći. Ako se Europa jednoga dana počne raspadati zbog istih uzroka zbog kojih se danas ujedinjuje, jer je ponašanje krupnog kapitala nepredvidivo, buduća sadašnjica jugoslavenstva će se aktualizirati, ali svakako u novoj formi, možda više u kulturnoj, manje u državnoj. Odavno je uočeno da države dolaze i prolaze, a jezik i kultura ostaju.

Teško je osporiti srodnost kulturnog koda Mažuranića, Karadžića i Kopitara. Treba se brinuti o budućnosti ove prošle kulture, a ne o prošlosti slavne nacionalne politike. Kultura je kritička, a ideologija apologetska djelatnost. Istinska kultura nas opominje i suočava sa sjenkama vlastite prošlosti, dok nas politika uvijek podsjeća na slavu i dužnost prema precima. Uvijek je korisnija istina koja škodi nego mit koji godi.

Jugoslovenski „habzburgizam“

Zato kada se kaže da je Jugoslavija političko iskustvo vrijedno istraživanja, to znači da se treba nadati da će buduća prošlost Balkana biti nacionalizam, kao što je budućnost XX stoljeća bila pretežno jugoslovenska i antinacionalistička.

Socijalistička prošla budućnost Balkana je bila “skraćena” globalizacija i internacionalizacija kaotičnog eksplozivnog prostora uz pomoć autoritarnog jednopartijskog režima i Titove nadnacionalne karizme. Titova karizma je imala autoritarnu, ali i kozmopolitsku ulogu. Manje je važno to što se Tito kao sin Hrvata i Slovenke najčešće izjašnjavao kao Jugoslaven. Važno je to da se svijest o njegovoj “Habsburškoj” ulozi još nije probila na razinu održavanja nacije u temperaturi emocija.

Grčki filozofi su npr. kritizirali Aleksandra Velikog zbog toga što je sebe uzdigao do božanstva. U realnosti je, pak, usprkos autoritarnosti, Aleksandrov kult bio moćno sredstvo kozmopolitizacije antičkog svijeta koji je pripremio kršćanstvo.

Tito nije bio ekumenski Aleksandar, ali je bio posljednji „balkanski Habsburg“, vladar višenacionalne države, a njegova karizma je, pored konzervativne, imala i sličnu globalizacijsku ulogu.

„Slavna nacionalna prošlost“ i kapitalizam periferije

Nerijetko se žal za jugoslavenstvom poistovjećuje s praznom nostalgijom. Time se jugoslavenstvo degradira na efemernu emociju. Zbog toga ocjena jugoslavenstva traži hladniji pristup s puno viših vidika.

Naravno da u kriznom društvu nije lako žablju perspektivu zamijeniti ptičjom, ali je taj napor prijeko potreban. Stvarnost se proučava podjednako mikroskopom i teleskopom. Možda bi se čak moglo reći da danas kapital bolje uočava značaj jugonostalgije od gubitnika u tranziciji.

„Kapitalu je nužno tržište, pa se radi o kalkulantskoj potrazi za „jugoslovenskim prostorom“. Zaštita manjina postaje surogat za prosvijećeno jugoslavenstvo. Nasuprot tome su gubitnici tranzicije skliznuli u nacionalizam“, pojašnjava stručnjak, što je više nego vidljivo u međusobnim kontaktima i suradnji elita, poduzetničkih i financijskih, visokog sporta, a prvi koji su probili led oživljavanja „bratstva i jedinstva“ su bile skupine organiziranog kriminala. Dakle, sve pobjednici tranzicije, dok se masama serviraju nacionalni mitovi, svakako korisni u mobilizaciji i ako služe ujedinjenju oko nekog strateškog cilja, ali nikako za podijele, kao što je danas slučaj.

Zato bi, umjesto šovinizma, mase trebale biti nosioci jugoslavenstva, ali nikako državotvornog, kao što smo naglasili. Političke elite su uspješno nametnule narativ da je Jugoslavija bila tamnica svim nacijama i tako je jugoslavenstvo svedeno na korisnu mračnu prošlost. Izlaz se traži u slavnoj nacionalnoj prošlosti. Povratak slavnoj nacionalnoj prošlosti je u osnovi ideologija koja osigurava obnovu struktura periferijskog kapitalizma.

U drugom taboru je prisutna jugonostalgija. U ovom narativu se rado sjećamo otvorenih granica i ljetovanja na Jadranu. Ipak je nostalgija oblik varljivog toplog sjećanja, a jugoslavenstvo je više od emocije. Danas bi jugoslavenstvo, umjesto da je ili korisna mračna prošlost ili isprazna nostalgija, na nedržavotvornoj razini trebalo biti interes razvlaštenih, a ne samo trgovačkih elita, “Mercatora” ili “Metroa”, sportskih menadžera ili lokalnih mafijaških bosova.

Treba biti načisto s tim da je jugoslavenstvo agregat novih vidokruga koji razbijaju provincijalizam. Iako s mršavim argumentima, “domoljubna” inteligencija svih boja to nadoknađuje upornim nametanjem slike o monumentalnoj prošlosti svaka svoje nacije. I tako sudar „slavnih prošlosti“ lako prelazi u rat.

Zato se samo na prvi pogled može činiti preuranjenim zaključiti da je, usprkos svom neuspjehu kao države, nemonumentalno jugoslavenstvo bilo veliki pokušaj, zaključuje dr. Kljujić, uz naglasak da je „bilo veliki pokušaj“.

Stoga je logično zaključiti da je svaka ideja koja teži obnovi jugoslavenstva u državi unaprijed osuđena na neuspjeh, iako ima onih koji još uvijek vjeruju da mračne sile rade na tom „podlom masonsko-komunističkom projektu“.

Jugoslavija kao država je rođena 1918. godine i imala je svoj životni put do 1992. kada su kao neovisne priznate sve države njene nasljednice i tu je bio kraj ove višenacionalne državne tvorevine.

Danas, 2020. Godine, pričati o Jugoslavenima i onima koji se bore protiv tog jugoslavenstva, znači ugasiti svjetlo u „Balkanskoj krčmi“, što je znak da mogu početi sijevati noževi, ali elite koje se služe ovim trikom neće biti u toj krčmi. Njihov je posao doći i oteti sve što im nikada nije pripadalo i tako ispuniti domaću zadaću koju dobivaju u stranim veleposlanstvima.

Nakon svega gore navedenog, nemam što za dodati, osim poruke čitateljima i onima koji će komentirati tekst da su upravo oni ti koji mogu uhvatiti ruku koja gasi to svijetlo našoj krčmi ili mogu dati doprinos svrstavajući se u tabor onih koji će tvrditi kako je to korisna mračna prošlost ili drugi koje grije isprazna nostalgija. Izvolite i komentirajte, ako je moguće, usprkos svemu, hladno, racionalno i logično.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
276 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kunta Kinte

Jugoslavija je jedan blještavi trenutak Balkana, povijesni treptaj u kojem smo načas izmakli usudu perifernog kapitalizma. Kako reče netko, stvarali su je najbolji među nama, a rušili najgori među nama. I zato se ne može ni obnoviti u ovoj epohi, jer još uvijek živimo vladavinu najgorih. Kulturološki ona nikad nije… Pročitaj više »

Siniša

+/- = ta je država puno vrijedela….

Revnitelj

Kraljevina Jugoslavija i Komunisticka Jugoslavija su najvece ponizenje i najveci bol Srpskog naroda.Jugoslavija je bila naivna srpska zelja da ce ziveti u ljubavi i miru sa svojim komsijama,dojucerasnjim podanicima Austrougarske Imperije.Jugoslavija je bila korisna samo srpskim neprijateljima.

Uskok Marko

Treća sreća.

Zagor

Nitko se nije svađao u komentarima cijeli tjedan, pa je vrijeme da vas Babić opet malo naloži.
Dali je to eksperiment, kompenzacija ili odrađivanje posla, nemam pojma.

Jok

“…Yugoslavia was the highest social, political, cultural and economic achievement for the South Slavs. They had their 5 minutes of fame. They were given a golden opportunity and they blew it…” Iz knjige “London for immigrant suckers”

Miro

Bilo i proslo.

KKK

Sve socijalističke zemlje su uništene ne samo Yu,zato da bi ljudi bili osobe a ne ličnosti.Osobe su samo sluge kojima je izmjerena energija kojom mogu zarađivati novac za gazde u neoliberalnom kapitalizmu.Osobna karta i lična karta.Lična karta predstavlja ćovjeka a ne roba.

Alex

Mračna prošlost je svaki jučerašnji dan od propasti bovše države do danas.

Perun

Nikada necu pljuvat na izvor iz kojeg sam vodu pio , od izvora rijeka tece nekad bistra da se mozes ogledati u njoj i vidjeti svoje lice a nekad mutna i divlja da mozes samo noge oprati i drzati se podalje od obale da te bujica ne povuce u dubine… Pročitaj više »

shumadinac

Stvaranje zajednica je pozitivna tendencija. Što veća zajednica to bolje – do stvaranja globalne zajednice. Eh, da – u idealnom svetu. Ali kako smo daleko od idealnosti… Jugoslavija je bila fantastičan projekat kao što je bio i socijalizam ali mi jednostavno nismo bili zreli za njega. Jednom smo se ujedinili… Pročitaj više »

shumadinac

Vidim da ima sličnih mišljenja pa da krajnje sažeto iznesem: ekonomija nas ujedinjuje, politika razdvaja – sve ostalo balansira. Ovo je formula na kojoj treba zasnivati buduće odnose.

Revnitelj

Pogubnost obe Jugoslavije po srpsski nacionalni interes se prevashodno ogleda kroz gubitak nacionalnog identiteta,dostojanstva, vere i svesti da jr srpsski nacionalni karakter nespojiv sa idejom kosmopolitizma u kojem je dozvoljeno mešanje svega i svacega,vere i nevere,dobrog i loseg,vrline greha.Monstruoznost Titoslavije se ogledala kroz pogubni slogan SLABA SRBIJA JAKA JUGOSLAVIJA,avaj kakva… Pročitaj više »

tomislav

Kakav čovjek treba biti da opravdava ili se zalaže da njegovim narodom upravlja centar moći van njegova naroda? To su egoisti kojih ima u svim narodima. Suradnja među narodima je svakako poželjna. Ima mnoštvo primjera dobre suradnje između država koje su susjedne ali i udaljene jedna od druge. Zar treba… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović

“Balkanska krčma” u kojoj, kad se ugasi svjetlo počnu sijevati noževi. 😁😁😁👍👍👍
Babiću Care..!!!! Oplakao sam👍👍😁😁😁

Revnitelj

JUgoslavija i jedna i druga su bile krave muzare.A ta krava muzara je bila Srbija i Srbi.Pa posto su nas,, braca” iscedili i iskoristili onda su nas oterali na klanje.

yyf

Obje Jugoslavije su bile propali projekti nastali u zapadnim laboratorijma. Odnosno projekti francuske masonerije (prva juga), britanske masonerije i britanske tajne službe (druga juga). 90-ih zapadu nije bilo u interesu rušenje jugoslavije samo komunzima.

SNoc

Ja nikad nisam prestao voliti ljude od Vardara di Triglava, naravno osim onih koji su ukrvavili ruke. Jugoslavija je bila razbijena i to več svi znamo. Kada ovi političari, koji su na vlasti i koji su si dobro “sfrizirali” biografije odu sa vlasti, doći će bolja vremena za sve nas.… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović

Sve ispod 400 komentara ne prihvatam. Mislim da sam bio jasan?! 😁

pivopija

“Čak i na portalu logično se u raspravi čuju stvari koje nemaju veze sa logikom”?Vidio sam tu teorija koje se mogu vidjeti na bizarnim portalima teorija zavjere a eto i na portalu “logično”,tekstova koje su očigledno pristrani što opet nije ozbiljno novinarstvo.Smanjite si malo doživljaj …i da…jugoslavija…tema za luzere i… Pročitaj više »

ban Kulin

Ne ponovilo se…

Franz

“Jugoslavija kao država je rođena 1918. godine i imala je svoj životni put do 1992.” Staviti ovo u istu rečenicu je isto kao staviti kruške i jabuke u istu torbu. Pozicije s kojih se u prvoj Jugoslaviji ušlo u istu su bile toliko neravnopravne da se to i dan danas… Pročitaj više »

vladek68

Nacionalizam na ovim prostorima nastao gotovo nedavno.Nema ni 150 godina od tada.Razlog je što ljudi na ovim prostorima govore gotovo istim jezikom,a relativno sličan je i mentalitet.Jedina razlika je vjeroispovjest i običaji vezani za nju. Ključan trenutak je bio kada su 1903 godine radikalni karađorđevići državnim udarom zamijenili umjerene i… Pročitaj više »

Perun

Mozda jednog dana Babiceva ,,Balkanska krcma ” dobije pogled na Bosfor , mozda se neko sjeti da bi bilo dobro imati terasu sa pogledom na Crno more i Egejsko more …P.S bilo bi dobro radi turisticke ponude ,dolazili bi gosti iz ,,ostatka Europe” i ,,ostatka Svijeta”…. Mislim da se Svjetlo… Pročitaj više »

vladek68

Zaboravio sam citirati danas sotoniziranog Tita da je Jugoslavija u bilo kojem obliku jednostavno strateška nužnost.Razlog tome je B i H koja nikako ne može funkcionirati kao normalna zemlja sama za sebe zbog više nacija koje strahovito mrze jedna drugu. Nepostojanje Jugoslavije u bilo kojem obliku jednostavno znači imati za… Pročitaj više »

Histrion

Treća – sreća ?

Slavonac

Kad bi novinar bijo demokrata i logicno razmisljo,onda bi naveo sve dogadjaju od 1918. Prvo zasto drzava ,samo tri naroda.Drugo,koliko je bilo uguseni protesta i mrtvi u kraljevini.Trece,Rat protiv fasizma i nacizma treba vrednovati.Cetvrto,zavrsetak rata i ubijanja bes sudjenja treba osuditi.Dr.Hembrang,Partizan je ubijen jer je htijo demokraciju i izbore.Peto,zasto smo… Pročitaj više »

Mama od Maren

JBT nam je pokazao jedini mogući način da se organiziramo, da budemo zajedno. Da rastemo. Nakon njegove smrti, Ustaše su povampirile, inicirale narode da ratuju, a iza leđa pokrale RH i odnijele milijarde dolara iz zemlje. Srbi su najstariji narod na Balkanu, time i najmudriji, a vjerojatno i najstariji narod… Pročitaj više »

istrazuj

Dobar uvod u poprilicno siroku i kompleksnu tematiku. Licno, mislim da je kolega Ostap Bender, dao jos jedan detaljan osvrt, pored onog koji je dao Babic u samom uvodnom clanku, u njegovom komentaru: “Ostap Bender: Jugoslavenstvo istorijski ima dve faze. ” … Ako covjek pokusa gledati “sa strane” na cijelu… Pročitaj više »

Splitexpres

Preletio sam komentare i vidim da su Ameri napravili dobar posao,sve su zavadili sa svima i nema šanse nikakva Jugovina,ali su šanse za nestajanje bivših naroda bivše države velike?Sve nezavisne države su sa tolikim dugovima,koje nema teorije da vrate da će se u stečajnom postupku raspasti! Aspiranata na teritorij ne… Pročitaj više »

Koba

“Danas, 2020. Godine, pričati o Jugoslavenima i onima koji se bore protiv tog jugoslavenstva, znači ugasiti svjetlo u „Balkanskoj krčmi“, što je znak da mogu početi sijevati noževi” Jugoslavenstva nema, nema Jugoslovena, ima samo antijugoslovena i anti antijugoslovena. Prvi su zaostali u vremenu i prostoru, a drugi su duhovno vezani… Pročitaj više »

Slavonac

Logicno,zasto moja analiza Juge od 1918g do danas brisete.Recite ,stasam ja napiso netocno.Kod nas se u Slavoniji kaze,ako amroziju ne iscupas iz korjena,ona ce opet rasti.Vi nebrisete ljude koji jos hvala totalitarne rezime.Malo vise istrazivanja i cinjenica ,nebi ni vamo falilo.

Ana

Ma neeee, nas ceka neizbjezna mracna i ne tako daleka buducnost!

Perun

Otici cu u Split i vse necu pipat palac od Grgura Ninskog nego ljubit pa makar mi to bilo zadnji put …..

walter

Tito se uvijek izjašnjavao kao Hrvat.

Alex

Jugoslavija je bila država u pravom smislu te riječi… ovo što je ostalo od njezina raspada su gljive niknule na mrtvom panju, čekaju da ih netko pobere,pojede i po*ere.

Perun

Ako netko voli lik i djelo Josipa Broza Tita , Jugoslaviju i sve ostalo sto ide uz to takve osobe mores nazvaT samo pravim imenom …TITANI…Nikako drugacije sve ostalo bilo bi pogresno….. evo jedna pjesma od Zorice Kondze da se zadube i da im sjeta udari u glavu kao meni….… Pročitaj više »

hawaii

poserem vam se na tu zastavu

mario

u splitu je građanin uzeo pravdu u svoje ruke i lišio života tri dilera. da se to dogodilo u rijeci građani bi izašli pred tužiteljstvo i jednostavno ga izvadili iz zatvora zato jer su riječani solidarni i odgovorni građani koji baštine ono što je bilo dobro i plemenito u jugoslaviji… Pročitaj više »

ad astra

Jugoslavija je bila neuspijeli projekt od prvog dana. Govoreći o poslijeratnoj Jugoslaviji može se reći da je to bila totalitarna država bez budučnosti. Nedostatak demokracije vodio je u kolaps. Samoupravljanje je jedan utopistički projekt koji nikada nije dao pizitivne rezultate. Jugoslavije i njezin socijalizam, prikriveni komunizam, bila je uspiješna dok… Pročitaj više »

Doktor

Najveći dobitnik od Jugoslavije su Slovenci, jer da su ostali u sastavu Austrije danas bi bili potpuno asimilovani. Posle Prvog Svetskog rata ih je ostalo dosta u Austriji, ali ih danas možeš nabrojiti na prste jedne ruke.
Nisu loše prošli ni Hrvati, jer je čitava Dalmacija bila obećana Italiji

antipro

Iako mislim da je SFRJ bila nešto najbolje na ovim prostorima ne bih volio ni da pokušaju zazivati neku novu Jugoslaviju. Ako se to ikada desi, biće to iz očaja i beznađa, gdje će nas dovesti naše voljene vođe i suva pamet. Neće to biti iz želje za suživotom i… Pročitaj više »

antipro

Ispričavam se radakciji što sam napisao “nekorektan” odgovor komentatoru “Slavonac” te zamučio postupkom validacije. Molio bih pojašnjenje šta je konkretno bilo nekorektno te utjecalo da komentar ne prođe validaciju i ne bude objavljen.

Slovenac

Sad ste gastarbajteri radite posla koji svabe nece i jos ponosni na to bravo veliki ste hehe

Sonja

Bili smo prvi u selu a sad smo zadnji u gradu….. mislim na ovu Lijepu Nasu.

MARIJAN

Jugoslavija je prošlost koju treba konačno ugasiti, jest da je bila i pravna država i da je bila osnivačicom Nesvrstanog pokreta. Pokret je bio dovoljno jak pa je ugrožavao interese SSSR a Kine i SAD, i velikih kolonijalnih sila Europe kasnije u EEZ . Tu Jugoslaviju oslabljenu zbog unutarnjih previranja… Pročitaj više »

puki

– Jugoslavija je 1918. bila stvorena od anglosakonske elite,- od onih istih, koje danas nazivamo dubokom državom, to treba imati na umu. Južnoslavenska ideja, i tzv. ilirski pokret u kasnom 19. stoljeću- sve je to bilo dirigirano iz Londona od tih istih krugova. Južnoslavenska ideja bila je samo dio veće… Pročitaj više »

Xon

“Kako se čini, različite jednostrane slike o prošlosti slažu se oko toga da je jugoslavenstvo bespovratna prošlost.” SFRJ je prošlost i neće se sigurno vratiti u onom obliku u kojem je nekada postojala, no mislim da to ne treba poistovjećivati sa idejom jugoslavenstva. Jugoslavenstvo je u svojoj suštini shvaćanje (svjetonazor)… Pročitaj više »

Nema vise jugoslovenstva

Balkanizam … ne jugoslovenstvo

Red Dog

Dobra je Juga.
Kad desnica kaze da se ne moze, mi kazemo „A Juga?“
Sto da teoretises kad imas konkretan primer da se moze?
Ubija ih u pojam.

Borivoje

Ništa od toga nikad više. Nema više druga Tite

guslica

Teško je naći mjeru odgovora na tekst kroz „ gušće pero“ autora. Raspravom, ignoriranjem., cinizmom, humorom, akademskom mudrolijom bez značaja… no tekst zaslužuje pažnju zbog „licemjerstva“ ,kojim se služi (a pretpostavljamo da iskazuje u ima većine uredništva). Interesantno, u ovoj simpatičnoj komunikaciji (o Ygoslavenstvu) nesvjesno ili intuitivno je dotaknuta problematika… Pročitaj više »

mane

obzirom kako je nastala i na koji nacin je nestala jugoslavija jedini ispravan komentar je: bilo,proslo,ne ponovilo se

Meštar

Otac mi je jednom rekao da je Tito najobičniji hoštapler, imao sam 15 godina i to me prenerazilo. Problem je bio u neslobodi mišljenja, sad to izgled normalno reći za političara. Ja sam tada imao problem da kao dijete to nikome ne kažem. Onda sam jednom bio u berbi grožđa… Pročitaj više »

Slavonac

Bravo novinaru,kako kazu Dalmatinci,pogodak u sridu.Ja kao nepismeni,nemogu se zacudit ovim pismenim na komentarima.Mozda je moja demokracija vise napravila 50g u svjetu,nego njihova tri fakulteta.Toliko navijanja i neistine,pa se pitam jesmo li u S Koreji.Samo nastavite teme ,a vas molim da malo obuhvatite i tajkune i njihovu djecu.Crveni krpelji pijuckaju… Pročitaj više »

Ivex

Prvo sve u BiH je sagradila Austo Ugarska sve najljepše zgrade u najvećim gradovima i čitava infarstruktura su nastale u 40 god vladavine Aus Ug. Jedina tri najrazvijenija djela Šugoslavije su bila oni koji su bili dio Austro-Ug i Zapadnoga svijeta Slovenija Hrvatska i Vojvodina(s Hrvatima i Mađarima Švabama bez… Pročitaj više »

farre

Nekada sam mislio da je Titina država u kojoj sam živio najgora država na svijetu. Sada, nakon što sam promijenio barem 5 drugih država ZNAM da je to bila najbolja država u kojoj ću ikada živjeti

Brinda

Gledam nove filme, serije….mešane igralske zasedbe, kot nekoč v YU. Težko je zbrisati 70 let skupnega življenja.

Bosanac

Sto se mene tice, nikad se nisam ni osjecao kao da sam nastao od ‘Adama i Eve’, tako da , mozemo obnovit ovu nasu civilizaviju (sa ovih prostora) 🙂

Pawel

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.