Jugoslavenstvo XXI stoljeća je ili korisna mračna prošlost ili isprazna nostalgija

Jugoslavija
276 komentara

Kao što ste primijetili, na ovom portalu se i čak i teme poput otkrića u svemiru ili ljekovitim učincima bučinog ulja ponekad u komentarima znaju razviti u raspravu u zajedničkoj prošlosti u bivšoj državnoj tvorevini, koja nakon nekoliko komentara preraste u vječno pitanje „tko je počeo i dobio ili izgubio rat“? Izrečeno u takvim raspravama nije vrijedno komentirati, jer svatko ima svoju „istinu“, prikazanu crno-bijelo, često uz uvrede drugim stranama. Ukratko, Jugoslavija je vječna tema za „Balkansku krčmu“ u kojoj, kad se ugase svjetla, počnu sijevati noževi. Žalosno, posebno na portalu koji nosi ime Logično, čuti stvari koje nikakve veze nemaju s logičkim razmišljanjem, koje bi nas trebalo dovesti do zaključaka barem korak bliže istini od crno-bijelih definicija dvije Jugoslavije i zajedničkog života u toj tvorevini koji je trajao od 1918. do njenog definitivnog raspada 1992.

Čemu ovaj članak? Razlog za pisanje ovih nekoliko redaka nisu toliko suprotstavljeni stavovi i različite verzije „istine“ o Jugoslaviji i krvavom sukobu u kojem se raspala koji se čuju iz bivših država. To bi se čak moglo shvatiti, obzirom da sve strane u pisanju povijesti uzimaju ono što im ide u prilog, a ono loše prešućuju. Na ovih nekoliko redaka su me potaknuli nedavno održani predsjednički izbori u Hrvatskoj, gdje se su se simpatizeri i članovi jedne strane deklarirali kao „suverenisti“, „domoljubi“, „pravi Hrvati“, a druga je bila „jugokomunistička, “orjunaška“, izdajnička“ i „predat će hrvatski suverenitet u ruke inozemnih gospodara“. Za ove druge, ta „suverenistička opcija“ je „nesposobna, „korumpirana“ i zarobljena u „avetima endehazijske prošlosti“. Kako vidimo, Jugoslavija je dobar argument za mobilizaciju biračkog tijela iz oba tabora, koje više ne glasa zdravim razumom i logikom, već nošeno emocijama i strahom.

Iz vida se potpuno gubi da i SDP i HDZ u ovom slučaju pripadaju istom taboru, a jednima i drugima je Jugoslavija odličan argument da pokušaju poraziti „protivnika“. Ali protivnik uopće nije poražen, jer su na kraju gubitnici birači oba tabora iste provenijencije – vazalske, atlantističke, neoliberalne u ekonomskom smislu i ultraliberalne u ideološkom, odnosno prozapadnog tabora u kojem se direktive donose u Bruxellesu, bilo u Europskoj komisiji ili sjedištu NATO pakta, sasvim svejedno.

A nama, kojih je ostalo nešto manje od 4 milijuna u domovini, ostaju podijele i svađe. Cilj je, dakle, postignut. Što vrijedi zemlja u kojoj su dvije glavne politička stranke stvorile dva do krvi suprotstavljena tabora, kojima su glavne teme prošlost i optužbe jednih drugima tko je više zla počinio Hrvatskoj, a tko je zaslužniji za njezin navodni suverenitet, koji je odavno pogažen u hodnicima Europske unije i NATO pakta? Ukratko, i SDP i HDZ provode istu strategiju, kojom uz pomoć medija, „lijevih“ i „desnih“ eutanaziraju um običnih ljudi i uspijevaju ih uvjeriti da je jedan od dva ponuđena kandidata „onaj pravi“, koji će Hrvatsku izvesti na put prosperiteta i općeg blagostanja. „Komplimenti, posao je odlično odrađen“, a sad se vratimo temi.

Prvo čega moramo biti svjesni je da države nastaju i nestaju kroz povijest i Jugoslavija nije bila ni prva ni zadnja koja je zaživjela i raspala se zbog unutarnjih proturječja u kombinaciji s inozemnom intervencijom, uglavnom zapadnih obavještajnih službi i pomoći tada već široko razgranate mreže nevladinih udruga koje su se infiltrirale i djelovale kroz službene „društveno-političke organizacije“, koje su osmišljene kako bi jamčile politički pluralizam u jednopartijskom sustavu. Jesu li one ispunile svoju zadaću ili ne, to je druga tema, ali su bile slobodan manevarski prostor za djelovanje inozemnih agenata utjecaja. Međutim, da je SFRJ kao država ’80-ih bila jaka i stabilna, to se ne bi dogodilo, tako da je danas o tome bespredmetno i raspravljati.

Dva tabora, „pro“ i „contra“ Jugoslavije, su Bogom dana vazalskim političkim elitama da usvajaju i provode zakone na štetu nacionalnih interesa naroda koji su ih izabrali, a kao što sam spomenuo u slučaju Hrvatske, te elite ni u čemu nisu drugačije osim „stava prema prošlosti“ i nekim „svjetonazorskim pitanjima“.

Jugoslavenstvo danas traži jasnu i logičnu analizu, a ne emotivno slinavljenje „kako nam je nekada bilo lijepo“ ili krvavi očnjaci onih „koji su stenjali pod komunističkim terorom“.

U ovom dijelu vrijedi citirati kolumnu objavljenu 2007. u časopisu Novi plamen dr. Todora Kljuića, profesora na Filozofskom fakultetu u Beogradukoji govori upravo o tome.

Jugoslavenstvo XXI stoljeća je ili korisna mračna prošlost ili isprazna nostalgija

Kada se govori o jugoslavenstvu, ono što odmah upada u oči jeste da za Hrvatsku i Sloveniju danas Jugoslavija važi kao tamnica, za Srbe je bila fatalna zabluda, a za ostale bivše republike prolazna tvorevina za stjecanje državnosti. Kako se čini, različite jednostrane slike o prošlosti slažu se oko toga da je jugoslavenstvo bespovratna prošlost.

Tome ide u prilog i okolnost da u medijskom pogledu jugoslavenstvo ipak nije ni tiražno, ni komercijalno. Ne možete s njim u strateške institucije u koja se određuje smisao, kao što su zavodi za udžbenike, čak ni u programe nevladinih organizacija. Prve institucije imaju zadaću da osmišljavaju nacionalni interes, a druge da štite manjine. Etnos dominira svuda. Prostor između zaštite nacionalnog interesa s jedne i prava manjina s druge strane je preuzak za treću verziju – jugoslavenstvo.

Jugoslavenstvo čak nema ni status manjine. Ništa ne mijenja ni činjenica da se rasprava o jugoslavenstvu najčešće omalovažava kao nostalgija, ako ne kao izdaja, a rijetke studije o funkcionalnosti i složenosti jugoslavenstva kao sustava se gube u nacionalnoj galami oko prošlosti.

Jedva da treba i spominjati da su globalizacijom nametnuta zaštita manjina i tranzicijska pravda retorike nespojive s jugoslavenstvom. I nacionalisti i zaštitnici manjina brane nacionalni identitet. Prvi većinski, a drugi manjinski, ali obje struje štite nacionalno.

Jugoslavenstvo jeste doista nešto drugo, a njegovo razumijevanje traži prije svega drugačije poimanje suvremenog svjetskog poretka. Dakle, je li neaktualnost jugoslavenstva konačna?

Možda i jeste, ako se prošlost shvati kao bespovratno zbivanje, a vremenski poredak kao sastavnica duge i bespovratne prošlosti, neuhvatljive sadašnjice koja je tanka kao oštrica noža, te neizvjesne budućnosti. Ako se pak pođe od toga da prošlost nije golo završeno dešavanje, nego i vrlo upotrebljiv i aktivan trajni sadržaj, onda stvari postaju složenije. Dosljedno tome, treba razlikovati minulu prošlost, sadašnju prošlost i neizvjesnu budućnost. Osim toga, treba voditi računa da je postojala i prošla budućnost, da je aktivna sadašnja vizija budućeg i da će se ta vizija u budućnosti mijenjati.

Kako izgleda jugoslavenstvo sa stajališta spomenutog složenog suvremenog poretka? Najprije treba dodati da nije svaka prošla budućnost zabluda, kao što nije ni svaka sadašnja slika prošlosti nepobitna istina. Još manje je napetost između prošle budućnosti i sadašnje prošlosti neprirodna i konačna. Prošlost nije statična, nego dinamična tvorevina.

Iako je teško predvidjeti buduću prošlost, logično je pretpostaviti, obzirom na kolebljivo iskustvo, da će ova biti drugačija i alternativna postojećoj.

Jugoslavenstvo i Europska unija

Govoreći konkretnije, sudbina „jugoslavenstva“ zavisi od sudbine EU. Ako se pođe od sadašnjeg hegemonog shvaćanja o stabilnosti EU kao definitivnog rješenja europskih sukoba, onda ispada da je budućim balkanskim članicama EU nepotreban jugoslavenski identitet.

„Dovoljno nas, navodno, ujedinjuje tržište, a multinacionalni kapital donosi pravo i željeni mir. Ako se, međutim, nešto opreznije doda da će EU biti svakako drugačija kada joj se priključe sve potencijalne članice, pa se uz to još ne izgubi iz vida rezerva da će najrazvijenije članice EU možda početi i labaviti svoju vezu s njom kada ovoj tvorevini pristupe svi nerazvijeni, onda stvari stoje drugačije“, 2007. piše dr. Kljuić i predviđa upravo ono što se događa, kao što je prepoznao naznake izlaska Velike Britanije iz EU.

Nije prazan antiglobalizam niti šala upozorenje da će možda Velika Britanija razmišljati o izlasku iz EU kada joj se priključe Albanija i Turska? Uz sve rečeno, nije naodmet podsjetiti da EU nije harmonično društvo ravnopravnih već složeni hijerarhijski naddržavni kapitalistički poredak u kojem solidarnosti ima tek toliko koliko je nužno krupnom kapitalu. Bilo kako bilo, ako se rečeni oprez iole ozbiljnije uzme, funkcija jugoslavenstva već izgleda nešto drugačije nego što se danas čini.

Tako postaje jasnije da, lišeno ideološkog balasta XX stoljeća, jugoslavenstvo XXI stoljeća, kao verzija modernog europskog regionalizma, može biti korisno kao otpor periferizaciji Balkana i kao zaštitna kulturna i jezička opna malih srodnih naroda.

Kultura i ideologija

Da se ne bi otišlo predaleko u domišljanju jedne mogućnosti treba se ograditi od propisivanja ideološke forme novom jugoslavenstvu. Premda je budućnost teško predvidjeti, moguće je donekle shvatiti trajnost zaštite funkcije jugoslavenstva.

Jugoslavenstvo je bilo prošla budućnost Balkana. Prosto rečeno, Beograd nije mogao asimilirati Slovence, ali za Rim i Beč se to nikada ne može reći. Ako se Europa jednoga dana počne raspadati zbog istih uzroka zbog kojih se danas ujedinjuje, jer je ponašanje krupnog kapitala nepredvidivo, buduća sadašnjica jugoslavenstva će se aktualizirati, ali svakako u novoj formi, možda više u kulturnoj, manje u državnoj. Odavno je uočeno da države dolaze i prolaze, a jezik i kultura ostaju.

Teško je osporiti srodnost kulturnog koda Mažuranića, Karadžića i Kopitara. Treba se brinuti o budućnosti ove prošle kulture, a ne o prošlosti slavne nacionalne politike. Kultura je kritička, a ideologija apologetska djelatnost. Istinska kultura nas opominje i suočava sa sjenkama vlastite prošlosti, dok nas politika uvijek podsjeća na slavu i dužnost prema precima. Uvijek je korisnija istina koja škodi nego mit koji godi.

Jugoslovenski „habzburgizam“

Zato kada se kaže da je Jugoslavija političko iskustvo vrijedno istraživanja, to znači da se treba nadati da će buduća prošlost Balkana biti nacionalizam, kao što je budućnost XX stoljeća bila pretežno jugoslovenska i antinacionalistička.

Socijalistička prošla budućnost Balkana je bila “skraćena” globalizacija i internacionalizacija kaotičnog eksplozivnog prostora uz pomoć autoritarnog jednopartijskog režima i Titove nadnacionalne karizme. Titova karizma je imala autoritarnu, ali i kozmopolitsku ulogu. Manje je važno to što se Tito kao sin Hrvata i Slovenke najčešće izjašnjavao kao Jugoslaven. Važno je to da se svijest o njegovoj “Habsburškoj” ulozi još nije probila na razinu održavanja nacije u temperaturi emocija.

Grčki filozofi su npr. kritizirali Aleksandra Velikog zbog toga što je sebe uzdigao do božanstva. U realnosti je, pak, usprkos autoritarnosti, Aleksandrov kult bio moćno sredstvo kozmopolitizacije antičkog svijeta koji je pripremio kršćanstvo.

Tito nije bio ekumenski Aleksandar, ali je bio posljednji „balkanski Habsburg“, vladar višenacionalne države, a njegova karizma je, pored konzervativne, imala i sličnu globalizacijsku ulogu.

„Slavna nacionalna prošlost“ i kapitalizam periferije

Nerijetko se žal za jugoslavenstvom poistovjećuje s praznom nostalgijom. Time se jugoslavenstvo degradira na efemernu emociju. Zbog toga ocjena jugoslavenstva traži hladniji pristup s puno viših vidika.

Naravno da u kriznom društvu nije lako žablju perspektivu zamijeniti ptičjom, ali je taj napor prijeko potreban. Stvarnost se proučava podjednako mikroskopom i teleskopom. Možda bi se čak moglo reći da danas kapital bolje uočava značaj jugonostalgije od gubitnika u tranziciji.

„Kapitalu je nužno tržište, pa se radi o kalkulantskoj potrazi za „jugoslovenskim prostorom“. Zaštita manjina postaje surogat za prosvijećeno jugoslavenstvo. Nasuprot tome su gubitnici tranzicije skliznuli u nacionalizam“, pojašnjava stručnjak, što je više nego vidljivo u međusobnim kontaktima i suradnji elita, poduzetničkih i financijskih, visokog sporta, a prvi koji su probili led oživljavanja „bratstva i jedinstva“ su bile skupine organiziranog kriminala. Dakle, sve pobjednici tranzicije, dok se masama serviraju nacionalni mitovi, svakako korisni u mobilizaciji i ako služe ujedinjenju oko nekog strateškog cilja, ali nikako za podijele, kao što je danas slučaj.

Zato bi, umjesto šovinizma, mase trebale biti nosioci jugoslavenstva, ali nikako državotvornog, kao što smo naglasili. Političke elite su uspješno nametnule narativ da je Jugoslavija bila tamnica svim nacijama i tako je jugoslavenstvo svedeno na korisnu mračnu prošlost. Izlaz se traži u slavnoj nacionalnoj prošlosti. Povratak slavnoj nacionalnoj prošlosti je u osnovi ideologija koja osigurava obnovu struktura periferijskog kapitalizma.

U drugom taboru je prisutna jugonostalgija. U ovom narativu se rado sjećamo otvorenih granica i ljetovanja na Jadranu. Ipak je nostalgija oblik varljivog toplog sjećanja, a jugoslavenstvo je više od emocije. Danas bi jugoslavenstvo, umjesto da je ili korisna mračna prošlost ili isprazna nostalgija, na nedržavotvornoj razini trebalo biti interes razvlaštenih, a ne samo trgovačkih elita, “Mercatora” ili “Metroa”, sportskih menadžera ili lokalnih mafijaških bosova.

Treba biti načisto s tim da je jugoslavenstvo agregat novih vidokruga koji razbijaju provincijalizam. Iako s mršavim argumentima, “domoljubna” inteligencija svih boja to nadoknađuje upornim nametanjem slike o monumentalnoj prošlosti svaka svoje nacije. I tako sudar „slavnih prošlosti“ lako prelazi u rat.

Zato se samo na prvi pogled može činiti preuranjenim zaključiti da je, usprkos svom neuspjehu kao države, nemonumentalno jugoslavenstvo bilo veliki pokušaj, zaključuje dr. Kljujić, uz naglasak da je „bilo veliki pokušaj“.

Stoga je logično zaključiti da je svaka ideja koja teži obnovi jugoslavenstva u državi unaprijed osuđena na neuspjeh, iako ima onih koji još uvijek vjeruju da mračne sile rade na tom „podlom masonsko-komunističkom projektu“.

Jugoslavija kao država je rođena 1918. godine i imala je svoj životni put do 1992. kada su kao neovisne priznate sve države njene nasljednice i tu je bio kraj ove višenacionalne državne tvorevine.

Danas, 2020. Godine, pričati o Jugoslavenima i onima koji se bore protiv tog jugoslavenstva, znači ugasiti svjetlo u „Balkanskoj krčmi“, što je znak da mogu početi sijevati noževi, ali elite koje se služe ovim trikom neće biti u toj krčmi. Njihov je posao doći i oteti sve što im nikada nije pripadalo i tako ispuniti domaću zadaću koju dobivaju u stranim veleposlanstvima.

Nakon svega gore navedenog, nemam što za dodati, osim poruke čitateljima i onima koji će komentirati tekst da su upravo oni ti koji mogu uhvatiti ruku koja gasi to svijetlo našoj krčmi ili mogu dati doprinos svrstavajući se u tabor onih koji će tvrditi kako je to korisna mračna prošlost ili drugi koje grije isprazna nostalgija. Izvolite i komentirajte, ako je moguće, usprkos svemu, hladno, racionalno i logično.

Jugoslavia
Pretplatiti se
Obavijesti o
276 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kunta Kinte
4 godine prije

Jugoslavija je jedan blještavi trenutak Balkana, povijesni treptaj u kojem smo načas izmakli usudu perifernog kapitalizma. Kako reče netko, stvarali su je najbolji među nama, a rušili najgori među nama. I zato se ne može ni obnoviti u ovoj epohi, jer još uvijek živimo vladavinu najgorih. Kulturološki ona nikad nije ni prestala postojati, niti može prestati, jer se radi o jednom te istom jeziku koji svaki od četiri centralna naroda, naravno, ima pravo zvati po sebi. Ali u nekom drugom smislu bojim se da ne može postojati bez ideologije. Ta ideologija se u 20. vijeku zvala “bratstvo i jedinstvo”, što je bilo jedina moguća ujediniteljska agenda nakon serije građanskih ratova u WW2. I jedina koja je bila dovoljno jaka da nadvlada čak i strani kapital. A u ovoj epohi taj strani kapital kolo vodi i on je taj koji neće dozvoliti da se opet izvučemo iz okova perifernog kapitalizma, čak… Čitaj više »

Siniša
4 godine prije

+/- = ta je država puno vrijedela….

Revnitelj
4 godine prije

Kraljevina Jugoslavija i Komunisticka Jugoslavija su najvece ponizenje i najveci bol Srpskog naroda.Jugoslavija je bila naivna srpska zelja da ce ziveti u ljubavi i miru sa svojim komsijama,dojucerasnjim podanicima Austrougarske Imperije.Jugoslavija je bila korisna samo srpskim neprijateljima.

Uskok Marko
4 godine prije

Treća sreća.

Zagor
4 godine prije

Nitko se nije svađao u komentarima cijeli tjedan, pa je vrijeme da vas Babić opet malo naloži.
Dali je to eksperiment, kompenzacija ili odrađivanje posla, nemam pojma.

Jok
4 godine prije

“…Yugoslavia was the highest social, political, cultural and economic achievement for the South Slavs. They had their 5 minutes of fame. They were given a golden opportunity and they blew it…” Iz knjige “London for immigrant suckers”

Miro
4 godine prije

Bilo i proslo.

KKK
4 godine prije

Sve socijalističke zemlje su uništene ne samo Yu,zato da bi ljudi bili osobe a ne ličnosti.Osobe su samo sluge kojima je izmjerena energija kojom mogu zarađivati novac za gazde u neoliberalnom kapitalizmu.Osobna karta i lična karta.Lična karta predstavlja ćovjeka a ne roba.

Alex
4 godine prije

Mračna prošlost je svaki jučerašnji dan od propasti bovše države do danas.

Perun
4 godine prije

Nikada necu pljuvat na izvor iz kojeg sam vodu pio , od izvora rijeka tece nekad bistra da se mozes ogledati u njoj i vidjeti svoje lice a nekad mutna i divlja da mozes samo noge oprati i drzati se podalje od obale da te bujica ne povuce u dubine i podari ti smrt….SLAVEN Bijelac Slobodan Strijelac…..P.S Evo jedna pjesma za autora texta postovanog N.Babica ….Zajdi Zajdi…

Zajdi zajdi jasno sonce
zajdi promraci se
i ti jasna le mesecino
Zajdi udavi se

Zali goro zali sestro
dvajca ta crne ime
ti za tvojte lisja le goro
jas za mojta mladost
ti za tvojte lisja je le goro
jas za mojta mladost

Tvojte lisja goro sestro
Pak ke ti se Vratat
Mojta mladost goro le sestro
Nema da se vrati
Mojta mladost goro le sestro

Nema da se vrati

shumadinac
4 godine prije

Stvaranje zajednica je pozitivna tendencija. Što veća zajednica to bolje – do stvaranja globalne zajednice. Eh, da – u idealnom svetu. Ali kako smo daleko od idealnosti… Jugoslavija je bila fantastičan projekat kao što je bio i socijalizam ali mi jednostavno nismo bili zreli za njega. Jednom smo se ujedinili pa završili u međusobnom ratu, ponovili ujedinjenje pa ga završili još gorim ratom – a da probamo opet, možda neće… Samo idiot bi treći put pravio istu grešku jer samo idiot ne vidi psihologiju mase kojoj zajedništvo odgovara samo dok je SVA korist na njihovoj strani i koja jedva trpi najuže okruženje dok su svi bar malo dalji potencijalni neprijatelji. Ova netrpeljivost je prisutna i u okvirima države, granice su idealno opravdanje. Dakle, nije u pitanju “balkanska krčma”. Svi su isti širom planete, razlika je u istoriji potencijalno ili stvarno sukobljenih strana. Mi nažalost imamo “bogatu” istoriju i dovoljno je… Čitaj više »

shumadinac
4 godine prije

Vidim da ima sličnih mišljenja pa da krajnje sažeto iznesem: ekonomija nas ujedinjuje, politika razdvaja – sve ostalo balansira. Ovo je formula na kojoj treba zasnivati buduće odnose.

Revnitelj
4 godine prije

Pogubnost obe Jugoslavije po srpsski nacionalni interes se prevashodno ogleda kroz gubitak nacionalnog identiteta,dostojanstva, vere i svesti da jr srpsski nacionalni karakter nespojiv sa idejom kosmopolitizma u kojem je dozvoljeno mešanje svega i svacega,vere i nevere,dobrog i loseg,vrline greha.Monstruoznost Titoslavije se ogledala kroz pogubni slogan SLABA SRBIJA JAKA JUGOSLAVIJA,avaj kakva izdaja srpskih sinova zadojenih duhom proleterijata.Jugoslavijija Broza je bila groblje Srbije i Srba.Od jedinstvene teritorije Kraljevine Srbije iznikose Crna Gora,Makedonija Ap Kosovo Ap Vojvodina,rasturise nam Crkvu stvarajuci makedonski raskol,uvedose pravo na abortus a Srbima zavezose usta da ne smeju srpski misliti ni zboriti.Saveznici fasista Hrvatska i Slovenija dobise sve,a Srbija kao antifasisticka ostade bez svega.Raspad SFRJ je kisa posle dugo godina suse.Zao mi je samo sto se raspala u krvi i nesreci.

tomislav
4 godine prije

Kakav čovjek treba biti da opravdava ili se zalaže da njegovim narodom upravlja centar moći van njegova naroda? To su egoisti kojih ima u svim narodima. Suradnja među narodima je svakako poželjna. Ima mnoštvo primjera dobre suradnje između država koje su susjedne ali i udaljene jedna od druge. Zar treba za suradnju sa primjerice Japanom osnovati neku tvorevinu ili regiju? Za dobru suradnju osnov je suverenost obje strane.

Tadmur Palmirović
4 godine prije

“Balkanska krčma” u kojoj, kad se ugasi svjetlo počnu sijevati noževi. 😁😁😁👍👍👍
Babiću Care..!!!! Oplakao sam👍👍😁😁😁

Revnitelj
4 godine prije

JUgoslavija i jedna i druga su bile krave muzare.A ta krava muzara je bila Srbija i Srbi.Pa posto su nas,, braca” iscedili i iskoristili onda su nas oterali na klanje.

yyf
4 godine prije

Obje Jugoslavije su bile propali projekti nastali u zapadnim laboratorijma. Odnosno projekti francuske masonerije (prva juga), britanske masonerije i britanske tajne službe (druga juga). 90-ih zapadu nije bilo u interesu rušenje jugoslavije samo komunzima.

SNoc
4 godine prije

Ja nikad nisam prestao voliti ljude od Vardara di Triglava, naravno osim onih koji su ukrvavili ruke. Jugoslavija je bila razbijena i to več svi znamo. Kada ovi političari, koji su na vlasti i koji su si dobro “sfrizirali” biografije odu sa vlasti, doći će bolja vremena za sve nas. Kultura je mnogo jača od svake politike, to svi znamo i to je naša budučnost. Balkanski poluotok (ili poluostrvo, kako ko želi), naša je realnost i nijedna naša država nikamo nije otišla, mada Europa želi, da idemo svi tamo… a i neki drugi bi željeli, da idemo u nekom drugom pravcu, na neko drugu stranu. A mi smo ovdje i još uvjek susjedi. Ljudi žele imati miran i normalan život, a naši političari u veliku ruku samo ispunjavaju “želje” tudjine… jedanput moramo reći: dosta je bilo! Kažu, da je kapitalizam najkraći put iz socializma u socializam, koji u svome bistvu… Čitaj više »

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Sve ispod 400 komentara ne prihvatam. Mislim da sam bio jasan?! 😁

pivopija
4 godine prije

“Čak i na portalu logično se u raspravi čuju stvari koje nemaju veze sa logikom”?Vidio sam tu teorija koje se mogu vidjeti na bizarnim portalima teorija zavjere a eto i na portalu “logično”,tekstova koje su očigledno pristrani što opet nije ozbiljno novinarstvo.Smanjite si malo doživljaj
…i da…jugoslavija…tema za luzere i idiote koji kaskaju za svijetom

ban Kulin
4 godine prije

Ne ponovilo se…

Franz
4 godine prije

“Jugoslavija kao država je rođena 1918. godine i imala je svoj životni put do 1992.” Staviti ovo u istu rečenicu je isto kao staviti kruške i jabuke u istu torbu. Pozicije s kojih se u prvoj Jugoslaviji ušlo u istu su bile toliko neravnopravne da se to i dan danas može osjetiti.

vladek68
4 godine prije

Nacionalizam na ovim prostorima nastao gotovo nedavno.Nema ni 150 godina od tada.Razlog je što ljudi na ovim prostorima govore gotovo istim jezikom,a relativno sličan je i mentalitet.Jedina razlika je vjeroispovjest i običaji vezani za nju. Ključan trenutak je bio kada su 1903 godine radikalni karađorđevići državnim udarom zamijenili umjerene i prozapadno nastrojene obrenoviće.Za raspad posljednje Jugoslavije je zaslužna samo jedna osoba.Njegovo ime je Slobodan Milošević a svi ostali su došli kao nacionalne reakcije na njegovu retoriku.Javna tajna je da je rat dogovoren,zbog privatizacijske pljačke,ali elite svih strana to zataškavaju,iako postoji more dokaza.Autokratski režim u Jugoslaviji nije bio čisto komunistički,jer su bratstvo-jedinstvo,a pogotovo samoupravljanje kao oblik direktne demokracije anarhistički koncepti.Srbi i Hrvati do 1 svj. rata nikad nisu ratovali,ali su često bili saveznici i izrazito su se simpatizirali kroz povijest.Trebalo je jako puno truda da crkveno smeće potpali mržnju,a kada je pala krv bilo je kasno.I još nešto.Jako je neobično da… Čitaj više »

Perun
4 godine prije

Mozda jednog dana Babiceva ,,Balkanska krcma ” dobije pogled na Bosfor , mozda se neko sjeti da bi bilo dobro imati terasu sa pogledom na Crno more i Egejsko more …P.S bilo bi dobro radi turisticke ponude ,dolazili bi gosti iz ,,ostatka Europe” i ,,ostatka Svijeta”….
Mislim da se Svjetlo u ,,Balkanskoj krcmi ” nikada nebi gasilo , bilo bi veselo od Sumraka do Zore ….

vladek68
4 godine prije

Zaboravio sam citirati danas sotoniziranog Tita da je Jugoslavija u bilo kojem obliku jednostavno strateška nužnost.Razlog tome je B i H koja nikako ne može funkcionirati kao normalna zemlja sama za sebe zbog više nacija koje strahovito mrze jedna drugu. Nepostojanje Jugoslavije u bilo kojem obliku jednostavno znači imati za susjeda izrazito nestabilnu zemlju koja koči razvoj svih susjeda…
toliko…

Histrion
4 godine prije

Treća – sreća ?

Slavonac
4 godine prije

Kad bi novinar bijo demokrata i logicno razmisljo,onda bi naveo sve dogadjaju od 1918. Prvo zasto drzava ,samo tri naroda.Drugo,koliko je bilo uguseni protesta i mrtvi u kraljevini.Trece,Rat protiv fasizma i nacizma treba vrednovati.Cetvrto,zavrsetak rata i ubijanja bes sudjenja treba osuditi.Dr.Hembrang,Partizan je ubijen jer je htijo demokraciju i izbore.Peto,zasto smo mi isli fasista izgradjivat a pobjedili u ratu.Sesto najvaznije,stare strukture devedeseti preuzimaju privatizaciju i svadjaju narode,onda pricaju samo o partizanima ,cetnicima i ustasama,dase neprica o njima i pljacki.Zato dragi novinaru,pocmi istrazivat privatizaciju i pljacku,pa ces naci pozadinu oceva tajkuna.

Mama od Maren
4 godine prije

JBT nam je pokazao jedini mogući način da se organiziramo, da budemo zajedno. Da rastemo.
Nakon njegove smrti, Ustaše su povampirile, inicirale narode da ratuju, a iza leđa pokrale RH i odnijele milijarde dolara iz zemlje.
Srbi su najstariji narod na Balkanu, time i najmudriji, a vjerojatno i najstariji narod ove civilizacije. Njih još nisu do kraja pokorili.
Ako ikad bude nove Jugoslavije, to će biti jedna proširena Srbija, sa Kosovom, crnom Gorom, Bosnom i Makedonijom.
Hrvatska će se rasparčati između Mađarske, Austrije i Njemačke, kao što je već kupljena njihovim kapitalom.
NIko od mladih neće braniti ovu hdz sdp prčiju, SVI koji imaju mozga, a i srca, će je napustiti.
Cijeli svijet, i istok i zapad jasno vidi da se nama ne može a ni ne treba pomoći,
mi nismo ništa drugo, nego najobičnije IZDAJICE svoga roda, svog naroda i svoje nacije.

istrazuj
4 godine prije

Dobar uvod u poprilicno siroku i kompleksnu tematiku. Licno, mislim da je kolega Ostap Bender, dao jos jedan detaljan osvrt, pored onog koji je dao Babic u samom uvodnom clanku, u njegovom komentaru: “Ostap Bender: Jugoslavenstvo istorijski ima dve faze. ” … Ako covjek pokusa gledati “sa strane” na cijelu pricu o Jugoslaviji, a naravno uz vise mogucih izvora informacija – jasno ce mu biti da pored dvije “faze” koje spominje Ostap, postojale su i najmanje dvije grupacije na prostoru Jugoslavije – sa poprilicno oprecnim stavovima (kao i sa “gazdama” koji su poturali te stavove): . Dakle: 1. grupacija “suverenista” (uslovno receno) – koja se sastojala od brilijantnih, razumnih ljudi privrzenih ideji o “zajednickoj drzavi” – koja bi Slovenima na Balkanu – ne samo omogucavala ekonomski prosperitet – nego i zastitu zajednickih interesa u odnosu na druge (varvarske) narode oko Juznih Slovena. (SVE lako dokumentirati originalni IZVORIMA!) 2. grupacija “germanofila,… Čitaj više »

Splitexpres
4 godine prije

Preletio sam komentare i vidim da su Ameri napravili dobar posao,sve su zavadili sa svima i nema šanse nikakva Jugovina,ali su šanse za nestajanje bivših naroda bivše države velike?Sve nezavisne države su sa tolikim dugovima,koje nema teorije da vrate da će se u stečajnom postupku raspasti!
Aspiranata na teritorij ne nedostaje,čekaju u redu?Hrvatska je praktično već razdjeljena između najvećih kupaca i kreditora,Italija,Austrija,Mađarska i Njemačka,čeka se samo diobena bilanca a ostatak ljudi će ostati da servisira potrebe novih gazda!

Koba
4 godine prije

“Danas, 2020. Godine, pričati o Jugoslavenima i onima koji se bore protiv tog jugoslavenstva, znači ugasiti svjetlo u „Balkanskoj krčmi“, što je znak da mogu početi sijevati noževi”
Jugoslavenstva nema, nema Jugoslovena, ima samo antijugoslovena i anti antijugoslovena. Prvi su zaostali u vremenu i prostoru, a drugi su duhovno vezani za one prve što podrazumijeva da su i oni zaostali u vremenu i prostoru. Nešto kao domaći Don Kihot sindrom, mentalno si zaostao vremenu i doslovno se boriš protiv prošlosti.
Samim tim noževa neće biti jer ih nema tko, a ni zašto, potegnuti.

Ekipi nostalgoholičarima jedno pitanje; ĐESTE BILI 91-e. Koliko ste svoje i tuđe krvi pustili za to “bratstvo i jedinstvo”. Da pogodim ni mililitar, e u tom slušaju ne kukajte i tako zadržite bar minimum dostojanstva. Tko nema snage biti subjekt postati će objekt.

Slavonac
4 godine prije

Logicno,zasto moja analiza Juge od 1918g do danas brisete.Recite ,stasam ja napiso netocno.Kod nas se u Slavoniji kaze,ako amroziju ne iscupas iz korjena,ona ce opet rasti.Vi nebrisete ljude koji jos hvala totalitarne rezime.Malo vise istrazivanja i cinjenica ,nebi ni vamo falilo.

Ana
4 godine prije

Ma neeee, nas ceka neizbjezna mracna i ne tako daleka buducnost!

Perun
4 godine prije

Otici cu u Split i vse necu pipat palac od Grgura Ninskog nego ljubit pa makar mi to bilo zadnji put …..

walter
4 godine prije

Tito se uvijek izjašnjavao kao Hrvat.

Alex
4 godine prije

Jugoslavija je bila država u pravom smislu te riječi… ovo što je ostalo od njezina raspada su gljive niknule na mrtvom panju, čekaju da ih netko pobere,pojede i po*ere.

Perun
4 godine prije

Ako netko voli lik i djelo Josipa Broza Tita , Jugoslaviju i sve ostalo sto ide uz to takve osobe mores nazvaT samo pravim imenom …TITANI…Nikako drugacije sve ostalo bilo bi pogresno…..
evo jedna pjesma od Zorice Kondze da se zadube i da im sjeta udari u glavu kao meni….
Plava noc i zvizda prah
pozlatili su more
misec pute svoje zna, a pijesak svitlo prosipa
slani zrak i topli zal su postelja za dvoje
vrime curi, vrime gre, a nasa ljubav ostaje

Cilog svita vitrovi, sidro nisu pomakli
sta si po srid srca moga bacija
vec odavno cutin ja, s neba znak je nad nama
pa san cili zivot tebi pridala

Zauvijek, ti i ja
lipo ka u snu kroz nevrime jidrimo
zauvijek, ti i ja
iz dana u dan ljubav smo sacuvali

za vrimena sva, zauvijek samo ti i ja

hawaii
4 godine prije

poserem vam se na tu zastavu

mario
4 godine prije

u splitu je građanin uzeo pravdu u svoje ruke i lišio života tri dilera.
da se to dogodilo u rijeci građani bi izašli pred tužiteljstvo i jednostavno ga izvadili iz zatvora zato jer su riječani solidarni i odgovorni građani koji baštine ono što je bilo dobro i plemenito u jugoslaviji dok je split upravo prepolovljen u odnosu na jugoslavensko pitanje.zato će jadnik u splitu stradati……..

ad astra
4 godine prije

Jugoslavija je bila neuspijeli projekt od prvog dana. Govoreći o poslijeratnoj Jugoslaviji može se reći da je to bila totalitarna država bez budučnosti. Nedostatak demokracije vodio je u kolaps. Samoupravljanje je jedan utopistički projekt koji nikada nije dao pizitivne rezultate. Jugoslavije i njezin socijalizam, prikriveni komunizam, bila je uspiješna dok god je bilo kredita s zapada. Jugoslavija se počela raspadati 90 tih godina kad je ojačao srpski utjecaj i želja za dominacijom u državi, a s druge strane ojačala želja nekih republika za demokratizacijom države. 14. izvanderni kongres SKJ je bila prekretnica u odnosia u Jugoslaviji. Dobro se siječam govora jedne mlade komunistkinje koja podilazi partijkom rukovodstvu nakon odlaska Slovenije i Hrvatske. To je bilo strašno za slušati koliko se ta žena ulagivala političkom vodstvu.Ravnopravnost svih u državi s tim da su Srbi ravnopravniji. Milošević i SANU su pokretači i krivci za raspad Jugoslavije. Krivi se Slovenija i Hrvatska. Ne,… Čitaj više »

Doktor
4 godine prije

Najveći dobitnik od Jugoslavije su Slovenci, jer da su ostali u sastavu Austrije danas bi bili potpuno asimilovani. Posle Prvog Svetskog rata ih je ostalo dosta u Austriji, ali ih danas možeš nabrojiti na prste jedne ruke.
Nisu loše prošli ni Hrvati, jer je čitava Dalmacija bila obećana Italiji

antipro
4 godine prije

Iako mislim da je SFRJ bila nešto najbolje na ovim prostorima ne bih volio ni da pokušaju zazivati neku novu Jugoslaviju. Ako se to ikada desi, biće to iz očaja i beznađa, gdje će nas dovesti naše voljene vođe i suva pamet. Neće to biti iz želje za suživotom i zajedništvom, zajedničkom napretku i ravnopravnošću već borba za opstanak i sa figama u džepu. Brzo bi sve krenulo u zavist pa u mržnju i vjerujem završilo još krvavije nego do sada. Koliko bi trajala takva država ne znam ali ružan kraj je zagarantovan.

antipro
4 godine prije

Ispričavam se radakciji što sam napisao “nekorektan” odgovor komentatoru “Slavonac” te zamučio postupkom validacije. Molio bih pojašnjenje šta je konkretno bilo nekorektno te utjecalo da komentar ne prođe validaciju i ne bude objavljen.

Slovenac
4 godine prije

Sad ste gastarbajteri radite posla koji svabe nece i jos ponosni na to bravo veliki ste hehe

Sonja
4 godine prije

Bili smo prvi u selu a sad smo zadnji u gradu….. mislim na ovu Lijepu Nasu.

MARIJAN
4 godine prije

Jugoslavija je prošlost koju treba konačno ugasiti, jest da je bila i pravna država i da je bila osnivačicom Nesvrstanog pokreta. Pokret je bio dovoljno jak pa je ugrožavao interese SSSR a Kine i SAD, i velikih kolonijalnih sila Europe kasnije u EEZ . Tu Jugoslaviju oslabljenu zbog unutarnjih previranja i utjecaja zapadnih i istočnih obavještajnih projekata nije se moglo više održati. Unutar te Jugoslavije djelovali su grabežljivci i gospodari rata i podjela, tako je nacionalno pitanje stvorilo teški jaz i sukobe. Postojao je plan SANU i plan stvaranja neke nove Velike Srbije, s druge strane imali smo nezajažljive apetite okupljenih oko Tuđmanove stranke. Uglavnom se na svim stranama stvorio neki mafijaški pokret kleptokracije koju su vodili bivši velikodostojnici bivših partija. Rezultat rata i to dogovorenog rata kako bi se razmijenio teritorij i uspjela rastrančirati BiH, u tom dogovorenom ratu stradali su ljudi i to nevini ljudi. Tuđmanu, Miloševiću, Izetbegoviću… Čitaj više »

puki
4 godine prije

– Jugoslavija je 1918. bila stvorena od anglosakonske elite,- od onih istih, koje danas nazivamo dubokom državom, to treba imati na umu. Južnoslavenska ideja, i tzv. ilirski pokret u kasnom 19. stoljeću- sve je to bilo dirigirano iz Londona od tih istih krugova. Južnoslavenska ideja bila je samo dio veće ideje panslavizma, koja je također nastala u londonskoj kuhinji, a cilj je bio da se tako oslabe carska Njemačka i Austrougarska, i da se oslabi njihov utjecaj u istočnoj i jugoistočnoj Europi. Jedna stvar treba svima biti jasna: Anglosakosski globalisti ništa to nisu činili iz ljubavi prema slavenskim narodima, već samo zvog vlastitih interesa. Tako da kažem, “ukrupljivanje” manjih država u jednu veću– to duboka država odvijek potiče i podržava, sve zbog tržišta, lihvarstva i kapitala. Tako i danas ona podržava “ukrupljivanje” europskih država i centralizaciju EU, kao i ukrupljavanje cijelog svijeta, procesom globalizacije. Dakle, ta prva Jugoslavija bila je… Čitaj više »

Xon
4 godine prije

“Kako se čini, različite jednostrane slike o prošlosti slažu se oko toga da je jugoslavenstvo bespovratna prošlost.” SFRJ je prošlost i neće se sigurno vratiti u onom obliku u kojem je nekada postojala, no mislim da to ne treba poistovjećivati sa idejom jugoslavenstva. Jugoslavenstvo je u svojoj suštini shvaćanje (svjetonazor) da su svi narodi bivše SFRJ praktički identični po mentalitetu, jeziku, povijesti, kulturi i običajima. Drugim riječima, imaju sva obilježja jedne nacije. Da je to tako govore i stalni napori političara i medija, kako iz “regiona” tako i stranih da nas razjedine. Ako smo stvarno toliko različiti zašto je potreban toliki napor? Zašto su stvoreni uvjeti da se SFRJ raspadne u krvavom ratu? Jer se na taj način htjelo osigurati da ne može doći do ponovnog ujedinjenja tih naroda u jednu, kohezivnu cjelinu. Nažalost, upravo u tom ujedinjavanju vidim jedino što bivšim SFRJ republikama može osigurati spas kao naciji. Neki… Čitaj više »

Nema vise jugoslovenstva
4 godine prije

Balkanizam … ne jugoslovenstvo

Red Dog
4 godine prije

Dobra je Juga.
Kad desnica kaze da se ne moze, mi kazemo „A Juga?“
Sto da teoretises kad imas konkretan primer da se moze?
Ubija ih u pojam.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI