fbpx

Jugoslavenstvo XXI stoljeća je ili korisna mračna prošlost ili isprazna nostalgija

Jugoslavija

Kao što ste primijetili, na ovom portalu se i čak i teme poput otkrića u svemiru ili ljekovitim učincima bučinog ulja ponekad u komentarima znaju razviti u raspravu u zajedničkoj prošlosti u bivšoj državnoj tvorevini, koja nakon nekoliko komentara preraste u vječno pitanje „tko je počeo i dobio ili izgubio rat“? Izrečeno u takvim raspravama nije vrijedno komentirati, jer svatko ima svoju „istinu“, prikazanu crno-bijelo, često uz uvrede drugim stranama. Ukratko, Jugoslavija je vječna tema za „Balkansku krčmu“ u kojoj, kad se ugase svjetla, počnu sijevati noževi. Žalosno, posebno na portalu koji nosi ime Logično, čuti stvari koje nikakve veze nemaju s logičkim razmišljanjem, koje bi nas trebalo dovesti do zaključaka barem korak bliže istini od crno-bijelih definicija dvije Jugoslavije i zajedničkog života u toj tvorevini koji je trajao od 1918. do njenog definitivnog raspada 1992.

Čemu ovaj članak? Razlog za pisanje ovih nekoliko redaka nisu toliko suprotstavljeni stavovi i različite verzije „istine“ o Jugoslaviji i krvavom sukobu u kojem se raspala koji se čuju iz bivših država. To bi se čak moglo shvatiti, obzirom da sve strane u pisanju povijesti uzimaju ono što im ide u prilog, a ono loše prešućuju. Na ovih nekoliko redaka su me potaknuli nedavno održani predsjednički izbori u Hrvatskoj, gdje se su se simpatizeri i članovi jedne strane deklarirali kao „suverenisti“, „domoljubi“, „pravi Hrvati“, a druga je bila „jugokomunistička, “orjunaška“, izdajnička“ i „predat će hrvatski suverenitet u ruke inozemnih gospodara“. Za ove druge, ta „suverenistička opcija“ je „nesposobna, „korumpirana“ i zarobljena u „avetima endehazijske prošlosti“. Kako vidimo, Jugoslavija je dobar argument za mobilizaciju biračkog tijela iz oba tabora, koje više ne glasa zdravim razumom i logikom, već nošeno emocijama i strahom.

Iz vida se potpuno gubi da i SDP i HDZ u ovom slučaju pripadaju istom taboru, a jednima i drugima je Jugoslavija odličan argument da pokušaju poraziti „protivnika“. Ali protivnik uopće nije poražen, jer su na kraju gubitnici birači oba tabora iste provenijencije – vazalske, atlantističke, neoliberalne u ekonomskom smislu i ultraliberalne u ideološkom, odnosno prozapadnog tabora u kojem se direktive donose u Bruxellesu, bilo u Europskoj komisiji ili sjedištu NATO pakta, sasvim svejedno.

A nama, kojih je ostalo nešto manje od 4 milijuna u domovini, ostaju podijele i svađe. Cilj je, dakle, postignut. Što vrijedi zemlja u kojoj su dvije glavne politička stranke stvorile dva do krvi suprotstavljena tabora, kojima su glavne teme prošlost i optužbe jednih drugima tko je više zla počinio Hrvatskoj, a tko je zaslužniji za njezin navodni suverenitet, koji je odavno pogažen u hodnicima Europske unije i NATO pakta? Ukratko, i SDP i HDZ provode istu strategiju, kojom uz pomoć medija, „lijevih“ i „desnih“ eutanaziraju um običnih ljudi i uspijevaju ih uvjeriti da je jedan od dva ponuđena kandidata „onaj pravi“, koji će Hrvatsku izvesti na put prosperiteta i općeg blagostanja. „Komplimenti, posao je odlično odrađen“, a sad se vratimo temi.

Prvo čega moramo biti svjesni je da države nastaju i nestaju kroz povijest i Jugoslavija nije bila ni prva ni zadnja koja je zaživjela i raspala se zbog unutarnjih proturječja u kombinaciji s inozemnom intervencijom, uglavnom zapadnih obavještajnih službi i pomoći tada već široko razgranate mreže nevladinih udruga koje su se infiltrirale i djelovale kroz službene „društveno-političke organizacije“, koje su osmišljene kako bi jamčile politički pluralizam u jednopartijskom sustavu. Jesu li one ispunile svoju zadaću ili ne, to je druga tema, ali su bile slobodan manevarski prostor za djelovanje inozemnih agenata utjecaja. Međutim, da je SFRJ kao država ’80-ih bila jaka i stabilna, to se ne bi dogodilo, tako da je danas o tome bespredmetno i raspravljati.

Dva tabora, „pro“ i „contra“ Jugoslavije, su Bogom dana vazalskim političkim elitama da usvajaju i provode zakone na štetu nacionalnih interesa naroda koji su ih izabrali, a kao što sam spomenuo u slučaju Hrvatske, te elite ni u čemu nisu drugačije osim „stava prema prošlosti“ i nekim „svjetonazorskim pitanjima“.

Jugoslavenstvo danas traži jasnu i logičnu analizu, a ne emotivno slinavljenje „kako nam je nekada bilo lijepo“ ili krvavi očnjaci onih „koji su stenjali pod komunističkim terorom“.

U ovom dijelu vrijedi citirati kolumnu objavljenu 2007. u časopisu Novi plamen dr. Todora Kljuića, profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradukoji govori upravo o tome.

Jugoslavenstvo XXI stoljeća je ili korisna mračna prošlost ili isprazna nostalgija

Kada se govori o jugoslavenstvu, ono što odmah upada u oči jeste da za Hrvatsku i Sloveniju danas Jugoslavija važi kao tamnica, za Srbe je bila fatalna zabluda, a za ostale bivše republike prolazna tvorevina za stjecanje državnosti. Kako se čini, različite jednostrane slike o prošlosti slažu se oko toga da je jugoslavenstvo bespovratna prošlost.

Tome ide u prilog i okolnost da u medijskom pogledu jugoslavenstvo ipak nije ni tiražno, ni komercijalno. Ne možete s njim u strateške institucije u koja se određuje smisao, kao što su zavodi za udžbenike, čak ni u programe nevladinih organizacija. Prve institucije imaju zadaću da osmišljavaju nacionalni interes, a druge da štite manjine. Etnos dominira svuda. Prostor između zaštite nacionalnog interesa s jedne i prava manjina s druge strane je preuzak za treću verziju – jugoslavenstvo.

Jugoslavenstvo čak nema ni status manjine. Ništa ne mijenja ni činjenica da se rasprava o jugoslavenstvu najčešće omalovažava kao nostalgija, ako ne kao izdaja, a rijetke studije o funkcionalnosti i složenosti jugoslavenstva kao sustava se gube u nacionalnoj galami oko prošlosti.

Jedva da treba i spominjati da su globalizacijom nametnuta zaštita manjina i tranzicijska pravda retorike nespojive s jugoslavenstvom. I nacionalisti i zaštitnici manjina brane nacionalni identitet. Prvi većinski, a drugi manjinski, ali obje struje štite nacionalno.

Jugoslavenstvo jeste doista nešto drugo, a njegovo razumijevanje traži prije svega drugačije poimanje suvremenog svjetskog poretka. Dakle, je li neaktualnost jugoslavenstva konačna?

Možda i jeste, ako se prošlost shvati kao bespovratno zbivanje, a vremenski poredak kao sastavnica duge i bespovratne prošlosti, neuhvatljive sadašnjice koja je tanka kao oštrica noža, te neizvjesne budućnosti. Ako se pak pođe od toga da prošlost nije golo završeno dešavanje, nego i vrlo upotrebljiv i aktivan trajni sadržaj, onda stvari postaju složenije. Dosljedno tome, treba razlikovati minulu prošlost, sadašnju prošlost i neizvjesnu budućnost. Osim toga, treba voditi računa da je postojala i prošla budućnost, da je aktivna sadašnja vizija budućeg i da će se ta vizija u budućnosti mijenjati.

Kako izgleda jugoslavenstvo sa stajališta spomenutog složenog suvremenog poretka? Najprije treba dodati da nije svaka prošla budućnost zabluda, kao što nije ni svaka sadašnja slika prošlosti nepobitna istina. Još manje je napetost između prošle budućnosti i sadašnje prošlosti neprirodna i konačna. Prošlost nije statična, nego dinamična tvorevina.

Iako je teško predvidjeti buduću prošlost, logično je pretpostaviti, obzirom na kolebljivo iskustvo, da će ova biti drugačija i alternativna postojećoj.

Jugoslavenstvo i Europska unija

Govoreći konkretnije, sudbina „jugoslavenstva“ zavisi od sudbine EU. Ako se pođe od sadašnjeg hegemonog shvaćanja o stabilnosti EU kao definitivnog rješenja europskih sukoba, onda ispada da je budućim balkanskim članicama EU nepotreban jugoslavenski identitet.

„Dovoljno nas, navodno, ujedinjuje tržište, a multinacionalni kapital donosi pravo i željeni mir. Ako se, međutim, nešto opreznije doda da će EU biti svakako drugačija kada joj se priključe sve potencijalne članice, pa se uz to još ne izgubi iz vida rezerva da će najrazvijenije članice EU možda početi i labaviti svoju vezu s njom kada ovoj tvorevini pristupe svi nerazvijeni, onda stvari stoje drugačije“, 2007. piše dr. Kljuić i predviđa upravo ono što se događa, kao što je prepoznao naznake izlaska Velike Britanije iz EU.

Nije prazan antiglobalizam niti šala upozorenje da će možda Velika Britanija razmišljati o izlasku iz EU kada joj se priključe Albanija i Turska? Uz sve rečeno, nije naodmet podsjetiti da EU nije harmonično društvo ravnopravnih već složeni hijerarhijski naddržavni kapitalistički poredak u kojem solidarnosti ima tek toliko koliko je nužno krupnom kapitalu. Bilo kako bilo, ako se rečeni oprez iole ozbiljnije uzme, funkcija jugoslavenstva već izgleda nešto drugačije nego što se danas čini.

Tako postaje jasnije da, lišeno ideološkog balasta XX stoljeća, jugoslavenstvo XXI stoljeća, kao verzija modernog europskog regionalizma, može biti korisno kao otpor periferizaciji Balkana i kao zaštitna kulturna i jezička opna malih srodnih naroda.

Kultura i ideologija

Da se ne bi otišlo predaleko u domišljanju jedne mogućnosti treba se ograditi od propisivanja ideološke forme novom jugoslavenstvu. Premda je budućnost teško predvidjeti, moguće je donekle shvatiti trajnost zaštite funkcije jugoslavenstva.

Jugoslavenstvo je bilo prošla budućnost Balkana. Prosto rečeno, Beograd nije mogao asimilirati Slovence, ali za Rim i Beč se to nikada ne može reći. Ako se Europa jednoga dana počne raspadati zbog istih uzroka zbog kojih se danas ujedinjuje, jer je ponašanje krupnog kapitala nepredvidivo, buduća sadašnjica jugoslavenstva će se aktualizirati, ali svakako u novoj formi, možda više u kulturnoj, manje u državnoj. Odavno je uočeno da države dolaze i prolaze, a jezik i kultura ostaju.

Teško je osporiti srodnost kulturnog koda Mažuranića, Karadžića i Kopitara. Treba se brinuti o budućnosti ove prošle kulture, a ne o prošlosti slavne nacionalne politike. Kultura je kritička, a ideologija apologetska djelatnost. Istinska kultura nas opominje i suočava sa sjenkama vlastite prošlosti, dok nas politika uvijek podsjeća na slavu i dužnost prema precima. Uvijek je korisnija istina koja škodi nego mit koji godi.

Jugoslovenski „habzburgizam“

Zato kada se kaže da je Jugoslavija političko iskustvo vrijedno istraživanja, to znači da se treba nadati da će buduća prošlost Balkana biti nacionalizam, kao što je budućnost XX stoljeća bila pretežno jugoslovenska i antinacionalistička.

Socijalistička prošla budućnost Balkana je bila “skraćena” globalizacija i internacionalizacija kaotičnog eksplozivnog prostora uz pomoć autoritarnog jednopartijskog režima i Titove nadnacionalne karizme. Titova karizma je imala autoritarnu, ali i kozmopolitsku ulogu. Manje je važno to što se Tito kao sin Hrvata i Slovenke najčešće izjašnjavao kao Jugoslaven. Važno je to da se svijest o njegovoj “Habsburškoj” ulozi još nije probila na razinu održavanja nacije u temperaturi emocija.

Grčki filozofi su npr. kritizirali Aleksandra Velikog zbog toga što je sebe uzdigao do božanstva. U realnosti je, pak, usprkos autoritarnosti, Aleksandrov kult bio moćno sredstvo kozmopolitizacije antičkog svijeta koji je pripremio kršćanstvo.

Tito nije bio ekumenski Aleksandar, ali je bio posljednji „balkanski Habsburg“, vladar višenacionalne države, a njegova karizma je, pored konzervativne, imala i sličnu globalizacijsku ulogu.

„Slavna nacionalna prošlost“ i kapitalizam periferije

Nerijetko se žal za jugoslavenstvom poistovjećuje s praznom nostalgijom. Time se jugoslavenstvo degradira na efemernu emociju. Zbog toga ocjena jugoslavenstva traži hladniji pristup s puno viših vidika.

Naravno da u kriznom društvu nije lako žablju perspektivu zamijeniti ptičjom, ali je taj napor prijeko potreban. Stvarnost se proučava podjednako mikroskopom i teleskopom. Možda bi se čak moglo reći da danas kapital bolje uočava značaj jugonostalgije od gubitnika u tranziciji.

„Kapitalu je nužno tržište, pa se radi o kalkulantskoj potrazi za „jugoslovenskim prostorom“. Zaštita manjina postaje surogat za prosvijećeno jugoslavenstvo. Nasuprot tome su gubitnici tranzicije skliznuli u nacionalizam“, pojašnjava stručnjak, što je više nego vidljivo u međusobnim kontaktima i suradnji elita, poduzetničkih i financijskih, visokog sporta, a prvi koji su probili led oživljavanja „bratstva i jedinstva“ su bile skupine organiziranog kriminala. Dakle, sve pobjednici tranzicije, dok se masama serviraju nacionalni mitovi, svakako korisni u mobilizaciji i ako služe ujedinjenju oko nekog strateškog cilja, ali nikako za podijele, kao što je danas slučaj.

Zato bi, umjesto šovinizma, mase trebale biti nosioci jugoslavenstva, ali nikako državotvornog, kao što smo naglasili. Političke elite su uspješno nametnule narativ da je Jugoslavija bila tamnica svim nacijama i tako je jugoslavenstvo svedeno na korisnu mračnu prošlost. Izlaz se traži u slavnoj nacionalnoj prošlosti. Povratak slavnoj nacionalnoj prošlosti je u osnovi ideologija koja osigurava obnovu struktura periferijskog kapitalizma.

U drugom taboru je prisutna jugonostalgija. U ovom narativu se rado sjećamo otvorenih granica i ljetovanja na Jadranu. Ipak je nostalgija oblik varljivog toplog sjećanja, a jugoslavenstvo je više od emocije. Danas bi jugoslavenstvo, umjesto da je ili korisna mračna prošlost ili isprazna nostalgija, na nedržavotvornoj razini trebalo biti interes razvlaštenih, a ne samo trgovačkih elita, “Mercatora” ili “Metroa”, sportskih menadžera ili lokalnih mafijaških bosova.

Treba biti načisto s tim da je jugoslavenstvo agregat novih vidokruga koji razbijaju provincijalizam. Iako s mršavim argumentima, “domoljubna” inteligencija svih boja to nadoknađuje upornim nametanjem slike o monumentalnoj prošlosti svaka svoje nacije. I tako sudar „slavnih prošlosti“ lako prelazi u rat.

Zato se samo na prvi pogled može činiti preuranjenim zaključiti da je, usprkos svom neuspjehu kao države, nemonumentalno jugoslavenstvo bilo veliki pokušaj, zaključuje dr. Kljujić, uz naglasak da je „bilo veliki pokušaj“.

Stoga je logično zaključiti da je svaka ideja koja teži obnovi jugoslavenstva u državi unaprijed osuđena na neuspjeh, iako ima onih koji još uvijek vjeruju da mračne sile rade na tom „podlom masonsko-komunističkom projektu“.

Jugoslavija kao država je rođena 1918. godine i imala je svoj životni put do 1992. kada su kao neovisne priznate sve države njene nasljednice i tu je bio kraj ove višenacionalne državne tvorevine.

Danas, 2020. Godine, pričati o Jugoslavenima i onima koji se bore protiv tog jugoslavenstva, znači ugasiti svjetlo u „Balkanskoj krčmi“, što je znak da mogu početi sijevati noževi, ali elite koje se služe ovim trikom neće biti u toj krčmi. Njihov je posao doći i oteti sve što im nikada nije pripadalo i tako ispuniti domaću zadaću koju dobivaju u stranim veleposlanstvima.

Nakon svega gore navedenog, nemam što za dodati, osim poruke čitateljima i onima koji će komentirati tekst da su upravo oni ti koji mogu uhvatiti ruku koja gasi to svijetlo našoj krčmi ili mogu dati doprinos svrstavajući se u tabor onih koji će tvrditi kako je to korisna mračna prošlost ili drugi koje grije isprazna nostalgija. Izvolite i komentirajte, ako je moguće, usprkos svemu, hladno, racionalno i logično.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
276 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Kunta Kinte
Gost
Kunta Kinte
1 godina prije

Jugoslavija je jedan blještavi trenutak Balkana, povijesni treptaj u kojem smo načas izmakli usudu perifernog kapitalizma. Kako reče netko, stvarali su je najbolji među nama, a rušili najgori među nama. I zato se ne može ni obnoviti u ovoj epohi, jer još uvijek živimo vladavinu najgorih. Kulturološki ona nikad nije… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Kunta Kinte

Ideologija bratstva i jedinstva je zapisana svuda, a ne samo u bivšoj Jugoslaviji. Nigdje u ustavima ne piše “druge etničke skupine imaju manja prava”. Kada govorimo o stranom kapitalu, Jugoslavija ništa nije nadvladala. Svi strani brendovi u Jugoslaviji su davali posao radnicima. Posao nisu odrađivale DOO nego OOUR. To je… Pročitaj više »

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  PPP

Globalizacija se kune u bratstvo i jedinstvo svih ljudi, osim onih koji su GOY.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  PPP

PPP “…indirektno smo u Jugoslaviji imali klasični kapitalizam prikriven…” Nismo. Ni direktno ni indirektno. Koja je razlika između kapitalizma i socijalizma? Vlasništvo nad ‘sredstvima za proizvodnju’. Tvornice su ili u rukama radnika, ili u rukama kapitala. Možda ge zavaravsju tržišna i planska privreda. I kod nas je postojalo tržište…malo ljudi,… Pročitaj više »

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Lucija

Draga moja Lucija, imaš socijalizam koji radi za kapitalizam. Prevara tisućljeća.

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije
Reply to  Lucija

Naravno Lucija, pogon, firma, općina, županija/pokrajina, zemlja koja ne može izračunati dobit od svog rada je idiotska tvorevina s idiotskom upravom! U bivšem sustavu kada su se neobavezno sastali direktori/upravitelji firmi hvalili su se kao najuspješniji oni čiji su djelatnici najviše zarađivali! Danas je suprotno jer napredovati može menađer koji… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Stjepan

Apsolutno tačno…kada pogledam kadrovsk rješenja u mojoj firmi sve poltron do poltrona, niko me smije zaštititi svoga radnika a opstaju samo oni zlotvori koji više kinje ljude i čine nepravdu.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Kunta Kinte

Početak i kraj nove Jugoslavije je bio krvav, mračan pun zločina svake vrste uz tisuće i tisuće mrtvih, a ono u sredini između tih krvavih epizoda, bilo je nekako podnošljivo i čak je bilo moguće i prilično dobro živjeti, ko je umio, po onoj poznatoj, snađi se druže, i stvarno… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Komentator

Podnošljiv ti je komentar

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije
Reply to  Komentator

Komentator “slučajno” ovako komentira!? Totalna glupost koja jest prepisana upravo iz propagande onih koji su osmislili, režirali i organizovali sva zla ovih prodstora. Takva shvaćanja su i omogućila sva zla ovoga svijeta … Nema nepoštene raspodjele bez takvih prihvaćanja “realnosti” …!!! … idt. … Komentator i njegovi ideološki pristalice nek’… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Stjepan

Kažem sve je to relativno i ovo što imamo sada, je nekomu bolje pa i meni. U yugi nisam mogao ni sanjati ovakav auto, kakav vozim sada nego je meni kao i drugima bio dostupan nekakav stojadin, Yugić ili ako sam želio strani auto onda sam mogao birati između Moskviča… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ih bre…bilo Taunusa, Eskorta, Kadetta, mečke itd… i ne, nisu ih direktori samo vozili! Kako ti pišeš neko bi pomislio na Rumuniju, Bugarsku i sl.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, ja sam to mislio na sebe, a nisam bio nikakav direktor ili političar nego običan službenik i još sam mislio na one druge meni slične! Naravno, da je bilo Mercedesa Fordova Opela, ali to su uglavnom vozili “budžovani” ili oni koji su radili u Nemačkoj!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ne bih rekao…ja to ne mogu reći iz prve ruke, mlad sam za tako nešto ali gledao neke slike sa svadbe,crno bele i video dobre aute! Gosti nisu bili budžovani, ne pripada moja familija toj vrsti. Voleo bi neko stariji da nam objasni bolje, valda naiđe

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, oprosti, uz budžovane i one što su radili u Njemačkoj, zaboravio sam spomenuti i razne mafijašei švercere, ali normalan pošten čovjek, koji je živio od svoje plaće koja je mogla biiti i dobra za ondašnje prilike, nikada nije mogao kupiti Mercedesa, BmW-a, Opela ili švedski Volvo. Taj jugoslavenski tzv… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

Tako je! Sa Mercedesima su dolazili naši gastarbeiteri iz Deutschland-a ,dok su ostali vozili Fiće i Zastave /iliti Stojadinke… BMW i Opel isl., su bili zamo za mafijaše i švercere.
I ti su auti bili super mnogima, eto nekada smo vozili Fiće i Stojadine a danas vozimo Nissan i Mazda-e..

nonwo
Gost
nonwo
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata@Svi su radili,posao im je bio SIGURAN i od plaće su mogli stvoriti krov nad glavom, a nerijetko i vikendicu(dva obična radnika u npr RIS tvornici gume-moji susjedi).Iznimke su potvrđivale pravilo.Baka,penzioner je posuđivala novce(sporadično i ne neke znatne količine),svojoj mlađoj obitelji i rodbini(zamisli današnjeg penzionera,samca s radničkom penzijom,koji je gladan… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  nonwo

nonwo@ Nažalost u nekim se stvarima ne mogu apsolutno složiti sa Vama, jer recimo imam ipak malo drugačije iskustvo. Mogu se složiti da su radna mjesta u većoj mjeri bila dostupna mladima nego što je to danas, ali činjenica je da upravo zato što je troškove visoke naobrazbe odnosno upise… Pročitaj više »

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  x@y

Istina je, posao se je dobivao jedino poznanstvom ili članstvom u SKJ iliti SKH!!

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

Da, hvala na nadopuni..)

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Komentator

Ondasnja YU je proizvodila,PROIZVODILA,izmedju ostalog i Opele i Renaulte i wolksvagene,Citrone,Fiate itd.
i vozio ih je onaj koji ih je mogao kupiti kao i danas.

Rabotnik
Gost
Rabotnik
1 godina prije
Reply to  Komentator

@komentator – bilo je i Renola (Renaulta) i Golfova.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Komentator

Mislis daje pobiti poslje rata pola milijuna ljudi bez data,demokracija.Jadni narode,ako vam ovakvi vode buducnost.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac, popuši ti svom Kolegi Sovi

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Kunta Kinte

Citajuci povjest,ja cu reci AUgarska je bila civilizarnija i demokracnija.Imate njihove kulturne znamenosti,po svim drzavama.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Slavonac

AU bila civilizovanija? Svašta od tebe pročitati, pomičeš granice Slavonac😁Podanički mentalitet.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Više su vas Kraljevina i Komunizam izgradili za 70 godina nego AU za 900.

žrec
Gost
žrec
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša, kako koga. Austro-ugarska je izgradila Hrvatsku i Sloveniju koji su u njoj bili najnerazvijeniji, da bi ulaskom u prvu Jugoslaviju bili najrazvijeniji krajevi. Bosnu, Crnu Goru, Makedoniju a bome i Srbiju izgradio je komunizam.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  žrec

Imaš dole moje pisanije nesrećo, Srbija je u prva dva tri grada Evrope imala električnu rasvetu, tramvaje…..da se ne ponavljam! Zamisli da je nastavak sledio….imali bi fabrike stare 120-30 godina, činilac bitan. Zaslepljen si mržnjom, normalno je to tvoje pisanje

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  žrec

Smiješno….

Doktor
Gost
Doktor
1 godina prije
Reply to  žrec

Srbija je sama sebe izgradila.

Mislav
Gost
Mislav
1 godina prije
Reply to  Doktor

Izgradila ju Juga.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mislav

Unazadila Mislave! Sve što nas je naučila je to da se radujemo normalnim stvarima

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Najvise je Hrvata nestalo u zadnji sto godina.Brojke nelazu ,a ni nasa povjest.Velike Srbija je vec u 18stoljecu bila u glavama neki Srpski domoljuba.Onda dolazi kraljevina gdje Radica i dva zastupnika lisavaju smrti.Guske u magli i danas lutaju.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Crnogorac ga je ubio a i o tom Radiću sam čuo najgore i to od tvojih Hrvata

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  Slavonac

#Guske u magli i danas lutaju.

Mda.
Jerbo se povode upravo ovakovim nebulozama.

P.S. Rada sam doznati kako netko nekoga moze lisiti smrti?!?

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Misliš, lišavaju života? Ako su ih lišili smrti, to znači da su ih oživjeli. Tu moć ima samo Bog i imali su neki sveci!

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  Hezbollah

@Hezbollah…citav kontekst mog komentara:

#Slavonac
“Najvise je Hrvata nestalo u zadnji sto godina.Brojke nelazu ,a ni nasa povjest.Velike Srbija je vec u 18stoljecu bila u glavama neki Srpski domoljuba.Onda dolazi kraljevina gdje Radica i dva zastupnika lisavaju smrti.Guske u magli i danas lutaju.”

Slijezem ramenima…

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Radić je jedan od najvećih hrvatskih veleizdajnika! Svaki pošteni Hrvat nema šta tražiti u Beogradu, a Radić je bio sve samo ne pošteni Hrvat

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Nije Slavonac to ti se pricinilo….Bolje vidjet dva Lipicanca nego dva Austrijanca …. I to dva Lipicanca neosedlana ….Da ti srce pukne od ljepote

Rabotnik
Gost
Rabotnik
1 godina prije
Reply to  Slavonac

@Slavonac….. Budući sa znamo da se masovno opismenjavanje događalo za vrijeme Titove Jugoslavije, sve više sumnjam da si Slavoniju napustio prije njenog nastanka, po količini nepismenosti koju pokazuješ.

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Kunta Kinte

Kunta bez Kinte

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Kunta Kinte

Poražavajuće deluju ti tvoji plusevi

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Kunta Kinte

Kunta bez kinte

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

+/- = ta je država puno vrijedela….

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Siniša

To nije bila država, to je bio grejs (grace) period, privremeno rešenje, kamate prvo otplatili a potom došla glavnica na naplatu. Juga je za Srbe (samo za nas) zadnji ekser ukucan u mrtvački sanduk

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Mlata

Tu si Mlata i u pravu. “ajmo reći da je Srbima poslije Pr.Svj.Rata Jugoslavija najmanje trebala. Može i tako,s obzirom na tadašnje okolnosti i položaj ostalih naroda koji su ušli u tu državu.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Mlata

Cudno,sto niste htjeli konfederaciju i rastat se kao Cesi i Slovaci.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Posle svega slavonac o konfederaciji nismo mi odlučivali….ti si bio glavni akter, morao si se otarasiti Srba jer je besmisleno ići u ostvarivanje tisućljetnog sna sa više od pola miliona Srba kraj sebe! Prema tome u pravu je bio vaš otac nacije kada je rekao da je “rat naša životna… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Mlata

Jabi odma vratijo jadnu sirotinju ,koju ste sami poterali.Nikad oni nisu za nista krivi.Ovi koji zive u gradovima i njihovim u BG su o svemu odlucivali.Oni i danas vicu dasu ugrozeni,skupa sa komunistickom bagrom.Jasam na EIzborima biro Srbina Pedju Misica.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Nema on više sa Srbima ništa a Hrvatska je puna takvih, konvertiti su van kamen oko vrata

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Mlata

A jeli, gospe ti!! Šta je to tamo doli od vas, puca se rafalno po ulican u Splitu, ljudi biže u skloništa. Kad će tomu kraj? Zašto policija ne povata sve te dilere i neka već jednom očiste gradove, da judi mogu normalno ić ulicon a ne uvik gledat, di… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Siniša

Pogotovo GOtok.

Revnitelj
Gost
Revnitelj
1 godina prije

Kraljevina Jugoslavija i Komunisticka Jugoslavija su najvece ponizenje i najveci bol Srpskog naroda.Jugoslavija je bila naivna srpska zelja da ce ziveti u ljubavi i miru sa svojim komsijama,dojucerasnjim podanicima Austrougarske Imperije.Jugoslavija je bila korisna samo srpskim neprijateljima.

PPP
Gost
PPP
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Revnitelj, to je viđenje s tvoje strane, ali ćeš dobiti odgovor da je i Srbija bila podanica Turske. I tako možemo unadogled pričati “tko je bio prvi podanik i čiji”.

Babić je gore fino napisao. Navali narode. Kad napišeš 1.000.000 komentara bit će ti bolje. 🙂

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  PPP

Kopitar je bio ”potkovaniji” i od Mažuranića i od Karadžića ?

avaxus
Gost
avaxus
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

A kovač je bio Jezuita, jasno kao dan.

avaxus
Gost
avaxus
1 godina prije
Reply to  PPP

Bila podanica ali se i oslobodila za razliku od nekih koji su I DANAS DOBROVOLJNI ROBOVI na veliku štetu drugih i to samo slepac i budala ne vidi, ali nikad nije kasno da se opasulji.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Revnitelj
Da, kad sve neide po planu.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Jugoslavenstvo istorijski ima dve faze. U prvoj fazi su ideje o istovetnosti, ili bar etničkoj, kulturnoj i jezičkoj bliskosti svih južnih Slavena. Ovu ideju, mada logičnu, ne treba pripisivati “Slavenima”. Ona je osmišljena u vladajućim austrijskim krugovima, u vreme tzv. “istočnog pitanja”, gde su se Austrijanci nadali, da će sve… Pročitaj više »

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Konac djelo krasi, a tvoj kraj texta je mozda bivsi kraj Juge.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ostap, dobar osvrt, ali je poanta da nama ne treba pojašnjenje kako je nastala, nego što je to danas, i da se razjasni kako se političke elite lukavo služe jugoslavenstvom, ali oba krila istog tabora jer nema “dva tabora”, samo da se sije mržnja i podjele unutar istog nacionalnog korpusa,… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Moj komentar je bio odgovor na komentar Revnitelja, a ne na glavni članak.

Što se tiče “naših” elita, sve su iste, ili bolje rečeno na platnom spisku istih. Normalno je da rade u interesu, ne svojih naroda, nego u interesu onih kojima služe.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Nema više zajedništva, maheri su to odlično odradili, ne treba im zajedništvo Srba i Hrvata

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Odličan komentar Bender ali mi nije jasno na čemu zasnivaš poslednju tezu.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Na istorijskom iskustvu. Većina komentatora, na ovom portalu spada u normalne ljude, kojima je mržnja – strana. Zađi malo po drugim portalima, pročitaj “komentare” i razmisli, da li bi ti “komentatori” i ono što oni odgoje, bili iskorišteni, za konačni obračun sa Srbima. Nadam se da nije potrebno posebno dokazivati,… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Bender
To bi onda bila zajednica u kojoj bi svi bili protiv Srbije i imali pomoć sa strane – što je repriza već viđenog. U zajednicu se sigurno ne bi ulazilo pod takvim uslovima.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Shumadinac
Vjerojatno na veličini populacije i pokušaju suverenosti? Više nego što trenutno imaju drugi…

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ostap Bender….hRvati imaju Titu i komunistima najviše zahvaliti….zašto porušiste preko 2000 spomenika podsećanja na NOB?

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Mlata

Valter, ako te interesuje moj odgovor treba si pročitati gore šta sam napisao….napisao šta je sve Srbija imala pre 120.-tak godina…dva, tri grada u Evropi su to imala! Kakav je to start bio, a?

avaxus
Gost
avaxus
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mižemo zahvaliti titu za selidbu 1000 fabrika sa teritorije Srbije u Bosnu, Hrvatsku i Sloveniju zbog RUSKE opasnosti a koje NIKAD nisu vraćene pa ti vidi dali bi se ti bunio protiv toga ili ne i da li bi bio zahvalan titu.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  avaxus

Istina je na našoj strani al džaba to…najebeš samo zbog toga. Vidiš li kime smo okruženi, svi do jednog sa nerešenim identitetom, to su opasna posla, dobro i postojimo još

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ha,ha,ha,Srpska istina.Rece dobro otac nacije,mi lazemo da opstanemo.Guglaj prijatelju i malo citaj i druge medije.

antipro
Gost
antipro
1 godina prije
Reply to  avaxus

@avaxus Ne znam da li je baš toliko ali je činjenica da su premještali čitave tvornice sve sa ljudima. Mislim da je namjera bila razviti pasivne krajeve a ne unazaditi druge. Nažalost, put do pakla je popločan dobrim namjerama. Vjerojatno nedostatak obrazovanih ljudi, neobrazovanih na vodećim položajima i nedostatak iskustva… Pročitaj više »

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  avaxus

Raytheon,Gillette,General Electric,Westinghouse,Boeing itd sam nastavi,a i ova tvornica auta Tesla je pokradena iz Srbije u SAD.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  avaxus

Ma džaba ti to, samo te još više mrze! Lopta je na njihovoj strani…nekim čudom priznaju sve i možda bi bilo nade za Balkan

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Mlata

Nitko vas (kao naciju) ne mrzi Mlata. Sve je stvar kako se vi postavite i kakve odnose vi isto želite sa Hrvatima.
Hrvati ne mrze Srbe,niti jednu drugu naciju. Bliže smo zapadu, kakav god bio pa nas to i donekle čini fleksibilnijim pa i tolerantnijim.. Možda sam u krivu.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  x@y

@x@y A, za početak da pročitaš ponešto od onoga što o “Slavoserbima” piše “otac domovine” – Ante Starčević, pa pređeš na njegove sledbenike. Pa onda razmisli malo o onome što se “nikada nije događalo” u NDH, pa pročitaj par komentara na nekim drugim portalima (da im ne širim reklamu). Ako… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ostap Bender, moje mišljenje ne može nitko pisati već to samo ja mogu za sebe a vidim i po svojim prijateljima da ne šire mržnju niti ne pokazuju nikakvu nepodnošljivost prema srbima, barem ne u današnje vrijeme. Možda zato,jer ipak biram društvo. A inače znam za Starčevića i ostalo društvo…… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Mlata

@Mlata

Sasvim mi je svejedno.

Dobro je dok oni “koji me mrze” mogu samo da me mrze. Pišem stvari, onako kako sam ih popamtio i kako sam ih doživeo, a ne zbog toga da bih se bilo kome dopao.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

@Ostap Bender
Dobar osrvrt kollega!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Kad budeš ukapirao da je tako Bg palio raju 90-tih ne bi li ih razbudio a potom doveo sve u stanje kakvo je danas onda ti možda krene u životu a i nama zajedno sa tobom. Ok si lik ali treba malo na tebi još poraditi

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Pametni,zasto onda ne mirni razlaz.Zasto toliki mrtvi i toliko razaranja.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

“Rat je naša ŽIVOTNA potreba”….čije su to reči?

antipro
Gost
antipro
1 godina prije
Reply to  Slavonac

@Slavonac To se pitanje stalno nameće. Denis Latin je vodio emisiju “Paralele” i jedna se vrtjela na YT. Gost je bio Kiro Gligorov i možda njegovo komentar baca malo svjetla na tu temu. Ja pitam: “Da li je bilo toliko strašno i neizdrživo u SFRJ da se to moralo na… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  antipro

Ne shvataš ozbiljno onu Tuđmanovu da je rat “naša životna potreba i treba Srbe svesti na podnošljivih 3%” tisućljetni san ne bi bio dosanjan da sada imaš pola miliona Srba kraj sebe…bilo bi besmisleno

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Mlata

Postajes polako crni papagaj.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Pa jbg, uporan sam dokle mi god neko ne prizna, dokle god mi neko ne kaže šta je to Franjo rekao

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Black Cockatoo!

Ico
Gost
Ico
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Slavonac od tebe se i ne očekuje da to razumiješ. Ne mogu se narodi humano preseljavati bez batine i pucnjave

Uskok Marko
Gost
Uskok Marko
1 godina prije

Treća sreća.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Uskok Marko

Nemoj brate, pusti,….. 😀 Nije uopće potrebna država zajednička a dobru suradnju, to je poanta,.

Uskok Marko
Gost
Uskok Marko
1 godina prije

Živi bili pa vidjeli. Samo ovaj put treba biti kompletna, skupa s Bugarima.

Komentator
Gost
Komentator
1 godina prije
Reply to  Uskok Marko

Pa valjda i sa Albanijom minus Slovenija, na koju se ne računa više ni u jednoj kombinaciji!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Komentator

Kombinacija nema, ne postoje ni za ostale a kamoli Slovence, dobro je što je tako.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Komentator

Osjećam zavist sa istoka, jer je Hrvatska kao i Slovenija za sve ostale republike bio zapad,kao što i je. Mislim da je tu najveći problem zavist i nepodnošljivost prema Hrvatima. Bilo bi drugačije da je Srbija na zapadu a Hrvatska na istoku i da Srbija ima more a Hrvatska samo… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  x@y

Pa ko god se zatekao na teritoriji današnje Hrvatske posle raspada AU a katolik je vi ga proglasili Hrvatom! Naravno, bez Vatikana to nije bilo moguće ali treba ubediti okolne narode u to. Sa Srbima vam je lako, Srbi galame i lako ste svet ubedili da su svo zlo ovoga… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Uskok Marko

Nikako. Ni pod razno…

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
1 godina prije
Reply to  Uskok Marko

Obje Jugovine su započele i završile velikim klanjem…
Stoga zaista ne vidim: kome bi normalnome trebala treća Juga?

mane
Gost
mane
1 godina prije
Reply to  Uskok Marko

po tvom komentaru zakljucujem da nemas poroda.da imas ne bi takomislio

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Nitko se nije svađao u komentarima cijeli tjedan, pa je vrijeme da vas Babić opet malo naloži.
Dali je to eksperiment, kompenzacija ili odrađivanje posla, nemam pojma.

Čiko
Gost
Čiko
1 godina prije
Reply to  Zagor

Zagore zbog takvih izjava smo nastradali. Guši sve i nadaj se boljem. Ako ne možeš ugušiti, ocrni i najpoštenijeg, samo da istina na ispliva i da se očuva ideologija.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Čiko

Kad bi Balkanci imali Swiss mentalitet, bila bi ocuvana i drzava i ideologija.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Eto ga tebi, ne bi živio u Švicarskoj da mi plate za nerad 10 000 franaka mjesečno,. Fuj… Tko normalan može živjeti u “sterilnoj”” državi, di ne smiješ mačku puvuć za rep dok leži na ogradi, kad se vraćaš kući nakon par piva s prijateljima nakon posla.. Eno ti je… Pročitaj više »

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Laki
Ja nebi vukao macke za rep ni u exYU, stvar mentaliteta.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Zagor

Pa sad , ako si pročitao, ne znam kako si izvukao takav zaključa? Vrijeme je konačno da se otvore te teme , ali ne s pozicije kako se njima služe ovi na vlasti. Nego ovako. Čini mi se da ti komentiraš samo naslov, što je tvoje legitimno pravo, ali si… Pročitaj više »

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Odgovor svima. Ja točno znam što sam napisao i koji je zaključak. Mislim da se to vidi po ostalim komentarima. Žalosno je čitati neke komentare. Pomisliš da ovaj portal uglavnom prate ljudi koji znaju mućnuti sa svojom glavom, ali kad dođe tema bivše države i njenih otpadaka, sav razum nestaje.… Pročitaj više »

Jok
Gost
Jok
1 godina prije

“…Yugoslavia was the highest social, political, cultural and economic achievement for the South Slavs. They had their 5 minutes of fame. They were given a golden opportunity and they blew it…” Iz knjige “London for immigrant suckers”

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jok

Ovako su ameri na kraju opisali Jugoslaviju…. Neočekivano od njih..

https://www.youtube.com/watch?v=UMtDcnK8p1c&feature=emb_logo

Eto i da malo oraspoložim sve one koji su rođeni i odrasli u Jugoslaviji:)
https://www.youtube.com/watch?v=gsKn5KX6XnU

Miro
Gost
Miro
1 godina prije

Bilo i proslo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Miro

To i piše, a ako se ikada stvore uvjeti, što je upitno, neće niti će moći izgledati kao bivše. Prvo, nacionalne države su nastale da ujedine nacionalne ekonomije i bile su posljedica volje građanskih elita koje su nadjačale feudalce i njihove male grofovije i kneževine, negdje u “republike”. Sada, 21.… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Miro

Tako je Miro….glupo je da se nadovežem sa “neponovilo se”

KKK
Gost
KKK
1 godina prije

Sve socijalističke zemlje su uništene ne samo Yu,zato da bi ljudi bili osobe a ne ličnosti.Osobe su samo sluge kojima je izmjerena energija kojom mogu zarađivati novac za gazde u neoliberalnom kapitalizmu.Osobna karta i lična karta.Lična karta predstavlja ćovjeka a ne roba.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  KKK

KKK dobro zapazanje znacenja pojmova lice i osoba….izraz lica i izrazavanje osobe…odraz osobe i odraz lica ….lik ,tijelo i njihovo djelo …..sjene i odrazi lica i osoba …..Svaki puta jedna te ista rijec ili odraz u kontekstu izgovorenog ili vidjenog poprima drugo razlicito znacenje i poimanje izazivajuci osjecaj uvida u… Pročitaj više »

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Mračna prošlost je svaki jučerašnji dan od propasti bovše države do danas.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Nikada necu pljuvat na izvor iz kojeg sam vodu pio , od izvora rijeka tece nekad bistra da se mozes ogledati u njoj i vidjeti svoje lice a nekad mutna i divlja da mozes samo noge oprati i drzati se podalje od obale da te bujica ne povuce u dubine… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije

Stvaranje zajednica je pozitivna tendencija. Što veća zajednica to bolje – do stvaranja globalne zajednice. Eh, da – u idealnom svetu. Ali kako smo daleko od idealnosti… Jugoslavija je bila fantastičan projekat kao što je bio i socijalizam ali mi jednostavno nismo bili zreli za njega. Jednom smo se ujedinili… Pročitaj više »

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Veliki plus, kao i u fizici, nisi los ni u ovoj analizi.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Juga je stvorena i da ozakoni neke veštačke nacije….koje danas imaju problema s identitetom, tako nešto ne može se prevariti, naplata kad tad

lekcija
Gost
lekcija
1 godina prije
Reply to  shumadinac

taj rad matori. malo vise razuma malo manje slavne istorije i prakticnost zivota bi nas spojila na ovom prostoru. Pristao bi da se svi zovemo makedonci ili vojvodjani, nebitno hrvati srbe jugosloveni samo da smo zajedno i da radimo stvarno bez nasheg balkanskog fusha ali tog filma nema naravno masna… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  lekcija

@lekcija Šta brata od strica – ne retko mrzimo rođenog brata više nego bilo kakvog neprijatelja. Ako pratiš moje komentare onda znaš da kao najjaču polugu kojom nas drže pod kontrolom ističem individualizam. Ironično ali individualizam je krivac i za nacionalizam. Možda zvuči kontradiktorno ali prvo mrziš druge nacije, pa… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije

Vidim da ima sličnih mišljenja pa da krajnje sažeto iznesem: ekonomija nas ujedinjuje, politika razdvaja – sve ostalo balansira. Ovo je formula na kojoj treba zasnivati buduće odnose.

Revnitelj
Gost
Revnitelj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac.Zar je samo ekonomija pokazatelj dobrobiti jedne države po jedan narod? Postojala je jedna zemlja sa izuzetnom ekonomijom,idealnom infrastrukturom,dobrom socijalnom zastitom,jakom vojnom industrijom i velikom teritorijom.Ta zemlja se zvala Fasisticka Nemacka.Zar je ona bila dobra,posto je vec imala izuzetne ekonomske uspehe?Tako je isto i sa Titoslavijom.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Ekonomija kao faktor ujedinjenja – koliko znam fašistička Nemačka nije ujedinjavala ekonomijom…

Revnitelj
Gost
Revnitelj
1 godina prije
Reply to  shumadinac

shumadinac.Ujedinjuje danas.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Tako je revnitelj, ko je još napravio dobru kuću na lošim temeljima, ne ide! Sklepali je dva dana posele Teherana, “ajde ovako pa ćemo videti posle šta će biti”…verujem da se iza kulisa 29 nov 1943, god tako šaputalo..ili slično

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Revnitelj Hitlerova Njemačka je dobila 4 puta više američkog kapitala nego što je ušlo u Njemačku Marshalovim planom. Nema tu nikakvih misterija. Kao i kad se govori o njemačkom ili japanskom gospodarskom ” čudu”… Samo – američki kapital. Jugoslavija se, osim na samom početku, financirala vlastitim investicijama. 1988. dug prema… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija, Generalno se slazem sa vasim tvrdnjama, a koliko sam mogao u vlastitom istrazivanju pronaci – one su i te kako i dokumentovane. Medjutim samo bih malo “profinio” ovu vasu tvrdnju: ” Samo – američki kapital ” Misljenja sam da se i tada, kao i sada taj kapital slivao iz… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Imalo bi smisla da je u Jugoslaviji, onoj prvoj a i onoj drugoj, bilo prave tržišne ekonomije. Nažalost bila je to ekonomija trećeg svijeta, programirana i dogovorna, što se najbolje vidi po tome jer je suradnja u ekonomiji najbolja bila sa nerazvijenim zemljama. Politika je ta koja je stvarala… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Piretis

Sve ex republike SFRJ osim Srbije dakle imaju za čime žaliti…. da prevedem tvoje u par reči

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  Mlata

@Mlata- U biti da. Za nas je već kasno, mi smo svoje, pitanje dali svoje ili tuđe, odluke već donijeli za jedno dulje vrijeme. I tu smo gdje jesmo. Jedino još Srbija nije nigdje. Ona može, što deklarativno i hoće, pristupiti EU ili ojačati svoje veze s Rusijom, ili pokušati… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis Tržišna ekonomija je predatorska, dogovorna je mnogo naprednija ali nije za predatorski mentalitet. Upravo je to ono što kažem da nismo bili zreli za napredak – a što je još gore i dalje nismo ako se nismo čak vratili unazad. Lako je za Kanadu, oni nemaju previše “bogatu istoriju”.… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Nije problem u “bogatoj istoriji”, ona je kakva je, nego u mitovima. Nebeski narod, predziđe kršćanstva, slavne bitke, stajanje na braniku europske civilizacije i kulture i slične besmislice u koje se vjeruje jer se tako ima osjećaj vlastite važnosti, nekog značaja, i toga da bez nas ne bi bilo… Pročitaj više »

Rabotnik
Gost
Rabotnik
1 godina prije
Reply to  Piretis

@Piretis… slažem se kolega. Pogotov s upornim traženjem krivca izvan sebe. To je velika Balkanska boljka.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis “Nažalost bila je to ekonomija trećeg svijeta, programirana i dogovorna, što se najbolje vidi po tome jer je suradnja u ekonomiji najbolja bila sa nerazvijenim zemljama.” Zašto NAŽALOST…dogovorna ?? Pa dogovorna ekonomija je najistaknutiji znak suvereniteta jedne države (kod interno dogovorene ekonomije možeš svoju ekonomiju učiniti konkurentnijom od ekonomije… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  otpisani

@otpisani- Ima nešto u tome da bi, samo u teoriji, dogovorna ekonomija mogla biti dobra. Kod nas nažalost nije bila. Ili barem ne toliko da ne bi sa zavišću gledali na Zapad i njihovu tržišnu. Trgovina, tj prodaja svojih proizvoda zemljama trećeg svijeta manje je imala veze sa tim što… Pročitaj više »

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije
Reply to  Piretis

Piretis SFRJ je imala rast BDP-a gotovo do samog njenog uništenja kada su je izdajničke snage iznutra rastočile i još dugo godina glodale njen leš da bi do danas sve bilo uništeno i ništa novo napravljeno osim dugova. I sam priznaješ da danas više nemamo ni jednog vlastitog proizvoda koji… Pročitaj više »

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  otpisani

@otpisani- Ne omalovažavam ja bivšu zajedničku državu. U njoj sam rođen i doživljavao sam je, kao i većina koja to danas ne priznaje, kao svoju. No da su cvjetale ruže tada nisu. Nijedan se naš tadašnji proizvod nije mogao porediti sa npr. Njemačkim. Mislim prvenstveno na industriju strojeva i automobila.… Pročitaj više »

Revnitelj
Gost
Revnitelj
1 godina prije

Pogubnost obe Jugoslavije po srpsski nacionalni interes se prevashodno ogleda kroz gubitak nacionalnog identiteta,dostojanstva, vere i svesti da jr srpsski nacionalni karakter nespojiv sa idejom kosmopolitizma u kojem je dozvoljeno mešanje svega i svacega,vere i nevere,dobrog i loseg,vrline greha.Monstruoznost Titoslavije se ogledala kroz pogubni slogan SLABA SRBIJA JAKA JUGOSLAVIJA,avaj kakva… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

@Revnitelj Stabilna zajednica je moguća samo u ravnopravnosti. Ako je jedna članica jača to automatski znači da će bar pokušati da nameće svoje uslove. I EU bi bio dobar projekat da nije alat Nemačke za njen ločni prosperitet. Ovoga su bili svesni i oni koji su pravili Jugoslaviju. Srbija nije… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Kako misliš da nije imala obavezu ući u zajednicu, o čemu ti to? Gledaj kontext onog vremena, nema tv, nema neta…mrak bato! Par potkupljenih ličkih Srba, titovih dupelizaca odredilo je sudbinu Srbije…vest je stizala nedeljama danima. Komunistička propaganda, strahovlada prvih poratnih dana učinila svoje. Dođi na Dedinje, pokaži mi makar… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Za sve su krivi drugi gsp,,revnitelj”….Bilo bi dobro da osim ,,jevandjelja” citas i druge knjige ,textove i na drugim jezicima ….Takovih kao vi ima i u drugim drzavama narodima i zajednicama ….Promatraju Svijet i dogadjaje u njemu na svoj i sebi svojstven nacin ….Izgleda da je poslije kise izaslo Sunce… Pročitaj više »

Revnitelj
Gost
Revnitelj
1 godina prije
Reply to  Perun

Perun.,,Mudrost ovog sveta je lidost pred Bogom” -Sv.Apostol Pavle.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Ponizan kao i uvijek pred mudroscu Stvoritelja Neba i svega Svijeta Ljudskog ….

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Revnitelj 1. Niti jedna tvorevina koja je postojala na području Jugoslavije u 2. svj. ratu, logično – nije bila antifašistička, pa ni Nedićeva Srbija. Četnici su do ’43., do kada su bili s partizanima – pružali otpor Nijemcima. A poslije? Je li spašavanje onih pilota američkih dovoljno da bi se… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Revnitelj nastavak. Komadanje je počelo nastankom Albanije. Komunisti su inzistirali na rješavanju ‘nacionalnog pitanja’, pa su tako neki i u Jugoslaviji i u Sovjetskom savezu prvi put dobili države. Dalje. Osobno mislim, pošto su principi vladanja uvijek isti, da je strahovito teško tvrditi, za neke stvari, da li se radilo… Pročitaj više »

Revnitelj
Gost
Revnitelj
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija.Jedini antifasisticki pokret iz drugog svetskog rata na podrucju kraljevine Jugoslavije bila je Vojska Kraljevine Jugoslavije ili ravnogorski pokret.Drazino primirje sa Nemcima je bilo neophodno,s obzirom da su Nemci ubijali sto Srba za jednog Nemca.Tu ludu borbu protiv Nemacke sile vodili su Partizani i time nanosili strasnu štetu Srbima.Broz je… Pročitaj više »

Žilevski
Gost
Žilevski
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Prvi partizanski odred osnovan nakon okupacije jest hrvatski partizanski odred kraj Siska , prokleti Pavelić je u jeku rata imao manje ustaša na broju nego samo pop Đuić četnika . Nedić heroj , e pa sa takvim vodit raspravu možeš jedino preko nišana , Nedićeva Srbija je naziv za marionetsku… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Dobro su te oblikovali seseljevi profesori.Za itebe vrjedi,Samo Istina Srbina Spasava.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Zasto nisi naveo razloge samu u Hrvatskoj 15 000 mrtvi.Zasto nije moglo mirno.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Naravno, da je moglo mirno, ali naći će stotinu razloga da nije bilo.. Nažalost, za sve su hrvati krivi.

tomislav
Gost
tomislav
1 godina prije

Kakav čovjek treba biti da opravdava ili se zalaže da njegovim narodom upravlja centar moći van njegova naroda? To su egoisti kojih ima u svim narodima. Suradnja među narodima je svakako poželjna. Ima mnoštvo primjera dobre suradnje između država koje su susjedne ali i udaljene jedna od druge. Zar treba… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

“Balkanska krčma” u kojoj, kad se ugasi svjetlo počnu sijevati noževi. 😁😁😁👍👍👍
Babiću Care..!!!! Oplakao sam👍👍😁😁😁

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Parafraziran Krleža, ali valjda nije trebalo podsjećati, to je jedna od najboljih velikog književnika.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Ma.. Znam ali me uvijek nasmije kao i ona sa balegom.

Revnitelj
Gost
Revnitelj
1 godina prije

JUgoslavija i jedna i druga su bile krave muzare.A ta krava muzara je bila Srbija i Srbi.Pa posto su nas,, braca” iscedili i iskoristili onda su nas oterali na klanje.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Srbija među prva dva tri evropska grada imala električnu rasvetu, među prvima u Evropi železničku prugu, liniju, tramvaje po Beograd….da ne guglam sad al mislim da je i avio saobraćaj bio među prvima u Evropi. Neko je to video, pitao se ko su ovi Srbi bre…nit kolonijalna sila nit brodova… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Mlata

Konstantna propaganda službe od 90-ih, srbi nebeski narod, urota, čudnovate zgode sv. Save, velike mudrosti Nikolaja Velimirovića, vinčanci, deretićanci, lučićianci (tip koji prepričava razgovore u četiri oka između putina i trumpa kao da je bio ispod stola) i ostali specijalci, obilato ženje mozgove srpskih teletabisa do dana današnjeg.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Koba

Šta mi imaš reći konkretno….ja sam ti konkretno napisao šta je Srbija imala pre 120.-tak godina! Nemoj biti tipičan prostak, odaješ se! Pobij ove činjenice pa da nastavimo

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Koba

Hajde Kobe, gde si, izjasni se pa da jednom za svagda ustanovimo ko je teletabis?

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Mlata

Jado jadni Sarajevo je dobilo tramvaj prije Beograda, toliko o tramvaju. A ostalim budalaštinama ne želim, upali TV ili sponzorirane youtube kanale pa uživaj.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Koba

Ne Kobe, Austro- Ugarska je dobila Tramvaj pre Beograda! Čim ti imaš potrebu vređati ja znam “koliko je sati” , provalim te odmah

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlata, Srbija e cijelo vrijeme doživljavala Jugoslaviju kao svoje vlasništvo. Htijela je biti dominantna u toj državi i to je dovelo do tenzija. To se ponavlja i sada. Evo ti jednog primjera. Crna Gora želi preimenovati crku u svojoj državi i odmah panika. Pazi ti koji su to razlozi. Pa… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  ad astra

Baš ništa od toga što si napisao ne stoji. 1. Srbi (ne Srbija) su zaista doživljavali jugoslaviju kao svoje “vlasništvo”, kao što bi bilo najnormalnije da su je i svi drugi narodi, na isti način doživljavali; 2. Više puta su na ovom portalu pobrojani ključni generali i političari bivše, zejdničke… Pročitaj više »

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

28%,

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  ad astra

ad astra, to možeš pričati filipincima, aboridžinima i sličnim! Ostap Bender ti je nešto napisao a ja ti imam samo jedno pitati..čijim glasovima je milo uspeo odvojiti CG od SCG, čijim glasovima je uvukao CG u NATO i na kraju čijim glasovima otima hrišćanske crkve ma ko u njima bogoslužio?… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  ad astra

Ad astra Samo za 3 relikvije – vlasništvo Karađorđevića, kojima je to poklonilo rusko plemstvo, jer su primili Bjelogardejce. Ruskom caru su to poklonili Malteški vitezovi, – e sad oni to hoće kupiti za 150 milijuna (€ ili $)… Ne damo da to vrijedi milijarde, nego se takve stvari ne… Pročitaj više »

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Revnitelj

Kako kaže naš Milanče iz Praga :”ti Revnitelj pišeš gluparije”.. Kad si rođen? Jesi li to naučio sa TV Kalendara HRT-a?

yyf
Gost
yyf
1 godina prije

Obje Jugoslavije su bile propali projekti nastali u zapadnim laboratorijma. Odnosno projekti francuske masonerije (prva juga), britanske masonerije i britanske tajne službe (druga juga). 90-ih zapadu nije bilo u interesu rušenje jugoslavije samo komunzima.

SNoc
Gost
SNoc
1 godina prije

Ja nikad nisam prestao voliti ljude od Vardara di Triglava, naravno osim onih koji su ukrvavili ruke. Jugoslavija je bila razbijena i to več svi znamo. Kada ovi političari, koji su na vlasti i koji su si dobro “sfrizirali” biografije odu sa vlasti, doći će bolja vremena za sve nas.… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  SNoc

Dobro, ali slažeš li se da za to nije nužno potrebna država… Konačno , što je to “država”.

SNoc
Gost
SNoc
1 godina prije

ako bi ljudi većinsko bili za neki novi oblik udruženja, ja bi to podržao. sada kada bruje nacionalne struje, teško je zamisliti neko udruženje. nas južnoslovene (jugoslovene) očito spaja samo neka nevolja, koja nas napada spolja i tada smo najjači. a da se mene pita, ja bi bio za neki… Pročitaj više »

lekcija
Gost
lekcija
1 godina prije
Reply to  SNoc

bog da te cuva slovenac

Xon
Gost
Xon
1 godina prije

Država je sustav upravljanja koji je narod stvorio kako bi očuvao svoju kulturu, jezik i način života, pa u konačnici i sam život. Sustav koji omogućava da se postignu ciljevi koje pojedinac ili manje grupe ljudi ne bi mogle ostvariti da su same. S gubitkom naše države (Jugoslavije) počela je… Pročitaj više »

SNoc
Gost
SNoc
1 godina prije
Reply to  Xon

Bravo, brate! Isto to važi i za Sloveniju.

Pozdrav!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  SNoc

Kad se Mlata slaže onda znaj….da je više takvih, dati im prostora u medijima krenulo bi “regiji”

First Last
Gost
First Last
1 godina prije

Ljudsko krdo, stado, jato i nijedno od toga nije bez neke organiziranosti, nekih pravila i hijerarhije.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije

Sve ispod 400 komentara ne prihvatam. Mislim da sam bio jasan?! 😁

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Dobro je pocelo Tadmure ….Neka Narod olaksa Dusu ….N.Babica treba uposliti kao ,,terapeuta ”’ za probleme sirokih Narodnih masa koje dizu glas i pisu na najcitanijem portalu ,Logicno Hr…Portal Logicno donio je novu dimenziju komunikacije i podigao je na visu razinu…..

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
1 godina prije
Reply to  Perun

Heh.. Perune zna i ekipa u redakciji kada uglavnom vikendom idu ovakve teme. 😏

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Tadmure …Neko je pred oltarom slusa misu a neko portalom pa se ispovijeda ,pred Bogom i Narodom….

pivopija
Gost
pivopija
1 godina prije

“Čak i na portalu logično se u raspravi čuju stvari koje nemaju veze sa logikom”?Vidio sam tu teorija koje se mogu vidjeti na bizarnim portalima teorija zavjere a eto i na portalu “logično”,tekstova koje su očigledno pristrani što opet nije ozbiljno novinarstvo.Smanjite si malo doživljaj …i da…jugoslavija…tema za luzere i… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  pivopija

Pivopija, teorije zavere ne postoje, postoje samo zavere.

ban Kulin
Gost
ban Kulin
1 godina prije

Ne ponovilo se…

Franz
Gost
Franz
1 godina prije

“Jugoslavija kao država je rođena 1918. godine i imala je svoj životni put do 1992.” Staviti ovo u istu rečenicu je isto kao staviti kruške i jabuke u istu torbu. Pozicije s kojih se u prvoj Jugoslaviji ušlo u istu su bile toliko neravnopravne da se to i dan danas… Pročitaj više »

vladek68
Gost
vladek68
1 godina prije

Nacionalizam na ovim prostorima nastao gotovo nedavno.Nema ni 150 godina od tada.Razlog je što ljudi na ovim prostorima govore gotovo istim jezikom,a relativno sličan je i mentalitet.Jedina razlika je vjeroispovjest i običaji vezani za nju. Ključan trenutak je bio kada su 1903 godine radikalni karađorđevići državnim udarom zamijenili umjerene i… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  vladek68

Ratuje partizanska jedinica protiv Talijana u Dalmaciji. Svi psuju Talijane samo Lala ćuti.
“Dobro Lalo, jel ti to voliš Talijane?”
Razmišlja Lala, razmišlja pa drekne:
“Talijanci, mamu li vam mađarsku!”

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  vladek68

Hvala,na istinskiom i logicnom razmisljanju.Mene cudi,toliko mladog naroda jos podrzava totalitarne rezime.,EK je zakljucila dalje fasizam i komunizam ,bijo zlo.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Slavonac

Ti si zlo sa to J

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  vladek68

@Vladek Vi i @Debeli Djuro iznosite nepobitne cinjenice o nekadasnjoj drzavi koje nitko ne moze argumentirano pobiti ali se vecina uopce ne osvrce na njih i gura pricu kako je danas bolje a onda je bilo gore i nista nije valjalo.Pa ako je omjer onih koji tako misle u cijelom… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Mozda jednog dana Babiceva ,,Balkanska krcma ” dobije pogled na Bosfor , mozda se neko sjeti da bi bilo dobro imati terasu sa pogledom na Crno more i Egejsko more …P.S bilo bi dobro radi turisticke ponude ,dolazili bi gosti iz ,,ostatka Europe” i ,,ostatka Svijeta”…. Mislim da se Svjetlo… Pročitaj više »

vladek68
Gost
vladek68
1 godina prije

Zaboravio sam citirati danas sotoniziranog Tita da je Jugoslavija u bilo kojem obliku jednostavno strateška nužnost.Razlog tome je B i H koja nikako ne može funkcionirati kao normalna zemlja sama za sebe zbog više nacija koje strahovito mrze jedna drugu. Nepostojanje Jugoslavije u bilo kojem obliku jednostavno znači imati za… Pročitaj više »

Histrion
Gost
Histrion
1 godina prije

Treća – sreća ?

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Histrion

Ne sreca, nego korak dalje u integraciji ovih prostora u jedinstvenu cjelinu

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Kad bi novinar bijo demokrata i logicno razmisljo,onda bi naveo sve dogadjaju od 1918. Prvo zasto drzava ,samo tri naroda.Drugo,koliko je bilo uguseni protesta i mrtvi u kraljevini.Trece,Rat protiv fasizma i nacizma treba vrednovati.Cetvrto,zavrsetak rata i ubijanja bes sudjenja treba osuditi.Dr.Hembrang,Partizan je ubijen jer je htijo demokraciju i izbore.Peto,zasto smo… Pročitaj više »

Mama od Maren
Gost
Mama od Maren
1 godina prije

JBT nam je pokazao jedini mogući način da se organiziramo, da budemo zajedno. Da rastemo. Nakon njegove smrti, Ustaše su povampirile, inicirale narode da ratuju, a iza leđa pokrale RH i odnijele milijarde dolara iz zemlje. Srbi su najstariji narod na Balkanu, time i najmudriji, a vjerojatno i najstariji narod… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije

Dobar uvod u poprilicno siroku i kompleksnu tematiku. Licno, mislim da je kolega Ostap Bender, dao jos jedan detaljan osvrt, pored onog koji je dao Babic u samom uvodnom clanku, u njegovom komentaru: “Ostap Bender: Jugoslavenstvo istorijski ima dve faze. ” … Ako covjek pokusa gledati “sa strane” na cijelu… Pročitaj više »

SNoc
Gost
SNoc
1 godina prije
Reply to  istrazuj

.. ali stvari se kretaju… a deo tog kretanja smo i mi ovdje, zato bi bilo dobro da se germanima i svima ostalima, koji stežu papke po ovim prostorijama, več danas tresu gače…

… i, da kažem, sa familijom sam prošlog avgusta bio u Lepenskom viru…

pozdrav iz Slovenije!

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  SNoc

@SNoc,
Svaka cast kolega!
Zdravi bili

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Svidja mi se clanak ….Istrazuj…Nikada ama bas nikada u analizi i svemu sto je vezano za analitiku ne smije se bjezati od cinjenica ….Konstantin je Nislija ali Nis nije Konstantinopolj nego Naisos zabiljezen kao takav ….A na marsalskim epoletama je Lovorov vijenac trijumfalni vijenac od lovorovog lišća, koji se dodijeljivao… Pročitaj više »

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Perun

@Perun Kolega, pa u tome i jeste problem… To sto ste vi naveli, jesu samo “cinjenice” koje nam se kao papagajima namecu. Medjutim – ko je od nas u skolama ucio o Vinci i Lepenskom viru? (iliti Dunavskoj civilizaciji – kako je Nijemci zovu) Bez ikakve LOGIKE – idiotizirani ucitelji… Pročitaj više »

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Ne smijes kriviti obican puk ,Akademci su za…ebali stvar ….Skolovani a jeftini ….Sreca pa je znanje oslobodjeno komplexa ….P.S Najvjerojatnije da cu nastaviti kao i moji preci glagoljati po Slovinski….

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Perun

@Perun
Slazem se 🙂

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  istrazuj

Istražuj
Imam pimjedbu;
nalazi u Vinči datiraju se na oko 5-6.000 godina p.n.e, a ti si, iako ti je poznat pojam nestalih civilizacija, i seoba naroda, izgleda uvjeren da je tada tamo živio narod koji se danas identificira kao slavenski.

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  X60

@X60
Apsoltno uvjeren.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  X60

Procitajte ,,Istoriju staroga svijeta ” od Mihaila Rostovceva …. mozda inicira interes za dalje istrayivanje ….Kljuc svega su Vede i Vedantah (komentari Veda )….. Narodne pjesme i napjevi sa prostora na kome obitava populacija Slovena …..Vinca i sve vezano za Vincansku civilizaciju…Sardinija i Korzika i povijest naroda ,, s mora”… Pročitaj više »

Xon
Gost
Xon
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@ istrazuj

Svaka čast za komentar, dao sam ti plus, a dao bi ti i milijun pluseva da mogu. Imaš neke knjige ili druge izvore koje bi preporučio za one koje zanima ova tema?

istrazuj
Gost
istrazuj
1 godina prije
Reply to  Xon

@Xon Kolega, raduje me da ste zainteresirani za dalje istrazivanje teme, jer jedino tako uz razmjenu informacija i iskustva, ali i samostalnog zapazanja i analize – mozemo iskristalisati koliko tolko jasniju sliku. Ta nam se jasna slika o nama Juznim Slovenima godinama prljala i premazivala kojekakvim lazima. Sto se tice… Pročitaj više »

Xon
Gost
Xon
1 godina prije
Reply to  istrazuj

@ istrazuj Hvala na linkovima, volje za spoznajom svakako imam, a trenutno i vremena. I meni je zadnjih par godina došlo u glavu koliko je zapravo povijesti lažno pa počinjem sve iznova učiti. Evo jedan video u kojem se govori o tehnikama upravljanja čovječanstvom. Na ruskom je, jer se jedino… Pročitaj više »

Splitexpres
Gost
Splitexpres
1 godina prije

Preletio sam komentare i vidim da su Ameri napravili dobar posao,sve su zavadili sa svima i nema šanse nikakva Jugovina,ali su šanse za nestajanje bivših naroda bivše države velike?Sve nezavisne države su sa tolikim dugovima,koje nema teorije da vrate da će se u stečajnom postupku raspasti! Aspiranata na teritorij ne… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Splitexpres

Slažem se, uglavnom, ali da bi aspiranti bili pravi – prvo oni moraju – opstati, a i njihove su šanse za to prilično malene. Realno, trenutno jedina evropska sila u demografskom, ekonomskom i kulturnom usponu je – Turska. Sve ostalo su zemlje u opadanju. Bojim se da će nova Evropa,… Pročitaj više »

<